С какво ви дразнят свекървите - тема 106

• 44 327
  • 827
  •   2
Отговори
# 750
  • MI
Все пак говорим за време, в което не е имало репродуктивни специалисти, та е нормално да е имало подобни алтернативи, чак традиция не бих го нарекла. Само че сега сме 2019 г., има различни варианти за лечение и особено пък при мъжки фактор ще им се не види и гордостта -  накрая пак жената го отнася, те една сперма трябва да дадат, после лекарите му мислят. Мисленето "какво ще кажат хората" колкото животи е опропастило май нищо друго не е.

# 751
Точно така е "какво ще кажат хората" управлява много животи. И аз имам позната, която доброволно си остави децата на свека и зълва след развода, защото какво ще кажат хората.

# 752
  • София
На мъжа честа може и да се е запазвала по този начин, но не виждам как се е запазвала на жената. Със сигурност цяло село после знае кой е оставал на тези седенки и за омъжените жени, едва ли е било чак пък чест. А ако трябва да е простичко, то не знам защо трябва да го правиш на мегдана, това е всичко друго но е простичко. И после защо не се запазвали традициите? Защото са безумни

Всяка традиция с времето си, а тогава не е имало нито изследвания за стерилитет, нито инвитро.
И ако в семейството е нямало дете, жената е обявявана за "ялова".
От друга страна:
- хем "ялова", хем недевствена, кой ще я вземе ако се разведе?
- хората са знаели, че мъжете, боледували от заушка, често остават бездетни
Всичко това е било лесно решимо със седянката на Спасовден.
Така и щастието, и честа на двамата в семейството са били защитени.

# 753
  • при късмета
Възможно е, не съм запозната с тази традиция и защо се прави само на Спасов ден, просто ми се вижда безумна. А за времето си явно е била решение. Но пък тогава и вдовица с дете, т.е. като са били сигурни, че не е ялова пак трудно са взимали, така че не знам доколко е било важно дали жената може или не, да има деца. Някой си решил, че може само един мъж да има и толкоз. Виж за мъж изобщо не е било проблем да вземе втора жена. безумни си остават за мен повечето, да не кажа всички остарели нагласи, а традициите са били тясно свързани с тях

# 754
  • София
Копирам от нета:
НО освен религиозно, има и друго, народно поверие. Та, според него, на САМО в нощта на този ден булките се церят от безплодие. За целта трябва да преспят под растението росен (самодивско цвете) с придружител, с когото нямат кръвна връзка. Ако жената зачене в нощта на Спасовден, смята се, че това е станало по магичен начин и НЕ Е ПРЕЛЮБОДЕЯНИЕ!

# 755
  • при късмета
Аха, къде бил ключа от палатката Joy Магия значи

# 756
  • София
Колко мъдри са били хората едно време, като си дадем сметка.
Много по- напредничави дори от днес- осъзнавали са, че не прословутата "мъжка семка" е най- важно от кого е, а как ще се отгледа детето и какъв човек ще стане.
С какво е по- добър избора от банката за сперма, като идея нямаш от кого е материала и колко братчета и сестричета щъкат  наоколо?
Просто са осигурявали на детето и проблемния родител закрилата на семейството по най- лесния и евтин начин. Simple Smile

# 757
АбсурТ- на всичко отгоре е ставало и по хубавия начин.

# 758
  • MI
Честно казано се съмнявам само по Спасовден да е било, защото съм чувала и чела истории от малко по-ново време - началото на 20ти век някъде, не са ходили по поляните доколкото знам. Явно се е считало за нещо в реда на нещата, стига да не се разчува.

# 759
  • при късмета
Ако е било мъдро и напредничаво, да се е запазило. Ето, че днешните мъже не смятат така и сигурно си имат основанията. Хората не са идиоти, че дълго да вярват, че с безплодие става магия на определен ден и само с друг мъж. То и гинекологията още не е била специалност, но все и тогава са били наясно, че децата не ги носят щъркелите и не растат в зелето.
А иначе и сега може да стане по същия начин, както някои свекърви видно са съгласни, ама синовете им надали са на това мнение. Пък и жената не е принудена да запазва това семейство, ако с мъжа си не могат да се разберат по толкова важен въпрос. Това ми се струва значително по-напредничаво.

# 760
Естествено, че са глупости. Интересно ми е с овулацията какво се случва. 😜

# 761
  • ВАРНА
 В по-ново време се е ходело на лечебни минерални бани,около които са се навъртали ергените и други мераклии.Стане бебето и хоп-водата лековита.

# 762
Мъдро, мъдро- колко мъдро. Тя жената все около Спасовден е в овулация сигурно. Та...
И магическото цвете не знам какво ще помогне. Но търкалът си е бил търкал.
А , и други преди мен са изразили съмнения, докато съм писала .

# 763
Сигурно заради Спасов ден е останала "традиция" свекървите да не вярват, че внуците им са от синовете им и все ги гледат и сравняват. Чак ми беше странно, моята като се чудеше от къде детето е с такава къдрава коса. На баща й била чуплива, като бил малък, ама не чак толкова. За сметка на това, пък единия му приятел какъв бил къдрав. Въобще изключваше факта, че аз, майка ми и сестра ми сме с добре накъдрени коси. Това не би могло да е някакъв фактор, по-съмнителен е приятеля.

# 764
Копирам от нета:
НО освен религиозно, има и друго, народно поверие. Та, според него, на САМО в нощта на този ден булките се церят от безплодие. За целта трябва да преспят под растението росен (самодивско цвете) с придружител, с когото нямат кръвна връзка. Ако жената зачене в нощта на Спасовден, смята се, че това е станало по магичен начин и НЕ Е ПРЕЛЮБОДЕЯНИЕ!

Ами ако не зачене на Спасов ден, въпреки "придружителя", тогава прелюбодеяние ли е? 😂 😂 😂

Общи условия

Активация на акаунт