В най-общия случай пристигате в петък привечер и вече всички обекти - крепостта и пещерите, са затворени. Зависи откъде идвате и колко път сте минали, сигурно ви се иска да се настаните, да си починете и да хапнете. В града има общо 6 ресторанта - "Мислен камък", "При Иван", "Маркашница", пицария и механа "Ини", ресторанта в семеен хотел "The Rocks" и ресторанта в 4-звездния хотел "Скалите". Тъй като съм местен, а и съм ценител на храната, смело мога да кажа, че който и да изберете, ще ви хареса. Навсякъде се готви вкусно и в повечето от изброените заведения цените са съвсем народни. "Мислен камък" е с най-хубавата гледка към скалите, ако отидете по светло.
Ако пристигнете по-рано следобеда, можете да разгледате и крепостта, която ще ви отнеме час-час и половина, без да бързате. Ако ли не, си я оставете за сутринта, тя отваря в 9 ч. След това, ако искате наистина да видите много повече от Белоградчишките скали, правим разходка с джип, взимам ви от паркинга пред крепостта и след час и половина, към 12 ч на обяд, ви оставям пак там. Хапвате нещо от крак и тръгвате към Магурата. Там се влиза на кръгъл час и пътя с кола е към 30 минути, така че съвсем реално може да сте стигнали в 13 ч. Час и половина, горе-долу, докато минете през пещерата и се върнете при колата си. Входът на пещерата е от едната страна на един хълм, изходът е от другата му страна, над Рабишкото езеро. По принцип има влакче, което връща посетителите от изхода до паркинга, но работи само през силния сезон и ако по някаква причина не пътува, ще трябва да се връщате пеш до колата, което си е към 2 км. След това продължавате към Видин, пътят от Магурата до Видин отнема около 30-40 минути. Разглеждате "Баба Вида", най-добре запазената средновековна крепост в България, препоръчвам ви и историческият им музей, както и разходка в крайдунавския парк. Връщате се в Белоградчик и на другия ден, след като си тръгнете, минавате през пещера "Венеца", която е на 11 км от Белоградчик, пак се влиза на кръгъл час. Пещерата вече се счита за най-красивата в България, така че не е редно да я пропускате. Обаче не е много подходяща за трудноподвижни хора, въпреки че е модерно и максимално обезопасена, тъй като има стръмни стълби и 1-2 тесни проходчета, през които се минава на патешко ходене.
Това е просто примерна програма за един уикенд в Белоградчик и района. Не е задължително ходенето до Видин, но от общуването ми с хиляди гости на града съм забелязал, че голяма част от тях отиват и там, тъй като е наблизо и човек иска да посети колкото може повече места, като отиде за ограничено време някъде, където я дошъл друг път, я не. Иначе, силно ви препоръчвам, ако сте любители на пешеходните разходки, да потърсите Кирил Кирилов, местен водач и разказвач, и мой приятел. Той организира пешеходни преходи и беседи, с леко мистичен привкус, както и много други интересни мероприятия, и местата, по които той може да ви заведе, са много по-различни от моите маршрути, тъй като са достъпни само пеша. А най-добре е да се възползвате и от двата варианта, ако можете, за да бъде най-пълно изживяването ви в магията на Белоградчишките скали. Ние двамата с него сме възприели като мисия това да показваме на гостите на града богатството на природата ни, напук на всички спънки, които съществуват.
Надявам се да съм бил полезен на всички заинтересовани с този дълъг пост. Заповядайте в Белоградчик, ще видите много повече, отколкото очаквате...