Дом-затвор

• 16 426
  • 217
  •   1
Отговори
# 30
Съветите тук са дадени от опит и професионалист би дал същият съвет. Никой не е казал, че ще е лесно.

# 31
Авторке , а теб финансово кой те издържа ?
Много ме потресе твоята история, направо не зная какво да кажа.
Тъй като още си учаща , но си и пълнолетна, обърни се към Адвокатския съвет в града ви за осигуряване на безплатна правна помощ, ще ти определят адвокат. Заведи едно дело за домашно насилие, въпросът е, че само за психически тормоз не издават ограничителни заповеди. След няякой инцидент се обади на 112, нека полицаите да и направят предупредителен протокол. В случай на физическо посегателство- медицинско и дело за домашно насилие. Не зная доколко си готова да и се противопоставиш и имаш ли куража и подкрепата на баба ти и дядо ти. Трябва да разбере тази жена веднъж завинаги, че си голям човек вече и просташките и методи с крясъци, заплахи и побои не вървят. Ако я осъдиш за домашно насилие , вече при всеки скандал можеш да сезираш полцията, ако тя продължава, ще и повдигнат обвинения. Не зная това ще я спре ли , не знам.
Опитай да поговориш с нея , да и обясниш, че нещата вече са променени. И че ще действаш съобразно закона.
За такъв тормозител отдавна не бях чела.

# 32
Здравейте,
пиша,за да реша своят проблем,защото вече е нетърпимо!
Почти съм на 19 г.,както казват хората”Мома за женене”
Семейсвото ми се състои от 3-ма човека.Дядо-майка ми-баба ми.
Родителите ми са се разделили като съм била малка и баща ми до ден днешен не се интересува от мен.
Дори пишейки тази тема дори прекъсвам на 3 пъти да пиша,заради майка ми.
Именно тази тема е за нея.
Живеем тримата заедно.Майка ми е на 42г.От 18 г.слушам как ме гледа,как се била лишавала,как дядо и баба са и виновни,че не са и казали”Дай,ние ще ти гледаме детето,ти иди намери си мъж,работи и тн” Дядо е много свестен човек,добър...ОГРОМНО ДОБРО СЪРЦЕ ИМА.Той ми е като баща.За жалост преди 1 месец научихме,че е болен от рак 2 стадии.Сега е опериран и лежи на легло.
Вкъщи вдига скандали откакто се помня.Само чисто вкъщи,не иска да си намери работа,само крещи за всяко нещо.Обида ме,че съм била като баща ми,била съм мърла,неблагодарница,гадина,простачка каква ли не ме е наричала.Имам огромен страх от нея.Приятелят и работи в чужбина и с него така се държи.Удря ме все още,посяга на баба...Ако и кажеш нещо на криво скача веднага на бой.Преди имаше малко спирка пред дядо,сега човека откакто е болен пред него ни прави на нищо.Имам приятел,но не се разбираме от доста дълго време,има момче с което се харесваме и тя не позволява да се разделя с приятелят си.А с него отдавна не се разбираме,налага ми и той психически тормоз.Майка ми не ми позволявя да работя,да излизам с приятелки.С които и да говоря не ми вярва и май само аз съм в такова положение.
Обижда баба...Нарича я малоумница,некадърница.Веднъж я бутна,защото се скараха.Когато научих новината за дядо тя не ми позволи да се разплача дори.Каза ми”Човек или се учи да лети или се дави.Престани да цивриш,не ми изпадай в депресии,че като те хвана за косата и ще оскубя.Писнахте ми всички сега и тебе да гледам.”
Не ми позволявя да замина в чужбина да поработя лятото.Дори ми прави забележки за телефона.Преди малко се прибрах от училище и тъй като вървях около 30 мин до вкъщи се изморих и след обяд седнах на дивана и започнах да пиша тук тази тема тя взеле и започна”ВЕДНАГА ОТИВАЙ ДА СИ ЧИСТИШ ОБУВКИТЕ МЪРЛО,ПИСНА МИ ОТ ТЕБЕ,КВО СИ МИ СЕДНАЛА НА ТЕЛЕФОНА ПАК,СЪЩАТА СИ КАТО БАЩА СИ,ЗАМИНАВАЙ ВЕДНАГА,ЧЕ ЩЕ ТЕ СМАЧКАМ ОТ БОЙ”и това го крещи пред дядо,а той трябва да си почива.
Попитах я защо така се държи,казах и че ще ида след малко,защо всичко трябва да е под час...А тя ми отвърна”ЧУ ЛИ КВО ТИ КАЗАХ БЕ,ЗАМИНАВАЙ ВЕДНАГА,ЩОТО ЩЕ ТЕ СМАЧКАМ” ....Маниак на тема чистота и цял ден чисти...После започва да цъка с телефона или да мисли скандали с някой от семейството.
Ако се разделя с приятелят си,тя ще ми вземе телефона,може даже да не ме пусне на екскурзията за края на годината.Чувствата ми с приятелят ми са изстинали и от двете страни,но от страх заради майка ми поддържаме контакт,за да не ме пребие.
Какво да правя?Не мога да си тръгна ей така.Дядо не е много добре и усещам,че може да се случи и най-лошото.
Как да се справя с нея?Ако не правя каквото ми казва започва да ме удря.

Слушай, дете, преди да решиш да правиш каквото и да е първо говори с баба си и дядо си. Можеш да се опиташ да я изкараш от дома им заради домашно насилие срещу болен човек и друг възрастен, но ако те не те подкрепят, си загубена. Най-вероятно ще ти откажат. Тя вече е успяла да се справи с тях, щом не са я изхвърлили ,когато са били по-млади и здрави и дядо ти е можел да я изхвърли от къщи.
Затова питай и ако те не са склонни, мини на по-добрия план:
след няколко месеца завършваш, намираш си работа в града ,където си или в по-голям и излизаш оттам.
Ако имаш възможност помагаш на баба ти и дядо ти. Ако наистина дядо ти не преживее болестта, ще прибереш баба си при себе си. Друго не можеш да направиш. И внимавай с майка си, тя ще опита да се обеси на твоя гръб, щом е безработна, някой трябва да я издържа. Освен това такива хора трябва да тормозят някого, те от това " се хранят". Ако отстъпиш, лошо ти се пише. А този приятел го разкарай. От какъв зор тя ще ти казва кой да ти е гадже?

# 33
tays -Финансово съм изцяло на дядо и баба.Горките...Искам да работя,но не ми дава...Когато съч вкъщи помагам на дядо за каквото ме помоли.Дори да му подам шишето за мен това е начин да бъда полезна.И ми е жал,когато му крещи,ако той и е казал нещо,което на нея не и харесва.
За полиция и тн съм се замисляла,но винаги съм си казвала”Това е крайно.”Направя ли го значи прекъсвам съвсем всички връзки с нея.И се чувствам като изрод.Втълпявано ми е че ми е майка и трябва да се съобразявам с нея,да не се противя...Просто изобщо не искам да си помислям,че дядо може си иде.Той е толкова добра душа!Той ме научи да бъда човек,да прощавам и като цяло да нося добротата в сърцето си.Като малка 24/7 прекарвах с него и майка ми.Но като цяло дядо ми беше приятелче,баща и дядо!Тъй като майка ми не ме събираше с деца дядо ме водише по паркове,четеше ми книжки...После пък в 3-ти клас гадните задачи по математика...Отплеснах се.Но исках да ви споделя и нещо положително и нещо,което ми стопля сърцето...

# 34
  • волно калдъръмче
Поне една добра дума за майка си няма ли да кажеш или някак ти е важно да е най-лошата?

# 35
Разказвай тук, ако ти олеква.
Ние поне ще се опитаме да изслушаме, ако не можем да помогнем.
И защо се плашиш, че като скъсаш с гаджето, пак ще има наказания ? Не можеш ли да и обясниш поне това. Все пак е жена , майка ти е.
Тръгни отнякъде, и кураж за дядо ти.
Той не те е възпитал като добър човек, за да позволяваш да те мачкат. Не си насаждай такава робска психика срещу токсични хора, ще ти пречи и за в бъдеще.

# 36
Няма такова нещо като 'не ми дава'.
Не се пречупвай. Майка е съвсем друг човек. Тази жена, която те е родила, е... твърде дълго за описване.

# 37
Е тя вече те е дресирала
Не ти дава това, не ти дава онова
Но и ти...разбери, или се откъсваш, или затъваш.

# 38
Емоционална жертва си на няколко човека.
Душата ти страда ужасно,а психиката ти е увредена ( но не безвъзвратно ).
От една страна си нямала баща в живота си и си прехвърлила цялата си липса към дядо си,което е емоционално тежко.Запълваш липсата на баща в живота ти със себеотдаване към дядо си. Страдаш от факта,че той е тормозен и се чувстваш длъжна към него.От друга страна - не си имала и майка ( в истинския смисъл на думата )... липсва ти топлината на майчината любов и разбирането на майчината душа ...- и тази липса се опитваш да коменсираш с дълг към дядо си, не само,защото си му благодарна просто , а защото той е единствения човек в цялата конфигурация,който отговаря на твоите емоционални нужди и на любовта ти с любов.
Това,което трябва да осъзнаеш е,че колкото и да обичаш дядо си и колкото и да ти е съвестно на моменти за майка ти ( защото ти е ,,майка,, )... не бива да принасяш живота си в жертва за тях. Всеки има своя път и всеки трябва да го извърви. Поеми си пътя.....и не преставай да се мъчиш да излекуваш душата си. Дядо ти винаги ще те обича и подкрепя със сърцето си. Не бива да оставаш там. Можеш да ходиш, да помагаш, да го чуваш....но не бива да изпитваш дълг и вина. Обичай се и запомни,че само когато се заобичаш истински и започнеш да се бориш за себе си - ще направиш услуга на всички,които те обичат !

# 39
  • волно калдъръмче
Вие сериозно ли мислите, че майка ѝ я навиква без причина? Щото вие никога не викате на децата си, те никога не ви ядосват или пък ги хвалите, че за пореден път не са си вдигнали телефона, при положение че с него ядат, спят и си светят в тоалетната.

Не казвам, че момата е лоша, но ми е леко странно каква е причината да описва майка си като чудовище. Въобще не вярвам, че тази жена не е пипвала работа. Аз допускам, че не може да си намери работа и това я напряга още повече. Но щом дъщерята е казала: "Не иска да работи", това се приема на 100 про. Всякакви подробности, свързани с отношенията майка-дъщеря, се заобикалят, а те са в основата на проблема. Ролята на дядото в тази история е уж на катализатор - добрият старец, светлинка в мрака. Само на мен ли ми се струва, че тя разказва за него, за да засили черното от майка си?

# 40
Възможно е. Но с какво намирането на работа на дъщерята ще попречи. С нищо. Така или иначе е рено всеки да си гледа живота

# 41
 Вяра -Изобщо как не Ви е срам това да го напишете??????!!!!!!ПОТРЕСЕНА СЪМ!Достатъчно ми е тежко,този Ваш коментар вече ми дойде в повече!!!!
Съжалявам,че пиша така за майка ми,но това е истината.
Едно е да направил забележка,друго е системно да ти висят на главата,да ти правят скандали....Въпреки всичко,аз не съм си позволила да и посегна,а тя посяга на майка си.Какво значи,че младото поколение стои на телефоните???Аз не обсъждам МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ,споделям за мен.
И ще помоля коментари за дядо ми от сорта на “добрият старец “ и тн ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ.......Малко жал нямате ли?!

# 42
Вяра, нещо не става ясно каква точно ви е тезата, извинете.....но пишете пълни безсмислици, освен ако не целите да се заяждате с авторката или съфорумците. Или пък най-вероятно вие самата се разпознавате като жертва в ролята на майката на авторката.

# 43
Аз допускам, че не може да си намери работа и това я напряга още повече.
Може, разбира се, но се иска малко капацитет да не пилиш на другите.

# 44
  • волно калдъръмче
Вяра -Изобщо как не Ви е срам това да го напишете??????!!!!!!ПОТРЕСЕНА СЪМ!Достатъчно ми е тежко,този Ваш коментар вече ми дойде в повече!!!!
Съжалявам,че пиша така за майка ми,но това е истината.
Едно е да направил забележка,друго е системно да ти висят на главата,да ти правят скандали....Въпреки всичко,аз не съм си позволила да и посегна,а тя посяга на майка си.Какво значи,че младото поколение стои на телефоните???Аз не обсъждам МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ,споделям за мен.
И ще помоля коментари за дядо ми от сорта на “добрият старец “ и тн ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ.......Малко жал нямате ли?!
За да събирате съжаление ли направихте темата?

Аз допускам, че не може да си намери работа и това я напряга още повече.
Може, разбира се, но се иска малко капацитет да не пилиш на другите.
Въобще не вярвам на това девойче. И сто пъти да ми каже, че пише истината, нейната представа за истината не я прави по-истинна. Съжалявам!

Момне ле, много приличате на майка си. Правите скандал за няма нищо. Казала съм си мнението по Вашия казус. Не е нужно с крясъци да си утвърждавате позицията или да си натрапвате истината.

Вяра, нещо не става ясно каква точно ви е тезата, извинете.....но пишете пълни безсмислици, освен ако не целите да се заяждате с авторката или съфорумците. Или пък най-вероятно вие самата се разпознавате като жертва в ролята на майката на авторката.
Щом не можете да намерите смисъл в думите ми, аз няма да преча, но това няма да ме спре да пиша в темата.

Общи условия

Активация на акаунт