Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 100 932
  • 814
  •   2
Отговори
# 780
Обаче тая утайка много гнусна изглежда.

# 781
А маслото домашно ли е и то, ако да, млякото домашно ли е, пред теб доено, че в пластмасовите бутилки, които се продават от разни уж производители нелегално, не е ясно какво има..
Маслото е от Елби, мляко не ям заради непонисимост, само сирене, узряло над 45 дена, лятото го вземам от позната производителка, а зимата понеже козите не дават мляко вземам краве от частна млекарница.

# 782
тук пише нещо за нефилтрирано и че може да има остатъци от маслини https://www.aceitedelasvaldesas.com/de/faq/preguntas-aceite-de-o … xyL11jY29IivmcaxO
и че при смяна на т. се получават утайки .

# 783
Аз съм виждала в домашен зехтин утайка, но не чак в такова количество. Иначе на цвят същата.

# 784
Не съм отворил пикудата, но един приятел каза, че бил много хубав, но как е сравнение с Барона и на мен ми е интересно.
А барона е ранна реколта също, не стандартен.

Бихте ли споделили коя фирма/търговец използвате за доставяне от Испания? Или направо през сайта поръчвате?

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 10:36 от ytonggnoty

# 785
Не съм отворил пикудата, но един приятел каза, че бил много хубав, но как е сравнение с Барона и на мен ми е интересно.
А барона е ранна реколта също, не стандартен.

Бихте ли споделили коя фирма/търговец използвате за доставяне от Испания? Или направо през сайта поръчвате?
Директно през сайта

# 786
Нова тема?

# 787
Направих си експеримент да добавя един продукт в кошницата на www.mueloliva.es и после да добавя още и да проверя доставката:
- 1бр х 2.5л Барон - 40евро доставка
- 4бр х 2.5л Барон - 52евро доставка
- 4бр х 2.5л Бароб + 4бр х 5л Пикуда - 69евро доставка

С превозвач от Испания до България (в момента знам https://bgexpress.es/bg/compras-desde-espana) 30кг х 4лв = 120лв плюс амбалажа още няколко кг.

Извода е, че ако пазаруваш поне 30л зехтин излиза изгодно да си поръчаш директно от сайта. Ако се комбинират няколко човека става.

# 788
  • София
Скрит текст:
За 10 кутии от Venta del Baron, който е 2.5 л, идва 13 лв доставка на КУТИЯ. Чок гюзел са нещата и ще се поръчва.
Киселинността на тези зехтини е 0.2, което както го разбирам означава, че маслините са пресовани в деня на бране - т.е.няма маслини с неясен произход.
А някой би ли се заел да систематизира чуждите сайтове проверен зехтин с шипване до България - като начална страница на нова тема примерно. Би било много добре - ще знаем какво да купуваме и да тестваме различни добри и проверени марки. Може да се систематизират и добрите на бг пазара - с ясен произход и качество /а не например марки, които само тук ги има и уж се нравят по вкус/.
Докато ги разигравах, реших да ги опиша, понеже намерих закономерност:
Доставката явно се калкулира през 5кг,
Кaто това може да е полезно ако искаш да вземеш и бутилки като например:  
Mueloliva Picuda 750ml Glass Bottle /7,97€ Original price was:/  .7,07€   или  Pack Of 3 Bottles X 750ml
Този месец и идния са добри според мен понеже и температурите не са високи, виждал съм (но при превозвачи) как палетата стоят по цял ден на слънцето, докато ги приберат в склада (кофти, особено за добавки и недълготрайни продукти).
Та, каква е годността на зехтин от тенекия, след отваряне и ако не се отваря веднага?
Имам опит с литрови шишета, че след известно време започват да миришат на гранясало (особено лятото), ако останат в употреба над 5-6месеца...може би и недържането в хладилник допринесе... Та, интересно ми е как разливате 5те литра, ако сте 2 (3) човека домакинство?

Предполагам, че от Италия ще е доста по-добре като доставка.
Иначе бих се включил с 1 (2) тенекии от Mueloliva Picuda Can 5L, който в момента е на 36,63€ (price was: 47,89€.) - 14,50лв/Л -без транспорта. За Барон не съм сигурен.
Ако може да се готви (мултикукър, фурна) - може и още една да взема. Ако не се препраща през еконт/един град/ - си струва още повече.
Директна доставка до БГ от mueloliva.es
   9,80 кг = 47,66€  (5-9,99kg)
10-15кг  = 51,48€
15-20кг   = 55,30€
20-24,99   = 59,11Е
25-29,99  =  62,94Е
[стъпка = 3,93Е/ 5кг]
   30 -34,99кг= 68,75Е
Няколко примера  (за дост. до БГ):
5х тенекии Barón 2,5L (по 8,30 лв /л) =59,11€
9х тенекии Barón 2,5L (по 5,24 лв/ Л)  59,11€
10х тенекии Barón 2,5L (по 5,03 лв/ л)  62,94€
   3х тен. Picuda Can 5L   = (6,85 лв/Л)  51,48€
   5х тен. Picuda Can 5L = (4,72 лв/Л)  59,11€

5х  Picuda Can 5L + 5х Barón 2,5L (3,97лв/Л  )   74,59€
   /теглата им са в ADDITIONAL INFORMATION; Picuda =5,00кг; Barón 2,5L =2,602 kg; =42,87€/

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 14:21 от Starrydream

# 789
  • Пловдив
Ако някой се ангажира да поръча, аз също ще се включа с една тенекия 5литра.

В България не успявам да намеря качествен зехтин на добра цена. Надценката в магазините е огромна. Взимам един, който ми харесва, но излиза 36лв литъра.
Харесвам и един лидълски от делукс серията, за който съм писала, но го пускат рядко и е около. 15лв за 0.500.
А от посочения сайт като се прибави и доставката (ако се комбинираме няколко човека) ще излезе около 21лв/л.

# 790
Ама вие наистина ли мислите, че тези "златни медали" и сертификати са гаранция за високо качество. Grinning Толкова се забавлявам като почнете да се втелявате с тези глупости...

# 791
Здравейте, нямам никакъв опит в избора на зехтин и имам нужда от вашата помощ.
Предстои ми захранване на дъщеря ми и искам да взема качествен зехтин, който да добавям към зеленчуците.
Какво бихте могли да ми препоръчате?

# 792
Ама вие наистина ли мислите, че тези "златни медали" и сертификати са гаранция за високо качество. Grinning Толкова се забавлявам като почнете да се втелявате с тези глупости...

Аз лично съм скептичен до доказване на противното. Медалите ми помогнаха да започна да забелязвам определени марки и в следствие реших да пробвам някои от тях. Логично е да поръчаш продукт, за който си чел препоръки и признания в сравнение с продукт за който нищо не знаеш при равни други условия (като цена например). Съответно опитах продукта и бях очарован (както казах докато не бях опитал бях скептичен). И пак бих поръчал. Това е.

Иначе в Испания има много кооперативи, без гръмки признания, които правят отличен зехтин, но цената е същата като на по-известните. Според мен, който и да избереш няма да сбъркаш стига да е чист екстра върджин.

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 11:12 от awesometoday

# 793
Проблем при зехтина си остава замърсяването с минерално масло/петрол или там както се нарича. И тази година толкова зехтини пропаднаха, сред тях и скъпи и био. Не съм видяла още точно резултатите от тестовете, но мернах и зехтина който последно купих сред тях. Отщява му се на човек като знае.

# 794
Проблем при зехтина си остава замърсяването с минерално масло/петрол или там както се нарича. И тази година толкова зехтини пропаднаха, сред тях и скъпи и био. Не съм видяла още точно резултатите от тестовете, но мернах и зехтина който последно купих сред тях. Отщява му се на човек като знае.
Може ли да споделиш какви са тези тестове?

Общи условия

Активация на акаунт