Юлчета 2018- тема 4

• 60 694
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна - Монреал-Едмънтън
В Канада детска кухня няма и готвя и купувам пюрета, когато нямам време.
Самуил пълзи. Вече се научи и върви и да обикаля къщата като се подпира по мебели.  Много рано в сравнение с каките( голямата проходи на почти 18 месеца, малката на 15месеца..). Имаме само два долни зъба от януари.

# 601
  • Варна
Мами, давали ли сте ягоди на вашите бебчета? От кога мислите може да се дават? Баба ми изпрати първите ранни ягодки от нейната градинка,дадох му да близне,но нещо не се престраших да му дам да отхапе. Същото ми е питането и за киви и малинки. Благодаря ви предварително Simple Smile

# 602
Мами, давали ли сте ягоди на вашите бебчета? От кога мислите може да се дават? Баба ми изпрати първите ранни ягодки от нейната градинка,дадох му да близне,но нещо не се престраших да му дам да отхапе. Същото ми е питането и за киви и малинки. Благодаря ви предварително Simple Smile
От около месец му давам ягоди, но като цяло аз въвеждам нещата рано - и с това дете, и с предните две. Не е имал проблеми. Киви също май съм давала, малини не съм просто защото не съм купувала все още този сезон.

Дребосъчето официално вече го водим проходило на 9.5м. От около месец прави самостоятелно единични крачки, но последните няколко дни започна да ползва ходенето по-често от пълзенето, когато сме у дома. Е, освен ако не сме отворили съдомиялната или няма някакво друго изкушение, изискващо бързо действие, тогава си превключва на значително по-бързото пълзене Simple Smile

# 603
Миналият месец на консултацията педиатърката каза да давам спокойно пресни плодове /той хапва отдавна банани и ябълки/ , но в никакъв случай 🍓 ягоди..предполагам заради вносните.Не е голям пропуск в менюто засега, ще има и по-натам селски хубави.Но плодови пюрета с ягоди пък давам.Аз имам алергия и киви изобщо няма да дам, малини не купувам още.
Направихме питка за прохождането и много се забавлявахме с малкия Simple Smile
Търкулва я баба му и той след нея, хвана я, отчупи си парче и седна да хапва Grinning и чакаме да си хареса някой от предметите..е, взе химикалка първо.
Вече съвсем добре ходи, става сам от клек и това за около 20дена.Следобед ще го водя на кантар, сякаш порасна видимо напоследък

# 604
  • Sofiq
Здравейте мами,  да се похвалим и ние вече седи малчо и се опитва да пълзи, но неуспешно за сега. Иска вече да стои прав, но стъпва на пръсти. Няма проблем най-вероятно ще е от изключенията и ще проходи така. Не е слага в проходилка, бънджи и др помощни средства. Започнахме да взимаме детска кухня по препоръка ЛЛ понеже отказа пюретата и едвам пие млякото. Вече е на 10м и тежи 7700г и е висок 75см. Като цяло това са новите постижения при нас. Забравих да спомена, че вече имаме 4 зъбчета, вчера проби 4то а сега ни мъчат следващите 2.

# 605
  • Варна
Ооо,аз имам хранителни алергии и в семейството ми има алергични към ягоди. Ами май ще пробвам с мъничко. Иначе ,да тези на псзара са много нитратни. Ама пък вече видях и български ягодки,само дето не са с фаца и са двойно по скъпи.

# 606
Киви дадох на 8 месеца точно. Ягоди мисля да дам, когато намеря хубави тази пролет.

# 607
Ягодите от магазина сигурно имат нитрати, но домашни защо не. Аз взимам органични (тук има разнообразие поне на био-мио зарзават), дадох след 9м. Май засега само морски дарове отлагам, но ако сготвя вкъщи, батко ѝ ще я захрани веднага.

Европа, ако имате алергии, аз първо бих опитала с “натъркване” на устните с ягодка и да следя за локална реакция, дано няма проблеми Simple Smile

# 608
  • Варна
И аз мисля да дам ягоди, като поизлязат българските. Така и така вече всичко давам само и само да хапне нещо.

ММ почива 6 дена и само той хранеше по обяд малката и стигнаха 100 грама пюре ! Аз излизах от стаята, за да не ме вижда и свързва с мляко и тн. После умишлено не я дохранвам с кърма, за да разбере че това е бил обяда., а то просячето идваше и си просеше мляко Sad Гледахме да мине час и така я кърмих. Много тежко ми беше първите дни, но пробваме и тоя вариант, защото тя просто опитва една лъжичка, никога нищо не й харесва и почва да реве и да иска да суче и аз добрата самарянка винаги й давах и тя свикна, че щом не й хареса пюрето ще й дам да суче.  Да ама не !!!!!!
Вчера аз я храних по обяд и нищо не хапна Sad Но пък днес имам успех и изяде 100 грама, само че програмата е пълна - баща й я научи ! Първо се почва без нищо на масата, после като затвори уста на 4-5 лъжичка и се дава още една нейна лъчижка и почваме да се лъжем като си отвори устата, после като й писне и това е трета фаза изкарване от стола й и слагане права до нашата маса и така изяжда още 40-50 грама. Накрая често пак я връщаме на стола й за още 1-2 лъжички . Ооооо и вода пие да промива устата.
СЗ изяжда без проблем в повечето случаи по 100 + грама  ...ама този обяд Sad Дори и да й сложа нещо сама да си яде на масата не иска, докато вечер си хапва сама каквото й дадем. Не знам защо толкова се дърпа от закуска и обяд.

# 609
Ох... моето, горкото снощи беше с температура - ЛЛ каза, че най -вероятно е от зъбче. Имаме си два долни ,но не ми позволява да видя дали е пробил и друг. Цяла вечер горкото пъшка, въртя се, мрънка- голям зор му беше.
  Иначе от няколко дни повтаря ясно думичката "баба" и това е единственото ново което прави. Няма лазене ,няма ходене сам -дори е станал доста страхлив . Когато го оставя прав и подпрян на дивана или в кошетката и крачетата му започват да се тресат и да плаче от страх че ще падне.Frowning1
Чудя се какви са тези вашите дечица с какво ги храните че така бързо се развиха.Grin

А... и за ягодите щях да забравя - скоро баба му  беше му навряла в устата цяла ягода без мое знание Flushed и съответно когато се прибирам той я повърна цялата. Така разбрах и че му е дала де. Angry
Сега и нашите на село са червени, но не зная дали да давам - нали уж са силен алерген!?

# 610
Пак аз ама няма как Grinning поне плод е дала бабата на детето, на моето шоколад купуват, ментови бонбони,сокове Rolling Eyes 'що така

# 611
Ох... моето, горкото снощи беше с температура - ЛЛ каза, че най -вероятно е от зъбче. Имаме си два долни ,но не ми позволява да видя дали е пробил и друг. Цяла вечер горкото пъшка, въртя се, мрънка- голям зор му беше.
  Иначе от няколко дни повтаря ясно думичката "баба" и това е единственото ново което прави. Няма лазене ,няма ходене сам -дори е станал доста страхлив . Когато го оставя прав и подпрян на дивана или в кошетката и крачетата му започват да се тресат и да плаче от страх че ще падне.Frowning1
Чудя се какви са тези вашите дечица с какво ги храните че така бързо се развиха.Grin

А... и за ягодите щях да забравя - скоро баба му  беше му навряла в устата цяла ягода без мое знание Flushed и съответно когато се прибирам той я повърна цялата. Така разбрах и че му е дала де. Angry
Сега и нашите на село са червени, но не зная дали да давам - нали уж са силен алерген!?
За алергените - изследванията от последните години не потвърждават връзка между избягването на алергени и намалянето на риска от алергии, дори напротив - примерно специално в Щатите, където алергията към фъстъците е много често срещана, препоръчват ранно въвеждане на фъстъците, дори при деца, където в семейството има алергия - при тях се следват специални протоколи за десенситизация. Аналогично е отречено и профилактичното избягване на алергени по време на кърмене (разбира се, освен ако майката не е алергична към дадена храна, но тя тогава ще я избягва не само по време на кърмене).

Относно развитието - всяко дете следва собствени темпове - едни се развиват по-бързо двигателно, други по-рано проговарят, трети по-бързо се ориентират с числата, четвърти са по-емпатични, пети са по-музикални и т.н.

Това, което следвам аз като родител е да предлагам максимално възможности, за да може детето да развие естествените си нужди. Примерно за развитието на грубата моторика - винаги, когато е буден, е на земята, още от първите месеци. С първото дете слагах различни предмети близо до него,  за да стимулирам пълзенето, с второто и третото вече няма нужда, защото те батковците му се грижат подът да е осеян с играчки, аз само гледам да няма прекалено дребни такива. Не сме ползвали кошари, шезлонзи, люлки, проходилки и т.н. - мисля, че ако се ползват умерено не е проблем (но в нашето ежедневие не усетих нужда от тях), но ако детето прекарва деня си в количката, шезлонга и кошарата и рядко изпитва естествена нужда да се премести е нормално желанието за физическо развитие да остане на заден план и съответно да развие определни умения в по-късна възраст. Не съм го изправяла, не съм водила за ръце и т.н. - но съм гледала да има предмети, на които да се изправя стабилно (детско столче, ниски масички и т.н.), да слагам различни препятствия по пода (примерно възглавнички и т.н.), когато започна да пълзи, за да се научи как да се държи при тях и т.н.

Но като цяло и трите ми момчета са доста активни двигателно, но пък по-големите проговориха късно въпреки, че непрекъснато се говори около тях и с тях, чета им книжки от малки и т.н., та няма да се учудя, ако и с това дете е така.

# 612
Dalilaangel, нашата госпожица сега гони малка топка по пода и се бори с всички играчки на батко си. Но идеята ми е да пробваш да търкаляш топка и да я гони Simple Smile

# 613
Lolipopy Laughing!
При нас също имало такива издънки, но с каката !

ada ,
За лазенето пробвах и продължавам да пробвам кокво ли не, дори  по едно време започнах и аз да лазя пред него, че да ме види и той да започне Laughing Но каквото- такова ,няма да се отказвам де, но и с каката нямах голям успех , тя направо проходи!
Ползваме помощни средства признавам- има си люлка, обикновено само в нея спи .Проходилка също имаме, но най -много 3 мин издържа в нея. В количката от скоро стои - нещо и тя не му се нравеше.
Зная ,че децата са различни ,но просто тайничко ви завидях колко бързо се развиват вашите! Innocent

little afternoon, не се бяхсетила за това . Благодаря ,ще пробвам! Flowers Hibiscus

# 614
Мале какви са тия прощъпулници на 9месеца 😨😳 Аз вчера купих проходилка за бутане, добре се справя, като изключим, че пада назад барабар с прихидилката, но му е много интересно и задобрява доста. Ама не си представям да тръгне сам да върви, че и прощъпулник да му правя...може би около годинката ще е готов да се пусне сам да върви, но за сега се подпира по мебелите и прави ситни деликатни крачици 😊
Ягоди ще му дам като станат българските, а киви даже не съм се сещала да дам и аз нзм защо 🤔

Общи условия

Активация на акаунт