Избор на качествен Extra Virgin зехтин

• 94 522
  • 814
  •   1
Отговори
# 375
Колко издържа сме писали точно през един пост от вашия назад.
Не е нормално да си влоши вкусовите качеств за месец. Или сте го държали на слънчева светлина, или нещо е стара партида, не OK. Зехтин се държи на тъмно, за предпочитане в непрозрачна бутилка. Monini не е първа хубост и е в прозрачно стъкло на всичкото отгоре, само цената му хубава.
Да готвите със зехтин може, разбира се. Варене, печене, задушаване. Аз само не пържа с него. Макар че и този въпрос за готвенето и температурата на горене е обсъждан подробно в темата. Изобщо, четенето е полезно.

Тъмна е опаковката, държан е на хладно и тъмно, и аз не знам какво стана. Затова питах понеже и за мен е странно.

# 376
Някой пробвал ли е от тези зехтини?
https://extravirgin.bg/

# 377
Някой може ли сподели мнение за този зехтин, струва ли си и качествен ли e?
Скрит текст:
Както и за този:
Скрит текст:

# 378
  • Sofia
Първият сме си го купували от Гърция, в тенекия – не ни допадна особено. Беше някак прекалено "мазен" и недотам близък до свежия аромат на класическия зехтин.

# 379
И двата не стават. Филипо Берио е смес от други масла. И двете марки ги има в списък за нискокачествен "зехтин".

# 380
И двата не стават. Филипо Берио е смес от други масла. И двете марки ги има в списък за нискокачествен "зехтин".
Така е, като цяло в България няма кой знае колко хубав зехтин, нали трябва и да се сложи 100% надценка поне.
 Тук там съм виждал по-читав, но на абсурдни цени примерно 500мл за 38лв!

# 381
Благодаря много, не взех. Сега ползвам Минерва, бях чела назад в темата, че е читав, нали ? Кое трябва да гледам, за да го "позная",че е читав ?

# 382
Това с читав, качествен, хубав и т.н. е доста разтегливо понятие.
Един зехтин за да е хубав трябва да не е менте и да е екстра Вихрен.
След това може да е хубав или не особено и това зависи от сорта маслини най-вече и след това от годината, страната и др.
За пример ще дам вино от 100лв, се предполага, че ще е хубаво и качествено.
А вино от село, направено само от грозде без нищо добавено на цена 4лв/л, но кисело или с кофти вкус какво е?

Та и със зехтините е така. От едно ниво нагоре важното е сорта, иначе може да е Вихрен екстра истински за 4€ и за 14€.
В България почти всичко е смес-незнайна, тук там има и от сортове.

# 383
  • София
Аз в началото на годината открих този и съм влюбена!

# 384
Може ли към днешна дата да кажете качествени зехтини, достъпни в България?
Може и класация да направим с общи усилия!

# 385
Аз послвдно врвме пазарувам основно от лидъл гръцки зехтин от Крит. Преди взимах от ХитМаркет, ама и там почнаха да предлагат същият като в останалите хипермаркети и спрях.

# 386
Много хвалят зехтина на "Билла". Засега няма отрицателни мнения за него. И често се свършва,което също е доказателство,че е хубав.

# 387
Много хвалят зехтина на "Билла". Засега няма отрицателни мнения за него. И често се свършва,което също е доказателство,че е хубав.

А кой е той? Била само един ли имат?

Аз използвам на Terra Creta. Хубав е, но очаквах повече.
Досега "уау" съм казала само на един вид зехтин и той бе препоръчан тук от Alexslav и затова ще го помоля за нови актуални препоръки!

Ооо, и още един, на който съм казала "уау"!

Последна редакция: сб, 01 юли 2023, 16:42 от AnnaGaudi

# 388
Зехтин "Билла" е в тъмнозелена стъклена бутилка и на етикета (жълт на цвят) си пише "Билла".

# 389
Това с читав, качествен, хубав и т.н. е доста разтегливо понятие.
Един зехтин за да е хубав трябва да не е менте и да е екстра Вихрен.
След това може да е хубав или не особено и това зависи от сорта маслини най-вече и след това от годината, страната и др.
За пример ще дам вино от 100лв, се предполага, че ще е хубаво и качествено.
А вино от село, направено само от грозде без нищо добавено на цена 4лв/л, но кисело или с кофти вкус какво е?

Та и със зехтините е така. От едно ниво нагоре важното е сорта, иначе може да е Вихрен екстра истински за 4€ и за 14€.
В България почти всичко е смес-незнайна, тук там има и от сортове.
А знаете ли такъв, който да не е смесен с други масла в България, пък даже и да е със скапан на вкус?

Аз пък по случайност открих, че зехтина на Кауфлад (с етикет с тяхното лого, зелена, квадратна бутилка от 750 мл. ако не се лъжа) замръзва на гранули, точно както показват по статиите в нета - на едри топчета.
Пролетта когато отидохме на село, заварих една резервна бутилка забравена в кухнята, която беше замръзнала по този начин през зимата.
Знам, че казвате, че това не е гаранция за нищо, но аз си мисля, че поне означава, че е предимно от маслини. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт