НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 128

• 67 823
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
Кетозата не е необходима за отслабване и е трудна за поддържане. Всъщност задължителна е при наистина тежки заболявания, надявам се да няма такива случаи тук. А за "въглехидратния грип" се препоръчва също солен айран или просто солена вода.

# 241
3 дена трябват за да влезеш пак в кетоза.Не мисля,че си излязла с 2 парчета шоколад,но нека някой по запознат се включи да не те подведа.

# 242
Вадя елката - 2 парчета шоколад (ако са като на Линдт плочки) са 20 грама, от които въглените трябва да са към 30%, т.е. 7 грама. Simple Smile Или нещо такова.

Значи за 7 грама не знам, но тези дни от книгата "Код затлъстяване" на д-р Джейсън Фънг научих, че се дебелее от висок инсулин и от висок кортизол, а стресът, отчаянието и страхът от напълняване със сигурност води до покачен кортизол повече от седемте грама въглехидрати от шоколада. Така че спокойно и си продължавай по пътя, кой кога влиза/излиза в кетоза е индивидуално, не е и задължително да си постоянно в кетоза, за да отслабваш, при повечето хора е напълно достатъчно да се хранят нисковъглехидратно, а не хипер-супер-ужасяващо ниско въглехидратно.

# 243
Хипер-супер-ужасяващо ниско въглехидратно , даже е вредно според мен. Ще си направиш проблем с щитовидната жлеза и червата. Лично мнение.

# 244
Момичета, а за да не ми пада по принцип кръвната захар по време на диетата какво е нуждо да правя ежедневно?
Достатъчно ли сутрин да изяждам малко черен шоколад например? В смисъл ще стига ли да ме сържи в кондиция целия ден?
Питам , защото много се уплаших, наистина мислех, че всеки момент ще припадна.

И другият ми въпрос е за закуската - последно закусва ли се или се яде след 12 първо хранене за деня?

Извинете ме, но направо се обърках от толкова четене йъде ли не.
И много Ви благодаря

(Следя да имам 20 гр. въглехидрати за деня, добре ли е?)

# 245
Отговорът на въпросите ти не е особено лесен. Зависи от здравословното ти състояние. Колко тежиш, колко си висока, или ако нямаш желание да споделиш - колко излишни кг имаш, колко ти е BMI? Имаш ли здравословни проблеми, щитовидни проблеми, инсулинова резистентност? На колко си години?

Откъде знаеш, че ти пада кръвната захар по време на режима? Имаш ли някакви изследвания, имаш глюкомер вкъщи или приемаш, че е ниска, защото ти е лошо?

Целта на шоколада и въглехидратите не е да те държат в кондиция през деня. В кондиция през деня трябва да те държи горенето на собствените мазнини (т.е. отслабването).

Сигурна ли си, че не ти е лошо от ниско кръвно или от нисък прием на сол?

20 въглехидрата за деня ми се вижда ненужно малко. За закуската не знам какво да ти кажа - някои закусват, някои не, някои спазват пост, други не.

# 246
BlushBlush
Отговорът на въпросите ти не е особено лесен. Зависи от здравословното ти състояние. Колко тежиш, колко си висока, или ако нямаш желание да споделиш - колко излишни кг имаш, колко ти е BMI? Имаш ли здравословни проблеми, щитовидни проблеми, инсулинова резистентност? На колко си години?

Откъде знаеш, че ти пада кръвната захар по време на режима? Имаш ли някакви изследвания, имаш глюкомер вкъщи или приемаш, че е ниска, защото ти е лошо?

Целта на шоколада и въглехидратите не е да те държат в кондиция през деня. В кондиция през деня трябва да те държи горенето на собствените мазнини (т.е. отслабването).

Сигурна ли си, че не ти е лошо от ниско кръвно или от нисък прием на сол?

20 въглехидрата за деня ми се вижда ненужно малко. За закуската не знам какво да ти кажа - някои закусват, някои не, някои спазват пост, други не.

Ами имам хипофункция, но не пия хормон, поддържам с какво ли не и следя с изследвания, повече от 3,5 тсх не минава, антителата около 100. Напоследък съм доволна от масло от черен кимион. Иначе съм висока 167, 67 кг бях до преди 2 седмици, когато започнах режима, сега 65, а имам цел 55, защото съм с много фин скелет и много ми тежат, натрупах след ражданията паласки, дупе......абе натрупах цялостно. 42 г съм, нямам здравословни проблеми, нито инсулинова резистенстност, изследвах я.
За кръвната захар - не съм я мерила, просто четох в интернет тази сутрин симптомите и реших, че е това. След малко черен шоколад се оправих. Иначе съм принципно с ниско кръвно - около 100 на 60 съм си винаги.
Много искам да спазвам режима, защото ми е лесен, вкусен и ми допада, но вече няколко пъти го започвам неуспешно. Не намирам отговори на някои въпроси. Примерно пише, че захар не може, но в черния шоколад има захар, пък може /поне в този, който си купих днес - ROSHEN, extra dark, 70%/. После чета, че не може месо всеки ден .... но не срещам обяснение защо не може и кога и по колко може всъщност....След това не ми е ясно кога и по колко плод може....Не ми е ясно за подсладителите - пише, че не може, но стевиола някои ползват, и най-болната ми неяснота е какво значи 60% от дневното меню мазнини, 30 % белтъчини....Как се постига това и как се следи.....Имам предвид в 1 пържола от врат примерно или каквото и да е месо как да знам колко % от калориите са от мазнини и колко от белтъчини.....?????
Извинявам се предварително за глупавите въпроси Blush

# 247
Шоколад Рошен 70% просто има повече какао, НО! си има и захар. Т.е. не е по правилата.
Избирай Линд.

# 248
Объркването вероятно идва от следване на различни режими. От Атанас Узунов ли идваш? Как избра точно 20 г въглехидрати? Според мен е излишно веднага да се почва най-тежкият вариант с минимално количество въглехидрати и е по-разумно да се почне с обикновено ограничаване на въглехидратите. При щитовидни проблеми чета за една минимална граница от 50 г. въглехидрати на ден. 20 г за мен са за някакви много тежки случаи - епилептици, тежка инсулинова резистентност, липса на отслабване въпреки спазване на диета и спорт.

Симптомите ти могат да са от преминаването от горене на захар към горене на мазнини. Може да са от кръвно, може и да са от разбъркани електролити. Може би просто гладуваш и ти прималява. 2 седмици са много малко за адаптация, възможни са всякакви симптоми, различно е при различните хора.

Въвеждай си храната в Myfitnesspal примерно, там можеш да видиш съотношението между въгл-мазнини-протеини. Като за начало.

Подходът ти е грешен. Това не е ударна диета, с която да свалиш килата и после да се върнеш към старото хранене. Всеки от пишещите тук търси своето равновесие. На някои хора в зависимост от личната поносимост им е ок да хапват плодове редовно, при други е рядко, а при трети е наистина по изключение. Затова срещаш различни писания. Тук няма предписания ден първи какво се яде, ден втори, именно защото целта е това да стане режим до живот. Сега ясно е, че на 20 г на ден много трудно може да се кара доживот. Отслабването е маратон, а не спринт. В този смисъл ти препоръчвам да прочетеш това:

https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf

ПДФ за начинаещи на български.

Ако решиш да спазваш препоръките на Атанас Узунов, те са различни от горното.

Оттук нататък как ще пригодиш храненето към твоето си тяло е твоя задача. Този начин на хранене не се свързва с бързи резултати тип 5 кг на месец освен по изключение.

Де факто всички пишещи в тази тема са на различен вид диета, ако мога така да го кажа. Съобразена с техния организъм. Това му е хубавото, но това е и лошото, защото не мога да ти кажа "яж по 200 гр месо на ден" или "яж 2 ябълки".

# 249
ясно, благодаря. Да, предимно Атанас Узунов четях. После се сетих, че разбира се в Бг-мама има всичко и е разбираемо, а и винаги можеш да попиташ нормални хора Simple Smile
Добре, сега като съм изяла захар с черния шоколад съм в изходна позиция ли, т.е. провалила съм режима и започвам процеса отначало?

# 250
Не, не даваш от начало, а просто продължаваш.

# 251
Скрит текст:
ясно, благодаря. Да, предимно Атанас Узунов четях. После се сетих, че разбира се в Бг-мама има всичко и е разбираемо, а и винаги можеш да попиташ нормални хора Simple Smile
Добре, сега като съм изяла захар с черния шоколад съм в изходна позиция ли, т.е. провалила съм режима и започвам процеса отначало?
Ами, не, тук няма процес с начало и край.
Това хранене е дългосрочно.Целта му е лечебна.А свалените кг са просто награда, когато тялото се излекува.

# 252
Пази си щитовидната жлеза. Тя има нужда от въглехидрати.

# 253
Kissing Heart
Пази си щитовидната жлеза. Тя има нужда от въглехидрати.
изчетох, благодаря, ще ги повиша, реших. Стана ми по-ясно, добре, че сте ми вие.
 Heart Kissing Heart

# 254
След като си здрава остави тази кетоза на спокойствие и се храни по правилата описани в началото на темата. Много ниски въглехидрати И кетоза не са ти необходими. Това не е режим за кратко време. Кетозата е УАУ , ако искаш да ставаш в 4 ч сутрин и да нямаш търпение да отидеш в парка да тичаш.Чувството е страхотно,но не е необходимо, а за жени може и да е опасно (става въпрос за здрави хора,а не за случаи в които е наложителна кетозата). Според мен дори все още не си в кетоза ,освен ако тези две седмици не си гладувала и пила мазнина. Симптомите са ти на въглехудратен грип, а и ниско кръвно.Солен айран и солена вода.Колко до сметките, няма какво да се смята:вратна пържола колкото дланта и зеленчук със зехтин,малко маслини и/или авокадо. Ако месото е по-сухо се добавя сметанов сос и готово. Дори парче черен шоколад и шепа ядки можеш да хапнеш без да мислиш ,че си "прегрешила". Тук няма прегрешения, продължаваш нататък без да го мислиш това парченце шоколад,което си е било  точно на място в подходящия момент (най-вероятно)

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 15:40 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт