Цветарки - продължаваме да обменяме опит !

• 57 459
  • 446
  •   1
Отговори
# 225
  • София/Благоевград
Момичета, имам на терасата в едно сандъче гладиоли. Сега започнаха да цъфтят но падат напред. Да ги подпирам ли с нещо или да го преместя на по-сенчесто място та да се изправят? Вие как се грижите за тях? Предварително благодаря!!!

# 226
  • Карлово
Момичета, имам на терасата в едно сандъче гладиоли. Сега започнаха да цъфтят но падат напред. Да ги подпирам ли с нещо или да го преместя на по-сенчесто място та да се изправят? Вие как се грижите за тях? Предварително благодаря!!!
Моите гладиоли са в градината, но въпреки това ги подпирам с дървени пръчки, т.к. височината им е доста голяма. Имам и на слънчево и на сенчесто място, разликата е, че цветът на тези, които са на сянка трае по-дълго.

# 227
  • София
Сложи им някаква опора/забий пръчки/ и ги превържи добре.
Както се прави с доматите

# 228
Здравейте ! Имам един въпрос а именно, дали ще оцелее орхидея, която цъфти в момента а аз я пресадих. Беше в една много тясна саксия, корени стърчаха отвсякъде, даже бяха някои засъхнали ... Та с цел да я спася, я пресадих, но нали сега не е време за пресаждане ...
Дано оживее  Confused

Голяма глупост си направила, Winkама стореното -сторено.Всичко си е било много добре.Точно в такава саксия трябва да е,корените са въздушни и трябва да стърчат PeaceОстава и да си и сменила пръстта...
Пръстта трябва да е специална.Ако я пазиш ,върни я обратно,ако не-купи пръст за орхидеи и я върни в старата саксия .
Орхидеите не са капризни,но трябва да се спазват някои правила. Peace
Пиши до къде си стигнала и ако имаш някакъв проблем. Peace

# 229
  • Карлово
Подариха ми спатифилиус, който е цъфнал в момента. Да го пресаждам ли или да изчакам да прецъфти?

# 230
Подариха ми спатифилиус, който е цъфнал в момента. Да го пресаждам ли или да изчакам да прецъфти?
изчакай до есента

# 231
За каменото цвете ще дадете ли инфо как се гледаа Grinning

# 232
За каменото цвете ще дадете ли инфо как се гледаа Grinning
Добра светлина (най-добре на перваза на прозорец) и внимателно поливане само в паничката. Обикн. е достатъчно да се полива веднъж седмично, но растението си показва когато е жадно (отпуска се), така че си прецени.
Когато прецъфти и листата започнат да жълтеят поливките се намаляват и разреждат до пълно приспиване. След това се държи някъде на тъмно, евентуално и  хладно до пролетта.
Тогава е добре да се смени пръстта и полека-лека да започнеш да поливаш.

# 233
Здравейте ! Имам един въпрос а именно, дали ще оцелее орхидея, която цъфти в момента а аз я пресадих. Беше в една много тясна саксия, корени стърчаха отвсякъде, даже бяха някои засъхнали ... Та с цел да я спася, я пресадих, но нали сега не е време за пресаждане ...
Дано оживее  Confused
Първо кажи каква е орхидеята (или как изглежда).
Второ: при пресаждане е важно да отрежеш захнилите и/или изсъхналите корени. Мастото на отрезите се напудря обилно с канела (естествен фунгицид).
Субстратът трябва да е специално за орхидеи. Ако е в кори, може да се използва същия.
Най-важно е поливането. Въпреки страхотните жеги аз поливам веднъж седмично (орхидеите ми са на остъклен западен балкон), при това моите са в борови кори, които изсъхват мн. бързо.
Ето ги моите орхидеи:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=56024

# 234
Момичета, някоя от вас има ли пасифлора?

# 235
Боже, каква красота !!!
Мъни, ти си вълшебница ! Колекцията ти от орхидеи е по-богата от тази на ботаническата градина ! Я разкажи за боровите кори !

# 236
Мацки,листата на моята шефлерка взеха да стават по-светли и на някой от тях се появиха кафяви петънца!Знае ли някой причината? newsm78

# 237
Боже, каква красота !!!
Мъни, ти си вълшебница ! Колекцията ти от орхидеи е по-богата от тази на ботаническата градина ! Я разкажи за боровите кори !
newsm03
  love001
Ами борови кори  Laughing Изварени и натрошени на парченца. Това е идеален субстрат за епифитни орхидеи. Обикновено се добавят малко торф или кокосови влакна и дървени въглища. Аз обаче садя само в кори.

# 238
Боже, каква красота !!!
Имам 5-6 вида, но са още бебета...

# 239
Мъни а кога точно кой месец се приспива,ама то на грудка ли е newsm78

Общи условия

Активация на акаунт