Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 32

• 46 400
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Есента е много неподходящо време за грубото строителство. По-добре е в топлите месеци да го правите него

# 166
Droidd - значи все пак не съм чела много през просото ( беше ми гръмнала главата вчера след борбата за подаване на годишните отчети на фирмите в статистиката и НАП, та е останала макар и малко логика и мисъл Simple Smile ). Та да, за новите е, но ми се струва, че всъщност промяната се налага заради промените във визите за проектиране, които трябва вече да излизат с изходни данни по отношение на монополните дружества. От еднс страна идеята за промяната е добра, ако гледам от своята камбанария, тая работа щеше да ми спести една година тичане по всякакви администрации, разправии с чиновници и хиляда такси и таксички, а най-важното / много нерви. От друга страна - промяната ще затрудни всячески всеки, който иска да строи, защото ще може да получава отказ на общо основание, от това по типаж на Анна80.

Juniper - евалата за борбата! Прави архив и помни какво сте правили за регистрацията, че се надявам догодина да ми потрябва.

Знам и аз,  че не е подходящо за започване на строеж както казва chianna обаче, при първа възможност ще започнем. Много ми се забавиха нещата с прилагането на регулацията и правото на преминаване. Имам тайна надеждица да минат на общински съвет през април, ма едва ли, което автоматично мести срока за издаване на РС за юни, после докато доуговорим финансирането с банката и намерим строител, все ще е станало септември....не знам вече....

# 167
Благодаря ви за отзивчивостта, мили хора!
От общината казаха, че преди месец е приет закон, свързан с лимитиране на съоръженията за водовземане в района и сондаж на този етап е абсурдно да узаконя.
В сряда имам среща с една дама от Басейнова дирекция и после ще споделя.

# 168
  • Пловдив
Скрит текст:
foxy, droidd, благодаря!
Наложи се изрично да искаме становище от БД за това, че няма да има проблем да направим сондаж, и те отговориха, че може... Направихме сондажа. Сега го регистрираме.
Зная, че това, че Общината ни иска регистрация отсега, не е според закона (foxy ми прати кой), би трябвало самото становище от БД да е достатъчно вече, но не ми се спори с тях.
Почти опряхме до варианта с водоноската, за да прокараме проекта, но от БД имат прилични срокове за отговор относно сондажите и са много отзивчиви на този етап.
Те и от Общината доста ни помагат, просто някой по-нависоко изисква документите предварително.
От общината през цялото време се държаха, все едно ни правят услуга и ни помагат, но всъщност ни замотаха неправомерно. Няма тука по-високо ниво - закона е един за всички. Разчитат на това, че не го знаем.

# 169
  • Пловдив
Здравейте!
Имаме къща строена преди 40+ години. Сега искаме да преустроим тавана и да го ползваме като мансарда. Изобщо нямам представа какво следва да се направи и от къде да започна. Моля, ако някой може да помогне малко с насоки - трябват ли някакви разрешителни, планове и т.н.? Благодаря предварително!

# 170
  • Пловдив
Някой може ли да сподели някаква цена на ограда  висока 2,20 м., доизградена с бетонови блокчета. Бетонова основа, бетонови колони и пояс от горе. Какво излиза горе долу на линеен метър?

# 171
  • София
Аз пък се нуждая от вашето компетентно мнение. Simple Smile Отстоянието от съседен имот е 3м., но се брои от границата на имотите до стената на сградата или до стрехата на сградата. Стрехата е още 90 см. Та се чудех на 3м или 3,90 трябва да е разположена сградата.

# 172
  • Пловдив
Аз пък се нуждая от вашето компетентно мнение. Simple Smile Отстоянието от съседен имот е 3м., но се брои от границата на имотите до стената на сградата или до стрехата на сградата. Стрехата е още 90 см. Та се чудех на 3м или 3,90 трябва да е разположена сградата.
Отстоянието от три метра се отчита от границата на имота до изолацията на сградата. Т.е. до стената , като е предвидена и дебелината на изолацията.

# 173
droidd - нашата ограда я направихме плътна само от към паркоалеята, останалото е прозирна метална ограда върху бетонов пояс, но при нас има деневелация / оскъпява допълнително/ за 22 лм на страна - 4 страни, общо 28 хил лева + проект и узаконяване.

# 174
  • Пловдив
droidd - нашата ограда я направихме плътна само от към паркоалеята, останалото е прозирна метална ограда върху бетонов пояс, но при нас има деневелация / оскъпява допълнително/ за 22 лм на страна - 4 страни, общо 28 хил лева + проект и узаконяване.
Chuby, благодаря! При нас също ще бъде плътна само от страната на паркоалеята около 27м. Тази част ми е спешна в момента. Другото ще го правим в "движение", когато можем.

# 175
Благодаря за темата! Мой познат проектант ме убеждава, че монолитна къща излиза колкото сглобяема и ако строя да не се хващам със сглобяема.Вие какво мислите? Аз все пак мисля, че по-изгодно излиза сглобяемата.

Като цена излиза еднакво, да. Но сглобяемата си има предимства. В крайна сметка всеки решава за себе си Simple Smile
То и монолитната си има предимства и май са повече от сглобяемата.

# 176
  • В.Търново
И все пак не мисля, че монолитната излиза колкото сглобяемата.Къде сравнявате тонове бетон, арматура с дървени плоскости и вата?

# 177
И при двете се излива фундамент. Тухлите не са по-скъпи от дървения материал. Ако е едноетажна къщата, може би излиза еднакво скъпо, без значение дали монолитна или сглобяема.

# 178
За да се прецени коя колко скъпо излиза реално, монолитна или сглобяема, е редно да се сметне и дължината на живот.
Би трябвало монолитната да се ползва без проблеми и подръжка много по-дълго време, което пък в крайна сметка дава по-ниска себестойност, дори да са на еднаква цена.

# 179
  • густо майна Филибето
Живея в дървена, не мога да кажа сглобяема, защото я правихме ние на място, но мога да кажа, че двата вида къщи не бива да се разглеждат като цена, а по-скоро като комфорт и бързина на изпълнение. Като почете човек повече, обикновено за по-сигурно се ориентира към монолитна. За другата повечето хора откриват много неизвестни, които ги притесняват.
В моя случай беше определящо това, че ще си я построим със собствени сили, което драстично сваля цената.

Общи условия

Активация на акаунт