СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 2

• 38 466
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Не се притеснявам, че няма да ги сваля, притеснявам се да не отключа диабет.
Не съм сигурна за г.диабет (аз съм с ИР), но мисля, че не зависи от качените килограми. Ти може и 3 килограма да качиш за 3 месеца, но ако се яде само торта и пица и не се движиш - напълно възможно е да се отключи.
Поне при ИРто е така. Предполагам и за г.диабет важи.

# 586
  • София
Висока съм 1.75-6, към 80 кг.мисля, че започнах бремеността. Висока съм и съм си едра по принцип. Не се притеснявам, че няма да ги сваля, притеснявам се да не отключа диабет.

Разбирам ти притеснението. Обикновено повишен риск да развият гестационен диабет има при жени, които:
• Имат наднормено тегло /индекс на телесната маса над 25/
• Имат диабет в семейството
• Родили са преди това едро бебе с голямо тегло /над 4 кг./
• Родили са мъртво бебе или бебе с генетичен дефект
• Имат голямо количество околоплодни води
• Са над 25-годишна възраст
• Са имали предишни епизоди на гестационен диабет

Аз от тези имам възраст над 25 /34 г. в моя случай/ и индекс на телесната маса над 25 /започнах бременността 89 кг на 174 см/, сега съм 85,5 кг. Бях и с инсулинова резистентност преди да забременея.
С предишната бременност нямах гестационен диабет, започнах я към 85 кг., но тогава нямах и отключена инсулинова резистентност, бях на 31-32 г. по време на бременността.

Стискам палци да не развиеш гестационен диабет, за ръста си започваш от доста прилични килограми (съвсем малко над здравословното ниво ти излиза индексът на телесната маса). Но предвид опасенията ти не пречи да ограничиш мъничко приеманите въглехидрати и да не са от бели брашна и сладкиши, а от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 16:57 от *Lorena*

# 587
Благодаря много Lorena!

# 588
По темата за килограмите искам да дам няколко позитивни съвета Simple Smile

Бременността е период от живота, през който се грижим не само за себе си, но и за живота който расте в нас. Затова когато се храним е добре да правим здравословни избори. Това не означава да не ядем сладолед, бургер или вафли, а означава да се храним през 70-80% от времето здравословно и по между другото да вкарваме в менюто и храните, които ни изкушават, но не са толкова полезни. Опитвайте се да мислите за витамините които приемате с добрата храна, те са нужни на вас и на бебето във вас.

Всяка една от нас има различна фигура, гени, височина, килограми и предразположеност към качване на килограми по време на бременността. Изключително грешно е да правим сравнения помежду си. Това единствено ни кара да се чувстваме зле! Ние сме в най-прекрасния период от живота си и трябва и да се чувстваме така! Забравете за кантара, просто се наслаждавайте. Има толкова много жени, които биха дали всичко за да са на наше място. След раждането ще имаме всичкото време на света да влезем в дори по-добра форма от преди забременяването, само желание трябва Simple Smile

И не на последно място, за всички с нормална бременност - бъдете активни! Да, бременността не е болест и трябва да сме активни, а не да се залежаваме и да мързелуваме. Ходете пеша, правете йога за бременни или упражнения за бременни. Абсолютен мит е, че бременните не трябва да са активни. Движението е здраве, без значение под каква форма Simple Smile Но все пак, всеки е длъжен да се консултира с лекаря си, ако иска да практикува някакъв спорт.

# 589
Много зависи от организма, както се изказаха в предишните коментари. Аз тъкмо бях качила ~2 кг, днес се мерих и съм на същите килограми от Коледа (58кг.). Може пък по-нататък да кача двойно повече от Вас, но каквото и да стане, важното е бебчо да е здраво. Гледам да хапвам зеленчуци, плодове и други вкусотийки, които са по-полезни. Позволявам си и мазничка храна от време на време. ММ ме смъмря за нездравословната храна и аз си го слушам много, и приемам съветите му за готвени ястия, които да правим в момента. Той в момента искал да сваля тегло (коремче), така че мотивацията е голяма. :Д

Едит: Впрочем днес имах среща с HR за майчинството и като цяло за работа и всички въпроси които имам. Щастлива съм от отговорите, които получих.
Скрит текст:
Оказа се, че дават 26 седмици на пълна заплата в моята компания, което си е блаженство за Малта. Особено в предвид факта, че никой няма да ни "помага", нито ми се иска на 3 месеца бебе да го пускам на ясла. По принцип платеното майчинство тук е 14 седмици и 4 седмици неплатено(имаше някаква врътка тук, но не знам точно как става). Мога да си изискам и 1-2 месеца неплатена отпуска, след тия 26 седмици и да се гледаме с малкото по-дълго време. Впрочем не знам в БГ как е след майчинство, но тук трябва да се работи 6 месеца в същата компания, след като се върнеш от майчинство, за да не се налага да платиш обратно парите, които ти дават(В цяла Малта е така). Поне е хубаво, защото може да минеш на почасова работа 20 или 30 часа на седмица и пак да имаш време за малкото след градина/ясла и за всички други неща.
Оказа се, че трябва да си взема и платената отпуска преди майчинството и мога да прехвърля само 5 за другата година, защото майчинството трябвало да се вземе наведнъж, едно след друго. Ще го мислим някак, трябва да се местим Юли, мога да се пусна 1 месец отпуска, малко преди и малко след местенето, защото ММ ще бачка и ще трябва някой да оправи къщата за местенето и после да разтоварва обратно в новия апартамент.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 20:34 от Лия Венециано

# 590
Здравейте, момичета!
Интересува ме дали ще ходите и на фетална ехокардиография?
Приятелка ме посъветва да отида, ровя из нета, но много се чудя. Иска ми се да е специалист, а не обикновен АГ, кардиолог или спец.по ФМ;

# 591
  • София
Аз ще ходя на феталната, която е 20-22 седмица. Май на някои места има някаква около 16-17 седмица, но аз си ходя директно на другата. Ще ходя пак в Света Петка.

С килограмите съм +2. Вървя точно като предните бременности.

# 592
Здравейте, момичета!
Интересува ме дали ще ходите и на фетална ехокардиография?
Здравей! Simple Smile
Ако не си видяла, погледни и тези тема:
 ФЕ.

# 593
  • Sliven, Bulgaria
аз съм 5 кг отгоре 16 с и 5 д. ат стартови 49 кг ям основно салати като понякога чопвам и малко вредна храна така,че мисря всичко е индевидуално.вече обаче няколко пъти ми прилошава днес дори и когато бях седнала

# 594
Аз ще ходя на феталната, която е 20-22 седмица. Май на някои места има някаква около 16-17 седмица, но аз си ходя директно на другата. Ще ходя пак в Света Петка.

С килограмите съм +2. Вървя точно като предните бременности.

Здравей! При кого ще ходиш в Св Петка? Моето АГ още не ми е препоръчало място и специалист..

Благодаря

# 595
Здравейте, почнахте ли да пазарувате за бебчето 😊

# 596
  • Sofia
Здравейте, почнахте ли да пазарувате за бебчето 😊
Нямах търпение някой да зачекне тази тема 😄 Не съм започнала още, но усилено проучвам, оказа се сложно за неопитните. Мисля да вземем легълцето най-напред. После евентуално столче за колата, ако не получим от някъде. Купих един слинг засега само и покривало за матрака за повиване. Смятаме да не взимаме количка за зимата, ами да пробваме само със слинга, че там където живеем е трудно проходимо, няма тротоари, има и много стълби без асансьор. Дрешките май ще са последни като най-приятната работа.

# 597
Аз още не съм започнала, а така ми се иска да купя нещо. Но предстой закупуване на жилище и ММ ми каза да изчакам и като влезем в жилището - направо с новите дрешки .. Нямам търпение макар и да си ви призная ме е малко страх - все пак ми е за пръв път и нз какво да купя.

Мами, имам един друг въпрос: преди да забременея не обичах и не можех да спя по гръб- немислимо беше. Сега се будя нощем и все по гръб съм.... МИТ или Легенда е това да спим на една страна - все се опитвам да е на една страна и всичккооо ме болиии... и за това може би спя по гръб (неволно).

# 598
Мами, имам един друг въпрос: преди да забременея не обичах и не можех да спя по гръб- немислимо беше. Сега се будя нощем и все по гръб съм.... МИТ или Легенда е това да спим на една страна - все се опитвам да е на една страна и всичккооо ме болиии... и за това може би спя по гръб (неволно).
Не се филмирай излишно, идва си от само себе си, на мен ми изтръпваха ръцете и спрях да спя по гръб. Според до края на бременността ще свикнеш да спиш на една страна, особено и с възглавница за бременни.

# 599

Виж тук и не го мисли повече спането по гръб Wink

http://www.graziaonline.bg/v12374/mitove-i-legendi-za-bremenosta.html

Общи условия

Активация на акаунт