За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 75

• 31 454
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
На 9месеца без нито един зъб, някое друго бебе без зъби на тази възраст?
След 10 дена прави годинка и още няма зъб. А са почнали да я мъчат от 4-месечна. Но стоматологът ми каза,че колкото по-късно, по-добре и да не се притеснявам изобщо.
Няма никакво място за притеснение, че зъбите са се показали на 11 м, на 1г и т. н.
Но твърдението, че колкото по-късно, толкова по-добре е такъв мит, че се изненадвам, че стоматолог го е казал. Някоя баба в парка да го каже, ок..
Зародишите на зъбите се полагат още в първите месеци на бременността, няма такова нещо, че като избивали по-късно било по-добре :=)

# 736
На 9месеца без нито един зъб, някое друго бебе без зъби на тази възраст?
След 10 дена прави годинка и още няма зъб. А са почнали да я мъчат от 4-месечна. Но стоматологът ми каза,че колкото по-късно, по-добре и да не се притеснявам изобщо.
Няма никакво място за притеснение, че зъбите са се показали на 11 м, на 1г и т. н.
Но твърдението, че колкото по-късно, толкова по-добре е такъв мит, че се изненадвам, че стоматолог го е казал. Някоя баба в парка да го каже, ок..
Зародишите на зъбите се полагат още в първите месеци на бременността, няма такова нещо, че като избивали по-късно било по-добре :=)
Нали след това ги сменят, няма голямо значение кога ще излезнат, при някой по рано, при други по късно

# 737
Теорията е, че по-късно излезналите зъби са по-здрави. Не знам дали е истина обаче. На голямата и избиха на 6 месеца първите два, до сега ме правили два кариеса, а е на 5. 😁

Още един глас за подложката на Севи бейби. Многое добра.

# 738
По-късно, по-добре, заради храненето и грижата за тях. Тези, които ги изкарат по-бързо, при неправилна грижа и даване на захар примерно, могат да се сдобият с кариеси много рано. И понеже моята стоматоложка лекува тежки случаи, е виждала и лекувала бебешки почернели зъбки Wink

# 739
И ние година и половина къпем на подложка Севи бейби. Не знам защо си мислите, че ще му е студено. Къпането става за 10 Мин макс, колко да ми е студено?
И защо педиатърката препоръчва шезлонг? Сложих веднъж дребен на някаква пластмасова подложка, която е към ваната, свлече се като червей и до там! С подложката на севи бейби е адски удобно!

# 740
За зъбите и аз съм много доволна от осадент, дентокинд не ни помага на нас толкова. Иначе за бебетата ако се притеснявайте, че ще се задавят, разтваряне им ги в съвсем малко от тяхната водичка и им ги давайте внимателно с лъжичка. Камилията в началото също ни действаше, после спря да действа. Не съм давала доста време, ще я пробвам пак по някое време и нея.

# 741
  • София
Моят стоматолог имаше "проблем" , защото детето му на 1. 3 год. все още нямаше зъби. Беше се консултирал със свои преподаватели в МУ и му отговориха да не се притеснява.

# 742
Теорията е, че по-късно излезналите зъби са по-здрави.
Не е вярна теорията. Няма значение кога са избили зъбите, защото зародишите се полагат при всички бебета, още през 1вия триместър на бременността,така че кога е избил зъбът не е критерий за здравина.
От особено важно значение са витамините : D, C, A,E, както и калций, фосфор и флуор. Приемането на тези вещества в достатъчни количества от бременната е определящо за правилното и пълноценното изграждане на зъбите на детето.
Има си някакви формули, по които се смята, че на еди си колко месеца трябва да има  еди си колко си зъба(от възрастта - 6),но това че са избили по-късно не е притеснително, но и далеч не значи, че ще са по-здрави зъбите.
Хигиената си е хигиена.

# 743
По мои наблюдения децата с по-късно избили зъби, по-късно ги сменят. Което за здравина не знам, но е плюс да се случва малко по-късно. Както и като се наложи ортодонтско лечение, има значение дали ще е в първи или втори клас. На голямата първият зъб ѝ изби малко преди годинката, първият млечен ѝ падна на 6.5г. Някои от връстниците ѝ смениха зъби още на 4.

# 744
  • Г. О.
Да, аз много се учудих като ми каза да е шезлонг, никакви подложки. Навсякъде чета препоръки за Севи бейби и си бях наумила такава да купя. Шезлонгът ми изглежда неудобен и хлъзгав. Виждам, че има и някакви възглавнички за вана. Ползвате ли такива?

# 745
  • София
Синът на 7 почна да ги сменя млечните тепърва,3 са му паднали.
Има пломби поне 4.На годинка изби 1 зъбчо.

# 746
Какъв шезлонг гледаш, кой модел? Аз имам и си го ползвам. Не е имало проблем, има накрая стопер, така че  бебетода не падне.
И възглавничка купих и слагах като беше малко бебето. Не ми хареса. Много бавно съхнеше. Трябваше само да я мъкна тая възглавница напред назад, да я простирам, не мерси.. Не ми беше практична. Иначе видимо на бебето му беше комфортно, но я ползвах много малко..

# 747
  • София
На голямото ми дете зъбите бяха по учебник. Нооо първия зъб, който падна беше кътник на 5 години. Всички зъболекари са в шок.

# 748
  • Г. О.
be_special, ето такъв шезлонг гледам: https://www.get.bg/media/catalog/product/cache/1/image/650x650/9 … op_xtra-white.jpg
Мисля, че се води анатомичен. Другият вид шезлонг, хавлиен, е ето този: http://slonbalonbg.com/images/detailed/36/lorelli_havliena_podlo … sinia_2004027.jpg
Но аз май все още клоня към този вид подложка на Севи бейби: https://www.hippoland.net/media/catalog/product/cache/1/image/50 … ntitled_19_86.png

# 749
Да, подобен е и нашият(първият).
Като беше бебе, както казах го ползвах много, не сме имали проблеми. Сега вече моята щерка е на 1г и 4м и отдавна не иска да лежи на него. Ползвам го само в случаите, когато мием косата, през останалото време се "пляцика" в лигенче Grinning
За подложката(Севи) не знам, но вече други майки са ти споделили впечатленията си.

Общи условия

Активация на акаунт