Частни училища - информативна тема 25

• 44 144
  • 776
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аааа, т.е. Прогресивното замисля някаква тотална смяна на подхода и разчупване на мрачните окови на сегашната система Grinning. ОК. Ма защо да се лутат толкова алтернативните родители - ето има Валдорфско училище - какво не му харесват Thinking

# 76
Междупредметните връзки ми изясниха нещата. Това беше думичката с огромно значение в първите презентации на прогресивните. Сега остава чисто технически да разберем какво се случва с БШ и какво очевидно Донев е решил да прави с него. Напоследък нещата в Овъргаз не са най-розови.

Последна редакция: нд, 24 фев 2019, 19:02 от Анонимен

# 77
Пипи, аз останах със същото впечатление по време на срещата.

# 78
Тръгнах да си изяснявам нещата и видях, че Елмазова била починала на 17.02.

# 79
  • София
Да, лека и пръст на жената .

Аз съм със същото впечатление за БШ като Пипи и ЙоанаГ от днешната среща.

# 80
  • София
Бог да я прости.

Хубаво, че се изясни, че виждането за проблема не касае само късите междучасия и това, че децата играят по време на междучасие, защото така представено, звучеше странно. За междупретметните връзки е друга тема - но и там не мисля, че може лесно да се реформира. Не виждам и особен смисъл, защото - признавам, доволна съм от подхода в нашето училище и засега не го намирам за вреден. Някои деца са по-разсеяни, но успяват да усвоят материала. Вероятно не всички деца са така, но ние и не сме търсели абсолютно масово ниво.

# 81
  • Sofia
Здравейте Simple Smile

Прогресивното става съсед на ОТ и Дж.Родари в ПЖИ/ВТУ, Слатина от 1 септември 2019 г.Учебната година е до 30 юни 2020.

В същото време Прогресивно "Младост" нямаше как да остане приютено под наем в БШ и през 2019/2020. След многостранни срещи на родители, деца, ръководствата и собствениците на двете училища се зароди партньорство между двете образователни институции.Аз не зная до момента да е имало друго подобно в България на фаза "основно образование".Партньорството е в интерес на децата от ПК на Прогресивно "Младост". Едно от тези деца е моето.
Част от учениците в ПК, все още не мога да кажа процент, остават в БШ (прогресивната паралелка за 1кл.).Ще има още 3 стандартни 1кл., в тях местата са максимум 5(другите са запазени за децата от ПК на БШ). В прогресивната за 1 кл.са свобидни около 10 места.Децата в паралелка не следва да са повече от 16.

"Звънецът" не беше в темите от съботната презентация, която продължи над 3 ч и 30 минути, като диалогът с директорите на двете училища бе по-дългата част, а не резюмето на Джонев Wink

В неделя може и да е споменато нещо за звънеца Wink

Г-жа Елмазова е човек, отдал живота си за "Българско школо", будител и личност, запомнена не само от нейните колеги, но и от децата, изпълнили църквата "Св.София" в сряда.Над 500 човека прошепнаха своето "благодаря", което няма да е последно, защото учителите помним докрай!

"Леля Жени" се грижи за моята голяма дъщеря 7 години.Прие ни в тежък момент за семейството, през далечната 2006 г. Стотици нейни жестове за стотици деца никога няма да бъдат огласени, но такива са сложните и истински личности, някои от тях са сурови и дори груби понякога, а всъщност дават целия си живот, за да върви каузата "учение" напред.

Аз вярвам, че Даниела Тодорова, която не познавам като директор, съзнава колко важно е училището да пази своята
история, но в същото време ще върви заедно с децата, родителите и учителите по нови пътеки. И се надявам след години да сме щастливи, че за втори път избираме непознатото и предизвикателното пред "флагман"училищата Wink

Относно учителите - те са "налични" в БШ.Едва ли ще има повече от 1-2 новонаети за прогресивните паралелки, в които основните учители са 2 (по прогресивен модел). Освен това има преподаватели по: музика, изобразително изкуство, спорт, танци, драма и философия за деца.

Последна редакция: нд, 24 фев 2019, 20:32 от major

# 82
Т.е. тъй като вие като родители искахте да останете в Младост, а Джонев очевидно не се е справил с намиране на нова сграда там, решението е който иска от "прогресивните" били под наем в сградата на БШ да останат в "прогресивна" паралелка към БШ. Бихте ли разяснили:
1.Договор с кое училище ще имате?
2. Таксата като на кое от двете училища ще е?
3. Методологията и програмата колко точно ще се различава от другите 3 паралелки и как това ще се отрази изобщо на учебния процес?

Може би не е лошо summertime да се включи с мнение като противоположната гледна точка. Ще бъде интересно да сподели как вижда нововъведенията на новата директорка.

# 83
  • Sofia
1."Българско школо" е принципал и сключва договор с родителите на своите ученици (вижте сайта на училището, начална страница).
2.Логично в договора за услуга, предоставяна от БШ, цената на услугата/такса се дължи на БШ.
3.Методиката е на Прогресивното училище.(Отново в началната страница на БШ, Д.Тодорова е дефинирала в какво се изразява "партньорството")

Как ще се отрази методиката на другите паралелки? Ще има нови срещи с директора на БШ и може да потърсите мнение Simple Smile Те ще бъдат обявени на сайта на училището.

Относно "справянето" в търсенето на сграда с цел наем/придобиване, която да има  статут на училище в район "Младост", мога да разкажа историята, но тя е доста прозаична и е свързана със столична администрация, не толкова със собственика на Прогресивните училища Wink Освен това ангажираността на голяма част от родителите с "търсенето", ни даде доста познания над ГИС картата на София и терените за строеж, публична и частна общинска собственост със статут "за образование" Wink Ако ви се прави училище, има какво да споделя Wink

# 84
Всичко ок, но такава манджа с грозде става в последно време с ЧУ, че направо съжалявам бъдещите родители с деца опитни зайчета. Толкова ли е трудно да направиш едно нормално класическо училище до 7ми клас. С добра подготовка по основните предмети, английски, немски за вкус и 5 часа занимания тип Тенис, Лакрос, Водна топка за по взискателните. Изглежда това е най-сложното нещо на света и само 2-3 училища са го постигнали и народа ще се избие за тях. Но не нека направим училище по метода на Кашпировски за да скрием, колко сме зле от към преподаватели.

# 85
Отзив от БШ за Прогресивната програма... както и се очакваше презентацията я водеше Явор Джонев Simple Smile Та, ако не сте били ок с Прогресивното училище, заради базата, сега имате възможност за хубава база. Говори стандартните неща, на теория сууупер. Аз само попитах дали имат учители- е все още не са наели...
Много ги обичам такива..... Изрично питах по телефона кой ще презентира- техен екип преподаватели или екипа на Джонев. Отговорът беше - нашия екип.....

Последна редакция: нд, 24 фев 2019, 23:50 от dani_ster

# 86

Как ще се отрази методиката на другите паралелки? Ще има нови срещи с директора на БШ и може да потърсите мнение Simple Smile Те ще бъдат обявени на сайта на училището.

Аха. Разбирам, че темата табу беше докосната неволно. От съобщението на сайта им абсолютно нищо друго не става ясно, освен, че ще има различна среда за обучение на тези две паралелки в сравнение с "нормалните". Колко възпитателно?!?!?! И става ясно, че още нямат подготвени учители.

Честно казано моето мнение е, че госпожа директорката се опитва да промени нещо, но не точно в насоката, в която настоящите клиенти на училището биха желали. Просто за да се каже, че има промяна. А го прави, възползвайки се от една "ситуация", възникнала с Прогресивното Младост, която се развива от миналата година. Ясно, е че група родители (6 деца и търсите още 10 за да сформирате клас) сте се обединили да останете в сградата на БШ или в Младост при прогресивната методика, защото не искате да ходите в новата локация. Няма лошо за вас, няма лошо и за Джонев. Предполага се, че ще му се плаща нещо като франчайз. Той все пак е от бизнеса. Въпросът е какво ще е мнението на родителите на децата от другите паралелки. Аз лично, като изпитала на собствен гръб хаоса в училището ми с наличието на нормални класове и Сендовчета изобщо не бих била възхитена от тази идея. Но това съм аз. Успех! Дано това се задържи по-дълго.

# 87
  • Sofia
Добро утро!
Bliss и аз горещо се надявам на успех и щастливи деца Wink
Познавам лично голяма част от учителите в БШ, то беше базово към СУ поне 15 г., едва ли едно обучение по методиката на Прогресивното би ги затруднило Wink
Лично в нашия случай - не локацията "Младост" е причина за избора на Прогресивното и БШ Wink Има и такива родители, за които локацията е основен критерий.
Ние си има(х)ме вариантите за други училища още от ноември 2018 Wink ,точно защото не сме фенове на третирането ни като "клиенти". Само че за няколо месеца успяхме да се убедим, че няма подобен водещ аспект на взаимоотношенията ни с Прогресивното и БШ(ползваме доста от допълнителните им дейности)

Offtopic:
А за Сендовската система- в 1-Английска през далечната 1991-1992 математиката ни беше по нея и никак не беше зле Wink Г-н Иван Георгиев още преподава там 😉

# 88
  • София
Аз пък много се радвам на това, което чета за промените в БШ, с новата директорка се преместват и ментално в 21 век.

# 89
  • София
За оффтопика - аз бях в първия випуск, който г-н Георгиев пое в 1 АЕГ в 8 клас. Каква Сендовска система, защо заблуждавате?

Общи условия

Активация на акаунт