С джип по Белоградчишките скали

• 2 116
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте на всички в тази тема, аз съм човекът, който провежда разходките с джип сред Белоградчишките скали. Благодаря за интереса към нашия край и конкретно към разходките, които правя. От мои клиенти от този уикенд разбрах, че са видели информация за моите разходки в бг-мама и ми стана интересно какво пише тук. Виждам, че има някои неясноти, затова бих искал да дам някои пояснения и съвети за тези от вас, които планират посещение на Белоградчишките скали. Силно препоръчвам да дойдете за две нощувки, за да имате поне ден и половина да разгледате основните обекти в нашия край - пещерите Магурата и Венеца, Белоградчишката крепост Калето и някаква по-голяма част от Белоградчишките скали. Да поясня - крепостта и скалите са две различни неща, казвам го неслучайно, защото много често чувам въпроси от сорта на "Къде е входа на скалите", "До колко работят скалите" и други подобни. Хората, поради недостатъчна информация, си мислят, че крепостта е скалите и едва когато дойдат на място, разбират за какво става въпрос. Белоградчишките скали обхващат площ от 80 кв. км, около града и четири съседни села. Дори с целодневния маршрут, който предлагам, и който стига от единия до другия край на скалния масив, и е с дължина 55 км, не може да се види всичко. Но понеже в един предишен пост се обясняваше, че най-краткият маршрут, който е 12 км и 90 минути, върви по някакъв коларски път - ами не е точно така. Въпросният коларски път е старото шосе за града, път, датираш още от римско време, и е само 3 км дълъг. Останалите 9 км от този най-кратък маршрут преминават по границите на централния дял на Белоградчишките скали, тоест, правим му пълна обиколка по периферията и виждаме много, ама много повече гледки, отколкото само от крепостта и от площада. Плюс обяснение на това, което виждаме, имената на всички фигури по маршрута, както и адреналин и емоции... Дамата от последния пост хубаво го е обяснила, че си заслужава. Аз също твърдя така, колкото и нескромно да звучи, фактът е, че за вече 10 години няма нито един недоволен човек от тези разходки. Та така, ако ми позволите, да ви предложа една примерна програма за уикенд.

В най-общия случай пристигате в петък привечер и вече всички обекти - крепостта и пещерите, са затворени. Зависи откъде идвате и колко път сте минали, сигурно ви се иска да се настаните, да си починете и да хапнете. В града има общо 6 ресторанта - "Мислен камък", "При Иван", "Маркашница", пицария и механа "Ини", ресторанта в семеен хотел "The Rocks" и ресторанта в 4-звездния хотел "Скалите". Тъй като съм местен, а и съм ценител на храната, смело мога да кажа, че който и да изберете, ще ви хареса. Навсякъде се готви вкусно и в повечето от изброените заведения цените са съвсем народни. "Мислен камък" е с най-хубавата гледка към скалите, ако отидете по светло.

Ако пристигнете по-рано следобеда, можете да разгледате и крепостта, която ще ви отнеме час-час и половина, без да бързате. Ако ли не, си я оставете за сутринта, тя отваря в 9 ч. След това, ако искате наистина да видите много повече от Белоградчишките скали, правим разходка с джип, взимам ви от паркинга пред крепостта и след час и половина, към 12 ч на обяд, ви оставям пак там. Хапвате нещо от крак и тръгвате към Магурата. Там се влиза на кръгъл час и пътя с кола е към 30 минути, така че съвсем реално може да сте стигнали в 13 ч. Час и половина, горе-долу, докато минете през пещерата и се върнете при колата си. Входът на пещерата е от едната страна на един хълм, изходът е от другата му страна, над Рабишкото езеро. По принцип има влакче, което връща посетителите от изхода до паркинга, но работи само през силния сезон и ако по някаква причина не пътува, ще трябва да се връщате пеш до колата, което си е към 2 км. След това продължавате към Видин, пътят от Магурата до Видин отнема около 30-40 минути. Разглеждате "Баба Вида", най-добре запазената средновековна крепост в България, препоръчвам ви и историческият им музей, както и разходка в крайдунавския парк. Връщате се в Белоградчик и на другия ден, след като си тръгнете, минавате през пещера "Венеца", която е на 11 км от Белоградчик, пак се влиза на кръгъл час. Пещерата вече се счита за най-красивата в България, така че не е редно да я пропускате. Обаче не е много подходяща за трудноподвижни хора, въпреки че е модерно и максимално обезопасена, тъй като има стръмни стълби и 1-2 тесни проходчета, през които се минава на патешко ходене.

Това е просто примерна програма за един уикенд в Белоградчик и района. Не е задължително ходенето до Видин, но от общуването ми с хиляди гости на града съм забелязал, че голяма част от тях отиват и там, тъй като е наблизо и човек иска да посети колкото може повече места, като отиде за ограничено време някъде, където я дошъл друг път, я не. Иначе, силно ви препоръчвам, ако сте любители на пешеходните разходки, да потърсите Кирил Кирилов, местен водач и разказвач, и мой приятел. Той организира пешеходни преходи и беседи, с леко мистичен привкус, както и много други интересни мероприятия, и местата, по които той може да ви заведе, са много по-различни от моите маршрути, тъй като са достъпни само пеша. А най-добре е да се възползвате и от двата варианта, ако можете, за да бъде най-пълно изживяването ви в магията на Белоградчишките скали. Ние двамата с него сме възприели като мисия това да показваме на гостите на града богатството на природата ни, напук на всички спънки, които съществуват.

Надявам се да съм бил полезен на всички заинтересовани с този дълъг пост. Заповядайте в Белоградчик, ще видите много повече, отколкото очаквате...

# 16
Тези маршрути са незаконни! Ако сте толкова природолюбители, ходете пеш! Казусът с джиповете е същия и на Рилските езера. Подопмагате мафията, а и най-важното, че нямате застраховка, когато използвате подобна услуга.

И после иди разправяй, че нямаш сестра, ако ме разбирате... Simple Smile

# 17
Аз лично съм обикаляла много из Белоградчишките скали, даже и тези, които са по-далече от Белоградчик. Виждала съм джиповете, мисля, че са няколко фирми, трбва да разбереш коя кои скали обикаля, защото са много, наистина.

Провери дали не минават само по пътя между Извос и Белоградчик (коларски път по протежение на основния). Тогава не е интересно, това и пеша може да се разгледа.

Но ако катерят из самите скали там, е много интересно. Мисля, че повечето сафарита са точно в този район - скалите между Извос и Белоградчик.

Иначе интересни скали са и тези около Боров камък, там също правят сафарита, даже имаше и разходки с коне. Едно хотелче до Боровица ги организираше за този район, но не съм сигурна дали още работи.

И другите интересни и по-трудно достъпни скали са пак между Извос и Белоградик, но от дясната страна на основния път посока града.

Теди, ранна есен или късна пролет за мен е най-хубавото време за посещение. Проблем могат да бъдат единствено дъждовете, защото пътеките стават кални, а на места скалите хлъзгави. Иначе къщи за гости и хотели има доста, аз обикновено отсядам в Къща за гости Бедрок.

Ако някой се интересува мога да споделя и пътечки до някои от скалите. Повечето са лесно достъпни от уширения за паркиране до пътя. Simple Smile

Ами, всъщност, джиповете не са толкова много, само два са, черни, с оранжеви надписи 4x4 SAFARI, и двата са мои, и в града друг не се занимава с тази дейност. Преди години имаше и АТВ-та и бъгита, но тях вече ги няма, останах само аз. Може би тях сте виждали и затова се заблуждавате, че има много. Иначе офроуд разходките и над Боровица - в източния дял, и над Дъбравка - в западния, все аз ги провеждам. Виждам, че сте отсядали в къща за гости "Бедрок" - тя е наша, значи сте били наши гости, но явно не сте се возили с джипа. Следващия път като дойдете, кажете, че сте вие Simple Smile

Последна редакция: нд, 07 апр 2019, 22:11 от Ангел Драката 626847

# 18
  • София
Аз лично съм обикаляла много из Белоградчишките скали, даже и тези, които са по-далече от Белоградчик. Виждала съм джиповете, мисля, че са няколко фирми, трбва да разбереш коя кои скали обикаля, защото са много, наистина.

Провери дали не минават само по пътя между Извос и Белоградчик (коларски път по протежение на основния). Тогава не е интересно, това и пеша може да се разгледа.

Но ако катерят из самите скали там, е много интересно. Мисля, че повечето сафарита са точно в този район - скалите между Извос и Белоградчик.

Иначе интересни скали са и тези около Боров камък, там също правят сафарита, даже имаше и разходки с коне. Едно хотелче до Боровица ги организираше за този район, но не съм сигурна дали още работи.

И другите интересни и по-трудно достъпни скали са пак между Извос и Белоградик, но от дясната страна на основния път посока града.

Теди, ранна есен или късна пролет за мен е най-хубавото време за посещение. Проблем могат да бъдат единствено дъждовете, защото пътеките стават кални, а на места скалите хлъзгави. Иначе къщи за гости и хотели има доста, аз обикновено отсядам в Къща за гости Бедрок.

Ако някой се интересува мога да споделя и пътечки до някои от скалите. Повечето са лесно достъпни от уширения за паркиране до пътя. Simple Smile

Ами, всъщност, джиповете не са толкова много, само два са, черни, с оранжеви надписи 4x4 SAFARI, и двата са мои, и в града друг не се занимава с тази дейност. Преди години имаше и АТВ-та и бъгита, но тях вече ги няма, останах само аз. Може би тях сте виждали и затова се заблуждавате, че има много. Иначе офроуд разходките и над Боровица - в източния дял, и над Дъбравка - в западния, все аз ги провеждам. Виждам, че сте отсядали в къща за гости "Бедрок" - тя е наша, значи сте били наши гости, но явно не сте се возили с джипа. Следващия път като дойдете, кажете, че сте вие Simple Smile

Simple Smile Да, виждала съм бъгитата, но и джипове, може би частни. Доколкото помня преди години от една къща за гости от Боровица също предлагаха такива разходки в района на Боров камък. Наистина не съм ползвала джиповете, ние обикаляме масивите пеша когато сме в района.

Общи условия

Активация на акаунт