Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 93 956
  • 814
  •   3
Отговори
# 195
  • Бургас
  • Мнения: 5
Благодаря за полезната информация. А бихте ли препоръчали марки качествени зехтини?
Последното, което взех, е това от Лидл. Дали е хубаво?




Португалският зехтин  от Лидъл    е  хубав.  Когато се оценява  един зехтин , моята призма за оценка   не е  вкуса    а    полезното действие  за тялото и ума.  Имаше някакво неразбиране откъм диагоналното четене  на първият ми пост,  относно как и защо препоръчвам слънчогледово олио.    По моят критерий  слънчогледовото олио  е  многократно по-вкусно   от всеки вид зехтин . По начало в  България сме свикнали отмалки на  олио от слънчоглед,   с това се пръжат  картофите , евтино  е , с  това се пържат  кюфтетата и  се готви в тава това или онова.  Ако  ще се ползва зехтин, категорично  зехтина  е много пъти по-противен на вкус   от слънчогледовото олио.  Често слагането на зехтин  в салатата е  в състояние да я съсипе, и дори аз свикнал с много видове неприятни вкусове, трудно ще я преглъщам.   Всеки да избере правилното действие за него.   Ако иска да му е вкусно  и  не страда от хронични заболявания да си позлва слънчогледовото олио и да не се занимава с глупости.  Ако страдате  от хронични заболявания   изключването  на   всякакви масла и  минаването САМО  на  студено пресован зехтин  върши чудеса.    Оригиналният  полезен зехтин горчи и люти, и се втвърдява   в хладилник под  8 градуса  за 2-3  часа. Ако не се втвърди , колкото и да ви баламосват че  е оригинал,   не  е .  Ако  ви убеждават че трябва да е вкусен и мек   на вкус зехтина , съответно няма да има  никакви полезни съставки в него.   Пример,  безалкохолна бира  или безкофеиново кафе .  Употребата на последните две е  безсмислено явление.  Лично аз съм се изморил от ментета в България , без значение от вида на етикета , дали ще пише БИО, ОРГАНИК,  ЕКО, Супер първа механична преса на ръка от  дезинфекцирани младежи на пълнолуние цеден,   или ще пише само extra virgin,  на етикети не може да се вярва.  Ако  желаете  темата да има смисъл ,   сложете малко количество в  стъклена чаша и сложете в хладилник,  между  3  и 8 градуса температура  и след няколко часа  резултата се вижда. Снимайте и покажете на останалите тук.   Португалския зехтин в Лидъл    е класи над  Гръцкия , втвърдява се за  2 часа , люти и горчи ,  тоест полезен за здравето шедьовър.   лидъл си го поръчват  в  малки количества на всеки  6 месеца от Португалия , оригинален продукт  в метална кутия  на прилична цена .

Относно евентуални философи дали аз ям пържени кюфтета, пържени картофи или друго,  пържено, не не ям  никакво пържено.   Темата е за зехтин и  изобличаването на  ментетата зехтин   е от първостепенна  важност за да   е  полезна  темата за четящите при техният избор .   Ако някой може и знае как да пусне анкета, нека го направи, анкета на тема:  Защо  избрахте зехтин  пред слънчогледово олио,  защото зехтина ви е вкусен, или защото четохте че зехтина е полезен  за вашето здраве !   Само за  месец  върнах на продавачите   14  различни вида зехтин, заради това че е  менте.  Затова влязох  в  този форум  , за да спестя време   от тестове . В момента   в Lидъл няма Португалски Andorinha  и месеци няма да има, ще ми е трудно да му намеря заместител .

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 12:25 от pufas

# 196
  • София
  • Мнения: 144
Въпрос към познавачите в групата. В момента в София от йъде може да се купи качествен зехтин?

# 197
  • Sofia
  • Мнения: 16 378
Само за  месец  върнах на продавачите   14  различни вида зехтин, заради това че е  менте.

Божке...

# 198
  • Мнения: 10 218
Аз последните 7год. ям всичко само с зехтин зелен екстра върджин. Салати и готвя с него. Вече с олионе мога да близна салата по добре без нищо отколкото с олио. Този който аз взимам е зеленикав много ароматен, леко люти - о б о ж а в а м е  го.

# 199
  • Мнения: 3 904
Не бях чувал, че добрият зехтин трябва да люти и горчи!!
Чудя се как има хора купуващи зехтин, само защото бил полезен, а в същото време не могат да го понасят..

# 200
  • Мнения: 2 477
Разбира се, че не е задължително да горчи.
Във Фантастико има промоция на Minerva - от 20 на 13 лв. за 750 мл. Топ цена.
Смятайте какви надценки си слагат.

# 201
  • Мнения: 3 904
На мен ми е интересно как спеца писал по-нагоре установява кои зехтини са  ментета!
Има много видове зехтин, това е като някой на който на сляпо да му сипват вино или бира, ами има стотици видове бели, червени, различни сортове, различна сила като алкохол и т.н,, за бирите е същото.

Едни зехтини са по-добри за салати, други за други ястия дори за финални капки на готови неща.
Освен това, колкото и да е хубав или лош един зехтин, той рязко си променя вкусовете качества след като мине 1 година от производството, а на втората вече може да няма нищо общо.

И нас масово предлагат застояли зехтини, особено на промоция, включително разни скъпи, на които срока им изтича този или следващият месец.
Няма никакъв смисъл да се купува скъп зехтин, на който срока му източа следващият месец, той е загубил аромата си и започва да прилична на обикновен зехтин, включително на тези с ниско качество от кюспе и пр, които са 50% от всичко у нас.

У нас в най-добрия случай може да се намери нещо средно като качество, а цената му е винаги х2 спрямо Европа.
Болшинството са от най-евтините, включително разни български марки, които си слагат етикет, като Сан Лазаро и други.

За момента у нас има най-много гръцки, което е нормално и от тях може да се избира, има и доста читави. Италианските са много зле, испанските са посредствени, внасят 2-3 вида от най-обикновените им и дори те не са напълно каквито трябва да са, сравнявайки със същите марки в Испания.

# 202
  • Мнения: 3 654
Разбира се, че не е задължително да горчи.
Във Фантастико има промоция на Minerva - от 20 на 13 лв. за 750 мл. Топ цена.
Смятайте какви надценки си слагат.
А смяташ ли как нещо което реално е хубаво и струва 20лв,в даден момент ще се продава за 13 и течността в бутилката ще е еднаква?

# 203
  • Мнения: 3 904
На 13 е с малка-нормална печалба, не са на загуба и е същото да.
В южна Европа масово са по 4-5 евро на дребно в магазина та до 13лв на дребно и намаление  пак имат печалба минимум  колкото в Европа.
По-интересно е когато се продават по 17-20лв, като същите са ги купили  на едро  по максимум 3 евро, но това е така с абсолютно всички вносни хранителни продукти, сирена, колбаси и пр, средно са точно 100% по-скъпи у нас, спрямо Европа.

# 204
  • Sofia
  • Мнения: 16 378
Някъде изобщо продават ли се тенекии за съхранение на зехтин? Необходимо ми е да прехвърля немалко количество в подобен контейнер (с отвор / дозатор), а не намирам такива артикули за продажба.

# 205
  • Мнения: 75 312
Тенекии не знам..но едни големи бутилки стъклени, с кранче отдолу, имаше по едно време в лидл. В стъкло не е ли по-добре?

# 206
  • Sofia
  • Мнения: 16 378
И за стъклени бутилки мислихме, но имаме към 10 л. зехтин, та ще ни се наложи да купим доста на брой, предполагам, затова счетохме, че ще е по-добре 2 тенекии по 5 л. всяка, но явно не се намират на пазара.
Бутилките трябва и да са тъмни...

# 207
  • Мнения: 3 654
И за стъклени бутилки мислихме, но имаме към 10 л. зехтин, та ще ни се наложи да купим доста на брой, предполагам, затова счетохме, че ще е по-добре 2 тенекии по 5 л. всяка, но явно не се намират на пазара.
Бутилките трябва и да са тъмни...
Купете си 1дамаджана и в нея.

# 208
  • Sofia
  • Мнения: 16 378
И за дамаджана мислихме – май това ще е, в крайна сметка.

# 209
  • Мнения: 10 218
И за дамаджана мислихме – май това ще е, в крайна сметка.

ето тъмни 1,5л. за 5 лева си готова https://bazar.bg/obiava-8478045/novi-stakleni-butilki-1-5-l

Общи условия

Активация на акаунт