Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 100 914
  • 814
  •   1
Отговори
# 795
Проблем при зехтина си остава замърсяването с минерално масло/петрол или там както се нарича. И тази година толкова зехтини пропаднаха, сред тях и скъпи и био. Не съм видяла още точно резултатите от тестовете, но мернах и зехтина който последно купих сред тях. Отщява му се на човек като знае.

Не бях чул за този проблем. Разрових се в нета - наистина има някакъв ресърч по темата:
https://www.oliveoiltimes.com/briefs/consumer-group-in-france-fi … drocarbons/120412
https://www.foodtimes.eu/consumer-en/extra-virgin-olive-oil-and- … de-consommateurs/

Цитат от последната статия:
Цитат
Among the 24 samples of extra virgin olive oil tested, only one was free of contaminants, Lidl’s Primadonna (origin Spain), with a fruity and well-balanced taste, sold in France at 6.99 €/l.
- Лидълската примадона иглежда чиста.

От няколкото статии, които прочетох по темата забелязах се, че се цитират имена на зехтини, които се продават в големите вериги. Мисля, си че е е логично по-корпоративните производители да съдържат повече замърсители. Съответно мисля, че по-малките ферми са по-чисти.

# 796
Аз лично купувам от този сайт:
https://aceiterajaenera.es/en/

Бил съм на място в магазинчето им в Хаен. Говорих със служителката там, какво ще препоръча, че много марки, много нещо. Отговорът й обобщено беше - "90% всичко се произвежда в нашия региион (Хаен), на различните марки насажденията от маслинови дървета са ограда до ограда, качеството е отлично на всички".
Който е бил в този регион на Испания и е видял за какви стотици квадратни километра от единия хоризонт до другя са покрити с маслинови дървета му е светнало, че там е просто непрактично да се произвежда фалшив зехтин.
От сертификати и медали никой не трябва да се впечатлява. Но за хората от типа "не се втелясвайте чак толкова" поне един съвет от мен - не пише ли на бутилката произход/район (особено "Произведено в ЕС") и сорта маслина или какъв бленд е... ясна е работата.

# 797
Ама вие наистина ли мислите, че тези "златни медали" и сертификати са гаранция за високо качество. Grinning Толкова се забавлявам като почнете да се втелявате с тези глупости...
Аз гледах едно предаване на https://en.wikipedia.org/wiki/Stiftung_Warentest yза зехтините предлагани в немските вериги. Може и да се намери филмчето в медиатеките и нета.  На 1 място беше един от REWE на супермаркетска цена ... на последно беше сложен един ежтра качество незнам какъв в малка бутилка , но на от 50 евро литъра ... ами намериха остатъци от минерални масла и смазки от машини. Въпреки че на вкус и пр. му бяха добри показателите.
Т. че никога не знаеш.

# 798
Здравейте , бихте ли споделили опитност -
Кои марки зехтин кристализират в хладилник ?
Четох ,че това е критерий за качествен зехтин. Без петрол в него

# 799
Не е критерий.
Кристализират и най-евтините куче марки от Лидл, които нямат особен вкус и някои от тях са излизали и със съдържание на минерални масла на потребителските тестове.

# 800
Проблем при зехтина си остава замърсяването с минерално масло/петрол или там както се нарича. И тази година толкова зехтини пропаднаха, сред тях и скъпи и био. Не съм видяла още точно резултатите от тестовете, но мернах и зехтина който последно купих сред тях. Отщява му се на човек като знае.

Цитат от последната статия:
Цитат
Among the 24 samples of extra virgin olive oil tested, only one was free of contaminants, Lidl’s Primadonna (origin Spain), with a fruity and well-balanced taste, sold in France at 6.99 €/l.
- Лидълската примадона иглежда чиста.

Точно с нея съм в момента и даже ми хареса, въпреки че се продава в пластмасова бутилка, 24лв/литъра.

# 801
Примадона също е излизал замърсен на тестове в предишни години (може да видите и назад в темата). Но те нямат определен произход, Лидл бутилира под това търговско наименование различни продукти от различни ЕС държави.

# 802
В крайна сметка от толкова прочетени мнения и страници назад в темата ,се обърках още повече . На кой зехтин да заложа като здравословен ,чист откъм вредни примеси ? Бюджета не е проблем ,искам просто нещо наистина качествено,което мога да си купя от физически магазин , или в краен случай да поръчам от някъде в България. Бихте ли ме посъветвали към коя/кои марки да се насоча?

# 803
Latzimas, Gaea, Terra Creta например са няколко надеждни марки, които лесно се намират в българските магазини. Има и много други.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 13:33 от Параход

# 804
Аз искам само да вмъкна още нещо важно за годността на зехтина. Малцина са наясно, че загубата на вкус и аромат може да варира от ~30 до 50% за година. Прави ми впечатление, че дори магазините в България, които продават от добрите марки зехтини - много често са от предната или по-предната реколта. Аз самия скоро бях помъкнал марков зехтин към касата, когато се сетих да проверя срока на годност и бързо го върнах обратно. Когато пазаруваме онлайн, малко магазини изписват срока на годност и може да се окаже, че сме си купили стар зехтин за много пари. Така, че освен марките, от които повечето хора се интересуват, гледайте и срока на годност ако държите на добрия вкус.

Когато пазарувате от онлайн магазини в Испания - там нещата са на ниво. Има магазини, които изобщо не продават зехтин от предната година, а други, които продават задължително пишат от коя година е реколтата.

Скрит текст:
Колко се влошава качеството на зехтина екстра върджин (EVOO) за една година?
- Загуба на вкус и аромат (~30–50% влошаване за година)
Свежият зехтин екстра върджин има силни плодови, пиперливи и горчиви нотки благодарение на полифенолите и антиоксидантите.
- След 6–12 месеца тези качества избледняват, особено ако зехтинът се съхранява в прозрачна бутилка или е изложен на топлина/светлина.
- При лоши условия на съхранение, EVOO може да загуби напълно вкусовите си качества или да стане гранясал в рамките на година.

Загуба на полифеноли и антиоксиданти (~20–40% за година)
- Полифенолите (които са отговорни за ползите за здравето) се разграждат с времето.
- Някои проучвания показват, че полифенолите намаляват с 20–40% в рамките на 6–12 месеца, особено ако зехтинът не е добре съхраняван.
- Зехтините с високо съдържание на полифеноли (като тези от ранна реколта) се влошават по-бавно от зехтините с ниско съдържание на полифеноли.

Увеличаване на свободните мастни киселини (FFA) и пероксидите (признаци на гранясване)
- С времето нивото на FFA се увеличава, което прави зехтина безвкусен или гранясал.
- Пероксидните стойности (които показват степента на окисление) постепенно нарастват, намалявайки свежестта на зехтина.
- След 12 месеца, дори добре съхраняван EVOO ще има забележимо окисление, въпреки че може все още да е годен за консумация.

# 805
По-скоро след първата годин спада  много и това важи за скъпи зехтини.
Не като стане на една година да е заминал на 30-50%.

# 806
да, но срок на годност и годината на реколта са две различни неща. Годината пише ли я на опаковката? Ако е само срока на годност, колко напред трябва да е?

# 807
  • Mostly in my mind
То и с бялото вино е така. Колкото е по-стара реколтата, има вероятност да е развалено или да си е загубило част от качествата.

# 808
Намерих моя любим зехтин онлайн. Пише годен поне до 05.2026. Това ок ли е? Мерси за помощта Simple Smile

# 809
На всяка марка зехтин от Испания пише коя година е реколтата. Може и да има изключения с някакви супермаркетни брандове, но да не издребняваме.
Щом е в срок отваряй и ползвай. Ако е към края на срока пробвай една лъжица. Няма да е отровен, просто трябва да се има предвид, че зехтина е от този тип "живи" продукти, които трябва да се стараеш да консумираш пресни.

Общи условия

Активация на акаунт