СЕДМИ КЛАС. С розмарин и бЕло - за просветно дело

• 49 304
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
СВеткавица, то това с профилите там по мат и ит е от доста време. Синът ми е набор 2001 и е там с такъв профил, 4 от 9 паралелки са с такъв, не е нещо ново.

# 451
  • София
Като майка на дете, ориентирано към мат, мога да кажа, че ЕГ не са ни били приоритет. Мат се учи в МГ. Език може да се научи и доучи на много места, извън училище. Математиката е друга бира. Wink
Дописвам се, за да не стане излишен спор. Естествено, че в ЕГ, език ще се научи най-добре, със съответните подробности. Но на човек, ориентиран в точните науки, би му било по-ценно да наблегне на науката, която е специфична, отколкото да учи Шекспир в оригинал.
Залагам, че балът в ЕГ ще пада в следващите години.

# 452
  • София
Слънчева, аз пък си мисля, че извън бГ мама народа счита владеенето на езици за по-перспективно. Освен това си мисля, че с новите разпоредби, спуснати от МОН, ще има намаляване броя на езиковите паралелки, и от там бала ще се покачи.
Но, разбира се, това са само мои предположения.

# 453
  • София
А, да, в този аспект, да!
Ако намалят броя на паралелките, ще се отрази.

# 454
  • София
Честита Баба Марта на всички! Да сте живи, здрави, бели и червени, много засмени! Успехи и много здраве на всички деца!

# 455
  • София
Слънчева, ориентацията на тази възраст често се променя в по-късна възраст. Много са случаите на хора, завършили СМГ и избрали хуманитарна или друга, несвързана с математиката професия /напр. има не малко адвокати, завършили СМГ/. Езикът е ценност за всяка професия, а дори и да не се ползва, е богатство. А в ЕГ също се учи математика, все пак и много нейни възпитаници продължават образованието си именно в тази сфера. Питайте Русалка. Wink Имам две познати деца, завършили АК, което също е езикова гимназия, които учат математически специалности - едното в MIT, а другото в Чикагския университет.  При новата система с профилираща подготовка в 11-12 клас, най-вероятно и нивото на подготовката по профилиращи предмети /математика, химия, биология и т.н./ ще се повиши.  А и не само език може да се учи извън училище. Това важи за всичко друго, включително за математика - въпрос на желание и положени усилия. И моите деца са математически ориентирани, математиката винаги им е била любим и най-силен предмет. Но голямата учи право, а малката към момента говори за медицина. Освен ако не се касае за явно изявен математически талант /от тези, които обират медалите по състезанията още от първи клас/, аз не бих залагала на конкретна ориентация в тази възраст. И МГ, и ЕГ са правилен избор за мен. Въпрос на желание на детето. Затова не очаквам и особено падане на бала в ЕГ. Не и по тази причина. Виж, ако нивото на езика падне, тогава ще има отлив.

# 456
  • София
Случаи има всякакви. От старата мат.паралелка на детето, може би 1/3 от класа отидоха в ЕГ. Споделих друга гледна точка, срещуположна на тази на Светкавица, че дори и мат.ориентирани деца ще отидат в ЕГ, защото и там има профил мат и ИТ.

# 457
Миналата година нямяше профилиране, а тази има - за Първа ЕГ говоря, затова предполагам, че това съчетание-мат, ит с място за възможно най-добро усвояване на език ще се окаже по-привлекателно. За по-предни години не знаех, но мин със сигурност нямаше профили, към момента май също нямат(набор 2004)

# 458
  • София
Слънчева, ориентацията на тази възраст често се променя в по-късна възраст. Много са случаите на хора, завършили СМГ и избрали хуманитарна или друга, несвързана с математиката професия /напр. има не малко адвокати, завършили СМГ/. Езикът е ценност за всяка професия, а дори и да не се ползва, е богатство. А в ЕГ също се учи математика, все пак и много нейни възпитаници продължават образованието си именно в тази сфера. Питайте Русалка. Wink Имам две познати деца, завършили АК, което също е езикова гимназия, които учат математически специалности - едното в MIT, а другото в Чикагския университет.  При новата система с профилираща подготовка в 11-12 клас, най-вероятно и нивото на подготовката по профилиращи предмети /математика, химия, биология и т.н./ ще се повиши.  А и не само език може да се учи извън училище. Това важи за всичко друго, включително за математика - въпрос на желание и положени усилия. И моите деца са математически ориентирани, математиката винаги им е била любим и най-силен предмет. Но голямата учи право, а малката към момента говори за медицина. Освен ако не се касае за явно изявен математически талант /от тези, които обират медалите по състезанията още от първи клас/, аз не бих залагала на конкретна ориентация в тази възраст. И МГ, и ЕГ са правилен избор за мен. Въпрос на желание на детето. Затова не очаквам и особено падане на бала в ЕГ. Не и по тази причина. Виж, ако нивото на езика падне, тогава ще има отлив.
Санака, от друга страна си мисля, че в ЕГ дори и да има профил математика, едва ли се учи толкова, колкото в математически гимназии... Всъщност, ако детето иска да е на ниво и по математика, и по език (говоря за отлични ниво) при всички положения ще трябва да избере по единия от двата предмета допълнителни занимания в извънкласна форма, за се “ушлайфа”. Просто часовете не са достатъчни за да може само в училище да има високо ниво по повече предмети.
В крайна сметка пак опира до въпрос на избор -какво да се учи в и извън училище.
Най-добре са си децата с по-ограничени интереси-хващат едно за рогата и готово 😂

# 459
Величината на баловете не зависи само от броя на кандидатите и вида на паралелките, но и от самите изпитни теми и това много добре се видя миналата година. Предвиденото преструктуриране на приема ще окаже влияние на предпочитанията, но по-скоро в средния диапазон и то по отношение на средните училища в големите градове.
Единственото, което се забелязва със сигурност към момента е появата на професионални паралелки в МГ и ПМГ, в които до момента не е имало такива.

# 460
  • София
Това, което на мен ми направи впечатление в план-приема във Варна е, че в МГ има прием само на 4 паралелки, в ПМГ са с профил природни науки, няма мат, а има 3 или 4 ЕГ. Ако съм прочела правилно и съм догледала, че съм пословичен заплес! Joy
Явно в различните градове, "модата" е различна. Варненци си имат море и чужденци Stuck Out Tongue Winking Eye, учат езици!
Ей, шегувам се!
Проверих се, разбира се, че не съм прочела. В МГ са 7 паралелки общо, от които 1 професионална. Все пак ми се струва по-различно съотношението, от това в Сф.

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 18:39 от Слънчевата

# 461
  • Варна
Тъкмо тръгнах да пиша, че са 7 паралелки в МГ. Бройката е запазена, махнали са паралелката с физика и са направили една професионална -системно програмиране. Не са дали четвърти профилиращ предмет. Нещо не съм наясно с профилирането и ще трябва да си го изясня. Всяко училище ще си решава само дали ще има фиксирани трети и четвърти профилиращ още преди кандидатстването, така ли ще е?

Иначе ,,модата" тук с по-малкия брой паралелни в МГ спрямо ЕГ се наложи май поради липсата на място. МГ дели сградата с друго училище още от мое време и  се пука по шевовете, просто няма накъде повече. Съдиха се двете училища, драми... Сега уж се биха в гърдите от местната управа, че ще се строи нова сграда, но за сегашните набори - това е положението.

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 18:59 от julisa

# 462
Да, училищата решават дали профилиращите предмети да са три или четири и дали третият и/или четвъртият да са фиксирани още с план приема или да се предлагат ( избират) на по-късен етап.

# 463
  • София
Тъкмо тръгнах да пиша, че са 7 паралелки в МГ. Бройката е запазена, махнали са паралелката с физика и са направили една професионална -системно програмиране. Не са дали четвърти профилиращ предмет. Нещо не съм наясно с профилирането и ще трябва да си го изясня. Всяко училище ще си решава само дали ще има фиксирани трети и четвърти профилиращ още преди кандидатстването, така ли ще е?
Аз пък си мисля дали изобщо ще има задължителни четири профилиращи предмети като фиксирани?
П.С. Редактирам се, видях че са минимум 3 Simple Smile
За МГ освен системно програмиране каква  друга професионална паралелка биха могли да предложат..🙄

Последна редакция: пт, 01 мар 2019, 19:04 от звездица

# 464
За МГ освен системно програмиране каква  друга професионална паралелка биха могли да предложат..🙄
В МГ-то в Пловдив са Системно програмиране (2 паралелки) и Компютърна графика (1 паралелка). Надявам се да са така и тази година.

Общи условия

Активация на акаунт