Частни училища - информативна тема 25

• 43 522
  • 776
  •   1
Отговори
# 645
Хахах трудно ще чуеш противно мнение на хора, които си защитават училището. И аз бях на мнението на Фран и Хоуп. Докато не смених училището и не видях напрактика и другата гледна точка. 😉  
Другата страна на монетата. 😉
А има и друг момент. Кофти е когато се реши да се смени фирмата производител. Така не можеш да доизнасяш запазени дрехи от предходен период и си купуваш пак цял комплект. Това се случи тази година с ПБ. Нова "дизайнерка", подобна визия, само кройката е с дребни разлики. Но очевидно Бонита са спрели да връщат искания процент и ги смениха с "дизайнерка". Която даже имаше проблем със сроковете за доставка.

Всякакви задължителности са допълнителен приход в джоба на собственика на ЧУ. Колкото по-малко такива неща, толкова по-прозрачни взаимоотношения - финансови и др.

# 646
Забравих да уточня ,че униформата е разумна.
Дънки или тъмен панталон. Блуза с якичка къс ръкав и с дълъг. И суичер.
Няма вратовръзки, няма сака и изкилифинчени  дрехи.

Нашите нищо не си мерят все още. Щото нямата телефони Simple Smile
Но детето ми е наясно, че винаги някой ще има по-хубава игра от неговата , ще кара по-хубава кола от неговата, ще живее на по-хубаво място , ще има по-хубава жена.....и това не трябва да го кара да се чуства зле след като той си харесва неговите.

# 647
Напротив, не защитавам училището.
Нашата униформа много ми харесва. Дори не мога да кажа, че това е униформа. Бих избрала подобни дрехи като цветове, материя и цени за сина си и извън училище. Опит с друго ЧУ нямам за да сравня.
А пък когато нещо не ми харесва, със сигурност ще измрънкам, но в случая няма за какво.

П.П. С Хоуп сме писали заедно. Уточнението за вида на униформата е точно и уместно.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 13:17 от Фран

# 648
  • София
Аз нямам конкретно мнение за униформите (освен, че учебната 89/90-та година вдигах бунтове и събирах подписи за отмяна на престилките в гимназията Joy ). Дъщеря ми обаче един ден изкоментира, че много се радва, че не е в Джани Родари (нали делят една сграда с ОТ), защото те са с униформи и това й се струваше ужасно.

Иначе, извън темата за униформите, ОТ ни информираха, че модифицират леко дневния режим на децата, защото много се изморяват. Най-хубавата промяна е, че обедната им почивка е вече над 1 час и имат време за игра. Имат и една допълнителна половинчасова почивка следобяд. Отделно нашата класна на няколко пъти ги извежда по свое усмотрение на двора по време на часовете - любимото на дъщеря ми, да са сами навън (сами в смисъл само техния клас, да не се стресне Пипи Simple Smile).

# 649
  • София
Като гледам в момента в АК какво харесва и как се облича малкия ми син, и да няма униформи едно училище, те, децата, сами си "произвеждат" такава: еднакви прически, еднакъв силует палтенца, еднакъв модел дънки, еднакви кожени ботички...никаква фантазия нямат.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 14:41 от Sharky*

# 650
Ааа това е друго. Те стават извадени под калъп, но доброволно.

# 651
  • София
Имаме униформи и в ДУ бяха с униформи. Аз лично ги мразя и хич не се притеснявам да си го споделя. А става дума само за блуза и суичър. Дошло ми е до гуша да гладя памучни лакости и затова вече ходят смачкани. И без това синът ми като заеме някоя изчанчена свита на 10 поза докато се обува, блузата вече е на хармоника. Нашите са в т. синьо, бяло или патешко жълто. Тъмните за 3 пранета избеляват, белите за 3 пранета им стават дупчици (кой знае с какво са го избелвали този плат). Фирмата производител си я знаем. Най-удачни ми се виждат жълтите. Там пък някой час с акрилни бои и... сега си ходи с жълтата в дните, в които има рисуване. За една година три блузи дадоха фира и се наложи да търся аналогични по модели и цветове и преместих емблемите.
Отделно на мен лично не ми допада тази еднаквост и за мен води до липса на въображение и изява на индивидуалност. Но това си е моя дълбоко вкоренена ненавист към униформите. Толкова силна, че дори на работа съм обявила бойкот на полезната престилка.
Полза може да има, че тинейджърката по-бързо се облича сутрин, но пак е под съмнение за мен, защото можеше да се научи да си подготвя облеклото от вечерта (както прави когато се приготвя за курс), а сега просто дръпва поредната блуза от закачалката.

# 652
Частните колежи в Щатите и Англия имат поне дрескод изисквания - за момчетата примерно определен цвят прави панталони, определен цвят сако и риза и най-вече вратовръзката на училището. Който дрескод се изисква само за официалните събирания. Всекидневното облекло е свободно в определени граници.
Вероятно знаят какво правят.

# 653
И поне за УК тези дрехи се купуват от големите вериги. M&S имат огромна колекция за ученически униформи.

# 654
  • в страната на чудесата
И в ТЕ има униформи, супер надценени обаче. Пускат боя, свиват се и струват 30 и нагоре за една тениска. Но пък са дизайнерски... жилетки, рокли, поли, бермуди, каквото ти душа (не)иска. Напълно подкрепям Блис.

# 655
Блис, бях сигурна, че ще кажеш, че цената на униформата е калкулирана в таксата. Simple Smile Ами не вярвам таксата да е различна (по-ниска), ако я извадят, нито са фатални едни 40 евро плюс-минус на фона на цялата сума.

Аз не си хваля училището, просто униформите ми допадат, а като ви чета, явно и качеството им е задоволително, още повече, щом имаме за доизносване дрехи отпреди 2 години. Аз спрях да гладя блузки след първата година. Сукманите могат и да не се гладят, ако са били достатъчно влажни при простиране.
Скрит текст:
А отстрани имат едни червени панделки за регулиране, дето стават за форма на себеизразяване - дали ще си ги вържеш кокетно или ще го раздаваш бунтарски и ще си висят развързани Wink Виж, към тях имам претенции, защото има едни по-тънки, които се развързват, краищата им се разплитат и трябва да вземеш мерки навреме

По принцип, харесва ми идеята за чувството за принадлежност, немалко знакови колежи имат своя униформа и отличителни белези, които се носят с гордост. Мисля, че и на децата им допада, а нашето поколение е обременено и гледа на униформите другояче. Simple Smile Освен това спестява сутрешни разправии какво да облечем днес, ако сме станали с д-то нагоре Simple Smile , вариациите опират до чорапогащник/клин или кои-дънки, както и до жилетката, която си стои в шкафчето.
И моето дете също е далеч от идеята за маркови дрехи и особено като средство за състезание (не, че не носи и такива Wink).
Мисля, че децата усещат и попиват нашето отношение и изпуснати реплики и това до голяма степен определя дали ще си носят униформата с гордост или с досада, стига да е удобна.

Последна редакция: ср, 06 мар 2019, 16:15 от summmertime

# 656
Няма начин униформата ви да струва 80 лева. Особено, ако трябва да сте всеки ден с нея. Цените на фирмите, които шият униформи са много близки. Знам цените на поне две от тях. А казвам това, което мисля. И, което чистата икономическа логика говори.
Чувството за принадлежност е много повече от емблема и униформа. Факт е и че знакови училища нямат униформи. А и в крайна сметка БШ не е Итън с история от векове.
Но всеки е свободен да си мисли каквото иска.
Аз, като опитала и двете казвам, че ми олекна откакто нямаме униформа. А и бюджета за парцали значително намаля. Отделно, че униформата не я свързвам с нищо полезно за самото дете. Даже ми е грозно да са толкова еднакви.

# 657
  • софия
Съгласна съм напълно с Bliss. Парите за униформи са доста повече от 80 лв- аз лично по-малко от 500-600 лв на дете не съм давала, а цените на фирмите са сходни. На мен лично най-големият проблем с униформите ми е покъртително ниското качество на дрехите

# 658
  • София
Какви са тези суми??? Аз съм давала 40-60 лв. общо за тениски.

# 659
Няма начин униформата ви да струва 80 лева. Особено, ако трябва да сте всеки ден с нея. Цените на фирмите, които шият униформи са много близки. Знам цените на поне две от тях. А казвам това, което мисля. И, което чистата икономическа логика говори.
Чувството за принадлежност е много повече от емблема и униформа. Факт е и че знакови училища нямат униформи. А и в крайна сметка БШ не е Итън с история от векове.

Има, и още как. Мислиш ли, че говоря празни приказки? Другите не ме вълнуват,  честно казано. 1 бр. униформа, която е включена в таксата, се състои от блузка с къс ръкав, една с дълъг, сукман - за момиче, панталони - за момче. Общата сума е 82 лв. за момче и 85 лв. - за момиче. А като си купиш всичко това още веднъж и добавиш още две блузки, с бюджет от 120 лева приключваш. И не мислиш ежедневно много-много за парцалки.

А иначе, току-виж някой решил, че сравнявам БШ с Итън! Опазил ме Бог! Говорех защо на мен ми харесва идеята в едно училище да има униформи. Въпрос на принципи, а не на съизмерване.
Явно всеки е намерил това, което харесва, няма лошо.

Общи условия

Активация на акаунт