Частни училища - информативна тема 25

• 43 581
  • 776
  •   1
Отговори
# 615
Свободният достъп на родители в сградата на училището създава ужасяващ хаос. И е предпоставка за проблеми. Знаем за случки и в ПБ, и в Питагор. Освен това учителите не успяват да влязат в час навреме заради такива родители, които нон стоп искат да разменят "по 3 думи". Не е нормално дете в ПУК да трябва да бъде подпомагано от родител в обличане/събличане. Това Е училище, а не ясла.

# 616
Дъждец, не разбрах...за ПУК и първи клас отделен учител по всичко? Доколкото знам един си води повечето предмети, вероятно по английски и физическо е друг, но сутрин ги поема "тяхната" учителка, почти 90% съм сигурна. Да ме поправят другите родители на малките. Ще е брутално да пуснат на 6 годишни изведнъж 10 нови учителя според мен.
Нека някой с по-малко дете се включи с по-актуална информация.
По спомен в ПУК класната води БЕЛ и математика. Рисуване, английски, физическо, театър, танци, тенис, трудово(как се казва сега?) се водят от различни учители.

# 617
  • София
Дъждец, не разбрах...за ПУК и първи клас отделен учител по всичко? Доколкото знам един си води повечето предмети, вероятно по английски и физическо е друг, но сутрин ги поема "тяхната" учителка, почти 90% съм сигурна. Да ме поправят другите родители на малките. Ще е брутално да пуснат на 6 годишни изведнъж 10 нови учителя според мен.
Нека някой с по-малко дете се включи с по-актуална информация.
По спомен в ПУК класната води БЕЛ и математика. Рисуване, английски, физическо, театър, танци, тенис, трудово(как се казва сега?) се водят от различни учители.
Така е, както си го написала. А на трудовото така и не му хванах спатиите как го наричат в момента. Ама то май е с Класната, която води БЕЛ и МАТ - там лепят, оцветяват.. май там садиха и бобеца, защото на Класната пращах памука и пластмасовите чаши.

Да добавя - нормално е учителите по рисуване, музика, театър, спорт, тенис, английски и т.н. да са различни. Всеки си е специалист в областта, все пак. Не може да се очаква от Класната, освен да ги научи да пишат ръкописно и да смятат, да вземе и да свири на пиано, да врътка танци, да им показва техники за рисуване, и т.н. Айде, досега ревахме защо няма достатъчно допълнителни и креативни дейности (не говоря конкретно за Пипи), сега пък защо са много учителите Rolling Eyes. Ей няма угодия WearySweat Smile!

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 10:25 от Аш

# 618
а, това с вътрешните обувки ми хареса. Че е кофти цял ден с ботуши примерно...
Бтв, минус на БШ за мен са униформите. Не знам вие какво мислите, аз разбирам плюса за гордост от училището и липса на демонстрации на маркови дрехи, но за детето според мен е адски неудобно. Особено за момиче постоянно с чорапогащник и пола- ужас.. Аз мразех и 1 път годишно да обувам. А момчетата пък както се цапат, трябват поне 3-4 униформи, ако се перат всеки ден...
Задължително всеки ден от униформата по спомен беше само сако с монограма на училището, други задължителни елементи не помня да са искали да носят. Не знам как е в БШ, всъщност, говоря за Дрита. Мже да питаш в БШ дали изискват всеки ден пълната униформа.
Иначе рисуване, английски, физическо бяха различни, една беше "мис", която водеше български, мат и разказвателните, а плуване и тенис бяха с треньори навън.

# 619
Да ви кажа, спорът за близостта и удобството малко непродуктивен ми се струва заради силно субективните фактори. Всеки мисли най-доброто на децата си, но го разбира по различен начин. За мен - първо избираш училището, после, правиш преценка дали и колко жертви ти коства придвижването до него. Около нас има поне две-три от спряганите тук училища, но не сме ги предпочели само заради близостта.
Единственото ми съображение в спора е, че ако можеш да избегнеш или сведеш до минимум пътуването с бусче с часове в трафика, по-добре да го избегнеш - заради риска да си изложен по-дълго на малоумието и агресивността на един немалък рисков контингент шофьори! Не че някой е застрахован де...

# 620
  • София
За мен униформите бяха предимство. Честно казано, панталони винаги съм купувала от M&S от Лондон, че там са невероятно евтини (по 5 паунда), stormproof  и с ластик на кръста, та ми оставаше само блузка да купувам. 2 панталона и 2 блузки и пера униформени дрехи през 2 дена. Не ми се е налагало да ги гладя.

Вътре в сградата на БШ е невероятно топло, даже горещо, целогодишно, така че сукманите са ОК.

# 621
Да ви кажа, спорът за близостта и удобството малко непродуктивен ми се струва заради силно субективните фактори. Всеки мисли най-доброто на децата си, но го разбира по различен начин. За мен - първо избираш училището, после, правиш преценка дали и колко жертви ти коства придвижването до него. Около нас има поне две-три от спряганите тук училища, но не сме ги предпочели само заради близостта.
Единственото ми съображение в спора е, че ако можеш да избегнеш или сведеш до минимум пътуването с бусче с часове в трафика, по-добре да го избегнеш - заради риска да си изложен по-дълго на малоумието и агресивността на един немалък рисков контингент шофьори! Не че някой е застрахован де...
Спорът е безсмислен, защото няма как да ти липсва нещо, което никога не си имал.
А как го избягваш този риск, ако си със собствената кола в трафика в час пик?

# 622
  • Пловдив/София
Е да де, БЕЛ, мат, приложни, околен свят, доста предмети са от един учител. И както каза summertime, сутрин е логично да е тя, да посреща децата и т.н.
Иначе съм съгласна, че по театър, спорт, музика си трябват отделни учители, няма как един да е добър във всичко.
Аз нямам предвид всеки ден всеки родител да си говори по един час, но ако имаш въпрос, да можеш по всяко време да го зададеш. При 10-15 деца едва ли това е толкова голям "хаос", един път седмично да питаш нещо.
Това сигурно също е до родител, но аз предпочитам човешки, спокойни взаимоотношения, не някакви велики охрани, дистанция и коресподенция по официален път. Затова и си мисля, че най-лачените училища не са за мен (тип Св Георги).

# 623
  • София
Пипи, учителите в днешно време ни вайбъросват по ен пъти на ден - хич не се притеснявай, няма нищо официално, всичко е 24х7 и може да е доста неформално. Като го видиш, може и да осъзнаеш, че си назад с комуникациите и нищо чудно с тъга да почувстваш, че сигурно остаряваш Stuck Out Tongue Winking Eye

Ох, Фран, моля ти се Hands Pray, премести мнение 621 в говорилника и да приключим с терзанията за кварталите, районите и шофирането в София в темата за информация за ЧУ.

# 624
Свободният достъп на родители в сградата на училището създава ужасяващ хаос. И е предпоставка за проблеми. Знаем за случки и в ПБ, и в Питагор. Освен това учителите не успяват да влязат в час навреме заради такива родители, които нон стоп искат да разменят "по 3 думи". Не е нормално дете в ПУК да трябва да бъде подпомагано от родител в обличане/събличане. Това Е училище, а не ясла.

Съгласна съм. Точно затова е забранен достъпът. Но входът на малките е организиран като “шорткът” и някак нещата се регулират от самосебе си и с разум от страна на всички. Има по-самостоятелни деца, които слизат на бариерата и влизат съвсем сами, има и други.
Що се отнася до преобличането - говорим за ПУК, и то началото. Иначе, можеш само да наблюдаваш, да му помогнеш, ако се размотава и закъснява или хвърля дрехите в шкафчето, да напомниш да си измие ръцете Simple Smile А можеш докато се преоблече да си кажеш “добро утро” с учителката, да размените думи или дори тя да ти сподели нещо по нейна инициатива. Полезно е, повярвайте ми.

# 625
То и на Пипи да й обясняваме все едно и също, на мен поне ми писна. Ще си разменяла тя по 3 думи сутрин с класната, колко пъти го писа и всички й обяснявахте, че не става така и тя пак нейното си знае. Да прави кой каквото иска и да си разсъждава както иска, на мен ми е адски досадно вече и затова излизам от темата.

# 626
Е да де, БЕЛ, мат, приложни, околен свят, доста предмети са от един учител. И както каза summertime, сутрин е логично да е тя, да посреща децата и т.н.
Иначе съм съгласна, че по театър, спорт, музика си трябват отделни учители, няма как един да е добър във всичко.
Аз нямам предвид всеки ден всеки родител да си говори по един час, но ако имаш въпрос, да можеш по всяко време да го зададеш. При 10-15 деца едва ли това е толкова голям "хаос", един път седмично да питаш нещо.
Това сигурно също е до родител, но аз предпочитам човешки, спокойни взаимоотношения, не някакви велики охрани, дистанция и коресподенция по официален път. Затова и си мисля, че най-лачените училища не са за мен (тип Св Георги).

Ми проблем е. От личен опит. Учителката не влизаше поне 20 мин. след звънеца от такива 3 изречения и докато и се изредят всички желаещи. Нарочно седях и наблюдавах. И точно охраната е супер полезна, когато две деца решат да щипнат или в училище влезе крадец. Последните примери са истински. Но аз си говоря от опит, а ти си фантазираш. Като изкараш поне година ще видиш колко ти са били неадекватни и претенциозни щенията, само защото си плащаш.

Съмъртайм, не съм съгласна, че е полезно. Точно защото в периода ПУК-1 клас бяхме на вашия режим с досъпа и помоща от родител, и разменените изречения. Децата така НЕ стават самостоятелни, а хаоса си е хаос и каквото и да кажеш, контролът върху него е почти невъзможен.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 10:51 от Анонимен

# 627
  • София
Рисуването пропусна. При нас е при отделен учител, който знае какво прави. Това Класната няма как го извършва като дейност. Ще дам пример - направи ми впечатление още от приемния ден за ПУК, че щерката се върна с нарисуван (грубо) портрет - тя не се научи да го рисува, но брат ѝ бързо прихвана техниката Simple Smile - т.е. има полза от такъв преподавател. При нас повечето преподаватели по рисуване са мъже май (май са двама мъже и една жена).

# 628
За мен униформите в БШ са голямо удобство и улеснение. Задължителни са, Пипи. Момичетата предпочитат често клин или дори може дънки/спортен панталон под сукмана и е удобно. Вътрешните обувки на малките са като градинските пантофки, като пораснат малко, ги сменят с някакви леки обувки.

# 629
  • София
Мецане, не излизай, че ще ни липсваш Simple Smile. Няма нужда да се дразниш за такива неща. Все едно сто пъти не сме ги дъвкали повечето. Аз лично нямам нужда все последната дума да е моята. Който иска да чуе - ще чуе.

Аз само да вметна, че имат адски дразнеща организация в някои ЧУ (или по-скоро липса на такава) и заявявам, че ако Блисс стане отговорник по администрацията в някое училище, на опашка ще се редя по тъмно, за да си запиша детето там. Smile

Общи условия

Активация на акаунт