Любители на рози

• 51 487
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
Четох , че на 1вата година се изрязвали прецъфтелите цветове...тя мисля дс ги изрежа днес, дали ще сбъркам?
Скрит текст:

JASMINА най-после си показа цвета, нямам търпение да се отвори.
Скрит текст:

Jeini , прецъфтелите цветове се премахват винаги. Това стимулира новия цъфтеж. Реже се до първото петлистно листо.
Аз съм чувала, че първата година се премахват пъпките, за да не цъфти розата и да прави само корени. Но моите не съм ги обработвала така.

JASMINА и аз съм й хвърлила око. Покажи я като цъфне хубаво.

# 646
  • Варна
И аз имам две рози в саксия. Право-криво, градина нямам, дори пред/зад блока нямаме градинка, а искам да имам рози. Само че това с накисването на саксията във вода не го знаех и не съм го правила... Едната е мини от миналата година, другата е може би Westerland, поне визуално прилича, нямаше етикет. Та тази втората прецъфтя и замръзна в развитието си, може би расте на корени? Минито си цъфти, но нещо не съм доволна от цвета, белезникаво-зеленикави са цветчетата, някак бледи... Преди него имах мини от Кауфланд, 5 години го гледах и се късаше да цъфти, сега на тази какъв ѝ е проблемът не знам... Ето така изглежда:
Скрит текст:

# 647
месечинка и аз много харесвам рози в саксия, просто избрах прекалено голяма. Иначе твоята като за мини е доста голяма Grinning
Накисването на саксиите не е фатално и да се пропусне. Аз го правя с всички растения, от една страна за да са влажни и гъвкави корените при пресаждането, и от друга, за да не се стресира допълнително растението от засушаване.

# 648
  • Бургас
Има сортове рози които са "глезли", аз така им викам, красиви, но капризни..
Някои от моите стават такива с покафенели листенца или блед цвят от влагата, при повече дъждове, някои пък при по-силно и продължително слънце, а при някои при поливане по време на силно слънце..
Торенето също оказва въздействие.
Аз също оня ден не се сдържах и си купих 3 минита, но сега като прецъфтят, ще си оставя по 1 коренче в саксийка другите в градината Simple Smile
Отнесах и няколко хризантеми, и те като прецъфтят отиват в градината, ще снимам тези дни и ще кача...

# 649
В събота успях да направя някои снимки на част от розичките ми.
Сега след обилните валежи последните дни нямам представа в какво състояние са.

Скрит текст:

Засадих и четири нови. Дано да не им се отразят негативно толкова дъждове!

Скрит текст:

Аз не ги накисвам саксиите преди пресаждане в градината. Струва ми се, че ако накисна, няма да успея да извадя почвата в цялост, а нали целта е да се пресади без стрес. След засаждане поливам обилно. Според мен няма опасност от пресушаване в градината - земята задържа много по-добре влагата от саксията. Новите розички така или иначе се поливат по-често. Дъждовете сега ме улесниха.

# 650
  • Бургас
utro77 много са красиви, направо разкошни Simple Smile
Катерачката на предпоследната знаеш ли и името?
Аз не накисвам саксиите, вадя ги от тях, махам страничната пръст и тогава накисвам остатъка с корените, правя го защото и малкото останала пръст се разтваря (така ако пръстта в контейнера не е била достатъчно качествена или с друг състав от моята се отмива и после като поливам си поема равномерно), корените се накисват и стават гъвкави и така мога по-лесно да ги разстеля върху купчинката равномерно, сипвам вода в дупката, изчаквам хубаво да се напои и чак тогава заривам, като ги поливам чак на другия ден.....
Случвало ми се е някои да са с една такава пръст, дето по-бързо се оттича водата и засъхва и става твърда, а моята в която садя да е още влажна.....

# 651
DolliGi, за коя последна снимка питаш, че не те разбрах?!
Тези, които засадих всичките са катерачи, но още не им личи.
А последната снимка от другите не е катерач.
Най-нацъфтялата розова роза е Розариум Утересен, предполагам за нея питаш.

# 652
Да попитам, ако някой има идея, да ми подскаже какъв вид е тази:
Скрит текст:
Миналата година за пръв път се извиси с две от разклоненията над 2м, но пишман градинари я резнаха есента до долу. Сега пак е тръгнала да търси височина, цветът е наситен корал на живо, на снимката е доста бледа.

# 653
anitsa, понеже каза "" пишман градинари" точно си мислех как точно трябва да се изрязват на есен до къде. И аз режа доста ниско. Имам една забравена да се подреже и сега е висока към 1,5, много красиво цъвти даже.

# 654
Дете, различните рози се режат по различен начин. Ако не знаеш каква е, и щом вече ти е в градината и цъфти, наблюдавай дали цъфти повече на нови клонки или на стари, на хоризонтални или на вертикални, дали цъфти предимно по върховете на клоните. Розата сама ще ти подскаже, как да я режеш.  А някои видове не понасят засенчване, там се режат вътрешните клонки, така че всички клони да се огряват от слънцето.
Добавям, аз  мисля, че наесен е добре само леко да се подреже или да не се реже, основното рязане да е в ранна пролет. Когато цъфнат форзициите, можеш да режеш розите Grinning

# 655
  • Бургас
utro77 да за нея питахм заприлича ми на розариума, нея така и не успях да си я взема, 2 пъти поръчвах и двата пъти все нещо ставаше, или се изчерпваше или бройките нещо не бяха колкото трябва та изоставах от списъка, но сум я предвидила за новата градинка, по отзиви и снимки знам че много цъфти, а и много красива... Simple Smile Благодаря
anitsa на мен ми прилича на чаен хибрид, ако е такава правилно я режеш ниско....

# 656
Момичета, този розариум и аз от миналата година си мечтая за него, прекрасен!

Показвам една цъфнала изненада. Взех я на гол корен преоценена, нямах никакви очаквания.  Първите покарали връхчета бяха много хилави, а сега се разлисти и се оказа много нежна красавица!

# 657
Здравейте! Искам да споделя нещо и да ми помогнете със съвет. Рано напролет си закупих 3 катерливи рози в контейнер от един разсадник, засадих ги и те тръгнаха. Избиха по 3-4 ластара и понеже искам да ги кача на оградата отчупих ластарите и оставих по един за да расте на високо. Да ама не, те не мръднаха изобщо , а едната даже загина. Къде сбърках , та им спрях развитието и с какво да ги подхраня за да тръгнат?Благодаря предварително.

# 658
Тази роза я избра дъщеря ми преди 2 години. Исках да попитам дали може да я разпознаете, ухае силно, класически аромат, цветовете са много тежки, от тежестта 2 се счупиха. Мисля, че е пълзяща
Скрит текст:

# 659
  • Norge
Последната ми прилича на Coral dawn (по 100 венчелистчета), макар че при моето предложение ароматът не е твърде силен.
Може би снимка отблизо ще е от полза?

Общи условия

Активация на акаунт