За парите и семейството

• 52 200
  • 1 761
  •   1
Отговори
# 1 335
Не споря, може да има и щастливи. Даже съм сигурна, че е така. Аз говоря за това ако влезеш в схемата тип "градски живот", колко много задължителни разходи има. И аз бих искала да го няма тоя натиск, но пък спокойния живот в малкия град има други минуси и в някои аспекти хич не е идиличен. Търси се баланс...

Таис, и аз работя за пари, вече го казах съвсем директно. В момента нищо друго не ме интересува, освен заплащането. Ма тогава ме емнаха, че не работя за нематериални неща. Та - да се разберем - за какво работим? Щото пак става "що си с шапка, що си без шапка"...

Впрочем ако си доктор, кое точно щеше да ти пречи да изкарваш пари? Ей на, според Еленна докторската степен е билет към мнооогото пари.

# 1 336
  • София
Не четеш. Писах, че работя И за пари. Плюс останалите плюсове.
Еленна е намерила начин, аз не съм.

# 1 337
След последния пост загрях къде е коренът на тези словоблудства.
С 3 деца в градинска възраст, които сама гледаш, наистина спестяваш на провайдъра си 3 бона за частна забавачка, а на самата себе си спестяваш челния сблъсък с истината, че ти не можеш да изкараш парите за забавачката. Да, действително ще сте на минус тогава и никакви нефинансови ползи няма да ви оправят. Това при условие, че забавачките в Пловдив също са 1к на калпак, в което аз лично се съмнявам.
И все пак в София някак успяват да се справят омъжените работещи майки, които не са се вредили за държавна ДГ, което прави изказванията ти просто поредните оправдания.

# 1 338
Ние не сме чак в Саудитска Арабия.

Ето един пример. Мисля, че е реалистичен. София, заплата на жената 2К лева. При липса на държавна градина веднага 1,000 заминават за частна. И веднага става ясно, че всеки ден обяд в Хепи (400 лева за целия месец) ще понатежи. Ако има кола - и тя. И накрая нетният приход може да е не повече от 500 лева. Ако детето се разболее и има болнични - може и да нулира заплатата на работещата мама. Тя си остава само с признанието и нематериалните ползи.

Иза, щом твърдиш, че съм неработеща домакиня...ама знам ли, то от чужбина всичко знаете и разбирате...
Като ви плащат да пишете, с такъв елементарен речник и аргументи като от "пред блока", ли ви наемат, Сирен? Simple Smile))
Мога само да изразя съжаление за фрустрациите ти, но вече и това не предизвикваш.

# 1 339
  • София
Това, че Сирената не може да пътува и да се забавлява с децата, не означава, че някои други семейства не могат да го правят. И ето ти разходи в "свободното време" - разходка в планината (гориво до там и обратно, якета, туристически обувки, зимата грейки, шапки и ръкавици, ама не плетени), разходка в парка (бънджи-мънджи, царевица, батути и т.н.), кино (билети, води, пуканки като признак на самото ходене на кино), разходка до съседния град (вход за забележителности, кафета, сладоледи, обяд, гориво), курсове по интереси (такси, гориво, време). За мен ходенето на работа е полезно и от организационна гледна точка, работещите рядко се спичат и планират с часове какво да пазаруват и сготвят.
С три деца сигурно не е като с едно, чудесно е, че сте намерили баланс обгрижване/пари, който е подходящ за вас.

# 1 340
  • sofia

Ето един пример. Мисля, че е реалистичен. София, заплата на жената 2К лева. При липса на държавна градина веднага 1,000 заминават за частна. И веднага става ясно, че всеки ден обяд в Хепи (400 лева за целия месец) ще понатежи. Ако има кола - и тя. И накрая нетният приход може да е не повече от 500 лева. Ако детето се разболее и има болнични - може и да нулира заплатата на работещата мама. Тя си остава само с признанието и нематериалните ползи.

Яслата и градината са един период, няма да е вечно така.
Изборът дали да работиш, какво да работиш, как да се случи това, как да си харчиш парите е личен. Всеки преценява според собствената си нужда и околните условия. Ако има партньор, и той участва в планирането.

Не виждам какво толкова има да се нищи.....

# 1 341
Гал, само 2 от децата ми са в градинска възраст, най-големият е третокласник, при него няма такива разходи. За малките целодневна частна градина е 2Х500. Също толкова съм давала за бавачка за месец. Ако добавя и да кажем общо 400 лева за храна и бензин (това е ако не се храня в Хепи всеки ден, а нещо друго), то пак излизането ми навън струва 1,400, като минимум. Като сложа и чистачката, която е 400-600 лв. на месец според натовареността, ще излезе, че ми трябват 2К, за да съм на нулата. Е какъв е смисълът от цялото упражнение и логистика, ако накрая няма да има и финансова полза?

Именно, ясла и градина са период. След това вече сметката става друга.

И не, не се спичам с часове какво да готвя, планирането на продукти и меню вече ми е втора природа, не мисля всеки ден каква ще е вечерята още от 10 сутринта.

Иза, както казах, в чужбина сте всевиждащи и всеразбиращи. Знаете ги нещата, какво да споря, безработна домакиня съм и това е, чужбината се произнесе:)

# 1 342
Настъпи обяд, кой къде ще обядва?
Можем да започнем да си организираме форумни срещи на офисния планктон в "Хепи", предлагам, като наш естествен "хабитат" Simple Smile

# 1 343
Аа,тая седмица съм първа смяна,ще обядвам у дома за "без пари"Simple Smile

# 1 344
  • София
Ние не сме чак в Саудитска Арабия.

Иза, щом твърдиш, че съм неработеща домакиня...ама знам ли, то от чужбина всичко знаете и разбирате...

Ми, не е реалистичен, сирено.
Кучето скача според тоягата. При заплата 2 бона, ако е самотна майка, няма да даде 1000 за градина, търсейки най- скъпата, че да се издигне в очите на слепите или на снобарите като твоя милост.
За мен, едно стана ясно от пространните ти обяснения- цепите стотинката, за да изплащате прословутия апартамент.
Ако нещо поработваш, което силно ме съмнява, защото и най- механичната работа иска поне малко акъл и внимание, което при теб няма как да се получи, след като висиш по форумите и бълваш чаршаф след чаршаф, то е за жълти стотинки.
Затова ходенето в Рафи- то, за да си представяш живота на преминаващите хора, ти е преживяване и тръпка.

# 1 345
Наистина невероятни безумия са изписани. Сирен, поне да ги разправяш на хора, дето не са били в конкретната ситуация  - и дете имам, и на частна градина е ходило, и пари за транспорт и храна ежедневно давам в СФ. Като разведена, даже ми се налага да пазарувам, готвя и чистя сама.  Работя в една от най-скъпите бизнес зони и никога не съм харчила повече от 10 лв. за обяд, макар че не се ограничавам и държа на качествена храна, 5-6 лв. също биха били достатъчни. Частна ДГ е частен случай и обикновено е въпрос на избор, който можеш да направиш, точно защото си в състояние да го финансираш. Но дори да предположим, че е алтернативен разход, който ще се спести със седене вкъщи, цената да имаш дупка в CV-то от 5 г.  (2 майчинство + още 3) е да продължиш да си безработна и след този период, вместо да се върнеш на добрата си работа веднага след майчинството и да продължиш да се развиваш професионално.
Здравият разум недвусмислено показва, че е по-добре да има двама със заплати 2000 лв. - 3000 лв., отколкото един със същия принос, защото ако временно единият не може да работи, другият е в състояние да поеме издръжката. Също така, и двамата имат възможност да напредват в работата си и да стават по-добре платени във времето.Не съм виждала кариерата на някой мъж да е спряла от това, че жена му работи. Но пък жена с хубава професия и прилични доходи ВИНАГИ има нетен положителен принос във финансите. Да не говорим за ситуациите при раздяла/смърт на провайдъра.Няма лошо, че не ти се работи и не виждаш смисъл, Ако приоритетът е да ти е лежерно, да си запяш в БГ мама по цял ден, - да тогава твоята лична полза е налице, но финансова такава за семейството просто няма.
P.S. пиша това, докато ям пилешко шишче с гранитура нахут със спанак (около 250 гр.) срещу 6.50 лв. После и едно капучино за 1.90 лв. ще изпия.

# 1 346
Аз днес си нося, но сутринта закусих хотдог.
Сирен, обясняваш на работещи софиянки с деца как би трябвало да им протича животът. Смешно е. Ако ти си глезла и мързелана и ще трябва да платиш 1к, за да не се напънеш половин час повече, тов не е общовалидно.
Няма да подхващам подробно внезапно изникналия детайл, че вече не си гледаш децата вкъщи.

# 1 347
  • София
Аз днес си нося, но сутринта закусих хотдог.
Сирен, обясняваш на работещи софиянки с деца как би трябвало да им протича животът. Смешно е. Ако ти си глезла и мързелана и ще трябва да платиш 1к, за да не се напънеш половин час повече, тов не е общовалидно.
Няма да подхващам подробно внезапно изникналия детайл, че вече не си гледаш децата вкъщи.
Бе моля ти се. Не познавам нито тук, нито в реала друг такъв индивид, който носи кофи от 99 кладенеца, за да оправдае мързела си.

Аз ще обядвам пържола плюс салата - опитвам се пак да мина на НВ-ВМХ.

# 1 348
Absurt, малко се лъжеш, от миналото лято е изплатен апартаментът, а и вноската по ипотеката беше баш колкото да ядеш всеки работен ден в Хепи за 20-ина лева. Сега не че цепим стотинката, но се възползваме от добрия период, за да си намерим нещо по-прилично.

Гал, аз си гледам децата вкъщи И работя. Номерът е като с пазаруването - да се отдели блок часове, в който да отметна наведнъж работата. През останалото време мога да си вися във форума, ако искам, и да съм на разположение за въпроси, не и за активна работа. Впрочем както и повечето, които са на работа в офис, а пак са в Мамата. Всеки е наясно, че в 8 часов ден се вършат 4 часа работа, останалото е да се навърташ наоколо за справки.

# 1 349
  • Куциндрел
Сирената за пореден път доказа,че хал хабер си няма от работещи, разходи, заплати, фирмени култури. Явно си цикли на опита, който е имала, преди провайдъра. Добре, че го е срещнала, инак щеше да живее още при майка си, да я слуша и да си прибира хилядата лева, мъчейки се да оцелее с Хепи обядите.
Сирено, аз какво правя в и не в работно време не е твоя или на някоя подобна гарга работа. Дали ще изтърва някой бъг и де ще ходи фичъра пак не е на магарето работа.
Чакай да ти отговоря в твоя тон - ти си гледай чаветата да не вземат да се разсополивят, че провайдъра пак ще ти набива канчето. И дано да успееш днес да скалъпиш някоя статийка, за да вземеш петте хилки в края на месеца.

Покрай теб в тази тема даже и Абсурт ми стана симпатична. Joy

Общи условия

Активация на акаунт