Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? (Тема 4)

• 51 856
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
И ние живеем край София, малко населено място. 9.15-30 е вечерният й час, на 12 е. Сега за тази ваканция и докато е светло. С намаляването на деня намалява и вечерният час. През останалите ваканции и почивни дни - прибира се преди да се е стъмнило.

# 496
Детски гинеколог ми каза измиването да става само с водичка, понякога бебешки сапун. Взимам на Бочко със смрадлика. Другото си е химия и няма нужда.
Остава навън до към 9 лятото и то ако е в близост.
Имахме драма вкъщи. Иска да ходи сама на МОЛ, но аз не я пускам. Разреших еднократно в края на учебната година и то защото бяха по-голяма компания съученици. Иначе не давам. Лоша съм! Smiling Imp
А вие?

# 497
Абсурд! Не ходи абсолютно никъде сама, освен пред блока.

# 498
Аз разрешавам да ходи до близкия мол (3-4 кратки спирки) с приятелка. От тази година ще ѝ се налага да се прибира сама от у-ще и трябва да свиква с обществените места и ГТ. Като цяло много пестеливо налагам забрани.

# 499
  • София
Ако е сама т.е. е с приятелка навън, към 20-20.15 я искам в нас. Ако сме заедно навън пред блока, може повече. И до 23 сме стояли със съседите.
На мол - ходили са до 'кварталния' малък мол с приятелките и по-точно до магазин фантастико. Искали да правят някакъв домашен сладолед. Но е на пешеходно разстояние. До друг мол не бих пуснала все още.

# 500
Ох, добре, успокоихте ме. Не съм само аз лошата Simple Smile
п.п. Допълвам се - гледа от съученички, чиито родители ги пускат в МОЛ-а почти всеки ден, без никакви притеснения и заради това иска и тя. Опитвам се да обяснявам, че всеки си има глава на раменете и собствено чувство за отговорност и на мен все още не ми е изпила чавка мозъка, за да я пускам на 11 години да кеси по моловете, ама то, хайванчето си знае само едно - ама тях тогава защо ги пускат, а ти мен не!?
Много е трудно! Sad

# 501
Е то днес е защо другите ходят в мола, а аз не, а утре идва ци.ите със силикон, мерцедесите/джипове, а аз не.
Обяснявам постоянно, но имаме конфликти, защото има доста забрани, а иска супер лесен и без никакви отговорности живот, но на мен не ми пука кой какво иска, дощкато аз му давам пари, яде от хранат ми и го възпитавам.
А и си е до дете, има много кротки и дори някак наивни деца. Моята не е такава и няма как дая я пусна да вършее на 12.
Не поощрявам и никакви кифлеения, гримове, парфюми, мазила, разголвания, обеци по тялото и татуировки, боядисване на коса и т.н въпреки, че съм пословична точно с това. Има си време за всичко.

# 502
Мен в мола ми се струва по-безопасно отколкото по улиците. Караме ги с приятелка (на 12 са) понякога и ги пускаме да обикалят сами, а ние чакаме в някое кафене. За всеки ден и дума не може да става, но от дъжд на вятър за кино и обикаляне по магазините да.
Вечерен час няма, защото не излиза сама.

# 503
И аз съм от лошите майки. В 9-10ч. вечерта прибирам телефона на щерката в спалнята. Има групичка от класа от 10 деца , които си пишат и правят видео чатове /в групата на класа в месинджър/ до към 12 вечерта.

# 504
Настроила съм апликацията с която контролирам телефона и да изключва всичко в 8 часа. Навън по тъмно е абсурд, но тук и разстоянията са такива, че аз карам или друга майка кара навсякъде. На ГТ сама не се е качвала още нито тук нито в София. 11 год.

За завършване на началното училище онзи ден ме помоли да и сложа лак с цвета на роклята, тъмносин, а на следващия ден поиска да го махна. Коса не давам да боядисва, глос и грим не ползва.

# 505
Аз говоря сама да ходи до Мола, не аз да я закарам и взема. Така давам, но аз също съм вътре, макар и не с децата. Но те искат да ходят чисто сами с транспорт и на другия край на София примерно. Така не разрешавам и няма да го направя още дълго време. Нито пък в Южния парк.

Била съм в моловете точно в момента, когато имаше бомба, пожар така, че не смея и от тази гледна точка. Беше страшно при обявяването на пожара в Дъ Мол.

Вземането на телефона е основното наказание. Не играене на Плейстейшън също.

По колко страници на ден ги карате да четата задължително, ако сами не искат много-много?

# 506
  • Велико Търново
Макар, че не живеем в голям град, аз също не поощрявам шляянето из молове и други търговски центрове - имаме достатъчно паркове, може през деня да се види с приятелки, ходят на сладкарница, но зяпането и влизането из разни магазини - не. Нито пари давам за това.

На моята щерка съм определила по 50 стр. на ден от задължителната литература - сега чете "Немили недраги" и не й върви много, около 30-на стр.прочита; ако книгата е избрана от нея, може и по 150 да изчете.

# 507
  • София
Оф, четенето... Не иска и това е. Брат й прочете книга за 2 дена от задължителните за 2клас. Сега хвана един Дръндьо, за разнообразие. А тя не е бутвала.

# 508
Дъщеря ми е на 12. Живеем в немски град, колкото Бургас. От 2 г.  пътува до училище сама, няма кой да я води. Вечерният час е 19 ч. Ходи на кино с приятелки и разходки пак сама. Важно е предварително да ни каже, къде и с кого ще бъде. Не ползва грим. Няма приложения на телефона. И ние, и в училище обясниха каква е възрастовата граница за тях. Ще почака още една година и тогава ще се регистрира.

# 509
Не карам да чете насила, няма смисъл. Оставям я да чете, когато иска и каквото иска. В момента чете Пърси Джаксън, основно вечер преди сън, защото през деня е на лятно училище, следобяд - навън с приятелки. Когато я заинтригува някоя книга, чете до сред нощ и я прочита за отрицателно време. Ежедневен задължителен брой страници пробвах в първи и втори клас, претърпях провал.

Общи условия

Активация на акаунт