Отговори
# 645
В интерес на истина си има и жени, които наистина нямат кърма. Имам приятелка с ПКЯ (оказва влияние на количеството) и друга с проблеми със щитовидната жлеза.

# 646
Малдини, тези състояния оказват влияние несъмнено. С Хашимото съм и с цедене доооста трудно увеличавах милилитрите, въпреки че цедях по 12 пъти за 24 часа. Като между 12 вечерта и 5-6 сутринта имах 3 изцеждания. Там е трудно да се нацелят и нивата на хормоните, зсщото от всичко, което съм изчела, нито твърде ниските, нито твърде високите нива на ТСХ са добри за кърменето. При сучещо бебе, обаче и проблемите с щитовидната рядко пречат.

# 647
  • някъде в орбита...
Според тях не правят избор, а “просто нямат кърма”.
А точно когато е избор, всъщност мога да го уважа. Когато някоя жена е чела, интересувала се е, информирала се е, и като личен избор е преценила бебето да е на АМ вместо кърма, го разбирам. Все пак всеки има право да избере най-доброто за детето си, а истината е че в някои случаи кърменето си е трудно, и е по-скоро борба.

# 648
О, и аз съм с поликистозни яйчници,сега няма кисти след раждането и с Хашимото. Та, не пречи. Освен това раждането действа като превенция срещу поликистозата на яйчниците няколко години. Та пак опираме до кърмене илш липсата му.

# 649
Момичета, кърмата ми във фризера се оказа, че все пак ще свърши работа и няма да се хвърля. Моя приятелка, която много пострада милата и дадох всичкия фризер. Тя имаше огромно желание да кърми, но това дето и се случи не го пожелавам и на най големия си враг. Наложи се да лежи отделена от бебето цяла седмица в болница с тежка бактериална инфекция на гърдите, с венозно вливане на антибиотици. В един момент е била дори с опасност за живота. Лекарите са я принудили да вземе една камара хапчета за спиране на кърмата, а тя толкоз много имаше. Сега чете за релактация и май ще се обажда на хедра, ако евентуално тя може нещо да и помогне.
Сега казва, че адаптираното мляко изобщо не му понася на детето и мойта кърма я спасява. Яд ме е, че спрях да цедя още във трети месец, ама си мислех, че за нищо го пълня тоз фризер.

# 650
В интерес на истина си има и жени, които наистина нямат кърма. Имам приятелка с ПКЯ (оказва влияние на количеството) и друга с проблеми със щитовидната жлеза.
Имам и ПКЯ и проблеми с щитовидната и ИР и си кърмя бебето.

# 651
И аз големите ми деца, както си  ги кърмех хубаво изведнъж ми “спря” кърмата и реших, че трябва да взимам да дохранват, че децата гладни няма да ги държа, и те постепенно започнаха само АМ да си искат
.Нито се интересувах да чета, нито някой ми е казвал, че с постоянство ще си тръгне пак кърмата.
Сега с малчо устисках на периодите с мнооого малко кърма.Имах кошмарна една седмица, когато той беше на 2 месеца.Гърдите ми бяха станали ужасно  малки, все едно никога не съм кърмила, с помпата едвам изцеждах 10гр.Имах съхранена във фризера и размразих да му дам с шише.... изплаках си очите, че не мога да го накърмя.
Звънях на Консултанти, които много любезно ми обясниха, че щом е имало, няма как да не тръгне отново, просто не трябва да се отказвам.Кърмех на всеки 30 Мин. Без да преувеличавам.И след всяко кърмене цедях  до последната капка...
Е тръгна пак кърмата.Пак си ги имам периодите с по-малко количество...незнам защо.Кърмя го вече 6 месеца и съм много щастлива,че се преборих с това.
Сори за дългия пост.Мисълта ми беше,че или нямаме желание и се чудим как да се оправдаем,или информацията ни е малко, въпреки,че сега от всякъде можеш да намериш такава.

# 652
  • Северозапада
И аз искам да кажа да не се съди всяка жена, която каже, че е нямала кърма. Понякога не зависи само от майката, а и от детето. Аз се бях подковала здраво с информация. Но когато дойде бебето нещо стана, нещата не се случваха както си ги представях. При мен детето не искаше да суче "на празно" и не стимулираше достатъчно, отделно много по-късно забелязах, че е с къса горна юздичка, което също пречи отчасти. Кърмих, цедях, ревах и дохранвах къде с изцеденото, къде с АМ 6 месеца, после им теглих една на цеденето и реването и кърмих до 2 години.

# 653
Съзнателен или не, избор да не кърмиш аз НЕ оправдавам. Ние сме бозайници, такава ни е природата. За съжаление познавам такива жени решили да си запазят бюста, който по принцип е за КЪРМЕНЕ създаден, не за турска...
Извинете цинизма ми рано сутрин.

# 654
Съзнателен или не, избор да не кърмиш аз НЕ оправдавам. Ние сме бозайници, такава ни е природата. За съжаление познавам такива жени решили да си запазят бюста, който по принцип е за КЪРМЕНЕ създаден, не за турска...
Извинете цинизма ми рано сутрин.

Ами то и устата за ядене е създадена, а не за френска...

# 655
  • София
Грешна стратегия е това да не кърмиш, за да си "запазиш" бюста. Бюстът се "разваля" от бременност, като зависи и от специфични характеристики на жената.
По време на бременност се променят гърдите-жлезите, мастнага тъкан, кожата. Дори да не кърмиш, тези промени са вървяли и гърдите ти ще увиснат, ако си предразположена към това. Самото кърмене, като пълнене на гърдите с кърма и сукане на бебето, не оказват влияние върху тъканите, че те да се свлекат надолу.
Смята се, че плавното и естествено отбиване се отразява добре на гърдите и после възстановяването. Докато рязкото спиране при настъпила вече лактация(например 2 седмици след раждането да изпиеш няколко хапчета за спиране на кърма или доеи без тях-просто да спреш да кърмиш) пречи на нормалното възстановяване на тъканите.
Та с кърмене, без кърмене...все тая, пак са бременяли и са обречени 😂
Но говоря за този случай и тази причина.
Колкото и да ме вълнува кърменето, за мен да е приятно и нормалния начин на хранене на бебето, разбирам че много жени имат причини да не го правят.
И не са длъжни да ги споделят с нас.
Има жени, които са преживяли насилие и сукането на бебето ги връща към това. Има такива, които са в депресия...и макар, че проучванията сочат, че кърменето помага за справяне с нея, някои жени се натоварват и им пречи на възстановяването. Други изпитват сексуална възбуда-тяло е, понякога мозъкът не успява да различни стимулите...неприятно им е това и спират.
Може мъжът и да я притиска, може да не се справя с кърменето на бебето и отглеждането на 1-2 по-големи деца. За нас е улесняващо, но има жени с различни възприятия, убеждения. И за тях е тежко.
Не е класическата причина-мързи ме, не ща.
Иначе, смятам, че както майката има право на избор, така и детето се ражда с очакването и правото за това да бъде кърмено, да се храни с естествената за него храна. Но не всичко е черно и бяло.
Зад една реплика"Ами на мен не ми харесваше и затова въобще не съм кърмила" може да стои дълбока и сериозна причина, която просто да не искат да ни споделят.

# 656
  • някъде в орбита...
...Но не всичко е черно и бяло...
Добре синтезирано. Hands Plus1

# 657
Дези, много добре казано. Всяка жена си знае положението и ситуацията и има право да реши какво да прави без да е длъжна да оповестява на целия свят какви са причините за това. Една според мен доста сериозна причина е например ако гледаш две деца с много малка разлика и нямаш помощ. Кърменето е почти невъзможно. Затова такива обобщения като по-горните говорят само за тесногърдието на изказалия ги и за неговия свят. Относно увисването, същите неща бях чела и аз - че самата бременност променя гърдите и т.н...Факт е, че при мен до последно си бяха във форма. След раждането рязко се изпълниха като от едната гърда течеше повече мляко. От другата почти нищо не излизаше и малката ревеше и се изнервяше. Бюстът ми поувисна и особено въпросната гърда. Затова аз си мисля, че след кърменето увисват гърдите. Същото ми беше казала и една позната, която е запален привърженик на кърменето и имаше вече две кърмени деца. Сега вече дали това е причина да не се кърми, всяка жена си решава.

# 658
Може ли да се придържаме към темата? Която е за абсурдни реплики.

Скрит текст:
Повечето от които, идват от същите тези жени с личния избор да не кърмят, монетата има две страни. Ако ще проявяваме толерантност към тях, тогава тези първите да си мерят приказките за жените, направили избора ДА кърмят, въпреки многото оправдания съществуващи в пространството като деца с малка разлика😉 пък има жени тандемно кърмят. Да не спамим темата излишно, за кърмачки е по начало

# 659
Ами за абсурдни реплики е, аз точно това коментирам. Кое непремерено имаш предвид? За турската...ли? Като отгледаш две деца с малка разлика, тогава ще можеш да кажеш дали това е оправдание или не. И пак това ще е само твоя опит.

Общи условия

Активация на акаунт