Частни училища - информативна тема 25

• 44 790
  • 776
  •   1
Отговори
# 225
За Светлина какво мислите?

П.С. За БШ казаха, че вторник ще изпратят резултати. Аз нямам нищо... та някой?
На нас ни казаха резултати тази седмица. Все още нямаме нищо.

# 226
Сега се сетих в контекста на последните страници, че имаме дете, което напусна и отиде в Прогресивното, както и дете, чийто по-малък брат също бе записан там, вместо родителите да изберат удобството двете да са на едно място. Явно някои са склонни да опитват различни подходи към обучението, въпреки споделяното тук мнение, че става дума за непримирими противоположности.

# 227
Е, за всеки влак си има пътници. Всеки е в правото си да пробва и сменя, когато нещо не му харесва. Това е разбираемо. Другото не е. Да хулиш изборът на училището да е такова каквото е, при условие, че го ползваш години. А и да считаш, че всички трябва да споделят визията ти за света и амбициите. От кога амбиция и желание за развитие са мръсни думи?

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 13:40 от Анонимен

# 228
  • София
Татко Мецан, четат или поне четяха Simple Smile Ако си спомняш на aniram й се бяха обадили от СС изобщо да не ходи детето й да кандидатства там, след като беше писала в темата негативни впечатления от срещата си с тях:) Да не говоря за мои срещи с директори, в които са цитирали постове на потребители тук Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 13:50 от sadlady

# 229
  • София
О, напротив! Изобщо не говорете така, че представителите на ЧУ не четат тук...
Цитирам дословно собственик на ЧУ - "Един негативен коментар в бг мама и сме с нулев прием!"

# 230
  • София
Татко Мецан колкото и невероятно - истина е, ние преживяхме същото миналата година в Азбуки, разговори, с училището, детската им градина в Симеоново, дори обмисляхме вариант да върнем детето една година назад в детската градина и пак ни отказаха...цитирам...имаме 40 молби с чакащи, вашата ще е 41вата, нямате шанс. (Тъй като имаше нулев прием за ПУК, искахме да го приемат в детската им градина)
А тази година в която има външен прием нещата вече излизат от нормалното...
В същото време наше познато дете в по-горен клас се премести от СС в Азбуки.

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 13:54 от bamboo.ag

# 231
Цитирам дословно собственик на ЧУ - "Един негативен коментар в бг мама и сме с нулев прием!"
Те дори и да не четат, защото са наистина заети в по-голямата си част, винаги има кой да им "снесе" какво се пише.

# 232

Уау!
Чак толкова ли? Не мисля. Имат си пациенти дори и най-оплюваните училища. Даже бих казала, че напливът расте.

# 233
  • София
Явно това се търси от родителите, дори света тройка тук дефинираха и ако ЧУ иска да е в нея и да си увеличи таксите, трябва да изтиска децата, а още по-добре ако дойдат подготвени, та затова е такъв и изпитът. Аз не намирам никаква разлика между този в СС, Питагор, Азбуки. 

Doraemon, детето ти се е явило на изпит и в трите училища и после си видяла тестовете ли? Не виждам как иначе можеш да направиш сравнение.

# 234
  • София

Уау!
Чак толкова ли? Не мисля. Имат си пациенти дори и най-оплюваните училища. Даже бих казала, че напливът расте.

Е, образно казано....Едва ли ще видим нулев прием за най-желаните училища, но коментарът беше показателен, че се страхуват от лош имидж, защото тогава и желаещите ще са "просто някакви" и няма да има подбор и елитарност

# 235
Че има подбор спор няма, независимо какъв е, но елитарността къде я видяхте?

# 236
И аз тъкмо това пишех. И елитарността вече не е каквато беше.  Шегичка.

# 237
За Светлина какво мислите?

П.С. За БШ казаха, че вторник ще изпратят резултати. Аз нямам нищо... та някой?

Забравих да кажа, че в БШ сме ходили.

Хубаво училище, но не е това, което търсим.

От срещата ни с директорката на Светлина, останахме с добри впечатления.

Както като отношение, така и информация.  Според думите и имат по- иновативен подход, идеята им е да научат децата да мислят, не само да зубрят. Имали сплотена обстановка, доста извънкласни занимания и интереси. Ние казахме, че държим на комбинацията - учене с иновации и език.
Не искаме, училище, в което е приятно и хубаво, но не дават добра основа, както и обратното само силно академичност още от първи клас.
Тя ни увери че, разбира се че държат на учене. ( Което е нормално да каже, естествено,че ако е обратното едва ли ще го каже. Разбирам го)
Базата е добра. Не е топ, но не е лоша, в никакъв случай. Като усещане от училище на мен ми хареса.
Като цяло е едно от топ училищата за нас. (На базата на прегледаните)

# 238
  • София
Хубаво е да четат. Аз нямам против и лично да им кажа нещата в очите и ще го направя, като вземем окончателно решение.

# 239
  • Пловдив/София
Е, за всеки влак си има пътници. Всеки е в правото си да пробва и сменя, когато нещо не му харесва. Това е разбираемо. Другото не е. Да хулиш изборът на училището да е такова каквото е, при условие, че го ползваш години. А и да считаш, че всички трябва да споделят визията ти за света и амбициите. От кога амбиция и желание за развитие са мръсни думи?

Да кажа аз за амбицията, че се е повдигал въпросът и преди...
За мен амбициите сами по себе си са нещо хубаво. Проблем е обаче, когато родител налага своите амбиции върху детето си.
В един идеален случай, детето на амбициозния родител носи жилката в себе си, обича състезателност, има много енергия, работливо е, вижда и се кефи на резултатите си. Тогава нямаме проблем, стига да остава време за почивка и игра.
В много други случаи обаче детето иска да играе, или му е важна музика, или спорт. Но усеща натиска и недоволството на родителите си, затова откликва колкото може с учене и резултати, но не му идва отвътре. Имам такава приятелка, все не е удовлестворена, казва, че й е било трудно като дете, имало конско за всяка петица и извънземни критерии към нея за всичко.
Тук навлизаме в психология и специфики  на всеки човек/дете, не знам доколко е по темата.

Но понеже аз на 5-6 години не мога да преценя детето ми е от кой тип е (по-скоро не е академичен), бих бягала от крайностите- за мен това са, грубо казано, СС или Валдорфско. Квартално също не е опция заради лоша среда, лоша база, големи класове.
Затова бих търсила средно амбициозно училище- без изоставане, с учене на навици, спокойна среда и поне малко индивидуално внимание (при малка група деца и добър учител би следвало да има такова; както и при прогресивни елементи).

И да не забравяме, че сме деца един път. Някой помни ли с умиление как е решавал задачи по 6 часа на ден, или помните приключенията с приятелите си, екскурзиите, игрите? В крайна сметка и това са уроци, това остава, не ми се иска да се лишават децата от игри навън. А денонощието си е ограничено време...

Общи условия

Активация на акаунт