Декемврийчета 2018 - тема 2

• 58 573
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, вие спряхте ли да стерилизирате биберони и шишета? А като давате водичка/правите АМ преварявате ли още водата?

# 646
  • Пловдив
Аз още стерилизирам шишетата след всяко хранене и още преварявам водата, нищо че ползвам изворна. Даже и дрехите гладя още. Докога, не съм решила още.
Одеве бяхме на ваксини. Сложиха ни втория прием на Синфлорикса. Пак имаше рев, но този път започна още докато я събличах. Не иска да стои легнала и това е. Качила е 600 гр и вече е 7700 гр и 69,5 см. Фонтанелата почти се е затворила и ще започвам да я захранвам, но ще изчакам седмица да мине, заради ваксината. Каза да си избера каквото искам, мисля да почнах с картоф или морков, но ще видя. Някой има ли, който си прави домашни пюрета?

# 647
  • Ловеч
И аз все още стерилизирам шишетата след всяко хранене и залъгалките поне един път на ден.Вярно,че вече слага всичко в устата и може би няма голям смисъл,но го правя.До кога-не знам.Най вероятно до 7-8 месечна възраст...

# 648
  • Велико Търново
Аз стерилизирам веднъж седмично. Започнах да разрежда стерилизирането щом направи 1 месец. Първоначално 1 ден в седмицата не стерилизирам, след това 2 и т.н. На дрехите също разредих гладене то, но не прекалено. Ползвам и омекотител от самото раждане. Водата не я преварявам, ползвам Девин изворна, която не се нуждае от никакво преваряване. Първоначално преварявам (около седмица), но след преваряване отгоре на водата се образуване един гаден слой, ако мога така да го нарека, който представлява все едно гледаш дъга, сменях всякакви канчета, кани и прочие, но все го имаше и не ми се струваше много добре, та започнах да взимам изворна и не я преварявам.

# 649
И аз все още стерилизирам, изварявам и гладя. Може би до 6-7 месец. Залъгалките отдавна само ги мия. Мисля юни месец да спирам кърмата, плавно. И хем искам, хем ми е съвестно...

# 650
Не гладя (само първите дрешки изгладих веднъж), а стерилизирането приключи още на първия месец. Вече младежа е на пода на постелка.
Единствено не влизаме вкъщи с обувки, ама то това си е от години така - събуваме се на прага и си действаме така. Прахосмукачката върти през ден, но май ще трябва вече всеки ден, че си има мъх и прах.
Chakalova, каква е тази педиатърка дето те е психирала така? Ми то при ЗВБ кърменето е доста по-продължително и в по-голямо количество, отколкото при стандартното захранване. Ако пък няма да въвеждаш нови неща, по-добре изобщо спри пюрето, защото му пълниш корема с количество, което е по-малко калорично от кърмата, а всъщия момент си намаляваш количеството кърма.

# 651
Флъфи, не е педиатърката, аз сама си се побърквам.
Нейната препоръка е след 6 м да се захранва, но кърмата определено не му стигаше и за да не давам АМ и да спре да цока от мен предпочетох зеленчуци.Странното е, че след като започнах да дохранвам кърмата си се нормализира.Явно е трябвало да се успокоя, че той се храни и му е достатъчно.
Писах и в една група тук в която коментират ЗВБ.... е такива реакции не съм очаквала, така реагират , че все едно не давам зеленчуци, а отрова на детето си.
Не знаех, че захранване на 4 ++ се приема за нещо тоолкова лошо.

# 652
  • София
Chakalova, аз за това съм против всичко което граничи с фанатизма. Тип яде се само парчета, кърмиш докато тръгне на училище и ако го сложиш в кенгуру си го направила инвалид. Simple Smile Децата сами показват какво им харесва и какво не и кога. Естествено, че тиква е по-добре от АМ, но има си бебета които са на АМ от самото начало, но се захранват след 6-ти месец. Лалече лига също ми идват малко в повече. Супер е, че помагат при проблеми с кърменето, но и те изпадат в крайности които ума ми не успя да смели. Просто не съм такъв тип майка. Трябва да се намери баланса. А и баш тия дето сега са само за хранене от 6-ти месец навремето са захранени със сокове, защото такава е била практиката. И сега са си нормални хора и деца гледат Simple Smile я не се втелявайте. Аз допреди месец не знаех на какво казвате ЗВБ, но като прочетох споделих с ММ и той се скъса от смях. Припомни ми баткото как реагираше на допир до истински плодове и колко му беше гнусно. Но на пюре ги ядеше. Сега с бебето пък като го натискам (буквално ) да суче излиза, че според него е по-добре да пие АМ. Дай сега по неговия акъл да ходя. Еми няма как да стане. Та баланс му е майката.
Давай си пюрето и не се връзвай на другите.  Simple Smile

# 653
  • София
Стерилизирала съм помпата и първия биберон веднъж. Уж съм чела че е остаряла практика, било е когато не са могли да разчитат водата от чешмата да е чиста, поне в щатите (беше американска статия) го считат вече за ненужно. Не знам дали е правдоподобна статията, не съм се интересувала. Гладя вече само бодитата.

Чакалова, ЗВБ не е подходящо за по-малки бебета, а и както коси-боси каза, на тази тема има фанатици. Затова и си получила неуместни отговори. Не че ги пправдава. Според мен щом си дала пюре,  Лео не го боли коремчето и му харесва, значи всичко е наред!
Аз не бях разбрала, че мислиш да не вкарваш нови храни - сигурно ще му омръзне. А и няма много смисъл хем да яде пюре, хем само един-два вида да яде.

Ние днес бяхме на гастроентеролог, баш по темата 😁 Препоръчаха да захранвам след 10 дни (6м без една седмица) и да започна със запичащи храни (заради разстройството на Емичка). Хареса ми че повтори, че захранваме главно заради желязото, така че да не бавим месото - след две седмици зеленчуци да включим месо. Чакаме си икейското столче. Много ми е емоционално ☺️

Последно сме били на консултация на 4м и сега следващата ни ще е на 6м 🙄 Мисля че този месец е наддала по-добре от предните, а няма да разбера... Детските консултации поемат ли се от други лекари, когато педиатър е в отпуска?

Последна редакция: вт, 07 май 2019, 17:12 от svee

# 654
Chakalova, супер, значи си го кърмиш 😊 няма да се психираш, по-хубаво от кърмата няма, а нея я има когато има и стимулация 😉. Виж, момичетата в ЗБВ темата са много наясно както със ЗВБ, така и с кърменето. Преди няколко месеца точно те ме спасиха от това да се откажа и до голяма степен благодарение на тях продължих да кърмя и да имам достатъчно кърма, та не подценявай мнението им. Сега, може и да са били по-рязки, ама не е било с лошо със сигурност.
Относно ранното захранване, има научни доказателства, че храносмилателната система още не е достатъчно подготвена за храна заради недостатъчно високи нива на слюнчена амилаза (около 6-ти месец вече са ок), също до около 6-ти месец червата са все още пропускливи. Да, kosibosi, живи са тия хора и деца гледат, ама голяма част от тях са с проблеми. Аз се заклех повече да не казвам и правя нещо в стил “баба ми все на еди какво си е спала или е яла”, един вид я стига сме се вживявали, ама така щях да си прецакам детето от такива приказки, че още не мога да го оправя напълно. И затова - вече слушам, интересувам се и изпълнявам.

# 655
Kosibosi, напълно съм съгласна с теб. И на мен всички тези крайносри за кърменето, ЗВБ, кенгурото и т.н. ми идват в повече. Във всичко трябва да има някакъв баланс.
Относно недостатъчно узрялата храносмилателна система на 4+++ месеца, все си мисля че педиатрите все щяха да знаят за това. След като казват че няма проблем да се започне със захранване тогава явно е ОК. И аз изчаках до 5ти месец със захранването проссто защото ми се струваше малка, а и ми беше по-лесно с млякото, но мисълта ми е, че ако има някаква причина да се започне от 4ти месец, едва ли е голяма драма. Факт е, че в момента в интернет пространството има страшно много информация (не само за захранването, а и по принцип)  голяма част противоречива, от съмнителни или недостоверни източници представящи се за авторитети и човек наистина трябва да внимава на кой се доверява и най-важното да не изпада в крайности. Това разбира се си е лично мое мнение, всеки има правото да си решава Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 май 2019, 18:16 от gallia

# 656
И аз се чудя дали да не го захраня вече. На 5 м е изцяло на кърма, но когато се храним и пием нещо се втренчва и започва да примлясква горкия все едно е гладен Sad Много ми се иска да му дам вече нещо.
Иначе исках да ви кажа да се пазите защото има някакъв вирус хрема, гърло кашлица. Без температура. Започва с обилна хрема и малко прилича на сенна хрема. От месец не можем да се отървем цялото семейство. Всички го изкараха баби, дядовци и тн. Малкия също Sad Утре сме на док да го преслушат пак дано вече е ок. Беше на инхалации 7 дни с пулмикорт след като по леки мерки за съжаление не можаха да го излекуват.

# 657
Подхванали сте точно темата, на която сме цял ден. Бях споделила в предни постове, че дъщеря ми повръща от време на време и на няколко пъти се дави яко, обръщаме я надолу с главата - голям ужас е, аз толкова съм нащрек вече, че я храня почти изправена, а аз в бойна готовност да хвърля шишето с млякото и да я обръщам. Та днес се задави по същия начин, но тръгна и да повръща, а като я обърнахме не изплака, а почервеня цялата и ту се оправяше, ту пак се задави и така няколко пъти. С баща и много се уплашихме и я заведохме на гастроентеролог. Прегледа я, абсолютно нищичко и няма, няма здравословна причина за да се дави, предположението е, че е много лакома. Питах го дали отново да и сложа биберони с една дупка, но според него, ако не тече мляко по бузите значи биберона не е голям, а и след като веднъж вече е свикнала с този, ако се върнем на единичките е възможно да поема много въздух. Обмислям да и върна биберона с една дупка само на шишето с вода.
Относно повръщането - касае се за съвсем лек рефлукс, оказа се, че при нея точно тази стомашна киселина е доста повече и гастроентеролога ни препоръча да започнем захранването в близките дни. В петък става на 4 месеца и смятам да изчакам няколко дни и да започна да я захранвам с картоф.
Утре ще отидем да купим някакъв уред, с който да приготвям пюрета, ще и взема и някакаква касерола или тенджера, която ще ползвам само за приготвяне на нейната храна.
Аз стерилизирам всичко още, не съм решила точно колко време ще го правя, но не гладя - имаме сушилня, гладих само първите и дрешки няколко пъти. Водата не я преварявам, първо ползвах Бебелан, после минахме на Девин изворна.

# 658
Майчета, някоя от вас дава ли Милумил? Имам малко въпроси.

# 659
  • Ловеч
Добро утро...

Малкия от седмица беше със задна хрема,но бистри секрети и док каза само да промивам със стеримар.Да ама от вчера станаха зелени като ги изкара навън,и от очите започнаха да излизат същите секрети,кашля,след малко тръгваме за док,дано не е нещо сериозно.
А всичко започна 4 дни след ваксина🤔🤔
Явно имунитета им се срива тотално-мразя ВАКСИНИТЕ😡😡😡

Общи условия

Активация на акаунт