Частни училища - информативна тема 25

• 43 601
  • 776
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте момичета,  сондирам мнения , за частни гимназии с немски език - 11,12 клас. Дъщеря ми е 10 кл в момента и искам да я запиша за следващата ученбна година да учи на  немски. В момента е много добра по природните науки и не бих искала да и падне нивото ,ако я прехвърля в частно училище на немски език. Какви са ви мненията за Ерих Кеснер?

# 601
Ако училището е далеч, този вариант ще се окаже златен. 10лв на посока, по 2, по 20, средно 400 лв месечно. И отстъпка да има, 300 да е, на мен ми е безумно много само за транспорт.  Все пал две коли имаме, които също гълтат пари, илишно дублиране на разходи. А и друг път съм казвала, с малко дете поне ми е важно да имам досег с училището, да виждам учител сутрин или вечер, ако има нещо да обсъдим...  нали това е плюсът на малкия клас, че има контакт между родители и училище. Единствено ако се преместим в къща и логистиката наистина стане невъзможна, бих помислила за такъв вариант сутрин (в някои райони бусовете не искат да ходят).

Нямам представа как е по принцип, но в нашето училище не може да видиш учител просто така сутрин/вечер. Децата влизат сами в сградата, дори и ако ги водят родителите. Ако искаш да поговориш - всеки учител има индивидуално приемно време всяка седмица извън стандартната комуникация през електронния дневник.

# 602
  • София
елица, ПЧМГ, май имаха и немски, единствената, за която се сещам с добро ниво и по природни науки. Но немският е втори език, мисля. Може би курс по немски е по-добрия вариант във вашия случай, ако сте доволни от сегашната си гимназия.

# 603
  • София
Ако не се лъжа, попаднах на Ваш пост за следване на медицина в Холандия.Предполагм, че предвид изискванията за прием там, сте се преориентирали към Германия.Исканото от Вас обаче няма да стане нито в Ерих Кестнер, нито във Веда, понеже в 11 и 12 клас предметите не се учат вече на немски, само часове по немски има и те са подчинени преди всичко на подготовката за ДСД.Така е и в държавните НЕГ, 73-то, 35-то. Вариант за учене на предмети на немски са само лайстунг паралелките на НЕГ и Дойче шуле, но в първото няма как да приемат външно дете, за второто на този етап също се съмнявам, освен ако не е много добро с немския детето и издържи приравнителен.Ако не бъркам ника и наистина гимнастиката е заради медицина в Германия, то опцията е детето да си завърши своето училище с диплома над 5,94 за по-сигурно, а ударно да ходи на уроци по немски в двете оставащи години с цел взимане на сертификат за С1.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 09:30 от пенсионирана русалка

# 604
  • Пловдив/София
Ако училището е далеч, този вариант ще се окаже златен. 10лв на посока, по 2, по 20, средно 400 лв месечно. И отстъпка да има, 300 да е, на мен ми е безумно много само за транспорт.  Все пал две коли имаме, които също гълтат пари, илишно дублиране на разходи. А и друг път съм казвала, с малко дете поне ми е важно да имам досег с училището, да виждам учител сутрин или вечер, ако има нещо да обсъдим...  нали това е плюсът на малкия клас, че има контакт между родители и училище. Единствено ако се преместим в къща и логистиката наистина стане невъзможна, бих помислила за такъв вариант сутрин (в някои райони бусовете не искат да ходят).

Нямам представа как е по принцип, но в нашето училище не може да видиш учител просто така сутрин/вечер. Децата влизат сами в сградата, дори и ако ги водят родителите. Ако искаш да поговориш - всеки учител има индивидуално приемно време всяка седмица извън стандартната комуникация през електронния дневник.

Дано не е така навсякъде...за големите разбирам, но за ПУК например контактът трябва да е редовен. Те са на ново място, без сън, адаптират се по 100 критерия (нови деца, нов учител, ново място,стоене на чин, учене, и тн, и тн) и ако ми кажат "елате в приемното време", вместо просто да разменим 3 думи сутрин, че всичко е ок...не знам, странно ще ми е.

# 605
На мен пешеходни са ми БШ и Меридиан 22, като БШ за кола е ужасно- в пиков час много зле става отпед, минавам всеки ден. А на път за работа може и с кола да се налага, докато е малко детето. Та пак не е перфектно, макар че 10 мин пеша си е мечта.

Пред всяко училище, частно или държавно, сутрин е ад. Дори пред училища без собствен транспорт - сигурно троен ад. Аз лично, ако живея на пешеходно разстояние от Българско школо и мога да си го позволя, хич няма да се чудя, а ще си запиша там децата. Имат страхотна сграда и направо им завиждам за спортната зала и басейна, макар че май не ги ползват само децата от училището.
Пипи, бих повторила написаното от Change my mind, сериозно. Даже ти се чудя, като имаш тази привилегия с близостта с това конкретно училище, как може да се колебаеш толкова.
И Не е вярно, че е ужасно с кола. Даже доста добре е решен въпросът. Повечето училища са на някоя софийска улица. И е ужас като се струпат няколко коли, заедно с трафика. Пред БШ има доста възможности да си намериш място за паркиране, но в нормален учебен ден това дори не ти е необходимо. Защото самото БШ има доста голям паркинг покрай оградата на училището и детската градина. Той също е ограден с втори кръг ограда и с бариера, за която карта с достъп има всеки един от родителите (да не говорим, че в час пик бариерата е вдигната или охраната те следи и ти отваря преди теб самия). В края на паркинга има най-отзад и разширение за обръщане, както и достъп до полянка, в случай, че местата временно са запълнени (примерно точно между 17:55 и 18:05; при голяма/обща родителска среща, 15-ти септември Wink). Всичко това е голямо улеснение, а и можеш да си оставиш нещо по седалките без никакво притеснение. Помня, че в по-стари теми имаше някакви драми и неприятности с кражби от колите пред някое от училищата ( Питагор май беше, но няма значение, може да се случи на всяка оживена софийска улица), а съм запомнила, понеже тогава четях активно, за да се ориентирам, та и този детайл ми се е запечатал.  Simple Smile

... И допълвам, по публикуваното междувременно. При нас имаш достъп до кабинета на детето и учителя, освен регламентирания ден и час, понеже малките са с отделен вход, а третите класове са точно до атриума. Иначе родителите изчакват в атриума. По принцип никога не имало проблем да поддържаш близка обратна връзка с основния учител, а и въобще.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 09:39 от summmertime

# 606
  • София
Увекинд нямаха ли IB програма на немски език?

# 607
Благодаря  за отговорите. Много ми помогнахте. С този Бреекзит тотално и се объркаха плановете. Сега се чудим как да ги оправи нещата, защото май само БГ ни остана като алтернатива.

# 608
Дано не е така навсякъде...за големите разбирам, но за ПУК например контактът трябва да е редовен. Те са на ново място, без сън, адаптират се по 100 критерия (нови деца, нов учител, ново място,стоене на чин, учене, и тн, и тн) и ако ми кажат "елате в приемното време", вместо просто да разменим 3 думи сутрин, че всичко е ок...не знам, странно ще ми е.

Не си представям как могат да бъдат разменени тези 3 думи сутрин - това би означавало всички родители да могат да се изсипят и да обикалят училището, което за мен лично никак не е ОК. В "Света София" дори на родителски срещи има специален маршрут, по който родителите се качват до стаите, в които са срещите и не минават покрай стаите, в които са децата. Това ми се вижда нормално и разумно, обратното би ми създало усещане за несигурност.
Би означавало на практика, че всеки може да влезе и да обикаля.
Иначе имам мобилните телефони на всички учители на децата и мога да им се обадя по всяко време. Има и вайбър групи, в които се обсъждат важни неща. Никога не е имало недостиг на комуникация, просто е канализирана по някакъв начин.

# 609
  • София
За да разпитвате за местене в училища с немски, предполагам все пак, че детето има поне някаква база по езика. Ако е така, доучването му в остатъка от 10 клас и в целите 11 и 12-ти е постижимо с уроци/курс.

# 610
  • Пловдив/София
summmertime, мерси, беше ми интересно наистина дали всеки родител има достъп. супер е това с паркинга. Аз не се колебая точно, БШ ми е номер 1 за момента, но понеже имам не особено добри впечатления от детската градина, не искам да е на всяка цена само заради близостта, а наистина да ни хареса. Ще видим догодина.
По повод обратната връзка- в БШ родителите на ПУК и първи клас имат ли право да влязат вътре до класната стая и да видят учителя, или оставят детето пред сградата както в СС? Интересно ми е къде как е решено това.
В нашата ДГ всеки влиза до горе, може да се разходи и в стаята (има калцуни), всеки ден си говорим с учителите. Но е мъничка и се познаваме, може би в огромно училище сигурността би пострадала наистина.

# 611
  • София
Пипи, в БШ затова са с отделни входове училището и детската градина. Вътре е безопасно. Родителите имат право да влизат във фоайето (атриума) и там да изчакат/говорят с учителите, във времето извън родителските срещи. Аз поне там се срещах с тях, почти ежедневно, когато идвахме да прибираме "чаве 3" след занятия.

# 612
Пипи, ако децата са целодневно, как очакваш точно първи или последен час да имат с класния, за да го видиш?
Всъщност в ДУ може би е възможно, защото там в много случаи един учител води основните предмети и останалите като физическо, музика, рисуване и др.
Сигурна съм, че в болшинството от ЧУ това не е така и имат различни учители по предметите.

# 613
Докато бяхме в крилото на ПУК, 1 и 2 клас, беше възможно, ежедневно. Естествено, то не е и нужно всеки ден да водиш някакви дълги разговори, тъй че да пречиш на реда. Така е организирано, че имаш контакт с класния и помагаш (ако искаш) на детето с преобличането и обуването на вътрешните обувки, без да те притесни наличието на някой и друг родител. После постепенно ни “отстраняваха”, за да станат по-самостоятелни децата. По принцип в сградата нямат право да се мотаят разни родители Simple Smile Допълнително, чувството за сигурност идва оттам, че децата се намират зад две бариери, за които имаш персонален достъп с карта, а и с времето охраната те запомня.
Като бяха по-малки, когато оставяш детето, винаги първият час е бил с класната, заедно с нея слизат да закусят, после се връщат и т.н. Вечер ги прибираме от фоайето, където са с учител и една от медицинските сестри. Така че можеш и за здравето му да се информираш Wink

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 10:05 от summmertime

# 614
  • Пловдив/София
а, това с вътрешните обувки ми хареса. Че е кофти цял ден с ботуши примерно...
Бтв, минус на БШ за мен са униформите. Не знам вие какво мислите, аз разбирам плюса за гордост от училището и липса на демонстрации на маркови дрехи, но за детето според мен е адски неудобно. Особено за момиче постоянно с чорапогащник и пола- ужас.. Аз мразех и 1 път годишно да обувам. А момчетата пък както се цапат, трябват поне 3-4 униформи, ако се перат всеки ден...
Дъждец, не разбрах...за ПУК и първи клас отделен учител по всичко? Доколкото знам един си води повечето предмети, вероятно по английски и физическо е друг, но сутрин ги поема "тяхната" учителка, почти 90% съм сигурна. Да ме поправят другите родители на малките. Ще е брутално да пуснат на 6 годишни изведнъж 10 нови учителя според мен.

Общи условия

Активация на акаунт