Частни училища - информативна тема 25

• 44 762
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
  • София

Здравейте, много благодаря за информацията от първа ръка!
Вие в кое училище сте- първо прогресивно в София ли?

Имам няколко въпроса:

- как оценявате знанията по МАТ и БЕЛ на фона на деца на ваши познати, които учат в стандартни училища?
-  Накъде мислите да се насочите след седми клас? А останалите деца?
- Може ли пример за по-интересни проекти по околен свят?
- драмата и другите занимания, които споменахте, по избор ли са, или за всички? Ако напрмер някое дете няма интерес в тази област какво става?
- какви са спортните занимания и как е организран денят (тук вероятно зависи за кой клас, но например малките 1ви и 2ри-има ли спорт- движение между часовете, целодневно ли е обучението?

И на мен ще ми е интересно да чуя мнението на Olive по тези въпроси. Спомням си интервю ли презентация ли на Джонев, където той каза, че с училището си не създава конкурент на останалите ЧУ, а алтернатива. Няма да сравняват резултатите си с другите училища, няма да се явяват на състезания и други прояви. Не се насърчава и конкурентна среда в училище, няма да пишат оценки на децата и няма да ги сравняван по никакъв начин. Не знам дали това е приложено на практика. Ще е интересно да разберем.
Извинявам се за късния отговор, нямах възможност по-рано да пиша.
Сравнението е доста трудна работа, имам няколко познати деца в други частни училища, но не сме разисквали в детайли мат и Бел, само най-общо, освен това ще е доста субективно - в зависимост с кого го сравнявам. Ако въобще е измерител - на НВО в 4 клас детето ми изкара по мат. всички точки, по Бел беше доста по-назад, но тук проблема е субективен и доказан с логопед/психолог, като училището работи съвместно с тях за решаването му и виждам резултати.
Все още не знам накъде ще се насочим след 7 клас, бих го дискутирала с детето през следващата година.
Не знам дали беше точно по околен свят, но миналата година имаха интересен проект за пътешествие с кораб - децата сами изработиха декори и костюми (с подръчни материали), обикаляха света, като всеки имаше различна роля в различен период от време - един беше писател и трябваше да описва маршрута на кораба и през кои земи минават и какво е характерно за тях, вкл. климат, етноси и култура, друг беше лекар, трети готвач (трябваше да издирват рецепти от региона). Дъщеря ми много се вълнуваше и до късно вечер ровеше за информация.
Друг проект беше за държавното устройство - бяха разделени на екипи, всеки екип трябваше да избере какъв тип управление има неговата държава - република, монархия и т.н., да напише закони, да нарисува герб и да съчини химн (тук бяха включени и часовете по рисуване и музика). Мисля, че е добър начин да разберат държавното устройство и най-вече да запомнят спецификите.  Някой беше споменал разказвателните предмети и важността на разказването по тях - имаме приятелско дете в едно от добрите ЧУ, когато го попитах как учат история (ЧО) ми каза, че си наизустява урока като стихотворение и после нищо не запомня от него (миналата година минаваха накратко през българската история).
Имат спорт всеки ден и излизат навън ежедневно.
Нямат оценки (т.е. имат, но нито детето, нито родителите ги виждат). Получаваме прогрес-чек на всеки 1,5 месеца, в който подробно всеки учител по всеки предмет описва какво е усвоило детето, какво не, върху какво има да работи и да подобрява. За мен лично това е много по-смислено, но вероятно за някои родители ще е проблем липсата на оценки. Предполагам обаче, че при поискване няма проблем да се видят.
Иначе - работят много с децата по въпроса за взаимоотношения, как се държим с другите, как ползваме планетата, как може да допринесем за по-добър свят.
Малко дълго стана, надявам се да съм отговорила на всички. Аз също имам своите притеснения и съмнения от време на време какъв ще е резултата, в същото време виждам, че детето ми ходи с желание, много отговорно се занимава сама с училищните задачи, не се налага да ръчкам дали е свършила нещо, нито да упражнявам натиск, за нея това е доброто училище. За друг тип дете и родител е съвсем възможно нашето училище да не е подходящо. Затова избирайте според детето, а не защото този или онзи е много доволен - неговото доволство може да не е вашето.

# 196
  • Пловдив/София
той "терминът" беше шега и провокация към конкретни мнения, не знаех, че ще се приеме за официален, хахаха.
Аз мисля сега да уча детето на езици още от утробата, ходим на частни уроци по английски и немски, че след раждането е вече късно...така ще сме с предимство в Азбуки- те учили по някакви си 4-5 години 5 годишните, ние 6 Wink Ха!

# 197
Че то бях чел някаква американска статия, която точно това казваше, че са правели. И после детето още като бебе познавало буквите и прочее дивотии.

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 09:45 от Татко Мецан

# 198
Аз да вметна нещо. Дъщеря ми ходи в държавна детска градина, която не покрива нищо повече от изискванията на МОН. В момента, в трета група, те се учат на звуци- да ги чуват, да определят къде са в думата. Така че, звуковия анализ не е точно свръх изискване на изпита.

# 199
Моят любим от нашето кандидатстване беше: “Трябва да знаете, че ние тук не толерираме индивидуалността”... 🙄

Това цитат от отворените врати на Питагор или СС ли е?

Като гледам огромния интерес и броя на хората, които с нетърпение очакват срещите, май иззи ще влезне в светата троица на ЧУ още преди да са го открили Simple Smile

# 200
  • София
Хаха, с Мецан се наредихме кат старчоците от Куклено шоу на ложата отгоре Simple Smile)), ама някак ми се струва, че ще ни е нужна цяла дълга скамейка...

Клюкари Joy

Но аз съм убедена, че резултатите им на НВО ще са идеални, няма как да е иначе. Амбициозна среда, учители, родители - каквото училището не покрие, родителите ще добавят.
Както и съм убедена, че НВО не е измерител за нищо де, ама аз това си го пиша всеки път, та може би е време вече да спра, и кокошките ме научиха, че не ми е важно НВО-то Joy

Иначе - всичките ви коментари са точни, това е някакво new low на абсурдите в приема. Английския го знае, ама не се включва - за едното. Нека ви разкажа подробно какви са дефицитите на детето ви, докато то е при нас - за другото. За деца на 5. Няма какво да добавя, но е скандално направо.

# 201
Моят любим от нашето кандидатстване беше: “Трябва да знаете, че ние тук не толерираме индивидуалността”... 🙄

Това цитат от отворените врати на Питагор или СС ли е?

Най-вероятно е било казано в друг смисъл и извадено от контекста. Какво означава да не се толерира индивидуалността - то всяко дете си е отделна индивидуалност. Обаче в стандартната образователна система с часове, класни стаи и фиксирана програма е много трудно да се толерира неспазване на някакви общи правила, независимо какво си мислят родителите. Пример - детето ми често се оплаква, че едни и същи 2-3 съученици бувално провалят часовете с, да го наречем (колкото и наивно да звучи), лоша дисциплина. Но от разговор с родител на едно от децата съм наясно, че това, което пречи на класа в часовете, за родителите на детето е "ярка индивидуалност" и оригиналност, която те дори насърчават.

Така че Питагор, Света София, Азбуки, Климент Охридски и всякакви други училища, които се придържат към МОН-ската система, ще ви излъжат ако кажат, че подхождат индивидуално. Индивидуално могат само да надграждат интересите на децата в клубове и часове по избор, но в класната стая трябва съвсем колективно всички да спазват едни и същи правила по едно и също време ако въобще нещо полезно ще се случва.

# 202
Аз съм абсолютно реален потребител,който никога досега не е ползвал BG мамма активно, освен за четене.
Записах се,защото и моето дете минава сега "входящите изпити" за ПУК и имах няколко въпроса.
Казано това, и моето дете кандидатства в Азбуки.
Това е единственото училище,от тези което ни интересуваха, които не можеш да разгледаш или да се видиш с някой преди пробния ден на детето.
На самият пробен ден половин час преди края директорката събра 3 те майки.
Извади един лист със седмичната протрама.
И това беше.
Аз почнах да задавам въпроси свързани с училището, все пак детето ще е само 1 година в градината.
Въпросната жена освен,че беше леко арогантна, но не знаеше нищо относно началното училище.
И дори ме гледаше троснато, едва ли не защо задавам въпроси.
На въпроса ми колко реални свободни места за външни хора има от 15 в новия клас, тя каза около половината, защото тези от градината имали предимство и тези с братя и сестри.
Това беше информацията от нея.
Беше доста неподготвена и в същото време с високо самочувствие.
Специално разпитах учителките как се е справило детето ми.
Казаха,че са много доволни. И тази, която била сутринта също дала чудесна обратна връзка. Бил се справил със задачите и УЧАСТВАЛ в ситуацията, коята са имали по английски език и отговарял на английски на въпросите.
Дори зададох въпроса, на какво бих могла да наблегва според тях и на базата на тяхното наблюдение в подготовката на детето?
Казаха, наистина не виждат какво, защото се справя чудесно за възрастта си и спрямо другите деца в групата им.

Тук целта ми,не е са похваля, колко е велико детето ми, защото аз си му знам и силните и слабите страни ( като например българският не му първи език, и все още понякога прави дребни грешки).
Идеята ми е да ви кажа какво казаха учителките.

Когато се обадих на директорката на скоро, за да ако може ни даде по рано отговора тя каза следното. ( Тук ще ви преразкажа разговора)

Тя:Детето ви не е прието.
Аз: няма проблем, благодаря. Възможно ли е да ми кажете причините за това за да знаем.
Тя:  Ами.....
( мълчание)
Тя: Ами...... не отговаря на изискванията ни.
Аз: разбирам. Просто получих много добра обратна връзка от учителките и затова,може ли да ми кажете на кои иззисквания не отговаря.
Тя:Ами..... ( мълчание)
Не се справи с теста. Не знам за учителките,те са били с него цял ден,на през 45 мин с мен, не справи с теста.
( и леко троснато) искате ли да ви каоа по подробно.
- Да, моля!
ТЯ:
1.В началото въобще отказа да го прави.
Мисля,че го мързеше.
( тук няма как да се съглася, защото познавам детето. И упражнения прави с удоволствие, но да речем там не я познавал и се запънал в началото)
2. Не разбираше въобще условията на задачите. Повтарях по 2 пъти.  (Възможно е, някое условия да не разбере от 1 път, но чак пък всичките ми се стори малко странно)
3.Не познава звуците.Това че ми ги четеше думите и ги пишеше няма значение.
( Както казах, българският не му първият език, и затова знам,че на звуците прави грешки. Но, че фактът ,че може да чете на срички и да пише ( не  цели текстове разбира,се) няма значение ще го оставя без коментар.)
4. Където е трябвало да рисува по пунктирната линия , просто оцветявал.
( тук,вече разбрах,че тази жена май си си измисля. Той без да му чета, условия, като види пунктир знае какво трябва да прави, те го правят в градината вкъщи стотици пъти сме го правили.Дори не пита какво трябва да прави като види пунктир.)
5. И последно, но най важното, ако ОГРОМНИТЕ пропуски до сега бихме могли някак си да ги наваксаме, то ТОТАЛНОТО неразбиране на английски език, няма как.
( Кажете ми, как учителките казаха че взимал активно участие в английския и дори отговарял на английски език.( което ме учуди приятно, защото той и с нас не иска да говори или да отговаря на английски,само на уроците, които ходи.)
А директорката казва, че нищичко не бил разбирал.
Благодарих и затворих.

На база на този разговор, разбрах,че нямо значение, какво прави и как се справя едно дете през целия ден, а има значение само тестът на директорката.

И Като чета,как подобни отговори е давала и на други майки във форума, почвам да се замислям,че тези 7-8  места са отдавна заети и пробните дни са само прах в очите.

И не съм трол, не водя кампания срещу никое училище, имам си мои наблюдения за всички, които посетихме и това беше за Азбуки

# 203
  • София
Каква подготовка за ПУК, какви 5 лв. Само 20 дни сте се готвили? Ами моята дъщеря се е готвила точно 0 мин за тези изпити. Каквото знае го знае от държавната ДГ и ако се брои любимото й списание Бърборино. Впрочем, поради лошо стечение на обстоятелствата, я бях изпратила в студиото, което тренирам! на урок по логика за 45 мин (разбирай няколко задачи от Азбука на мисленето). Не съм я пращала в СС и Питагор, защото според мен не са за нея, но в КО се е справила отлично, което означава, че си е бил с материали, които тя знае. И аз малко се бях стреснала след изпита какви уау неща са я питали, но реално се оказва, че децата покрай нас на нейната възраст нямаха проблеми да отговорят. Тя английски говори сравнително свободно, но защото често пътуваме и тя иска самостоятелно да говори с други деца и да иде и да си купи сладолед примерно.
Азбуки ми харесваше, но като звънях Декември месец (откъде да знам, че от ноември трябва да звъня) една не особено любезна дама ми заяви - ООо забравете за Аазбуки, тук нямате шанс и ми затвори (само питах дали ще имат прием за ПУК). От обратната страна звънях и на ТЕ, където много любезно ме информираха, че места нямат, но договорите се преподписват до дата X, на нея да се обадя да видим може ли нещо да се направи. Изпратиха ми на имейла учебната им програма за ПУК, както и примерен тест. Нищо, че няма да имат вероятен прием и според мен имат и голям интерес. Та ..разликата в отношението беше огромна.

# 204
  • София
Това за Азбуки силно ме изненадва. Каква промяна има само за няколко години, когато приемаха всеки без изпит. И уж директорката беше против "голямото натоварване, модерно в днешно време, за постигане на академични резултати" и заявяваше "Не си даваме сметка колко много са натоварени децата ни в днешно време.". Но подозирам, че вече си подбират родителите по някакви критерии, не само децата и се чудят какво да измислят за да оправдаят отказа си.

Ако пък детето на Riela идва от детската им градина в Симеоново, където имат по 1 час български, а после нивото на българския му е проблем, то това е абсолютен цинизъм.

# 205
Аз съм в тотален шах. Щом като детето ви не е прието, защо не са ви казали вече? Моя позната, вече получи e-mail с отрицателен отговор. При нас например директорката я нямаше, освен този тест да са й го дали в градината, защото там е правила задачки, друго не знам.
Отношението, което описвате звучи ужасно, но ми е разказвано подобно и от моя приятелка. Толкова ужасно е било, че мъжа е категоричен, че детето му няма да учи там, даже да го приемат (те също още нямат отговор).
На мен също не ми хареса това, че нямаше отворени врати, както и че нищо не можеш да разбереш за училището. Всъщност детето ти кандидатства за училище, за което имаш информация единствено от познати ако имаш там и от форума.

# 206
Абе хора, вече съм убеден, че някой прави активна кампания срещу Азбуки. Това, което се коментира на последните страници, не е възможно и не го вярвам. И да, потребител с 4 мнения четял видиш ли от години, ама не пишел и сега започва да пише точно по приемната кампания с цел да представи някое училище в негативна светлина. Айде че не ядем доматите с колците.

Вие както искате, но аз не вярвам нито дума на писаниците за приемната процедура в Азбуки.

# 207
  • София
Татко Мецан, ама защо да го прави? Смисъл какво ще се цели? Азбуки имат адски много кандидати за малко места и догодина ще са пак с почти нулев външен прием. До някъде и аз не вярвам много на такива потребители, но в случая не виждам в полза на кое училище ще бъдат? Те Азбуки ще си изберат 5-6 деца от многото и пак ще си запълнят бройката.

# 208
Така че Питагор, Света София, Азбуки, Климент Охридски и всякакви други училища, които се придържат към МОН-ската система, ще ви излъжат ако кажат, че подхождат индивидуално. Индивидуално могат само да надграждат интересите на децата в клубове и часове по избор, но в класната стая трябва съвсем колективно всички да спазват едни и същи правила по едно и също време ако въобще нещо полезно ще се случва.
change my mind, не знам за конкретния цитат, но и моето впечатление от срещите в тези училища преди година и половина беше подобно, ключовите думи бяха натоварване и резултати. Явно това се търси от родителите, дори света тройка тук дефинираха и ако ЧУ иска да е в нея и да си увеличи таксите, трябва да изтиска децата, а още по-добре ако дойдат подготвени, та затова е такъв и изпитът. Аз не намирам никаква разлика между този в СС, Питагор, Азбуки. В другите е по-щадящ, защото нямат толкова кандидати. Индивидуално отношение ми е ясно, че няма. Такова според мен не съществува и в клубовете. Ние сме посещавали такъв по математика и реално по-бавните деца преписват от дъската без да разбират, а с по-напредналите често е работено и материала си го знаят, не знам защо ходят. При мен най-добре работи системата, даваш на детето няколко задачи, то идва след час с решенията, или довечера след работа, дискутирате грешките и отива да си играе/почива. Не искам да се заяждам с някого, но така и не разбрах идеята на този разширен хорариум например по мат, който не включвал "състезателна математика", какво правят през цялтото време, по една програма ли са всичките деца, поне различни задачи ли им дават, следят ли кое какви пропуски има или преговарят постоянно докато изравнят и отъпкат базовия материал? Не виждам и плюсовете от целодневните занимания при малко по-големите деца, които могат сами да се приберат в къщи и да се подготвят и да се занимават с някое странично хоби.

# 209
  • София
Татко Мецан, може и да си прав, но за съжаление моят опит досега ме е сблъсквал с такива абсурди, че изобщо няма да се учудя ако се окаже вярно. Нещата се променят. Преди няколко години в Азбуки си имаше, например, и предварителни срещи, и обиколка на училището, а сега очевидно няма. Имат си наплив и май не им е нужно да "угаждат" всекиму. Моят разговор навремето беше с Красина Андрич (управител) и ми направи добро впечатление, но тя май не е директор сега. Тоест описаните срещи не е ясно с кого точно са били, може и да имат някой такъв груб екземпляр в качеството на директор/зам.директор. А и кампанията за прием на Азбуки приключи, та не знам на кого би било изгодно подобна очерняща кампания против училището точно сега.

Общи условия

Активация на акаунт