Една глупава ситуация..

• 12 759
  • 300
  •   1
Отговори
# 60
Бих ги дала като сватбен подарък. Никой не е длъжен да споделя моите принципи.

И аз това си помислих.
Приеми,че ти и мъжа ти им давате тази сума не като заем,а като подарък за сватбата.
Аз лично бих им дала пари за сватба.
Това,че вие сте против брака не означава, че и другите не трябва да се женят.
Има много хора,които държат на брака и за тях това наистина е важно,не е някаква прищявка.
Просто проявете разбиране ...

Вени, за мен е много важно да изглеждам добре. Мога да живея с това,което съм, но ако си направя липосукция, бюст и си опъна бръчките ще се чувстват много по добре.

Не виждам желаещи да го финансират, за да ме направят щастлива, защото това е важно за мен... защото изглеждам добре и това е прищявка...
За мен сватбата е същото.

# 61
Да, да дадат сватбен подарък. И после на сватбата да идат с празни ръце.
Не го виждам това, виждам го като едно тотално нашиване – пари даром за сватба и после за подаръци за сватбата допълнително. С риск да се скарам с мъжа си, не бих се съгласила на подобни гевгезии.

# 62
Все пак не става ясно за каква сума става въпрос - не са нужни конкретни цифри, а примерно колко % от месечния ви доход ви искат.

Съгласна съм с теб, че сватбата за хора без пари е прищявка, но ако можете да им услужите без да се затрудните вие, то тогава го направите в името на роднинското разбирателство.

# 63
  • Пловдив
Аз само не разбирам защо братът и бъдещата булка са изкарани като лошите в тази история. Искат да се женят, имат нямат пари - все тая. Остаряло, модерно, прищявка, рано - пак все тая. Какво значение има в случая тези неща и това, че авторката и нейната половинка имат деца и тези пари по-добре да отидат за тях? Ако тя НЕ иска да им услужат с пари, най-разумното и елементарно е да не им дават. В крайна сметка тя има абсолютното право да откаже без да се чувства виновна. Защо изобщо се чоплят мотивите, финансовото състояние на двете двойки и отношението на авторката към сватбите по принцип?

# 64
  • Другата България
И не е вярно, че давам заем и забравям за какво ги харчат. Аз не съм банка. Работя много и имам деца. Ако давам заем най--малко трябва да зная за какво ги давам тия пари.
Разбира се, че е вярно.
Това колко работиш и какво имаш няма нищо общо с темата на темата. Ако двамата с мъжа ти решите да дадете пари назаем, не следва да те засяга хората за какво ще ги изхарчат, важно е да ги върнат. Ето, знаеш за какво ги искат. Това, че ТИ не одобряваш сватбите не прави изборът ти автоматично валиден и за останалата част от човечеството. Прищявка, мищявка - това е техен избор и не си в позиция да им диктуваш правила, според които да живеят. Или помагаш безкористно, ако можеш, или не го правиш. Но хем да не помогнеш /или да помогнеш/, хем да дуднеш колко тъпо било да се женят хората само защото ТИ не одобряваш това - изключително егоистично е. И е грозно.
Подчертавам - говоря за заем, който да се върне после. Не за безвъзмездна помощ, дарение, подарък или някакво друго наименование на даването на едни пари и НЕвръщането им.

# 65
Тук малко стана - мога да им дам ама не искам щото не ме кефи поводът за заема и не обичам сватбите. После се почна - ако е за образование бих дала , а накрая ... ми няма как и аз имам две деца и работя.
Много се преплитат мотивите за НЕдаването на въпросния заем.
Давам пари на заем на близки - и за трактори,ниви,татуировки,погасяване на кредитни карти - все неща дето не ме кефят. Давам,защото искам и мога да им помогна за нещо,което е важно за тях !
Тесногръдие наричам при възможност да не помогнеш само,защото повода за помощ не те кефи.

# 66
  • София
Ако говорим за сума над 2000 лв., бих отказала. Сватбата не е належащ, неподлежащ на отлагане, непредвиден и жизненоважен разход. Ако ще отделям от собствените си спестявания, откровено бих се интересувала за какво и кога ще се върне сума.

# 67
Скрит текст:
Здравейте,

Интересно ми е какво мислите по този случай.

С мъжа ми сме заедно от 15г, имаме деца и общ дом, но нямаме сключен брак.
И двамата сме против всичко свързано със сватбите и цялата идея като цяло.

Преди два дена малкият брат на мъжа ми дойде на гости. Той е абсолютно слънчице и е човек, който обичам от както го познавам. От 2г има приятелка и сега искат да се женят, нещо на което тя много настоява, но нямат пари. Поиска ни да им помогнем.

Сумата не е кой знае колко голяма, но ми кипва всичко само при мисълта, че ще плащям за нечия сватба. Предпочитам да сложа тези пари в банка и да ги дам на децата им един ден,да отидат за някоя болница или за да си купят жилище, но за сватба...

Мъжът ми е по-мекошав от мен, казва даваме им парите, защото за тях това има смисъл и е важно, но пак. Аз бих им казала да изчакат още, да си съберат пари да си платят сватбата.

За мен е все едно вегетарянец да спонсорира кланница...не мога да се пречупя...

Доколкото е ясно от думите ти:
сумата не е голяма,
проблема е, че е точно за сватба,
това с болницата не го разбрах що за сравнение е.. или пък за жилище можело след години на децата им, които те явно още нямат - нали не е голяма сумата ?!
пък чак и мъжа си обиждаш, че имал различно от твоето виждане (защото той е готов да помогне на брат си, понеже вижда, че за него е важно..)
Глупава ситуация доста наистина..
Осъзнаваш, че не си права, ама чакаш потвърждение или просто продължаваш да си настояваш и да се инатиш, че ти трябва да определиш с тежката си дума за какво могат да се дават помощи или заеми на роднини? Rolling Eyes
Вече не е слънчице брата,а?
Не стига, че ще прави сватба, ами заем ще иска за помощ от брат си, който 15 години ти обяснява, че е излишен разход това?

# 68
но ако можете да им услужите без да се затрудните вие, то тогава го направите в името на роднинското разбирателство.
Аз пак да питам какво значи да не се затруднят?

Подчертавам - говоря за заем, който да се върне после.
Подозирам, че притеснението е този заем да не се счете после за подарък. В и терес на истината, за първи път чувам за заем от човек за сватба. Не кредит, а заем. И то от кръвния брат. Някак... почти все едно мама и тати да ти платят сватбата.

Ама чакайте, то даже не го иска братът, ами гаджето му? Ооооо....

# 69
Цитат
Тесногръдие наричам при възможност да не помогнеш само,защото повода за помощ не те кефи.
Глупост наричам да се искат пари за банкети. Помощ е да имаш нужда от жизненоспасяваща операция или пари за хляб.

# 70
Ами не им ги давайте - какво толкова? Хора, които искат да се оженят, ще го направят така или иначе.

Чудя се само - на сватбата ще идете ли??

# 71
  • Другата България
Ако ще отделям от собствените си спестявания, откровено бих се интересувала за какво и кога ще се върне сума.
Естествено.
За какво се знае.
Остава уговорката кога ще се върне заема.
Къде е проблема?
Ако искаш и можеш да помогнеш със заем, при това на близък човек, но не го направиш само защото ти не одобряваш нещото, за което се иска заема, вече казах за мен какво е.
Разбира се жената сама преценява, но поне според мен трябва да се съобрази и с желанието и мнението на съпруга си. Peace
Подчертавам - говоря за заем, който да се върне после.
Подозирам, че притеснението е този заем да не се счете после за подарък. В и терес на истината, за първи път чувам за заем от човек за сватба. Не кредит, а заем. И то от кръвния брат. Някак... почти все едно мама и тати да ти платят сватбата.
Ама чакайте, то даже не го иска братът, ами гаджето му? Ооооо....
Няма как да се счете за подарък, ако предварително се разберат за това. Както си му е редът.
Ако трябва, и договор ще подпишат.
И не, не го иска гаджето. Братът го иска.

# 72
Разбира се, че бих дала на заем. Но със съответните документи - договор, запис на заповед или нещо друго, което да ми гарантира, че ще си получа някой ден сумата. Не можеш лесно да откажеш на толкова близък член от семейството. Рискуваш рязко влошаване на отношенията. Затова даваш, но срещу подпис.

# 73
На сестра и брат да искаш запис на заповед??? По-добре не ги давай, отколкото да се излагаш така.

# 74
Цитат
Глупост наричам да се искат пари за банкети. Помощ е да имаш нужда от жизненоспасяваща операция или пари за хляб.

Тоест ти даваш и би искала на теб да се дават заеми на/от приятели само за хляб и операции ?
В такъв случай - да живеят банките 😥

Общи условия

Активация на акаунт