Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? (Тема 4)

• 51 855
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
  • Някъде по Дунава
Дъщеря ми има много неадекватен списък с книги за 5 кл. Почти прочете Старогръцките митове и паралелно започна Хитър Петър. Казах и да чете каквото и е интересно. В учебника по литература за 5 кл има всички текстове и ще си ги чете на момента. Само Пърси Джаксън е откъс, но за мен е голяма простотия да го учат.
 Чете различно, но около 40стр дневно.

# 511
хич не ме е страх да съм лоша
не пускам никъде сами,та това са бебета!-моите са сташно наивни,на 11г. са
надеждата ми е в обособяващото се обкръжение около тях-само спортисти,и всички по-големи,окло 3-4г,че и повече години от тях
живеем в малко ,но туристическо селище-винаги има много и различни хора,та не мисля,че размерът на населеното място ми дава предимство
а! нямаме МОЛ Smile
тук има един много охулван,заради крайните си понякога мнения,но и много известен психолог,който защитава тезата,че днешните деца са с изоставащо психологично развитие от3 до 5 г в сравнение с поколението на родителите си´
като взема да се размеквам, и се замислям за едно негово интервю,където говори примерно,за ходенето по заведения/тук пускат на много места от 16г./ казва- ,,дали смятате или не ,че детето е готово за отговорността да се срещне с алкохола,цигарите,наркотиците не е важно!Важното е,че ако не се срещне сега,и си остане вкъщи, ще загуби единствено лошите приятели,компании и рискови ситуации.Като стане пълнолетно,така или инъче държавата му дава право на свободен избор!´´

за четенето-давам малко свобода-имат брой книги,за определен срок
през годината се четат задължителните
а сега,избрали са поредицата на Инид Блайтън ,,Петимата...´´-засега е това за през лятото

# 512
Здравейте, не съм прочела цялата тема, но имам въпрос към майките с по - големи момичета. Моля разкажете за първи цикъл на момичета които им е дошло доста по рано от връсниците. За смяната на настроенията също ме интересува.

# 513
Ох, добре, успокоихте ме. Не съм само аз лошата Simple Smile
п.п. Допълвам се - гледа от съученички, чиито родители ги пускат в МОЛ-а почти всеки ден, без никакви притеснения и заради това иска и тя. Опитвам се да обяснявам, че всеки си има глава на раменете и собствено чувство за отговорност и на мен все още не ми е изпила чавка мозъка, за да я пускам на 11 години да кеси по моловете, ама то, хайванчето си знае само едно - ама тях тогава защо ги пускат, а ти мен не!?
Много е трудно! Sad
Това все едно аз съм го писала.

# 514
  • София
На 11 и аз не я пусках сама, но нещата се променят много бързо. На 13-14 се налага да ходят по частни учители и школи в подготовка за кандидатстването след 7 клас. Може да ги водите с кола или за ръчичка, а може и да ги оставите да се свикват за предстоящата гимназия. Факт е, че изведнъж израстват бързо и трябва освен да станат отговорни и да се научат от къде да си купят билет и как да го перфорират поне. В този период 11-13г. момичетата израстват за месеци.
Доколкото помня на 12,5 я пуснах с включен GPS  да обиколи цяла София, в търсене на идеалния скейтборд по магазините. Нямах сили да се влача с нея в една гореща събота като днешната. А тя ми звънна над 20 пъти да пита в коя посока да хване метро, на къде е спирката на автобуса, може ли да си купи сладолед... и всякакви други дреболийки с които по принцип е наясно. Може би се чувстваше неуверена, защото беше сама, дори без приятелка Grinning

# 515
Аз също смятам, че моята изостава по отношение на пътуване с градския транспорт. Ако са групичка деца, бих я пускала, за да свиква лека-полека, въпреки че точно зимата се бяха уговорили с деца от класа, но тогава ме достраша и не позволих.
А откакто я пускам да обикаля с приятелка магазините за дрехи, направо рахатясах. Ненавиждам молове и обикаляне на магазини. Изнервям се и истерясвам. Затова в кафене с книжка, докато ги чакам, или тя баща си.
Аз ходя за някои по-практични или големи неща.

# 516
  • София
Моята настоява да ходи за дрехи с мен, а аз ненавиждам.
1. Има вкус много различен от моя и не знам какво очаква да ѝ кажа. Моделите, разцветките и дори размерите които избира винаги ме шокират. Но за 2 години се научих, че после си ги носи с кеф и желание, а моя избор отлежава в гардероба ѝ без да е докоснат.
2. Вечно ми шътка, сакън хората наоколо да не разберат, че тя носи сутиен или гащи. Аз не викам, говоря с нормален тон, а тя ми мърмори нещо тихичко и се налага да помоля да повтори 3-4 пъти, за да я разбера.
3. Не ми разрешава да влизам в пробната, нито да дърпам перденцето (че може някой да зърне крайче от рамо или краче), но трябва да стоя на стенд бай отпред, че като е готова да дам мнение. А тя е бааавна.
4. Не е уверена в избора си. Харесва нещо, но не го купуваме, оглеждаме още и още, после се връщаме сравняваме, колебае се. Аз не съм такава. Винаги съм много смела в покупките си. Раз-прас и готово. Ако поне малко се колебая, значи не е за мен. Нещата, които харесвам ме грабват и знам, че ще ги ползвам.
Всичко това, съпроводено с липсата на естествена светлина в МОЛ-овете и ритъма: "бум-бум-бум", който се носи от всеки магазин ме докарват до пълно изтощение.
Да си намира там една приятелка с нейния вкус и да се мъкнат заедно, да се снимат по  пробните, да правят каквото щат.

# 517
  • при палмите и алигаторите,FL
Мола обикалят с приятелки, аз понякога съм наоколо с дребното, друг път само карам и прибирам. На кино ходи с приятели, аз карам и прибирам.На басейн също само карам и прибирам.При нас е ужасно горещо, влажно и задушно, така че нямат голям избор за забавления, основно вътре.
В наше село няма вариянт да я пусна сама с гр.транспорт. Училището е на 7 мин с кола, карам  и прибирам.
Мама-такси е титла дето много ми приляга. Simple Smile
Имат задължителна книга за четене всяко лято, една книга от списък с 7-8, на първият учебен ден трябва да предадат проект по тази книга. Имат и допълнителна,пожелателна книга по която да направят проект и да получат допълнително бонус точки, които се прибавят към крайната оценка през учебната година.
През лятната ваканция имат и упражнителни сборници по основните предмети(преговор на материала от учебната година), ако ги попълнят през лятото получават бонус точки през учебната година.

# 518
  • София
Близначки на 12 г и 10м
1. За оставането навън - сега лятото остават до към 10 часа навън. Става въпрос обаче за вътрешен двор на блок, като обикновено има и някоя комшийка навън, а те са с приятелчета от блока.
2. За пътуването с градски транспорт, още откакто почнаха 6-ти клас в СМГ им се наложи набързо да свикнат. Те са голяма компания към Младост и дори да можем да ги караме ние, предпочитат да си се прибират сами.
Ходят сами и на курсове ако се налага, до батутите и два-три пъти на кино в някой МОЛ, ако се организират съучениците. През учебно време обаче нямат много време за подобни неща, а сега лятото предпочитат да си играят навън, което ме устройва напълно.
3. За гримиране,цветни кичури, лак и тн засега не позволяваме особено през учебно време. Вчера позволих на едната близначка да се лакира след като вече не ходят на училище.
4. Телефони имат и те и малката им сестра, имат доста приложения, но и трите са на предплатени карти. Зареждам месеца с 10 лв, като големите ползват код за 7 лв за интернет и им остават 3 лева по сметката. Стигат им засега, така че ще продължим по този начин докогато може.
5. По въпроса за цикъл по-рано ,не мога да се включа, тъй като на едната за пръв път и дойде началото на този месец, тоест не е било рано, а напълно навреме. Засега нямаше никакви проблеми с настроения или тръшкане около цикъла, за разлика от мен, която съм нетърпима в тези дни и малко преди това Simple Smile Надявам се да се задържи това и също толкова лесно да мине и при другите две.

# 519
  • малкия йеросалим
Аз да питам за цикъла и морето.Тази година ще и е първо лято с цикъл.След два дена заминаваме на море, но като й гледам киселата физиономия мисля,че е възможно да й дойде до няколко дни.Опитах се да обесня,че не може да се къпе,но тя не приема този вариант.Аз като съм в такава ситуация слагам тампон и се сменям по начесто.Но с нея ще е сложно Thinking
Споделете при вас как протича море с тинейджърка в цикъл...

# 520
И аз моля за същото, някоя майка да каже как се справяте с ходене на море. А и моята се занимава с плуване и много тежко го птиема че пропуска тренировки. Моля някой да сподели своя опит за спортовете и цикъл, по специално плуване. За тампони е малка -10 години. Направо в чудо се видях, много се разтройва като трябва да пропусне плуване.

# 521
  • София
За сега смятаме и уж предвиждаме. Но предвид факта, че  цикълът ѝ не е от най-редовните не мога да имам гаранция какво ще се случи. На късмет е.
Моята разбира, че не бива да се къпе, но е страхлива и се притеснява от инфекции.
Единственият ми съвет е много вода да се пие, че като се надуе пикочният мехур, пречи на кръвта да изтича обилно. Отиваш до тоалетна, с пишкането се изхвърля всичко насъбрало се и пак започваш да се наливаш с вода. Така денят може да мине с бански и превръзка без крилца.  Но за влизане в морето - не знам, а пък в басейн - съвсем. Женски неволи Sad

dark magnolia, треньорката не ви ли е споделяла как се справят по-големите момичета?

# 522
Наскоро питах точно това приятелки, които навремето се занимаваха интензивно с плуване. Нищо не са слагали по време на тренировки, което ме изуми, но някои са били деца и е било абсурдно да ползват тампони, а като са в отбор професионално, е нямало как  да пропускат тренировки всеки месец.

# 523
M_I_A и Дъждец благодаря ви за отговорите. С треньорката не съм говорила още. Но четох и аз в интернет на английски, точно за професионално трениране по плуване, нищо не слагали както каза Дъждец. И нашето плуване е всеки ден и затова са големите драми. Ох незнам вече Confused

# 524
  • при палмите и алигаторите,FL
Колежките ми тук се опитваха да ме убедят че няма никакъв проблем да се плува по време на цикъл, твърдението беше , че във водата цикълът спирал #Crazy Thinking. Никога не съм пробвала, нито имам желание да пробвам. Дори и да е вярно, не допускам дае, но все пак, какво ли се случва в секундите след като излезеш от водата.

Общи условия

Активация на акаунт