Цветарки - продължаваме да обменяме опит !

• 57 459
  • 446
  •   1
Отговори
# 165
ох ами не знам,започна да съхне-първо сякаш цъфна с едни хурчици,после те увяхваха и започнаха да пожълтяват листа най -отгоре.Така ми се случва за втори път,след като цъфне и умира,дано и това да не умре ,че ми е подарък от мъжа ми ::

# 166
ох ами не знам,започна да съхне-първо сякаш цъфна с едни хурчици,после те увяхваха и започнаха да пожълтяват листа най -отгоре.Така ми се случва за втори път,след като цъфне и умира,дано и това да не умре ,че ми е подарък от мъжа ми ::

Няма връзка между цъфтенето и изсъхването. Дифенбахията не трябва да е на течение и обича много светлина и въздушна влажност. Ако си му осигурила необходимите условия не би трябвало да имаш проблем с него. Друго за което се сещам е да имаш вредители в почвата (малки бели червейчета) провери и за тях. И внимавай че сокът на това растение е отровно.

# 167
И аз да се присъединя към групата на питащите...и да добавя, че съм и адски неука цветарка. Embarassed
За втори път бенджаминът ми иска да загива.....капят му листата. Така и не се научих май как точно да го гледам-дайте акъл?
НА драцената листата и съхнат.....но не всичките, а някои и то не целите, което ми е мноого странно? newsm78

# 168
...
За втори път бенджаминът ми иска да загива.....капят му листата.
Сложи му малко захар в саксията и полей,е поне моя така се 'реанимира' Mr. Green
Искам да попитам за моите моловки,бяха толкова красиви и така добре вървяха,докато не ги изяде някаква въшка.Сега са останали 4итави 2-3 корен4ета.С какво да ги пръскам да не се появи пак въшката?

# 169
desi.a   извинявай че досега не ти писах за това цвете, но не се сещах кое е точно ( аз го знам като Дебела Мара). То по принцип не е взискателно обича много светлина и малко вода. Това което си направила е вярно, но е трябвало горната част (там където е прекъснато) да го оставиш да по засъхне няколко дни и тогава да го боднеш в почвата. Ако можеш новите резници не ги слагай в старата почва, а в нова тъй като често при висока влажност в почвата се заселват гъбички които унищожават цветето. Може това да е причината за загниването.
 А за китайската роза подхранваш ли я с тор за цъфтящи растения.

без да искам и да знам смених саксията на дебелата мара.,а китайската роза - подхранвам я но ефекта е никакъв

# 170
  • София
Момичета, дайте ми съвет относно Фикус бенджамин. Значи поокастрих го, натопих и в последствие засадих изрезките - хванаха се. В една саксийка съм засадила три, една до друга, растат си, пускат си листа и т.н. Въпросът ми е за да продължава така добре да върви малкото фикусче, трябва ли да поокастря старите листа /тези, които са от старото растение/ и дали трите коренчета да ги пооплета?
И как така стават с дебели основни стебла? Сега са едни такива мънички и тънички /все пак са изрезки/.
Ще се радвам, ако ми отговорите на въпросите Hug

Все още чакам отговора ви, с нетърпение Praynig

# 171
Все още не мога да се отърва от листните въшки а ги пръскам с препарат,уж за малко намаляха и после станаха повече #Cussing out #2gunfireза колко време би трябвало да се изчистят,а чували ли сте че може със сапунена вода да се полива растението Rolling Eyes

# 172
Момичета, дайте ми съвет относно Фикус бенджамин. Значи поокастрих го, натопих и в последствие засадих изрезките - хванаха се. В една саксийка съм засадила три, една до друга, растат си, пускат си листа и т.н. Въпросът ми е за да продължава така добре да върви малкото фикусче, трябва ли да поокастря старите листа /тези, които са от старото растение/ и дали трите коренчета да ги пооплета?
И как така стават с дебели основни стебла? Сега са едни такива мънички и тънички /все пак са изрезки/.
Ще се радвам, ако ми отговорите на въпросите Hug

Все още чакам отговора ви, с нетърпение Praynig

Спокойно, стеблата ще станат дебели, но все пак изисква време. Нищо не ти пречи да окастриш страничните листенца, зависи каква форма искаш да добие Бенджамина ти- да е като храст ( т.е. да има листенца по цялото стъбло) или да е като дръвче, с оформена корона. Аз лично най-много харесвам оплетените Бенджамини, а ти имаш идеална възможност за това, тъй като имаш 3 стъбла. Аз наскоро си купих един Бенджамин, около 40 см. с няколко коренчета и го оплетох, aко искаш може да го видиш тук.

А наскоро получих и едно дълго мечтано растение - фикус Барок и много се чудя дали да го сплитам и него, някой виждал ли е сплетен Барок?  newsm78

# 173
Все още не мога да се отърва от листните въшки а ги пръскам с препарат,уж за малко намаляха и после станаха повече #Cussing out #2gunfireза колко време би трябвало да се изчистят,а чували ли сте че може със сапунена вода да се полива растението Rolling Eyes

И при мен листните въшки се оказаха много упорити тази година. Предните години завъждах от черните, които поне според мен са много по-лесно изтребими от зелените, с които се сдобих наскоро  Sick 
Ами пръсках ги с два вида препарати и още има живи, но аз си ги и пощя като маймунка  Blush, неприятното е, че съсипаха една от най-красивите ми петунии, бяха нападнали и розите, но от там като че ли по-лесно ги унищожих  #Cussing out

# 174
нЯКОЙ НЯМА ЛИ ДА МИ ДАДЕ МАЛКО ИНФО ПО МОЯ ВЪПРОС PraynigдДа повторя Цветето ми Юка започнаха да му жълтеят листата.Държа го в кухнята,но май забелязах че започнаха да пожълтяват като затварям щорите плътно.Дали не му е тъмно.А за навън не знам ама аз го купих за стайно растение уж.Да ми краси кухнята.

# 175
  • София
liu много ти благодаря за отговора  bouquet Поокастрих няколко голями листа, да дам сили на новите. За сплитането май още е рано, не са достатъчно високи стеблата.
Чувала съм, че за да дебелеят на стебло растенията трябва да са в малки саксии, има ли нещо вярно в това твърдение? Ако им е широка саксията, растат повече на височина и листна маса. newsm78

# 176
нЯКОЙ НЯМА ЛИ ДА МИ ДАДЕ МАЛКО ИНФО ПО МОЯ ВЪПРОС PraynigдДа повторя Цветето ми Юка започнаха да му жълтеят листата.Държа го в кухнята,но май забелязах че започнаха да пожълтяват като затварям щорите плътно.Дали не му е тъмно.А за навън не знам ама аз го купих за стайно растение уж.Да ми краси кухнята.

Юката обича много светлина, дори в книгите препоръчват през лятото да се изнесе на балкон или в градина, аз моята не съм я изнасяла до сега, но вече 2 лета си е ок, държа я до прозореца. У нас е малко по-мрачно и не я пече през целия ден, но не и е и тъмно. Мога да ти препоръчам да се опиташ да и намериш по-светло местенце, защото наистина при спуснати щори може и да и  е тъмно и гледай да не я преполиваш, не обича кой знае колко много вода. Моята я поливам веднъж седмично, а зимата и по-рядко. Дано да спасиш палмата, това е едно от любимите ми растения  Peace

Юката мисля че трябва да е отглеждаш навън.Доколкото съм запозната тя е външно цвете.Майка ми има няколко юки и са всичките в двора.

Тези юки, които се гледат в домовете могат да се отглеждат навън само лятото, зимата ще измръзнат. Наистина има юки, които са за външно отглеждане, но те са по-различни, дори не съм много сигурна дали наистина са вид юка, аз имам няколко такива на двора, наистина листата им приличат на юката за оглеждане у дома, но не са точно същите  Grinning

Последна редакция: пн, 24 юли 2006, 14:18 от liu

# 177
liu много ти благодаря за отговора  bouquet Поокастрих няколко голями листа, да дам сили на новите. За сплитането май още е рано, не са достатъчно високи стеблата.
Чувала съм, че за да дебелеят на стебло растенията трябва да са в малки саксии, има ли нещо вярно в това твърдение? Ако им е широка саксията, растат повече на височина и листна маса. newsm78

Вивиан, това е вярно за саксиите и корените, за това в магазините винаги препоръчват купеното растение да се пресади в саксия с един размер по-голям от сегашния, а не много по-голяма. А също и ако саксията е много голяма, а коренчетата малки, може да се получи загниване, защото корените няма да могат да усвоят цялата вода, която се е пропила в почвата.  thumbsup

Успех с Бенджамините и да ни ги покажеш в най-скоро време  Wink

# 178
да вземя да ви питам едно цвете как да го гледам ,че маи умира

De Simone, kакви са симптомите?

Това е дифенбахия. Интересни са ми отговорите, защото имах вкъщи, но явно не й намерих подходящото място и линееше, занесох я при мама и полудя. Това, което аз имам като опит е, че обича да е на светло и мрази студа, аз точно зимата щях да я погубя.
Тук има още малко инфо: http://fplanet.org/data/dieffenbachia/index.html
http://www.florus.com/komn/kom_d6.html

Както Перличка ти е писала това е дефинбахия и няма да сбъркаш ако разгледаш линковете, които ти е дала. Освен това съм напълно съгласна с нея и от личен опит го казвам, че Дефинбахията трябва да си намери мястото, аз моята цяла година я разхождам из къщата, за да и открия подходящото местенце, че все не вървеше добре, а при майка ми се побъркваше от растеж. Принципно е много непретенциозно растение, лятото пръскай листата с вода и въпреки, че обича светлината мисля, че не е добре да я пече директно слънцето.

# 179
Можеш да пръскаш със сапунена вода и малко оцет. При мен има ефект, ако пък са много упорите натопи във вода 1-2 цигари за едно денонощие. Получената отвара разреди 1/1 с вода и пръскай с него. Но имай предвид че ако цветята са ти на открита тераса трябва да пръскаш по-често, защото старите измират, но на тяхно място идват нови.

Вивиан за бенджамина обезателно премахвай страничните разклонения и оставай само централното. Така трите маничетата по-бързи ще пораснат на височина, а и впоследствие ще се оформи едно хубаво право дръвче с хубава корона. Но за оплитането изчакай малко, ако ги оставиш да растат само на височина няма да имаш никкъв проблем с него дори и да станали високи 15-20 см.
А колкото до саксията- за да нарастват растенията на листна маса предварително трябва да изпълнят саксията с корени. За това не се препоръчват големи саксии за малки растения. Закупените от магазините се прехвърлят защото кореновата им система отдавна е превзела цялото място.

Общи условия

Активация на акаунт