Неустоим портокалов кейк със зехтин

  • 29 249
  • 273
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 10 869
Мaрги, преди да се добави портокалът, сместа наистина става гъста, но след добавянето му и старателното разбъркване тестото се разрежда леко. Пак остава малко по-гъсто, но кексът се получава. Ако правиш пак кекса, препоръчвам да е с по-големи яйца.
Благодаря за споделеното мнение!

# 136
  • София
  • Мнения: 30 142
Vanja77, аз направих и двата кекса. Може да споделиш и други рецепти на интересни и вкусни сладости. Peace

# 137
  • София
  • Мнения: 10 869
О,missence, трогната съм! Предлагам да насочиш вниманието си върху тази:

Пирог "Жираф"

Понеже снимките ми са изчезнали, качвам тук, за да се види резултатът:

Скрит текст:






# 138
  • София
  • Мнения: 30 142
Много интересно изглежда. Ще пробвам рецептата и ще споделя. Peace

# 139
  • София
  • Мнения: 2 298
И аз най-сетне се нагласих и го направих.
Прекрасен кекс, зехтинът не се усеща, не съм очаквала, че след печене портокалът ще има такъв аромат. И толкова мекичък и със страхотна консистенция.
В момента се унищожава още топъл.

Следващия път ще го направя във форми за малки кексчета. Нови са ми и още не съм ги използвала, но не исках да рискувам с първото правене на този кекс да не объркам нещо с времето за печене.

# 140
  • Мнения: 1 710
Мaрги, преди да се добави портокалът, сместа наистина става гъста, но след добавянето му и старателното разбъркване тестото се разрежда леко. Пак остава малко по-гъсто, но кексът се получава. Ако правиш пак кекса, препоръчвам да е с по-големи яйца.
Благодаря за споделеното мнение!

Аз винаги купувам възможно най-големите яйца в магазинната мрежа, така че по тази точка изпълних рецептата точно. Предполагам, че проблемът е бил в малките портокали. Купих био и те бяха доста дребни. Смления портокал се побра в по-малко от половин чаена чаша. В традиционните рецепти за кекс се слага около чаша течност - кисело или прясно мляко и за това реших, че половин чаша портокал е малко.
Предвид това, че се опече идеално за същото време ± 5 минути, стана пухкав, и се хареса на всички, смятам, че съм успяла да налучкам пропорциите и проблемът е бил в малките портокали.

# 141
  • София
  • Мнения: 10 869
Мaрги, значи си добавила още портокали, защото са ти били малки. Всичко друго е било ОК.

nati_nat, нали знаеш, че за малките кексчета трябва да намалиш времето за печене?

# 142
  • София
  • Мнения: 2 298
nati_nat, нали знаеш, че за малките кексчета трябва да намалиш времето за печене?
Именно, затова при първия опит на този кекс не ги използвах тези фирмички.
30 минути дали ще са добре ?

# 143
  • София
  • Мнения: 10 869
Може би 25, но все пак ги проверявай, а и зависи от големината на формичките, от това колко ще ги напълниш...

# 144
  • Мнения: 22 867
При мен 20 мин стигат за кексчетата, но да, трябва да се проверява дали са готови. Иначе, както се зарекох, че няма да е скоро, така снощи спретнах пак кекса и вече го няма. Сега искат още.............освен да ги оставя на диета портокалов кекс.

# 145
  • Мнения: 4 734
Днес направих кекса за първи път, дозата е доста голяма, а моята форма е от по-малките и за това стана 1 кекс и 10 мъфини. Яйцата ми бяха малки и сложих 4 броя, другото спазих по рецептата, но ползвах олио. Изпекоха се добре, мъфините за по-малко от 20мин, а кекса за около 40-45 мин. Пекох на 180 градуса с вентилатор... Кекса не е мазен, както се притеснявах от олиото и не е супер сладък въпреки многото захар. Стана жълт, пухкав, странно не мирише силно на портокал (явно от вида на портокалите) и мисля следващия път да сложа и есенция портокал. Ще кача и снимка от телефона си...
Честит празник Българи!
Скрит текст:

# 146
  • Мнения: 22 867
Казали са хората "голям залък лапни, голяма дума не казвай.....", та и аз, зарекох се, че няма да го правя повече тоз неустоимник, ама, на - направих го!
Vanja77, мисля си, че няма начин човек да го развали тоя кекс. Понеже обичам комбинацията портокал-шоколад, сложих какао в част от сместа, ами вкусно е, и то много. Какво съм гледала не знам, вместо лимоновата глазура съм грабнала карамелената, ядосах се, разредих я на всичкото отгоре, ефекта се загуби, но вкусът си остана, та и с нея не го развалих. Както казват, на хубав мъж всичко му ходи /дори и рогца  Mr. Green/, та и на това кексче каквото и да добавиш, все е вкусотия! Heart Eyes


# 147
  • София
  • Мнения: 11 709

Vanja77, ..................... Както казват, на хубав мъж всичко му ходи /дори и рогца  Mr. Green/, та и на това кексче каквото и да добавиш, все е вкусотия! Heart Eyes

Ох не, ще умрЪ  Joy Joy

Чуден е станал! chef

# 148
  • София
  • Мнения: 10 869
Честит празник на всички!

lunna pateka, доколкото разбирам, като цяло си останала доволна от рецептата! И на снимката ти всичко  изглежда много добре! Hug

labrex, ти нямаш спирачки! Страхотна си! Продължавай все така! Yum

# 149
  • Мнения: 1 710
Направих "Жираф"-а, получи се.
Аз също нямах 22-сантиметрова форма, така че го правих в 26 см.
Имах проблем с разточването, по-скоро с пренасянето на тестото във формата. Беше твърде ронливо, не знам дали трябваше да е такова. Накрая се принудих са го разточа върху хартия за печене и така, направо с нея, да го сложа във формата. Стана бързо, лесно и най-важното успешно.

Имам въпрос за нишестето - не съм наясно с разликите между царевичното и пшеничното и има ли значение какво се слага?

Скрит текст:
Тестото стана ронливо като за бисквити


Май оставих твърде много тесто за топчета. Основата и бордът станаха доста тънки. Ако се прави в точния размер форма, би било по-добре.


Зачерви се повече, отколкото трябва


Жирафските шарки бяха голямата атракция на домашните.

Общи условия

Активация на акаунт