Промяната след раждането

• 31 709
  • 855
  •   1
Отговори
# 555
Разбира се, че не всички. Това си е малък лукс. Но доста могат да си го позволят преспокойно, но не го правят. Впрочем сметката е лесна - просто ти трябват още 12 месеца, умножени по нетния доход на жената, минус представителни разходи по ходене на работа. Ако имаш в живота си само 1 дете и то след 30г. възраст, все би трябвало да се събере една такава сума.
Нещо не ти разбрах сметката, за какво трябва да се събира?

# 556
На фона на тая мъка, какво ще стане, ако седнеш и си направиш сметка, че може да жертваш още 1-2 години и нетната сума от Х евро, ако в крайна сметка това ще подобри здравето на детето и ще му спестиш тия пневмонии, които няма как да са безобидни? На фона на цял живот е много малко това време и тия пари - ще ги компенсираш. За мен и 1 пневмония не е приемлива. Тия бели дробове на детето ми са безценни, струват повече от годишната ми заплата със сигурност.

Начи пневмонията се разви заради калпави лекари, можеше да си остане със сополите само... 20 пъти го слушаха на слушалка и на никого не му хрумна, че след като над 2 седмици кашля, то не може да е от задна хрема. Последният лекар като чу за това продължително кашляне каза директно да отиваме на рентген. Оказа се скрита пневмония. Е, вече и аз знам.

Плюс това детето ми наистина с удоволствие ходи на градина. Има си приятелче, с което е неразделно. Харесва много и учителките си. Имат и много разнообразни занимания и наистина се отнасят с децата с много грижа.

# 557
Ами за да може майката да си стои у дома и да не се клати бюджетът, да покрива примерно едни базови разходи за себе си и детето още 1 година.

# 558
В повече ти е, защото можеш да си позволиш и мъжът ти да вземе болничен, и гледачка.
Не всички имат тази възможност.

Гледачката от време на време ми излиза по-евтино от това да съм безработна Simple Smile.  А каква е причината един мъж да не може също да си взема болнични /изключвам случаи с кофти работодатели, нали/?

# 559
Аз лично имам нулев опит от съчетаване на работа с болнични. Големият ми син не боледуваше често и не съм оставала у дома повече от един път, при това хоум офис. Но не знам изобщо как се съчетава по-отговорна работа с непредсказуеми изчезвания. Примерно имаш срок другата седмица...йок, болнични. Или изведнъж се оказва, че таткото трябва да остави там каквото прави и да гледа болно дете.

Много зависи каква е работата и доколко може да я зарежеш по средата без последствия.

Аз лично не мога да си представя как се работи с толкова прекъсвания и каква трябва да е тази работа, за да няма наистина последствия.

# 560
  • София
Гледачката от време на време ми излиза по-евтино от това да съм безработна Simple Smile.  А каква е причината един мъж да не може също да си взема болнични /изключвам случаи с кофти работодатели, нали/?

Причината е тривиална- работодателите не размитат за излизащи в болнични, по принцип.
От друга страна, ако в месеца ти се наложи 2- 3 седмици да гледате болно дете вкъщи, е кощунство- за него, преди всичко.
Някак, не я разбирам тази евтиния.

# 561
Аз лично имам нулев опит от съчетаване на работа с болнични. Големият ми син не боледуваше често и не съм оставала у дома повече от един път, при това хоум офис. Но не знам изобщо как се съчетава по-отговорна работа с непредсказуеми изчезвания. Примерно имаш срок другата седмица...йок, болнични. Или изведнъж се оказва, че таткото трябва да остави там каквото прави и да гледа болно дете.

Много зависи каква е работата и доколко може да я зарежеш по средата без последствия.

Аз лично не мога да си представя как се работи с толкова прекъсвания и каква трябва да е тази работа, за да няма наистина последствия.

Моят мъж е програмист, те всяка седмица си имат право на 2 дни home office. Една седмица не виждам как ще се отрази, ако е в болнични, пък и нещо спешно може да го свърши от вкъщи дори и като е по болнични. Е има такива позиции, на които отсъствията ще се отразят по-сериозно, но мнозинството хора не са на такива все пак.

# 562
  • София
Всъщност, не е така- болшинството хора не са програмисти, и не могат да си позволят нито да работят от вкъщи, нито да излизат в болнични ден през ден.

# 563
Не съм особено представителен случай, защото голямото ми дете не боледува особено много, за 4.5 години е пила антибиотик веднъж, за отит, и то май беше супер излишно (оказа се после). Имала е настинки за по 3-4 дена, разбира се. Колкото по-висока и отговорна ми е ставала позицията (смених 4 работи откакто се е родила, все във вертикална посока), толкова по-лесно е да излезна от работа на минутата и да не погледна нищо по нея поне 24 часа. Много по-трудно ми е било това като младши специалист, без никакви деца.

# 564
Много са модерни тези програмисти, много. Има и други професии с които се вадят добри доходи Simple Smile
Моето дете боледува повече на 5 години, отколкото на 3.

# 565
  • София
Ами, нали това бистрим- хората на високи позиции и можещи да работят от вкъщи безпроблемно, не са много.
Болшинството са наемни работници, често съвместяващи няколко дейности, та отсъствията им няма как да бъдат толерирани.

# 566
Като ви.чета....добре,че съм в компания, която социалната отговорност е на много високо ниво. Няма да имам проблеми с отсъствия никак, повече от половината служителки са жени с деца и не им правят проблеми с отсъствие. Дори е имало случаи да си водят и децата на работа. Супер толерантни са. Дано да не ми се налага де, но се радвам,че имам такива работодатели.
Това ми беше заявено дори на интервюто, много се съобразяват с  майки с деца.

# 567
Същите тези хора, които няма как да отсъстват от работа също така често зависят от заплатите месец за месец, които получават там, така че да им се обясни как е добре да спестят 12-36 месеца напред е малко като да им се каже да ядат пасти.

# 568
  • София
Като ви.чета....добре,че съм в компания, която социалната отговорност е на много високо ниво. Няма да имам проблеми с отсъствия никак, повече от половината служителки са жени с деца и не им правят проблеми с отсъствие. Дори е имало случаи да си водят и децата на работа. Супер толерантни са. Дано да не ми се налага де, но се радвам,че имам такива работодатели.
Това ми беше заявено дори на интервюто, много се съобразяват с  майки с деца.
И при нас е така. Заявих им го на интервюто още, и тъй като ме искаха като специалист, казаха, че е абсолютно ОК да имам хоум офис дни, както и да взимам болнични. Миналата година щерката беше в първи клас и се счупи да боледува. Преди това в градините беше здрава. Мъжът ми също взима болнични, не му е проблем.

# 569
Решението дали да се върне майката на работа не може да бъде взето само на база дохода й за тези 12 месеца. Причините една жена да работи далеч не се изчерпват САМО с финансовите. Може да не може да се върне на същата работа след това. За някои не е ОК да изкарат 4 години майчинство и след това да си търсят нова работа. А ако има 2 деца може да се съберат 6 - 7 - 8 години неработене. За много жени това не е опция.
Може да има собствен бизнес, да работи за себе си - случаи най - различни. Въобще не е казано да става дума САМО за пари.
Друг е въпроса, че в тези случаи ако на детето не му понася детската градина и боледува много е по - добре да е с гледачка. Така че на всичко му се намира цаката в крайна сметка, стига човек да има желание да я намери.

Общи условия

Активация на акаунт