Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем - исторически и костюмни драми №13

• 27 241
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
А от кого друг да чакам помощ за спасяването му. Ако искам да го спася. Ако не - свободна съм да си тръгна, никой не ме спира. За детето ще мисля по - нататък Wink

# 616
В първата част на разсъждението свободна ли си да сключиш брак, ако си модерна жена, която знае, че бракът се сключва по любов? И не само знае, но и обича? Въобще, каква е дилемата в онзи момент пред Зюлейха?
ПП Допълвам. Зюлейха може и да не знае в онзи момент, че я манипулират, но ние зрителите знаем и именно от позицията на имащи информация правим оценки.

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 12:07 от Katya_I

# 617
Привет!
Много интересни постове.
Явно, че ще си останем с различните виждания за брака и опита за самоубийство, кой каквито и аргументи да приведе. И за мен Зюлейха беше манипулирана, затова не отхвърли предложението за брак въпреки вътрешната си съпротива. А опитът за самоубийство е най-силният знак, че каза "да" против волята си. Каза го полужива. Не знам дали си представяте състоянието на човек минути след опит за самоубийство и дали ви се е случвало да видите това. Той е за болницата (според днешните представи), а не за сватбен танц. И такова "да" ако е доброволно, здраве му кажи.
"Насила" - това каза самата Зюлейха преди серия-две, и то не наум, а на Хюнкар. И до този момент нейното собствено усещане е: "... когато ме давахте/женехте насила за Демир".
Приятен ден в очакване на втори фрагман, ама надали.  Wink

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 11:56 от Tania M.

# 618
Към онзи момент, съвсем в началото и ние не знаехме, че Хюнкар няма да изпълни обещанието си. Коментирам действията и състоянието на Зюлейха към времето, когато реши да приеме предложението. Как няма да е ни жива, ни умряла - обича Йълмаз, а се омъжва за друг мъж.
Думата "насила" я каза месеци по - късно - когато видя Йълмаз амнистиран, когато разбра за предателството на Гюлтен и пр.

# 619
Думата "насила" изразява усещането на Зюлейха за онзи момент, момента на брака. Затова ще я цитирам и занапред - защото то е нейното усещане, а не тълкуване на странични наблюдатели (т.е.ние).
Както опитът за самоубийство изразява същото - с действие, а не с дума.

ПП И като казах "полужива", имах предвид състоянието на човек минути след опит за самоубийство (изобщо, а не само на някоя конкретна Зюлейха). Сигурно не ви се е случвало да видите това, и по-добре.  Stop

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 12:31 от Tania M.

# 620
Здравейте мили момичета bouquet,
Много интересни коментари! Наистина всеки възприема ситуацията по различен начин и разбира се това е нормално. Връщаме се на този въпрос, защото има основна важност в разбирането на действията по-нататък.
Катя Hug моля те, пиши колкото душа ти иска, нали и ние така правим. Тук обичаме да четем чаршафи, нали знаеш, всички сме го казвали. Hug bouquet
Лично аз по този въпрос съм на мнението на Катя Hug и Таня Hug, но разбирам и гледната точка на другите момичета. Може би е въпрос на усещане.
Когато гледах онзи момент, аз изпитах много емоции, защото личното ми усещане беше, че Зюлейха е много хитро и умело манипулирана и тази манипулация от страна на Хюнкяр започна много по-рано, доста преди арестуването на Йълмаз....още като ги видя заедно. Започна със заиграване с приказки относно Демир и Зюлейха опирайки се на думите на Хамине за "снахата" и "невестата" Зюлейха в този дом; какво да й донесял Демир от чужбина и т.н. Лека по лека започна да "плете" мрежата си и да си съставя подробен план за действие. Наплаши Зюлейха да не казва истината за връзката им с Йълмаз, защото иначе щели да я линчуват в чифлика, още по-малко за бебето. Лично за мен, кулминацията на ситуацията беше в разговора на моста над реката. Тогава Хюнкяр директно изнуди Зюлейха. Изнудване е да се използват заплахи, за да се постигне определена цел. Хюнкяр използва живота на Йълмаз, за да изнуди Зюлейха. Свърза живота на Йълмаз със брака на Демир и Зюлейха. Ако има брак, Йълмаз ще живее, ако няма брак - Йълмаз ще умре. Зюлейха се опита да уговори Хюнкяр (по памет) - "нека си тръгна, ще мога да живея с малко пари, няколко куруша ще са ми достатъчни, ще се грижа за детето си". Хюнкяр й отговори - ако искаш Йълмаз да увисне на бесилото - върви, тръгвай си. Това е конкретна заплаха, Хюнкяр използва властта и силата си, както и незнанието и неосведомеността на Зюлейха по съдебните въпроси, за да я наплаши и изманипулира. Зюлейха никога, изначално, не е свързвала смъртта или живота на Йълмаз с брака с Демир...това й го посочи Хюнкяр, тази връзка я направи именно Хюнкяр, така че напълно може да се твърди, че Хюнкяр изнуди Зюлейха, използвайки положението й. Хюнкяр е обигран емоционален насилник и изнудвач. Това е моята гледна точка.

https://nasilie.eu/%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0 … 0%B0%D0%BD%D0%B5/

Тук (в статията) могат да се разпознаят ясно действията и на Хюнкяр и на Демир като емоционално насилие над Зюлейха. За съжаление, и майка и син са обиграни в това, всеки за собствените си цели. Слагам откъс, от където ясно си личат нещата:

"Емоционалното насилие се дефинира трудно и варира от заплахи: „Ще отрежа пръстите на сина ти, след което ще те убия!“ до изрази като „Ако ме напуснеш не нося отговорност за постъпките си“. Това е емоционално насилие:

Използване на заплахи – заплахи за отнемане на собственост, убийство или убийство на роднини и близки, приятели, заплаха за извършване на самоубийство;
    Изолацияпрекъсване на телефона, определяне къде може да се ходи и къде не може, забрана за среща с приятели и роднини, скриване на информация, забрана за напускане на дома без присъствие на насилника;
    Контролиране следене, отваряне на кореспонденцията, отнемане на възможност за вземане на каквито и да било решения, използване на лъжи и злепоставяне пред приятели, обещания и даване на надежди, че насилието няма повече да се повтори;
    Унижения -използване на обиди, унижения на публични места;
    Деструктивно критикуване крещене, използване на неправомерни обвинения;
    Отричане отричане на насилието, търсене на вина в поведението на жертвата;
    Чести са случаите, при които насилника се държи по начин, изразяващ се в пазене на благоприличие и запазване на търпение на обществени места.

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 13:02 от dana78

# 621
Хюнкяр е като Шарън Стоун в "Първичен инстинкт". Да я сложиш на ел. стол и няма да трепне. И пред Фекели продължава играта , макар той да се опитва чрез спомени от миналото да я разговори, а тя е "желязната лейди".

# 622
Хюнкяр е като Шарън Стоун в "Първичен инстинкт". Да я сложиш на ел. стол и няма да трепне. И пред Фекели продължава играта , макар той да се опитва чрез спомени от миналото да я разговори, а тя е "желязната лейди".
Grinning Какво сравнение!? Тя май Зюлейха се чувства като на електрическия стол (на любовта Демирова и брака). Или както тя му казва, "този ад".

# 623
Към онзи момент Хюнкар направи предложение за спасяване живота на Йълмаз. Той беше заплашен от смъртна присъда. Ние като зрители не вярвахме в подобна възможност. Защо - защото сериалът свършва. Коментирахме, че Йълмаз може да избяга от затвора; после коментирахме, че ако е с доживотна присъда може или да има скок във времето, или да избяга. Или амнистия - помня, че го писах. С появата на Фекели решихме, че той ще помогне за бягството. Сега, когато имаме информацията от 24 серии, правим съвсем други изводи. Но горните коментари сме ги писали, нали?

Хюнкар каза ли на Зюлейха "тръгвай си". Каза. Тя нямаше намерение да спасява Йълмаз, ако Зюлейха не се съгласи да се омъжи за Демир. Имаше план и това всеки го знае - щом разбра, че не са брат и сестра, щом разбра, че Зюлейха е бременна, издаде Йълмаз на полицията. Но Зюлейха това и досега не го знае. Зюлейха започна да сглобява парченцата истина едва след като Йълмаз се появи жив и здрав и вече осиновен. Е, сега може да казва, че насила са я омъжили, но забравя, че можеше, а не си тръгна, водена от едно желание - Йълмаз да живее. Не Хюнкар издава присъдата все пак, а съдът. Искаш помощ за живота на Йълмаз - да, но срещу брак с Демир. Ако не искаш - тръгни си, но Йълмаз ще умре. И не защото Хюнкар ще го убие, а защото няма да помогне за спасението му. Единственото тогава казано от Зюлейха - на сватбата, е "Аз предадох Йълмаз" и то я накара да опита да сложи край на живота си. На когото му е трудно да се абстрахира от информацията получена след 24 изгледани серии, нека се върне и да прочете какво сме писали след трета, четвърта, пета, шеста серии.

https://scontent-sof1-1.cdninstagram.com/vp/46dd6e52af1c6d88056a … .cdninstagram.com

# 624
Както каза Дана, някои неща не са въпрос на логическа, юридическа и пр. аргументация, а по-скоро въпрос на усещане. Зюлейха може и да бърка (от нечия гледна точка), като нарича брака си "насила", "този ад" и пр. Но това е НЕЙНОТО усещане, така го чувства ТЯ. Едно е да оценяваш ситуацията отстрани - като наблюдател, друго е да я живееш отвътре - като участник, все едно потърпевш или печеливш. Това казах по-горе, казвам го и сега.

Писали сме същите неща и преди. Днес поводът да ги повтаряме стана постът на Катя, последван от други.  Wink
Eдни споделят същата позиция, други - не, нормално е.

Дана, статийката за емоционалното насилие, към която си дала линк, е без източник и автор. Но колкото и да е обща, доста от изброените неща ги видяхме в нашия сериал.  Wink
Скрит текст:
Това е емоционално насилие:

Използване на заплахи – заплахи за отнемане на собственост, убийство или убийство на роднини и близки, приятели, заплаха за извършване на самоубийство;
• Изолация – прекъсване на телефона, определяне къде може да се ходи и къде не може, забрана за среща с приятели и роднини, скриване на информация, забрана за напускане на дома без присъствие на насилника;
Контролиране – следене, отваряне на кореспонденцията, отнемане на възможност за вземане на каквито и да било решения, използване на лъжи и злепоставяне пред приятели, обещания и даване на надежди, че насилието няма повече да се повтори;
• Унижения -използване на обиди, унижения на публични места;
• Деструктивно критикуване – крещене, използване на неправомерни обвинения;
• Отричане – отричане на насилието, търсене на вина в поведението на жертвата;
• Чести са случаите, при които насилника се държи по начин, изразяващ се в пазене на благоприличие и запазване на търпение на обществени места.
Баща и дъщеря. Снимката е от Адана и е споделена вчера от Йоздемир Алтънбилек.
https://www.instagram.com/p/BvJqKL2FiNK/

Тази може да е отпреди.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 17:05 от Tania M.

# 625
На 24-та серия сме. Себахатин, Гюлтен, Хюнкяр, Зюлейха знаят за Аднан, но до тук пропукване няма. Като се има предвид, че се очаква 2-ри сезон, може финала на първи да е вече отнякъде искра, а втори сезон - пожара.

# 626
Таня, това е сегашното усещане на Зюлейха. Предишното беше, че предава Йълмаз. Моите усещания са различни в различното време - преди - когато животът на Йълмаз беше застрашен, и сега.

Снимките за еп. 25

Само тази е интересна

https://www.atv.com.tr/diziler/bir-zamanlar-cukurova/galeri/25-b … galeri-1553000009

# 627
Лучия, всеки акцентува, върху каквото желае. За мен усещането за "насиленост" е отпреди, но не мисля да се подкрепям с цитати. Личното ми чувство е, че със СЪЩОТО усещане Зюлейха тръгна към реката с намерение самоубийство.
Ти го интерпретираш другояче: "Тръгна да се самоубива, защото разбра, че прави крачка с трайни последствия." Но това е тълкуване - не са думи на Зюлейха (нито тогавашни, нито днешни).
Твое право е да го тълкуваш така, а мое - че и днешното й усещане е като в сватбения ден, когато отчаяно хукна към реката. Каквото казва сега с дума на Хюнкар, го почувствах и преди. Сега тя само го изрича на глас.
Нека всеки запази тълкуването си (а и усещането си). По това "насила" мненията тук се различават, и не от днес.

P.S.
И ако в 27-ма или 72-ра серия чуя от Зюлейха нещо от рода на "Този брак беше единствено възможното и най-доброто за детето и т.н.", няма да пропусна да го сложа в цитат. Дори обективно да е така, няма и намек за това в субективната оценка на Зюлейха - нито преди, нито сега. Дори и само пред себе си или пред детето тя говори други неща.

Последна редакция: вт, 19 мар 2019, 17:50 от Tania M.

# 628
 wavey
Аз си мислех, че има фраг............
Озета на руски.
Спокойно мога да пропусна епизода, че и следващия, и по-по....., докато не се раздвижат и спрат да го карат само на детински отмъщения.
Скрит текст:
В Чукурова большие беды! Демир Яман, построивший капкан для Йылмаза, сам попадает в эти сети. Демир, предприняв все меры, чтобы убрать из своей жизни Йылмаза, станет ли причиной смерти двух невинных женщин? Фехми, получивший огромную сумму денег для того, чтобы испортить тормоза машины Йылмаза, сможет ли справиться с муками совести? Случившееся в Чукурове потрясло всех, какие беды ещё последуют за случившемся?
Йылмаз, увидевший в собственной машине Зулейху и Мюжгян в таком состоянии проливает слёзы, но кому предназначаются они? Пока Зулейха и Мюжгян борятся за жизнь, в Чукурова всех волнует один вопрос, что эти двое делали в машине Йылмаза? Хюнкяр и Фекели пытаются разобраться в произошедшем и вновь садятся за одним столом. Однако они не знают, что находятся там не одни. Кто эти люди выследившие Хюнкяр и Феккели, которые открыли им огонь?
Однажды в Чукурова || Bir zamanlar Çukurova

# 629
Ще гледам аз, поне да видя ще излязат ли до края на епизода и двете от болницата и дали Фекели е ранен (Хю си мина по реда). Grinning

Общи условия

Активация на акаунт