Частни училища - информативна тема 25

• 44 898
  • 776
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Русалка, именно това имах предвид. Промяната е само в родителите. Поради което очаквам и все повече да ходят.

# 316
.

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 16:38 от summmertime

# 317
Хм, Санака, императивните правни норми трябва да имат хипотезис, диспозиция и санкция. Императивна норма, която няма санкция, всъщност е безсмислена:) А какво е Бузема?
Но ако така стоят нещата, защо тогава се явяваха на НВО примерно и дъщерята на Жасмин, и сина на Данибон, след като те бяха приети в АК и със сигурност знаеха, че там е единственото им желание, за какво им е било това явяване на НВО? Сигурно е нямало как да не се явят, знам ли.

Не знам в КО колко са децата в 7 клас, но ако наистина не е задължително явяването, значи само 12 са искали да пробват и за държавни гимназии, а останалите са избрали или АК, или частни гимназии и просто не са се явили.

Но ако е така, то тогава Попеа е напълно права в коментарите си. То в такъв случай НВО въобще нищо няма да показва, ако не се каже какъв процент са явилите се деца. Все пак, аз се съмнявам, че е баш така.

# 318
Да уточним все пак, какво значи задължително. НВО е задължително, но неявяването на него не е скрепено с никакви санкции. Последица от неявяването е, че получаваш 0 т. и съответно, балът ти за кандидатстване в ДГ е много нисък /т.е. ще можеш да се класираш само в Бузема/. Но си получаваш свидетелството за основно образование и правото да продължиш обучението си в следващия образователен етап.
Благодаря, това обяснява нещата Simple Smile
Всъщност някой назад беше писал, че те не се вълнуват от НВО и няма да се явяват, защото имат намерение да си учат в тяхното ЧУ до 12 клас. И това в комбинация с тези ЧУ с по 1-2-3 ученици на НВО ме наведе на мисълта, че не е задължително. За КО вече написах - щом е така, значи, резултаът им е представителен.
Но се вижда и с просто око за ЧУ корелацията между по- малко явили се ученици/по-висок резултат, което ме кара да си имам едно наум с тази класация и да търся обяснение за това.
Но ако така стоят нещата, защо тогава се явяваха на НВО примерно и дъщерята на Жасмин, и сина на Данибон, след като те бяха приети в АК и със сигурност знаеха, че там е единственото им желание, за какво им е било това явяване на НВО? Сигурно е нямало как да не се явят, знам ли.

Не знам в КО колко са децата в 7 клас, но ако наистина не е задължително явяването, значи само 12 са искали да пробват и за държавни гимназии, а останалите са избрали или АК, или частни гимназии и просто не са се явили.

Но ако е така, то тогава Попеа е напълно права в коментарите си. То в такъв случай НВО въобще нищо няма да показва, ако не се каже какъв процент са явилите се деца. Все пак, аз се съмнявам, че е баш така.
Казват, че КО имат само 12 деца в 7 клас - аз не знам, така казват родители.
Иначе аз се сетих, че на Шарки момчето не се беше явявало на НВО, а само на изпита в АК - да ме поправи, ако греша. И беше написала, че алтернативата им е била Златарски.
Но аз не виждам друго обяснение, освен това на Санака,  на факта на явили се 1-2-3-5-10 деца от ЧУ - ти какво обяснение виждаш?  Другото е да имат цели випуски с по 1-2-5 деца.

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 16:48 от Анонимен

# 319
Упс, грешка! Съжалявам, неволно. Ще коригирам цифрите в предния си пост.
Но това не променя смисъла на коментара ми и наблюденията, както и разположението на училищата едно спрямо друго.

Poppea, в класацията за 7.клас БЕЛ - ЧСЕУ “Дрита” е на 103-та позиция... По МАТ са 14-ти.

# 320
Упс, грешка! Съжалявам, неволно. Ще коригирам цифрите в предния си пост.
Но това не променя смисъла на коментара ми и наблюденията, както и разположението на училищата едно спрямо друго.

Poppea, в класацията за 7.клас БЕЛ - ЧСЕУ “Дрита” е на 103-та позиция... По МАТ са 14-ти.
Аз гледам комбинирана класация за двата модула, някой я беше постнал като джипеци назад, там са 43-ти. Щом е така, значи, Дрита се позиционират като мат училище, което мен лично само ме радва Simple Smile

Санака - извинения, не съм вникнала в поста ти за уроците в  конкретно ЧУ, а съм го възприела обобщаващо. Моя грешка.

# 321
103-то по БЕЛ и 14-то по МАТ ми звучи като драстично разминаване в нивата по двата основни предмета... Аз пък досега Дрита ги асоциирах с езиково училище.

# 322
  • София
Моят син беше даже записан в АК, когато се яви на НВО, защото не е имало опция да не се яви, след като е задължително. Това, че изкара добри резултати, които изобщо не ползвахме, е друга тема. Аз тогава питах, има ли смисъл да подаваме, тук ми отговориха, само ако има някакъв шанс да го местите от АК в ДУ, което за мен не е опция, и изобщо нищо не сме правили с резултатите. То и с ДЗИ ще се случи същото...

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 17:19 от Sharky*

# 323
103-то по БЕЛ и 14-то по МАТ ми звучи като драстично разминаване в нивата по двата основни предмета... Аз пък досега Дрита ги асоциирах с езиково училище.
Ами определено бяха езиково училище, поне по наше време. Сега може и да си добавят мат към профила и това да обяснява разминаването.  Всъщност аз имам особено мнение за ЧУ, не съм гледала на тях като на академични, така че може би не е редно да коментирам.

Шарки, ами ако не се беше явил, какво щеше да се случи? Искам да кажа, че твоят случай не опровергава Санака, защото не знаеш какво би станало, ако не се беше явил.

# 324
  • София
Не ми хрумна да питам Елмазова тогава. Особено след като в края на 6 клас ѝ станах силно несимпатична, чак спря да ме поздравява. 

# 325
Не ми хрумна да питам Елмазова тогава. Особено след като в края на 6 клас ѝ станах силно несимпатична, чак спря да ме поздравява.  
Ами аз си мисля, че след като не сте подали за класиране никъде и никой не ви е търсил тези резултати, и не ви е питал за тях, е можело и да не се явите, и пак щеше да си учи в АК или в друго ЧУ. В този смисъл това е довод в полза на постнатото от Санака, че е задължително, ама всъщност не е.

# 326
Уж е задължително, но ако някое дете се разболее /не дай си Боже/ няма вариант да се яви после, дори и да иска.

# 327
  • София
Хм, Санака, императивните правни норми трябва да имат хипотезис, диспозиция и санкция. Императивна норма, която няма санкция, всъщност е безсмислена:) А какво е Бузема?

Брех, този Мецан каква правна култура извади! Stuck Out Tongue Winking Eye Прав си, но е факт, че единствената санкция е ниският приемен бал за държавните гимназии. За тези, които продължават в АК или друга ЧГ със собствен прием, на практика задължителността е на книга. Ако прочетеш наборните теми за 7-ми клас, един от най-големите страхове на майките е детето да не се разболее баш за НВО, защото датите са само едни и няма повторно явяване /както е за ДЗИ, на които можеш да се явяваш докато не ги вземеш поне с 3/. Ако пропуснеш НВО, волно или неволно, завършваш 7-ми клас, дават си ти дипломата на общо основание и можеш да се запишеш където те приемат. А само за ДГ приемът е обвързан с НВО и то само от гледна точка на бала.
Бузема - професионална гимназия по селско стопанство. Joy

А защо се явяват тези, за които НВО няма никакво значение и, на практика, никаква задължителност. 'Ми те цяла година са учили този материал /даже няколко години, защото то не само 7-ми клас, надграждането е години/, защо да не се явят? И на НВО в 4-ти клас се явяват, а то пък съвсем няма значение за нищо и никого, освен за МОН.

Последна редакция: чт, 28 фев 2019, 17:25 от sanaka

# 328
Някои от частните не използват ли НВО за приема си след 7 клас?

# 329
  • София
Постфактум осъзнавам, че синът ми е получил реална полза (макар и не точно за приема му в АК) от явяването на НВО: по БЕЛ на изпита изкара по-висок резултат, отколкото му бяха писали през цялата учебна година преди това (нямаше нито една 6), и за годината му оставиха 6 по БЕЛ. Един вид НВОто доказа несъстоятелността (целенасоченото занижаване)  на текущата оценка.

П.С. За Златарски синът ми се яви на изпит по МАТ и БЕЛ. Следвашият уикенд след изпита в АК. Страх лозе пази, а това му беше План Б. Имаше две шестици...

Общи условия

Активация на акаунт