Частни училища - информативна тема 25

• 43 524
  • 776
  •   1
Отговори
# 630
Ахахахаха, запомни какво си казала, да не съжаляваш.

Униформите за мен са пореден приход за собствениците на училищата. Публична тайна е как се сключват договорите. Освен това са с ужасно качество на ужасна цена. Освен това по никакъв начин не изолират материалната демонстрация. Просто децата изпъкват и се състезават с други вещи - раници, моливи, маратонки и т.н.
За униформа харчех минимум 500 лв. + допълнителни разходи за цивилни дрехи. Две години. От две години се родих.

# 631
Пипи, мисля, че се притесняваш за повече неща, отколкото е нужно.
Предполагам всяко училище си е направило система за комуникация с родителите.
Дори в държавните училища класната има часове за консултация,  служебен мобилен телефон,  мейл, електронен дневник. За частно училище пък съвсем не бих се притеснявала.

# 632
Е да де, БЕЛ, мат, приложни, околен свят, доста предмети са от един учител. И както каза summertime, сутрин е логично да е тя, да посреща децата и т.н.
Иначе съм съгласна, че по театър, спорт, музика си трябват отделни учители, няма как един да е добър във всичко.

Ти питаше за ПУК и първи клас. Там няма разказвателни или май в първи клас наистина имаше нещо като роден край. То наистина се води от основната учителка, а приложните са към рисуването.
Не знам как е в другите училища, но средно с класната да имаш 4-5 учебни часа. Останалите 4-5 са с други учители.
А можеш докато се преоблече да си кажеш “добро утро” с учителката, да размените думи или дори тя да ти сподели нещо по нейна инициатива. Полезно е, повярвайте ми.
Със сигурност е полезно стига наистина да са няколко думи, защото има майки, които имат склонност да окупират ефира.
А с телефоните, вайбър и пр. не е задължително комуникацията да е очи в очи всеки път. Имало е случай учителка по англ. ми е пращала в 10 вечерта инфо за някакво междинно състезание, тъй като дъщеря ми беше болна, а беше класирана. Класната ни от 1ви клас все още е в групата на класа и сигурно им вижда всичките простотии, но не се е изключила и им пише поздрави от време на време. По английски  имат група, направена от учителката, където през час все някой пита какво е домашното, кога ще е диктовката и пр. Чак се дразня къде са им главите на тези деца и защо никой не си записва  по старомодния начин в тетрадките.
Единствено при смяната на класните в четвърти клас аз имах проблем, тъй като не бях разбрала тел. на новата учителка, а детето пак доста отсъства и нямаше как да отида до училище.

# 633
От униформа до униформа разлика има голяма, Блис.
В ПЧМГ тя ми е ОК за момче. Качествена и със свежи, приятни цветове. Никаква драма.
Блузи с дълъг и къс ръкав, жилетка, суитчър и дънки. Все неща, които така или иначе купувам.

# 634
Което не променя факта, че в извънучилищния живот няма да го облечеш с униформата. Т.е. имаш двоен разход. Виждала съм ви униформите, знам и фирмата производител. Имам опит с тази фирма, та качеството за цената си е незадоволително. От UK подобни неща с пъти по-добро качество ми идваха на половин цена. Имате предимство, че Влъчкова не се е полакомила чак толкова като русата букла на ПБ. И нямате официални сукмани, панталони, сака и т.н. Все неща, които си вързан да купиш от фирмата. Униформите са нерегламентиран приход за училищата. Ако не беше така, щяха да правят като в УК. Дават изисквания и раздават емблеми. А ти си купуваш поли, панталони, блузи от магазина и слагаш емблема.

# 635
Ми проблем е. От личен опит. Учителката не влизаше поне 20 мин. след звънеца от такива 3 изречения и докато и се изредят всички желаещи.

Нарочно седях и наблюдавах. И точно охраната е супер полезна, когато две деца решат да щипнат или в училище влезе крадец. Последните примери са истински

Съмъртайм, не съм съгласна, че е полезно. Точно защото в периода ПУК-1 клас бяхме на вашия режим с досъпа и помоща от родител, и разменените изречения. Децата така НЕ стават самостоятелни, а хаоса си е хаос и каквото и да кажеш, контролът върху него е почти невъзможен.

Блис, разбира се, че е проблем, ако учителката закъснява с 20 минути, а на родителите не им стига умът да се съобразят, че в училището си има правила. Но ние с теб имаме личен опит от различни училища. При нас старата (“лошата” за някои родители) директорка се караше и на някои родители (разбирай, остра забележка), че влизат с децата си да им “помагат”, точно от съображенията за самостоятелност.

Аз казвам, че обикновено ги оставяш на входа, има дни, в които можеш да оставиш детето си и на бариерата, но има и възможност да влезеш, за да се видиш с учителката лично, да я питаш всичко наред ли е, да й кажеш нещо важно текущо или пък да добиеш лични впечатления от атмосферата и т.н. Това извън електронната комуникация. Последното е наистина полезно. И аз хаос с участието на напористи родители в БШ не съм видяла. Иначе си има определен ден всяка седмица за срещи с учителите. Пак казвам, говоря от личен опит и за конкретното училище, защото Пипи се интересуваше конкретно и защото вярвам, че на други места е много вероятно да се развива точно описаният от Блис сценарий.

И охраната определено смятам, че не е за престиж като част от “пакета” на “лъскавите училища”.

# 636
Не, нямам двоен разход.
От униформата съм купила две блузи с дълъг ръкав,  две с къс, една жилетка и един суитчър. Толкоз. Дънки така или иначе купувам.
Като се прибере вкъщи е с домашни непретенциозни дрехи, а понякога си остава и с блузата от униформата, особено, ако го мързи да се преоблече, както често се случва.
Предвид това, други дрехи, които облича за кино, разходка, гости и т.н. съм ги намалила като бройка, защото не му трябват, понеже по-голямата част от деня прекарва в училище. Пък и съм от хората, които не се затрупват с излишни дрехи. Нито аз, нито децата ми.
Като качество също са променени материите от миналата година. Поне така ми сподели приятелка с ПЧМГец, която може да сравнява през годините.
Ми евала тогава на Влъчкова, че успява да си докара още някой лев за участието на децата в математическите състезания без да дразни никой с неподходящи и грозни дрехи, защото едва ли парите от униформите си ги прибира в джоба.

# 637
Явно съм пропуснала да прочета всичко докато пишех. 500 лв. за униформа?!? Блис, ти ме изуми, това е адски много и неоправдано.
При нас една униформа годишно ни се полага, тоест блузка с дълъг и с къс ръкав, сукман или панталон, съответно. Ти си купуваш допълнителен комплект плюс една или две блузки, а след ПУК, се доизносват и старите (сукмани, блузки). Сега наистина не се сещам колко излизаше, но е мноого далеч от тази сума, в пъти по-малко.
И ние нямаме двоен разход, дори напротив, купуваш много по-малко “цивилни” дрехи, ‘щото си умаляват ей-така, обличани няколко пъти някои от тях. И не е нужно да мислиш за съчетаването им Simple Smile)) Аз купувам главно жилетки, но в училището е много топло и само ги разнасяме, губим и намираме 😂

Иначе, състезанието за несесери, моливи, гуми, кубчета и всякакви други глупости и бездруго си го има, без значение какви са им дрехите, т.е. тая “екстра” не се губи Simple Smile

# 638
Оооо Фран, баш Влъчкова предлагам да не я обсъждаме. Не е бяла и добра и тя. Но точно отбелязах, че лакомията и не е като на някои други. Има някаква мяра и приличие все пак.
Всякакви униформи, бели и зелени училища В учебно време (не във ваканции) и т.н. са допълнителен приход. Дали ще е в таксата включен като в БШ( ако го няма изискването, таксата следва да намалее с разхода за униформа), дали ще е отделно като в ПБ е без значение.

А аз пък не купувам нищо излишно под формата на униформа. Детето си ходи с нормалните дрехи навсякъде. Т.е. съм спестила един натрапен разход.

# 639
  • Пловдив/София
Според мен не е толкова голям разход чак, наистина като се носи униформа, не се купуват толквоа други дрехи, та почти се уравновесява. Но както казах не  ми се вижда удобно за детето да няма избор на  материи и дрехи.
Ако е просто черен панталон и червена блуза отдлно с емблема- да, тогава съм по-скоро 'за'. Но не и точно определена униформа, от определена материя.
Помня, че за 125то имаше много дискусии именно за печелене на пари от доставчици и тн, според мен чааак такива печалби няма при униформите и не вярвам това да е причина да ги въвеждат.
Още повече БШ например е с по-ниска такса от много други ЧУ без униформа, а предлага доста откъм база, дейности...
По-скоро в очите на ръоводството едно училище е по-"престижно", ако децата са униформени.
Това и "меренето" на маркови дрехи, други причини не  ми хрумват- какви са всъщност плюсовете и аргументацията зад униформите според вас?

# 640
Това от личен опит го говориш? Или просто правиш преразказ по картинка?  Защото аз го говоря от личен. Цели две години съм купувала униформи. В различните училища е различен казуса. Но мнението ми за всички е, че униформата е допълнителен разход и ограничение. В БШ, ако няма униформа в цената, тази цена следва да е по-ниска.
Предлагам ти да изчислиш 5-10 % комисион на обикновена Т-шъртка от 20+ лева (истинска цена), избеляваща след 3-тото пране. За 18 деца в клас, мин. 4 класа във випуск, 8 випуска. После си помисли, че имаш два такива Т-шърта с дълъг ръкав, два с къс, анцунг, сукман, пола-панталон, официално сако, риза. Не броим фишу, чорапи и чорапогащник.

# 641
  • София
Е, как да не е разход? Вие колко униформи купихте, че имате опит?
Когато една блуза с къс/ дълъг ръкав може да я купиш за 2-3-5 паунда, а тук я продават за 30+ лв., а цветът заминава на първото пране, обезформя се пак тогава или че става като шкурка.. Сукман/пола с качество - материя изработка, при която са се учили, ти струва като "маркови", се замисляш. Не бих пробвал униформата на детето си, но съм задължена да му я купя. Да не говорим как плащаш 3 месеца предварително, а може да се окаже, че "не са смогнали".

# 642
По-скоро в очите на ръоводството едно училище е по-"престижно", ако децата са униформени.
Това и "меренето" на маркови дрехи, други причини не  ми хрумват- какви са всъщност плюсовете и аргументацията зад униформите според вас?
За мен няма нищо обще с меренето, а е налагане на бранд и разпознаваемост на марката, и принадлежността към нея - нещо като вратовръзките на Итън. Това като илюстрация, не че е същото Simple Smile

# 643
Според мен не е толкова голям разход чак, наистина като се носи униформа, не се купуват толквоа други дрехи, та почти се уравновесява. Но както казах не  ми се вижда удобно за детето да няма избор на  материи и дрехи.
Ако е просто черен панталон и червена блуза отдлно с емблема- да, тогава съм по-скоро 'за'. Но не и точно определена униформа, от определена материя.
Помня, че за 125то имаше много дискусии именно за печелене на пари от доставчици и тн, според мен чааак такива печалби няма при униформите и не вярвам това да е причина да ги въвеждат.
Още повече БШ например е с по-ниска такса от много други ЧУ без униформа, а предлага доста откъм база, дейности...
Когато моето дете постъпи в училище с униформа бях скептично настроена. По принцип харесвам цветните дрехи и хубавото облекло. Също така имам спомен от гадните престилки в моето образувание. Вярно ,че бяах за кратко но определено не ги харесвах.
Сега , четири години по-късно мога да кажа ,че съм с две ръце за униформата. Детето има изключително ограничен гардероб. Нямам драма какво ще облече сутрин. В цифрово изражение нещата са на половина. Детето ми се гордее, че е част от общност. И няма идея какво значи макова дреха....а не е малък.

# 644
  • Пловдив/София
За мен няма нищо обще с меренето, а е налагане на бранд и разпознаваемост на марката, и принадлежността към нея - нещо като вратовръзките на Итън. Това като илюстрация, не че е същото Simple Smile

Не ме разбра, имах предвид, че плюсът на униформата е децата да не се състезават с "а пък виж на мен тати какво ми купи, на Petit Bateau e" (примерно). Но е вярно,ч е това се изнася при маратонки, телефони и други принадлежности, та не помага напълно, само редуцира.

Хоуп, супер, ето такава дискусия очаквам...все трябва да има и от двете страни на монетата.

Общи условия

Активация на акаунт