Психически проблеми невроза

• 790
  • 2
  •   1
Отговори
Привет ! Днес и от години не съм себе си .Намериха ми Хашимото преди няколко години и живота ми се обърка . Бях жизнен слаб и строен и положително настроен човек и най-вече мислих трезво  и се чувствах добре . А с тази болест назад все едно не съм себе си . Просто се чувствам скапан  проблеми в връзката отношенията паники фобии страх ме е от да говоря с хора да излизам сред хора импотентност страх и от приятелката ми . Постоянно съм изнервен разочарован нямам стимул за живот . Всичко което бях постигнал всичко си отиде  а аз останах с Хашимото и хидроденит  и болки и неврози и 30 кг от над нормата си отчаяние и не трезво мислене,нерешителен  все едно съм в дупка и не знам как да променя нещата вече   . Можете ли да ме посъветвате поне как да си закрепна психиката с някакви медикаменти който да не стериоди анти-депресанти . И ако имате житейски съвети към мен ще се радвам да ги прочета имам нужда . Благодаря ви !

ПС: Пия хапчета и се лекувам за Хаши но просто съм много объркан и много емоционално нестабилен . Не знам как да си върна ритъма на живот .

# 1
Много хора и особено жени - всяка 3 та има проблем с щитовидната жлеза. Взимай хапчетата, аз вече трета година не мога да си оправя хормоните. От стрес. Ужасни са симптомите. Изследвай се  редовно , ако са в норма би трябвало да се оправиш.

# 2
  • София
Привет,

Машинно преведох тази статия " https://modernstoicism.com/dis-ease-mental-health-by-zachary-g-augustine/ ". Надявам се да ви е от полза:

Скрит текст:
,,безпокойство

Днес избягах от тревога. Или не, отхвърлих го, защото беше вътре в мен, в собствените ми възприятия - не отвън.
- Марк Аврелий

Съществува реална опасност да се фокусираме прекалено много върху изучаването на техники, а не да ги прилагаме. Целта на терапията има за цел да разчупи лингвистичния кръг на четене и мислене, ad infinitium и да предизвика промяна в действието.

Онези, които изпитват безпокойство, знаят за неприятно мислене твърде много. Уместното описание на тревожността е едно от „обсъждането”. Хората със социална тревожност могат да размишляват за това какво може да се обърка в социалното взаимодействие или безкрайно да повтарят несъществените събития. Тези с по-генерализирана тревожност могат да размишляват за почти всичко. Самата дума се отнася до метода на храносмилане при големи пасящи животни (като едър рогат добитък), които ферментират целулоза, като я държат в специален, допълнителен стомах за дълъг период от време. Говедата трябва да спят изправени, защото кашата на тревата и храносмилателните сокове иначе биха се изсипали в другите им стомаси.

Не че добитъкът не е безкрайно интересен, но смисълът е, че преговорите имат негативна конотация, която се отнася до по-ниските животни. Тоест, докато хората се отличават с нашата способност да спрем и да мислим за проблеми (тъй като никой не е виждал крава да размишлява), ние също сме отговорни за вземането на решение, т.е. спирането на мисълта и възобновяването на действието в подходящо време. В крайна сметка, хората се отличават с действие в комбинация с мисълта, а не сами. А действието без мисъл е по-лошо от невежеството, защото основната форма на преценката е тази на сляпото доверие в желанията и преценките на тялото. Това води до последствия, които иначе не бихте приели. Обратното също е вярно: Мисълта сама по себе си не движи нищо.

Лечението зависи от честната и добра преценка на себе си. Ключов фактор е разпознаването на вашите собствени практики за производство на тревожност. Трябва да намериш корен, който има тенденция да бъде ментален и вербален. [Iii] Проблемите могат да изглеждат големи, когато се справят с тях прекомерно словесно - всеки, който е в бюрократичен смисъл, може да свидетелства за вредните сили на подути думи. По-скоро ще почувствате облекчение, ако можете да развиете свои собствени техники, за да прекъснете вербалния цикъл. Да излезеш извън собствената си глава, така да се каже. Самите техники се променят в зависимост от ситуацията, но фундаментално за всички тях е правилното идентифициране на това, че възстановяването е в рамките на собствения ви контрол, приемането, че може да бъде трудно и желание да се опитате въпреки това, и отговорността да поемете възстановяване в собствените си ръце. Кабат-Зин обобщава значението на това разпореждане:

"Решаващият фактор ... е готовността на пациента да се опита да направи нещо за себе си, за да се справи с част от болката, особено когато не е реагирала напълно на медицинско лечение. Хората, чието отношение е, че те просто искат лекарят да „поправи“ или да „го откажат“, не са добри кандидати. Те няма да разберат необходимостта сами да поемат отговорност за подобряване на състоянието си. Те могат също така да приемат предположението, че умът може да играе роля в контрола на болката си, за да означава, че тяхната болка е въображаема, че на първо място е „всичко в главата“.

Представата, че болката е реална, но умствена, е от решаващо значение за цялото усилие за възстановяване. Това не е да отричаме, че болката се чувства лоша или може да повлияе на живота ни. Но това е да се отрече, твърдо и абсолютно, че не можем да направим нищо по въпроса. Макар че не можем да излекуваме нашите психични заболявания, можем да ги сведем до минимум до степен на несъществуване. Нещо повече, ние можем да се поучим от тях и да се превърнем в по-силен, по-любящ човек, отколкото ако никога не сме изпитвали такава болка. В крайна сметка, всяка болест завършва като импулс за промяна, възможност за растеж. Но това е само една възможност, която трябва да вземете активно. Самата болест се променя чрез това осъзнаване, точно както вие се променяте от болестта, и отново се променяте от приемането на болестта: във всичките три случая страданието престава в момента, в който тя придобие смисъл. намалява, след като спрете да се фиксирате върху него. (Това със сигурност е моят опит.) Вместо това, позитивната перспектива действително и физически прави ситуацията по-лесна за понасяне. Ключът е да насочите енергията си към други дейности, почти като че ли разсейвате ума си, достатъчно дълго, за да покажете себе си, че можете да мислите за други неща освен за неприятна ситуация. И щом започнете да мислите, че ще стане по-лесно и по-лесно да отвлечете вниманието, докато вече не се чувствате принудени да мислите за болката като за пречка.

Лечението с психично здраве трябва да се разглежда като непрекъснат процес на промяна, а не просто като лек, доставян на иначе статичен пациент. Като пациенти ние често искаме лекарите да променят телата ни, за да облекчат умовете ни. Но облекчението често идва само от обратното: ние трябва да изградим умовете си и след това телата ни ще последват. Лекарят просто няма да каже това, защото не отговаря на описанието на длъжността им и идеала, който държим на тях. Това е въпрос на преместване на локуса на контрол от външно антидот към вътрешен, който вече се съдържа в ума ви. Осъзнайте наистина това, което е във вашия контрол и какво е без него. Тук особено, бъдете търпеливи, докато се научавате да приемате тези неща. Ще се почувствате разочаровани. Нещата, които бихте искали да бъдете сега, идеи, които все още не са изпълнени, форми, които можете да видите очертанията на, но никога не се материализират, една мисъл, която разбирате само за миг, преди тя да изчезне и да бъде заменена от скърбящата болка, че сте забравили. Това е разочарование. Но можете да се научите да не приемате чувство на неудовлетвореност и да работите чрез нея. Можете да култивирате мускула на търпението и разбирането, като се отказвате от лъжливи преценки в полза на реалността и всичките му недостатъци. Това е така, защото „стойността на вниманието варира пропорционално на нейния предмет. По-добре е да не давате на малките неща повече време, отколкото те заслужават. ”[Vi] И болката, която чувствате, е извън контрола ви и следователно не е нещо, на което да се фокусирате.

мания

Когато умът ви стане обсебен от нещо, ще филтрирате всичко друго и ще намерите това нещо навсякъде.
-Pi [VIII]

Не можете да промените факта, че тази мания съществува. За вас това е истинско. Не губете енергия, отричайки това.

Но можете да модулирате отговора си.

Това е проблемът, който почувствах най-остро. Развивах ирационални страхове за неща, които никога не са ме безпокоили. Знаех, че са ирационални, но не можах да спра. Това беше най-лошото.

Посрещнах се от начини, по които можех случайно или умишлено да се нараня. Страхувах се, че ще се нарани. Чрез този страх започнах да се страхувам, че може да искам да се нараня. Този страх нараства и в крайна сметка предизвиквам много емоционални страдания. Страхът ми от страдание причиняваше страданието ми, защото бях заседнал в определени цикли на обратна връзка. Тя е нелогична, иронична и гранична лудост. Но чрез просто чувство на страх, притеснения за страха и притеснения за страх, аз се свивах надолу и наблюдавах как оставям натрапчивите си намерения да повлияят на ежедневието ми. (Това е добър лакмус за по-обективно разглеждане на състоянието на вашите проблеми - до каква степен проблемите ви оказват влияние върху живота ви на дневна и дългосрочна основа?)

Развих ирационален страх от ножове, ножици, височини и шофиране. Знаех, че е нелепо - нямах намерение никога да се самонаравя - но въпреки това знание не можех да спра да се тревожа, че един ден бих могъл. Ако някоя от тези ситуации се представи, аз замръзнах. Ако готвя в кухнята, гледах ножовете. Ще се потя непрекъснато, сърцето ми заеква, докато се изкачвах по високо стълбище, за да не се страхувам, че този път ще загубя напълно контрола си, ще имам психически разпад и ще се хвърля.

Тези мании се пренасят в моите лични взаимоотношения. Стана трудно да карам да се види с моите приятели. Притеснявах се за тривиални въпроси, като малки суми пари или спорове с непознати в интернет. Това са начини, по които мога да изразя желанието си за контрол, макар и малък. Толкова се страхувах да загубя контрол, че го изгубих. Сега съм в мир с факта, че много е извън моя контрол.

Така че повярвайте ми, когато казвам, че дори някои от вашите собствени мисли са извън контрола ви. Това е ужасно чувство - да загубиш контрол над себе си. Но това е управляемо, обещавам. Не се обезсърчавайте, „Не позволявайте на въображението си да бъде смачкано от живота като цяло. Не се опитвайте да представяте всичко, което може да се случи. Придържайте се към ситуацията и попитайте: „Защо е толкова непоносимо? Защо не мога да го изтърпя? ”Ще ви е неудобно да отговорите.” [Ix] Вземете това чувство на срам и се съсредоточете върху това. Смейте се колко странен е вашият ум, колко глупави сте понякога. Не анулирайте начина, по който се чувствате, или нещата, които привличат вниманието ви. Но виж хумора в него и ги вземи за това, което си струва. Как нещата, които ми се струваха спешни, преди малко сега няма смисъл.

депресия

Ако търсите светлината, често можете да я намерите. Но ако търсите тъмнината, това е всичко, което някога ще видите.

Депресията е невъзможността да си представим бъдещето. [Xi] Предполага се, че сегашното ви психическо състояние ще продължи безкрайно и че такова продължение би било лошо. Защо би било лошо? Тъй като сегашното ви психическо състояние се чувства неприятно, не искате тя да продължи. Би било лошо, защото е лошо да имаш сегашното си чувство за неопределено време. Това е порочен цикъл за обратна връзка. Това е нелогично. Но все пак е реално.

Депресията може да се случи сама или в съчетание с други условия. Често, по-фундаментални проблеми като тревожност, фобии или други хронични състояния ви изнасят. Те могат да отслабят цялостното ви здраве и да ви оставят по-податливи на други неща: затруднено сън, влошаване на хранителните навици, отслабена имунна система и т.н. Често в такива ситуации човек може да започне да се чувства обезсърчен. И това е мястото за размножаване на депресията, каменна стена, добавена на върха на вашите здравословни проблеми, когато гърбът ви вече е обтегнат. Не сте искали това, но все пак трябва да се изправите пред нея. Ако започнете да се чувствате депресирани по други причини, очевидно трябва да се справите с основния проблем. Да се ​​научим да се справяме с тревожността си или с ОКР може да отслаби нарастващата депресия, преди тя да се превърне в пълен проблем.

Въпреки това, депресията не може да има други заболявания, които да го обострят. Може да изглежда, че няма физическа причина за това; това може да е вярно. В този случай е важно да получите помощ. Тя може да бъде толкова просто, колкото да не получавате достатъчно витамин D, или това може да бъде проблем, с който трябва да се говори. Единственият начин да знаете е, ако получите помощ. Но във всеки случай, разумно или неразумно, физическо или психическо, можете да изградите собственото си чувство за смисъл в живота си. Този смисъл може да бъде всичко, за което си мислиш. И да имаш някакъв фокус, дори и да изглежда просто или просто да си хоби, винаги ще улесни състоянието ти. И преди да го разберете, ще се почувствате много по-добре.

Хронични състояния

Нищо освен това, което получавате от първите впечатления. Например някой ви е обидил. Това - но не че ви е нанесло някаква вреда. Фактът, че синът ми е болен - мога да видя. Но, че може да умре от това, не. Придържайте се към първите впечатления. Не екстраполирайте. И нищо не може да ви се случи.
- Марк Аврелий [xii]

Важно е да останете положителни и винаги е възможно да направите това. Тези думи означават само по себе си. Но зад тях е дълбока истина, свързана с целия ни живот. Животът е болезнен и често без основателна причина. Но животът сам по себе си е достатъчен, за да продължи - винаги си заслужава и винаги е възможно да вярваш толкова, ако решиш.

Направете всяка възможност, за да подобрите цялостното си благосъстояние. Всяка положителна промяна, която правите, също ще окаже влияние върху вашата болест. Няма причина за вашата болка; тя е случайна, или нещастна, или непредвидима. Но винаги има причина да изтърпите болката. Той придобива смисъл, когато решите да го издържите. Защото болката става само страдание, когато престанете да я издържате. Тази дума е важна; тя е активна, вечна, оптимистична. В него се казва, че имате в себе си сила на воля, която винаги можете да се разтегнете повече от преди и винаги да попълвате по-бързо от последния път. Може да не стане по-добро, но ще стане по-лесно.

Въпреки вашата болест, вие ще се събуждате всеки ден с решителност, енергия и надежда. Може да не се чувства като сега, но ще го направи. Чудесно е да се събуждаме всеки ден и да се изправяме пред нови предизвикателства. Просто се случва да имате повече предизвикателства от някои хора. Но вие също имате по-малко от други хора и затова трябва да сте благодарни. Нямаше начин да разберем къде ще се озовете в произволния спектър от онова, което животът ни е разделил. И дори сега, въпреки че нещата могат да изглеждат лоши, няма начин да се знае къде ще свършиш. Не е ли интересно да разберем. [Xiii]

Може да свърши толкова бързо, колкото е започнало, или изобщо не. Можеше да спре и да се върне. Но отговорът във всеки случай е един и същ: направете всичко възможно. Не се оставяйте да се обезсърчавате от липсата на външен напредък, защото единственият напредък, който има значение, е вътрешен.

Често тези неща са това, с което трябва да се научите да живеете. И когато най-накрая се чувстваш победен и ще се откажеш, ще се примириш с факта, че това е нещо, с което ще трябва да свикнеш. Вие просто ще трябва да се справите с него и да направите най-доброто от него. Тогава точно в този момент тя преминава. Парадоксално, когато спрете да се опитвате да се отървете от него, тя изчезва. Това е нещо, което изисква да се осъзнае страданието. Трябва да минете през него, за да разберете: не е изчезнало. Все още е там. Само че сега не ви притеснява. Вместо това научихте, че не е нужно да ви притеснява. Научихте се как да се движите, въпреки препятствията. Само чрез пълно и честно подчиняване на реалността на ситуацията можете да дойдете да живеете с него по възможно най-добрия начин.

възстановяване

Болката не е нито непоносима, нито безкрайна, стига да имате предвид нейните граници и да не ги увеличавате във въображението си.
- Марк Аврелий [xiv]

Положителната нагласа е неразделна част от вашето възстановяване. Ами ако това, което ви държеше цялото това време, предотвратява вашето възстановяване, беше вашата негативност? Какво ще стане, ако просто промените начина си на мислене - което винаги е във вашата сила - можете да промените живота си? Тогава няма какво да се страхуваш. Често, парадоксално, поведението ни е това, което поддържа нашите заболявания. Подобно на наркоманката, която осъзнава влошаващото се състояние и иска да се промени, но все още няма решимост да го направи. Може би този наркоман е свикнал да се чувства по този начин. Може би той е измислил поведение, което вече не му дава комфорт, но е просто познато. И така, наркоманът продължава, не защото вече го харесва, а защото се страхува от промяна. Както казва Аврелий

Уплашени от промяна? Но какво може да съществува без него? Какво е по-близо до сърцето на природата? Можете ли да вземете гореща вана и да оставите дървата за огрев, както беше? Яжте храна, без да я трансформирате? Може ли някой жизненоважен процес да се осъществи без да се промени нещо? Не виждате ли? Същото е и с вас - и също толкова важни за природата. [Xv]

Колкото и да е трудно, трябва да искате да промените. Това, което искате да направите, е да прекъснете съмненията на ума си достатъчно дълго, за да действате положително. Действието има големи положителни промени в организма; това е добре известно. Ако промените физическото си състояние, ако постигнете основно състояние на физическото здраве и активност, умът ви ще последва. И ако промените психичното си състояние, ще бъде по-лесно да промените физическото си състояние в бъдеще. И тогава знаете как работи и че може да се направи, и става много, много по-лесно.

Това отнема време. Бъдете търпеливи със себе си. Ще има моменти, когато се чувства безнадеждно, когато болката е непоносима. Когато ще бъде по-лесно да се върнете към старите си начини. Това е добре! Това показва, че тялото ви се съпротивлява на промените, които се опитвате да приложите. Това означава, че сте близо до преодоляване на съпротивлението на тялото. Почувствайте болката (не отричайте, че е там), но не се поддавайте напълно на нея. „Неизмеримата болка носи своя край. Хроничната болка винаги е издръжлива: интелигентността поддържа спокойствие, като се откъсва от тялото, умът остава неограничен. И частите, които болката влияе - нека те говорят сами за себе си, ако могат. ”[Xvi] Поддържайте контрола над ума си въпреки болката - винаги дръжте малко от себе си малко назад, за да наблюдавате какво се случва с вас. Само гледай.

Чрез този акт на самонаблюдение (метапознание) болката ви ще се намали, когато по-добре разбирате себе си. Ще укрепите самоналоженото разделение между тялото и ума, което природата би предпочела да премахне, като ви превърне в малко повече от животно. Но както всеки, който може да понесе голяма болка, може да ти каже, че тялото не може да управлява ума; те никога не трябва да се събират в една и съща организация.

Не се колебайте да помолите за помощ; защото вашите притеснения за това, че се появявате тежко, са просто още една вътрешна преграда, която сте издигнали, за да забраните собственото си възстановяване. Вие сте много по-наясно със собствените си грешки в това отношение, отколкото с всеки друг - толкова е вероятно, че тези, които са близо до вас, искат да помогнат, но не знаете как или не се страхувате да питате. Ваша е отговорността да помолите за помощ и ще бъдете подкрепени с помощта, която получавате. Стигмата около проблемите на психичното здраве вече изчезва бързо и малкото, което остава, е най-вече въображаемо. Вашите проблеми обаче са реални и всяка бариера пред възстановяването ви трябва да бъде преодоляна. Всяка стигма е безполезна или илюзорна и може да бъде пренебрегната. Не се страхувай; всеки, който би могъл да срещне по време на възстановяването, не иска нищо повече от това да успееш.

Не се обезсърчавайте, ако напредъкът е бавен. Както казва Хемингуей: „Светът прекъсва всички и след това мнозина са силни в счупените места. Но онези, които не го нарушават, убиват. ”[Xvii] Добре е да бъдеш счупен, защото винаги ще се излекуваш по-силно. И да се прекъсне в някои области и да се възстанови е безкрайно по-добре от алтернативата. Искам всички да станат силни на счупените места и се надявам, че тази книга ще ви помогне по някакъв начин. Но тези думи не са заместител на сериозна медицинска помощ, ако това е необходимо. Така че, моля, помолете за помощ, когато имате нужда от нея, защото има някои неща, които са извън контрола ви.

Накрая ще се окажете по-силен, отколкото никога не сте се сблъсквали с трудности. Ще се погледнете и ще се гордеете с това, което станахте. И щеше да го направиш отново, ако имаш възможност. Защото, ако не го направихте, нямаше да научите нищо. Не бихте били толкова силни, колкото вече сте, или почти толкова силни, колкото ще станете. Всичко това ще си струва. Винаги.

Приятели и семейство

Не трябва да принуждаваме култури от богати полета, защото непрекъснатият курс на тежки култури скоро ще изчерпи плодородието им, така че и жизнеността на нашите умове ще бъде унищожена от непрекъснатия труд, но те ще възстановят силата си след кратък период на почивка и релеф: за непрекъснат труд произвежда някаква скованост и мудност.
- Сенека, за мир

Налице е постоянно напрежение между молбите на близките ви за помощ и мълчанието. Нуждаете се от подкрепа повече от всичко друго, но може да бъде невъзможно да съобщите нещо, което не разбирате напълно или дори да приемете себе си, така че как би трябвало някой друг? И това чувство на натоварване на близките ти никога не си отива. Но аз бях от двете страни на тази система за емоционална подкрепа и мога да ви гарантирам, че няма нищо, което те биха предпочели да ви помогнат. Така че, моля, се свържете с тях. То ще бъде толкова облекчаващо за тях, колкото и за вас.

Ако познавате някой, който се бори, трябва да разберете, че те вече са отвъд разочарованите от себе си. Те вече чувстват огромна вина, срам, срам и безпомощност. Те постоянно се чувстват като тежест. Така че трябва да внимавате да не добавите към това тегло.

Също така признайте, че те изразяват това вътрешно разочарование навън и често на тези, които са най-близо до тях. Затова вземете всяка негативност, която изразяват с резерви, защото със сигурност тя не се отразява на вас и вашите действия. Дори и да се отнасяте с тях само с доброта, неизбежно ще получите отговори от тях, които са неоправдано отрицателни - от ваша гледна точка. Ако само те можеха да видят, че нещата не са толкова лоши, колкото са. От техния свят светът е изчерпан от цвета си и вие трябва да сте слепи, за да не го виждате. Имайте това предвид.

Ако това се случи, помислете, че имате много по-голяма перспектива, сила на волята и търпение, отколкото в сегашното им състояние. Не критикувайте тяхното поведение, което е пряко представяне на тяхното психическо състояние, което те имат малко контрол (в този момент във времето). Да критикуваш някое от тези неща - да изразиш разочарованието или съчувствието си или да съжаляваш за тяхното съжаляващо състояние - е да разрушиш вече минималната си самооценка. Може да се чувствате разочаровани, че не могат да излязат от спада си. Но със сигурност те усещат същото разочарование десет пъти по-силно. Не че те не го виждат, ами че се чувстват безсилни да направят нещо по въпроса. Това е принуда, необходимост. И един нещастен страничен продукт от това е, че ще трябва да понесете някои неприятни срещи, увереност и сложни или иначе стресиращи ситуации. Бъдете търпеливи, защото търпението е едно нещо, което можете да направите, за да помогнете.

Не приемайте как те се отнасят лично с вас; те могат да се почувстват толкова в капан, че вероятно нямат много други неща, които могат да направят, освен да ви нападат по този начин. Не забравяйте, че вашата воля отива десет пъти по-далеч от тяхната. В тяхното състояние е почти като че ли са различен човек.

С вашата подкрепа те ще излязат по-силни, отколкото влязоха в изпитанието. И когато дойдат през другия край - и те винаги ще го направят - те, с тяхната новооткрита перспектива, ще бъдат изключително благодарни за това как сте им помогнали. Предишните чувства на вина и срам ще бъдат заменени само с любов. Усещането за натоварване взаимно избледнява, вместо да бъде заменено с изображение на стълбовете на нова основа: каква тежест би се счупила само една, без усилие се подкрепя от множеството. Докато подобни неща биха били само смазващи се, те са много по-лесни за понасяне, когато разчитаме един на друг. Това ще бъде заради вас, те са успели и те също ще ви помогнат да успеете. Това е смислената връзка, която е може би най-силното.

Захари Г. Аугустин е студент по философия и история в Чикагския университет. Освен писане, Зак сключва договорна работа и преподава като графичен дизайнер и е защитник на отворено съдържание, техническо образование и психично здраве. Обърнете внимание на работата му или му изпратете имейл на zacharyaugustine.com. Закари е написал книга с отворен код за самопомощ, базирана на стоицизма, която можете да намерите на http://philosophyforanylife.com."

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 10:50 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт