Любители на рози

• 52 480
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Нелка благодаря. Погледни Purple Skyliner и Veilchenblau. Първата повтаря цъфтеж, втората е еднократно цъфтяща. Purple Skyliner е родител на моята.

dreamingfly , стари рози много трудно се вадят, но не е невъзможно. Може и да заложиш резници през есента. За успешно вкореняване избери шарена сянка / тази сянка да е сега, през лятото / . Преди години съм вкоренявала резници , но ги държах две години на мястото на вкореняване и едва след това ги местех по градината. Вкоренявах под бутилка от мин.вода, като капачката задължително нагоре. При нужда да се полее или напръска с препарат преди отстраняването на бутилката.

My girl

Делфиниумите

# 196
Големи, красоти сте снимали. Споделям и една от мен.

# 197
  • Norge
Милита, много ти благодаря! И двете лилави са хубави. Ремонтиращата, която имам, така и не съм видяла да цъфти два пъти досега, защото все ни няма в края на лятото.  Confused Ама на човек сякаш все пак му се иска  двойна. Макар другата да е по-разумен избор.

Момичето ти е приказна! Чакам и аз нещо подобно да се отвори по някое време.
И другите ти цветенца са красавици  Heart Eyes

Марина, много шарена и хубава!

# 198
Milita1
Ех, делфиниумите... Много ги харесвам, но за съжаление  така и не успях да си завъдя. Преди няколко години си купих разсад, но лека-полека умряха, без дори да са достигнали някаква големина и да са цъфтяли.
Предполагам, че и твоите са от разсад. Колко са ти годишни?

Бях на вилата почивните дни. Страшно много прецъфтели цветове орязах. Бях на розова вълна и разбира се, ме нападнаха философски мисли за рози.
Значи имам някои, дето много си ги харесвам и такива, които едвам ги търпя.
Отделно от това забелязвам, че някои рози са по-податливи на черни петна от други.
Най-много ме дразнят двата ми Едена - бял и червен. Не държат цвета в дъждовете - лесно се поврежда и  са много неустойчиви на ЧП. Постоянно чистя листенца с петна.
Има ли нещо ефикасно против черни петна да ги напръскам???

# 199
Нелка , ще очакваме снимки на розите ти Green Heart
MarianaKV имаш си Хокус Покус или Абракадабра. Рози създаващи весело настроение.
Утро, делфиниумите са около 7-8 годишни. Купени са в саксии. В първите години искат опазване от охлювите и много поливане през лятото. Всяка пролет , когато тръгват, пак пазене от охлюви. Много ги ядат. Розите се пръскат от ранна пролет до късна есен профилактично. Така се намалява появата на болести. Предполагам, че розите ти са млади. Ако е така, не може да очакваш задържане на цвета и ако не са пръскани профилактично, нормално е да имат ръжда или друго. Пръскай през 7 дни с фунгицид за ръжда. Ще видиш пълният "блясък" на цъфтеж едва след 3-4 години.

# 200
  • Norge
Боже, тази втората ти е като правена от копринена хартия, Милита!
Ами лимоновата, ах!
 Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

При мен има развитие: отвори се една розичка върху едната влачеща! Sunglasses

# 201
Втората , ако не се лъжа е Принцеса Александра Люксенбург. Закопала съм етикета с името. А лимонената е Ефл, който режа като храст.

# 202
Milita1, Прекрасни рози имаш! да ти цъфтят много и да те радват!

Едените ми са трета година.
Пръсках ги пролетта с фунгицид профилактично. Но по принцип избягвам прекомерното пръскане, защото съседите имат пчели и не искам да им ги тровя - знам, че всичките препарати са вредни за пчелите.
Сега ще ги напръскам пак!
Ти с какъв фунгицид пръскаш? Аз ползвах Топсин.

Делфиниумите и аз ги купих в саксийки, но бяха прекалено нищожни растения и така и не пораснаха особено. На третата година съвсем умряха.
Аз много харесвам и онова дивото делфиниумче - Ралица.
Тази година край оградата ми беше наникнало. Мисля да си събера семена.

# 203
  • Norge
Milita, май постепенно се каня да ти стана конкурент: вчера си купихме четири нови рози.  Hug
Двете даже са жълти; ако и през ум ми е минавало, че някога ще притежавам жълта роза   Shocked

При мен нещата отиват накъм правилно.

# 204
Нелка , няма значение от цвят - всички рози са хубави. Аз пък си имам рододендрон Smiley Снимката е от миналата седмица. Едва ли ще стане като твойте красавци, ама да видим ...

# 205
  • Norge
Аааа, честито, честито! Дано да расте и да те радва. Знам, много хора казват, че в Българя е трудно с рододендрон, но дано пък при теб се получи. Интересно, че се отваря след розите.  Simple Smile

# 206
Нелка, рододендронът е забит в най-сенчестото място. Над него има една липа , която ще режем. Догодина ще го опече там и едва ли ще оживее.

# 207
  • Norge
Олеееей, дано не ви го скопоса слънцето догодина, Милитче
Ще му стискам палци отдалеч.  Praynig
А от днешната ти серия ах втората, ах последната!!  Heart Eyes

Ето ми ги и моите Мандарин-ки, които купихме онзи ден.
Не мога да им се нарадвам, като сладолед са.  Flutter

# 208
Нелка, много са сладки!
Имат ли си име?

Абе аз тази година никакви хубави снимки не успях да направя на моите розички. Много се ядосвам значи...
То от тия дъждове направо се скапаха. И аз ходя само събота и неделя до вилата.
Сега вече започнаха да прецъфтяват и пак не стават за снимки.
Почнах да режа прецъфтялото от единия край, ама то много бе...

Еденчето ми никакво не расте. Вече не знам какво да му бая. Уж съм го сложила на сравнително слънчево място. Само в основата има едно зидче, дето ми е до колене, но розата вече го надрастна и би трябвало да си получава достатъчно слънце, обаче не расте и това е. Аз уж я чакам да се катери, а то нещо като ЧХ си седи на тоя етап. Хм...

Още не съм се наканила да пръскам за черни петна. От дъждовете получават доста.
Ама гледам, че някои рози са по-устойчиви от други.
Най-калпави са ми двата едена - белия и червения.

Milita1, страхотни красоти!
Ториш ли ги с нещо?!

Аз съм ползвала само  biopon за рози, но много рядко.

# 209
Пиша от телефона и кратко.

Общи условия

Активация на акаунт