Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 93 997
  • 814
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
  • Мнения: 5
Регистрирах се във форума за да взема отношение към студено пресованият  зехтин. 
Мнозина от вас подценяват  важността  на мазнините .
Правя кратко резюме за да си изясните  важността:

Наситени мастни киселини (SFA)
Мононенаситени мастни киселини (MUFAs)
Полиненаситени мастни киселини (PUFAs)

Има два основни вида PUFAS: Омега-3 и Омега-6 мазнини. Омега-6 мазнините са по-възпалителни, особено когато са изложени на силна топлина (например готвене с тях). Консумирането  на Омега-3 е добро за вашето здраве само когато получавате  тази мазнина от дива риба, заедно с рибата, но по-голямата част от PUFA в мазнините за готвене е Омега-6, така че е най-добре да запазите нивата на PUFA  мазнини при готвене ниски.  Основната разлика между тези три вида мазнини е начинът на тяхното структуриране. Без да навлизате във всички биологични подробности, структурата на PUFAs ги прави химически нестабилни .

По-конкретно, PUFAs са много уязвими от повреди от топлина, светлина и кислород . Ако са повредени от топлина, светлина и / или кислород (например, ако се използват за пържене на маслото отново и отново, или просто са изоставени в бистра бутилка на рафта с месеци в супермаркет), тя може да се окисли .

Кокосовото масло има висока точка на горене (204С), което го прави подходяща здравословна мазнина за готвене, пържене и печене. Кокосово масло, извлечено чрез метода на студено пресоване. За да се премахне характерният аромат и вкус на кокос, то преминава през процес на леко затопляне на пара, с цел да се запазят максимално ценните му хранителни качества. Без използването на синтетични химикали и избелващи агенти. В тази форма, кокосовото масло е изключително подходящо за готвене, тъй като е с неутрален вкус и аромат.

Окислените мазнини са опасни, защото са възпалителни . Яденето на окислени мазнини увеличава възпалението и възпалението допринася за почти всяко хронично заболяване, което бихте могли да назовете, включително тежко засегнати като затлъстяване и диабет. Диабетът е възпалително заболяване; така са и затлъстяването, метаболитният синдром, автоимунно заболяване, сърдечно-съдови заболявания, няколко вида ракови заболявания, мастни чернодробни заболявания, депресия… (Това не означава, че само възпалението „причинява” всички тези заболявания, само че допринася за тях). Списъкът с всички начини, по които възпалението допринася за различни заболявания, вероятно ще попълни няколко книги.

Бързо резюме за обърканите
Тези неща са доста объркващи, така че ако главата ви се върти малко, ето обобщение:

В идеалния случай бихме искали ниско количество обща PUFA с ниско съотношение O6 към O3 .
Това, което всъщност имаме в съвременната диета, е голямо количество обща PUFA с високо съотношение O6 към O3 .
По здравословните магазини използват маркетинг  реклами  за да пробутат PUFAS масла като "здравословни, но те не  са .. „Сърдечно-здравословно“ масло от рапица просто добавя повече обща PUFA, от източници с високо съдържание на O6 и ниско в O3. Това е обратното на това, от което се нуждаем.
В идеалния случай това, което бихме искали да направим, е да получим по-малко обща PUFA с по- ниско съотношение O6 към O3 . Намаляването на O6 PUFA в диетата намалява възпалителните окислителни увреждания .
Тук е важно да се подчертае, че общото количество и съотношението са важни. С други думи, не можете да „оправите“ проблема с претоварването с омега 6/ O6, като се удавите в добавките на Omega-3, за да „балансирате“. Омега-3 могат да се окисляват точно както Омега-6, а яденето на окислени Омега-3 от капсули е също толкова възпалително . Окисляването е рядкост, ако получавате своите Омега-3 от цели храни като риба, но е много често добавките да се окисляват, тъй като не са се съхранявани правилно или са били само нискокачествени.

Днес получаваме твърде много обща PUFA и в грешно съотношение O6 към O3

Ще ви покажа как точно тези PUFA мазнини саботират вашето здраве на щитовидната жлеза и какво можете да направите, за да спасите щитовидната си жлеза.

PUFAs блокират щитовидната жлеза
Тялото ви зависи от ензими, наречени протеолитични ензими, необходими за освобождаване на съхранения хормон на щитовидната жлеза  в кръвта.
Изследвания, показаха, че PUFAs могат силно да инхибират различни протеолитични ензими, като по този начин директно блокират щитовидната ви жлеза да освобождава необходимия ви щитовиден хормон.

PUFAs, заедно с излишния естроген, са две често срещани причини за ниски нива на Т4, открити по време на рутинни тестове на щитовидната жлеза.

PUFAs блокират метаболизма и производството на енергия
Говорим много за базалната телесна температура и как тя е пряко свързана със здравето на щитовидната ви жлеза.
Ето защо ние го използваме за оценка на функцията на щитовидната жлеза, далеч по-точно от кръвните изследвания днес.


Но това, което е важно да разберете е, че всичко, което блокира метаболизма ви и понижава основния ви метаболизъм, се отразява негативно на здравето на щитовидната ви жлеза.

И изследванията показват, че PUFAs, или „есенциални мастни киселини“, правят точно това. Те блокират метаболизма ви.

Само избягването на PUFAs показва значително повишаване на метаболизма. Ако искате да сте слаби и енергични премахнете PUFAS мазнините от диетата си.

Един от начините да се каже дали дадено масло е силно “ненаситено” е, че ще бъде течно при стайна температура или по-ниска.

Така че, ако поставите масло в хладилника си и то не се втвърди, тогава трябва да го хвърлите на боклука, където му е мястото, освен ако не планирате да го използвате за недиетични цели (първоначално PUFAs са били използвани като основа за боя) ,

И това важи за други храни и продукти, които съдържат тези масла, като салатни дресинги.

Единственото изключение е зехтинът, който все още съдържа PUFA, но също така съдържа  витамин Е и полифеноли, който осигуряват известна защита от негативните ефекти на PUFAs.

Дори ако премахнете почти всички PUFAs от диетата си днес, не можете да очаквате незабавни резултати.

PUFAs, които вече сте яли, се съхраняват директно във вашите мастни клетки.

А полуживотът на мастните клетки е доста дълъг.

Както посочва д-р Реймънд Торф, може да отнеме до една година, за да освободите от мастните си клетки от по-голямата част от PUFAs, които в момента съхранявате, и до три години, за да ги освободите от мазнините в мозъка ви.

Въпреки че ще ви отнеме време, ползите за здравето от това да се отървете от PUFAs са огромни.

Горещо ви съветвам да използвате всички горепосочени препоръки, за да се предпазите от PUFAs.

15 най-лоши масла за готвене за щитовидната жлеза
Единственият начин да спрете потискащите щитовидната жлеза ефекти на повечето масла за готвене е да ги избягвате напълно.

По-долу са петнадесет от най-лошите масла / мазнини, които представляват най-голям риск за щитовидната ви жлеза въз основа на съотношението им на полиненаситени мазнини (PUFA) и наситени мазнини.

Тук те са подредени по ред, като се започне с най-лошото: ( най-лошите масла са най -отгоре )

Рапично масло
Сафлорово масло
Масло от гроздови семена
Ленено масло
Орехово масло
Растително масло
Канолово масло
Царевично олио
Соево масло
Слънчогледово олио
Сусамово масло
Бадемово масло
Памучно масло
Фъстъчено масло
Масло от авокадо

И така , връщайки се към зехтина, да той  е  полезен за здравето и трябва да стане  единствената ваша мазнина за салати . При пържене над 120 градуса в зехтин, няма да ви е проблем зехтина , а  ще ви е пороблем акриламида който образуват хранителните вещества при пържененад 120 градуса / месо, картофи , зеленчуци и др.   Сравнявайки директно зехтина със слънчогледовото олио , в  слънчогледовото олио имаме  35 %  PUFAS мазнини а  в зехтина само около 10 %.
Ако един зехтин не е  студено пресован и не е  зехтин то  той не носи никаква полза за здравето.  Масово живеем в свят на ментета,  схемата на измамам със зехтин  е  да се взема рапично олио  с  цена около 1.4 лв за литър на дребно, и с прибавяне на зелена боя и есенция  на зехтин да се продава като зехтин.   измамата може да бъде хваната моментално с тест на  температура в хладилник. При  под 9 градуса в  хладилника , масово са  4 градуса  в съвременните хладилници,  истинския зехтин се втвърдява.  Същото се случва и с кокосовото масло и кравето масло.   Ако  имате термометър си тествайте хладилника  и ако  под  8 градуса  зехтина не се втвърди  целия , препоръчително  е  да го изхвърлите. Това  не е студено пресован и не е зехтин, или сорта маслини  е  толкова калпав ( масово гръцките сортове маслини и зехтин са калпави ), че Pufas  в  такъв зехтин се вдига от 10  до 20% и тогава става вреден.  не се заблуждавайте, ако искате да ви е вкусно си ползвайте евтино слънчогледово олио   от под 2 лв  за литър . Да  истинския зехтин горчи, люти, и точно затова   бори възпалението  и е много полезен.  Много  е важно да правите тест  в хладилник  и е много важно  ако сте загрижени за вашето здраве  да  не допускате да ви продават менте.  Аз слагам  в салатите си  Италиански и  Португалски зехтин. Ако намеря Турски и издържи теста в  хладилник също бих ползвал.

https://imgur.com/a/VbYbrfi

налят  от тенекия в  пластмасово шише за да влезе в хладилника

# 181
  • Пловдив
  • Мнения: 1 583
pufas,полезна информация,благодаря,че я споделихте!Аз не харесвам гръцки зехтини,доколкото знам италианските зехтини са най-добрите,често минавам през Италия и купувам от там,вкл.и домашни зехтини от италианските пазари,а портогалски зехтин никъде не съм срещала.Бихте ли споделили кои марки зехтини ползвате.Купувала съм и турски домашен зехтин,пак от пазар,много се харесват в нашето семейство.И още нещо бих искала да Ви попитам-след колко дни в хладилника добрият зехтин трябва да замръзне напълно?

# 182
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 859
Благодаря за полезната информация. А бихте ли препоръчали марки качествени зехтини?
Последното, което взех, е това от Лидл. Дали е хубаво?


# 183
  • Мнения: 2 477
А бихте ли препоръчали марки качествени зехтини?
Последното, което взех, е това от Лидл. Дали е хубаво?
Препоръчвал съм.
Върни темата назад и прочети.
Лично харесвам Критски зехтини.
Ето ти марки - Terra Creta, Gaea, Elia Agureleo, Minerva - по-скъпи от предните, но не по-добри.
Италианските са ми много тежки. От испанските не съм пробвал елитни марки, за да кажа.
От Лидл не съм купувал. Не ми вдъхва доверие, все пак веригата е Low cost такава, и не може да се търси ексклузивност, автентичност и кой знае какво качество. При тези цени няма и как.
Другото, което е, винаги купувам стъкло, бутилка. Нищо, че излиза по-скъпо. Тенекия не, пластмаса - абсурд.

# 184
  • Мнения: 3 904
pufas,полезна информация,благодаря,че я споделихте!Аз не харесвам гръцки зехтини,доколкото знам италианските зехтини са най-добрите,често минавам през Италия и купувам от там,вкл.и домашни зехтини от италианските пазари,а портогалски зехтин никъде не съм срещала.Бихте ли споделили кои марки зехтини ползвате.Купувала съм и турски домашен зехтин,пак от пазар,много се харесват в нашето семейство.И още нещо бих искала да Ви попитам-след колко дни в хладилника добрият зехтин трябва да замръзне напълно?

За съжаление италианските  зехтини са далеч от най-хубавите,  най-малко от факта,  че половината им зехтин е само пакетиран в Италия.
Това е масова практика, погледнете какво пише на бутилките/ маслини от EU и дори от извън EU- Алжир, Тунис и др от Северна Африка.
Само в скъпите им зехитни има само италиански зехтин и горено е изписано на бутилката.
Италия е страната която продава най-много в чужбина, но няма толкова продукция и затова внася маслини-зехтин, бутилира и изнася с италиянки етикет-фирма.

# 185
  • Sofia
  • Мнения: 16 378
И на нас италианските зехтини не ни допадат. Предпочитаме висококачествените гръцки, но цялостно – не пазаруваме от български магазини. Вземаме си големи количества, като ходим в Гърция.

# 186
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 859
Fanatic, нали твърдиш, че гръцките не били хубави. Обърках се...

# 187
  • Мнения: 2 477
Fanatic, нали твърдиш, че гръцките не били хубави. Обърках се...
Не знам от кое си се объркала.
Безкрайно ясни са ми изреченията.
Гръцките за мен са най-хубави. Дал съм 4 от най-добрите марки и предложения. Които и да пробваш, няма да сбъркаш. Terra Creta имат най-богат избор и асортимент. Зеленият етикет Kolymvari е най-разпространен. На Поп Богомил в София им е представителството (пряка на Мария Луиза). Има ги и в Кауфланд и Фантастико, както и в много био/органик магазини. Ако не се лъжа са най-големи износители в Гърция и остров Крит. Влез в сайта разгледай, както и на останалите марки. На Гаеа основно купувам вакуумираните маслини микс, трепач за в саладки и е така за снакс, много вкусни. Почти без сол, без консерванти и вода, натурална марината лимонов сок, босилек и екстра върджин зехтин.
Разнообразявам с всички, но основно взимам и консумирам Elia Agureleo, защото го намирам на много добра цена - 13 лв. за 750 мл. Останалите са по 500 мл. Minerva са по-скъпи, около 20 лв за 750 мл., и не по-добри, особено от тази Елиа.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 10:30 от FragranceFanatic

# 188
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 859
Ох, да. Действително се обърках. Хихи. Въпросът ми за качествен зехтин беше насочен към pufas,  защото той/тя споменава, че гръцките маслини и зехтини не са качествени.

# 189
  • Мнения: 19 898
От италианските харесвам Коста'д оро, Cirio и De cecco, на последния пише, че е от европейски маслини само.

# 190
  • In transit
  • Мнения: 14 169

И така , връщайки се към зехтина, да той  е  полезен за здравето и трябва да стане  единствената ваша мазнина за салати . При пържене над 120 градуса в зехтин, няма да ви е проблем зехтина , а  ще ви е пороблем акриламида който образуват хранителните вещества при пържененад 120 градуса / месо, картофи , зеленчуци и др.   Сравнявайки директно зехтина със слънчогледовото олио , в  слънчогледовото олио имаме  35 %  PUFAS мазнини а  в зехтина само около 10 %.
...  не се заблуждавайте, ако искате да ви е вкусно си ползвайте евтино слънчогледово олио   от под 2 лв  за литър . Да  истинския зехтин горчи, люти, и точно затова   бори възпалението  и е много полезен.  Много  е важно да правите тест  в хладилник  и е много важно  ако сте загрижени за вашето здраве  да  не допускате да ви продават менте. 
Много противоречиво изказване, което изчетох по диагонал, защото тази информация я знам отдавна...първо отричате омега 6, после препоръчвате на хората да си ползват преработено слънчогледово олио...
Относно това дали горчи или люти даден зехтин зависи от колко годишни дървета са маслините. Колкото са по-млади толкова по-горчив е зехтина. Зависи и от това дали са били пресовани до 24 часа след набирането им..това също е много важен фактор за вкуса.


Alexslav,
Колкото до италианските зехтини, винаги може да изберете такъв, който е от 100% италиански маслини, а не внос от маслини от ЕС и от Мароко, Тунис. Естествено цената няма да е като на тези, които са микс от ЕС.

# 191
  • Мнения: 2 477
Ох, да. Действително се обърках. Хихи. Въпросът ми за качествен зехтин беше насочен към pufas,  защото той/тя споменава, че гръцките маслини и зехтини не са качествени.
Wink
Няма проблем.
Въпрос на вкус е сякаш. Критските за мен са леки и фини, не горчиви и мазни.
Изключвам горчивината на Elia Тraditional, което не е моето, колкото и да казват, че щом е горчив бил по-истински, качествен, ниска киселинност (под 0.5-0.4), с повече антиоксиданти, олеинова киселина и не знам си какво. Еми никой от другите ме ми нагарча.
Екстра са си маслините - най-обичам зелена натурална хрупкава и каламата микс.

Испания е най-големият производител. Тук в България нямаме от качествените им марки. Сан Лазаро и Дел Алма не са от тях. Въпреки че на Дел Алма взимам 0.25 Pomace стъкло, за печене и пържене, правя си омлетите в него.

По-горното инфо за италианския пазар е така. Коста Д'оро имат много разновидности, като има зелен етикет, нефилтриран, БИО, черен етикет - Маde in Italy, но не смятам, че е от качествените марки. Много са ми тежки.
Monini не съм пробвал, ама надали ще е нещо различно. Има и други в търговската ни мрежа.
На остров Сицилия в Катания съм чувал правят хубав зехтин.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 10:47 от FragranceFanatic

# 192
  • In transit
  • Мнения: 14 169
Монини за мен е в пъти по-добър от Коста д'оро.

# 193
  • Пловдив
  • Мнения: 1 583
Monini,De Cecco са "уважавани" зехтини в къщи.Италианските зехтини имат антиоксиданти,затова имат славата,че са най-добрите,но сортът маслини е с нисък добив,поради тази причина се внасят в Италия маслини от Мароко,Тунис,Испания,Гърция...бутилира се и се слага еткет "Prodotto in Italia",comercio...но защо ли не съм учудена?

# 194
  • Мнения: 3 904
Ох, да. Действително се обърках. Хихи. Въпросът ми за качествен зехтин беше насочен към pufas,  защото той/тя споменава, че гръцките маслини и зехтини не са качествени.
Wink
Няма проблем.
Въпрос на вкус е сякаш. Критските за мен са леки и фини, не горчиви и мазни.
Изключвам горчивината на Elia Тraditional, което не е моето, колкото и да казват, че щом е горчив бил по-истински, качествен, ниска киселинност (под 0.5-0.4), с повече антиоксиданти, олеинова киселина и не знам си какво. Еми никой от другите ме ми нагарча.
Екстра са си маслините - най-обичам зелена натурална хрупкава и каламата микс.

Испания е най-големият производител. Тук в България нямаме от качествените им марки. Сан Лазаро и Дел Алма не са от тях. Въпреки че на Дел Алма взимам 0.25 Pomace стъкло, за печене и пържене, правя си омлетите в него.

По-горното инфо за италианския пазар е така. Коста Д'оро имат много разновидности, като има зелен етикет, нефилтриран, БИО, черен етикет - Маde in Italy, но не смятам, че е от качествените марки. Много са ми тежки.
Monini не съм пробвал, ама надали ще е нещо различно. Има и други в търговската ни мрежа.
На остров Сицилия в Катания съм чувал правят хубав зехтин.
В Испания няма Сан Лазаро, нито Дел Алма. Това са български измислени марки

Иначе е ясно предполагам на всички, че Испания като най-голям производител в света с голяма разлика преди втория и третия дори има и най-много хубави зехтини, просто е логично..

Общи условия

Активация на акаунт