Държите ли детето да е кръстено на свекър/ва или майка/баща

• 9 429
  • 139
  •   1
Отговори
# 15
  • София
И моята дъщеря не е кръстена на никого. Сама и избрах името и другите, включително и баща и просто трябваше да го приемат.  Laughing

На мен ми е странно като първата буква на детето съвпадне с някоя от тези на бабите и дядовците (a oчевидно двете имена нямат нищо общо) да се изтъква, че детето е кръстено на някой от тях. Не искам да обидя някого, но не го възприемам аз това.

# 16
Моят син носи име с първата буква на дядо си, но никой нищо не ми е налагал. Просто харесвам името, мъжа ми също много го хареса, както и бабите и дядовците. Много се радва дядото, направо все едно се възроди човека от щастие. Ако, обаче, бях решила на никого да не вземем буквата, сигурна съм, че нямаше да има сърдити.
Лъчезара е прекрасно име, слънчево и светло🖒😊

# 17
Моята дъщеря носи името на майка ми. Така чувствах нещата, така направих. Кой като си реши, на мен ми харесва, ако се поднови името на бабата или дядото, стига да няма караници на тази тема и борба за надделяване.

# 18
  • Най-красивата страна
Не съм против традицията,но зависи от обстоятелствата.
Ако отношенията са добри и роднините заслужават.
Ако името се харесва и на двамата родители.
Дъщеря ни носи име с първата буква на майка ми.Това е любимото ми име и мъжа ми го харесва.
Детето трябваше да се роди на 15.08.-голям празник.И тогава щеше да се казва Мария.Нямаше да е кръстено на никого.
Но се роди 2 седмици по-рано и избрахме друго име.

Авторке,Лъчезара е много хубаво име.

# 19
  • Пловдив
Това с кръщаването на баби и дядовци за мен е отживелица, като държиш на някакво име правиш си дете, раждаш и си го кръщаваш както си искаш.
Прекрасно име си избрала.
Аз на никого не съм кръстена и хич не ми е дерт, харесвам си името, ако не си го харесвах има законов начин да си го сменя.

# 20
Лъчезара е чудесно име!

# 21
  • пак там
Избрала сте прекрасно име на дъщеря си! Лъчезара е много светло и спокойно име.

А дали да го кръстите на баба или на никого - Вашето сърце избира, не слушайте другите. И какво, ако аз съм кръстила детето си на дядо му, а съфорумката преди мен - на някоя от дъщерите на султана на Танганайка? Има ли значение? Всеки трябва да кръщава детето си така, че като го вика, да му е топло на сърцето, а не тъжно.

# 22
  • София
Да се изкажа като млада баба, от страна на майката на бебето.
Не съм държала на традиции, не съм имала претенции за име.
Скъпия и той също.  Родителете са  в добри отношения с всички баби и дядовци.
Питаха какво мислим за име - предложих само да е такова, че да звучи хубаво на всички езици и да не е нещо от сорта Роки, Ричи и подобни пуделски имена. Или пък да не го кръщават Цветомир, Любомир и подобни. Те живят в чужбина и там трудно се изговарят. Ако се беше родило на голям имен ден - посъветвах да го кръстят така, идва си с името.
Сами си решиха как да се казва, първата буква съвпада с моята. Но не го считам кръстено на мене.
Детето си е отделно човече и си има негово име, избрано от родителите.
Както и да го кръстят родителите - баби и дядовци винаги ще го обичаме и ще помагаме с каквото можем.

# 23
  • София
Ако се казвате Георги или Мария например ( нищо против имената, давам ги само за пример) и не си харесвате името, ще е много трудно да го смените. Изобщо не става толкова лесно.
Дъщеря ми се роди в седмицата на Цветница и Лазаровден, но дори да се беше родила на някой от двата празника, това нямаше да промени избора ми на име.

# 24
На мен ми стана интересно за партизанката Лъчезара. Съществува ли изобщо такава, или свекървата е комунистка и ще я работите по тази линия?  Laughing

Иначе името наистина е много красиво.  Simple Smile

# 25
Дъщеря ми е Лъчезара. Много харесвах Александра и все си мислех, че ако имам дъщеря ще се казва така. Но доста години преди детето сънувах, че имам дъщеря и тя се казва ... Лъчезара. И така имам си Лъчезара.
Синът ми е Емил, баба му - Ефтимка. Нито тя, нито аз смятаме, че е кръстено на нея. Това са си две различни имена, които по случайност започват с една буква.
Донякъде харесвам традицията с кръщаване на баби и дядовци, ако са добри хора и имената не са такива, с които децата да се чувстват неудобно, например Пенка, Кунка, Гунка. Но не и ако ще има сръдни и претенции. За мен тази традиция запазва/ подновява името и трябва да го повтори, но е и оказване на чест от страна на родителите, т.е бабата/ дядото трябва да са достойни хора, за да я заслужат. Не одобрявам, ако е под натиск или заради имоти.

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 00:08 от Mama Ru

# 26
И двете ни деца не са кръстени на баби и дядовци. Решението беше на мен и съпруга ми. Считам, че единствено родителите имат право да взимат подобно решение. Това, че не е кръстено на баби и дядовци, не би трябвало да повлияе на обичта им към бебчето. Е, има и изключения. Но точно тези изключения, влияещи се от това дали детето е кръстено на тях, въобще не би следвало да са фактор в живота ви.
Лъчезара е красиво име.
Пожелавам Ви едно живо, здраво и прекрасно бебче!!! Simple Smile

# 27
Детето не се обича заради името, а заради самото дете- това са думи на майка ми казани пред 30 години на брат ми, затова и дъщеря му е се казва Лъчезара Лъчезарова. Големият ми син е кръстен на свекъра, така решихме с мъжа ми. Името е хубаво, българско и срещано сравнително често, а бащата на мм е един достоен и много уважаван от мен човек вече 26 години. Дребното носи името на баща си, с голяма разлика са, а той се появи след една дълга и тежка борба със заболяване на съпруга ми. Просто се появи без план, в едни по зрели за нас години. Така, че ако един ден решат не искам да се кръщават деца на нас, за мен това е отживелица. Не го приемам и това взема първата  буква и вече кръстено на еди кой си, или цялото или нищо. Самуил на дядо си Стефан, пресен пример на наши приятели внука Whistling

# 28
При спазването на тази нелепа   традиция, винаги има някой сърдит, за това ние не я спазваме.
В моят случай съм кръстена на едната баба, а сестра ми на другата и винаги е имало осезаемо разделение и неприятни коментари кое момиче на коя баба е.
Имам и други примери от познати-дядото сърдит че детето не е кръстено на него не го зачита за внук и не получава мнимание или подаръци.
Радвам се че тази традиция се спазва все по-малко! Confused

# 29
  • Пловдив
sea.sea
В случай че молбата, с която се иска промяна на името, бъде отхвърлена от съда, молителят има право на жалба срещу решението в едноседмичен срок от връчването му.
Не е лесно и си е занимавка, но не е невъзможно.

Общи условия

Активация на акаунт