Нещастен

• 27 924
  • 723
  •   1
Отговори
# 120
Аз пък не съм възхитена голям човек 10 години да си намира оправдания. Сега минава със следродилна депресия, преди мъжът я накарал д напусне, преди това пък отново следродилна депресия... Вечно ли смята някой друг да й е виновен, че не работи? Точно като онази циганска изцепка, перефразирано - аз много искам да работя, ама нямам желание.

# 121
Че тя жената принципно не е длъжна да работи. Японките масово въобще не работят, щом родят деца. Нито са изостанали в средновековието, нито някой го счита за мързел. Напротив, смята се, че се посвещават на изключително важна, отговорна и достойна за уважение дейност.
Гледането на деца си е работа като всяка друга.
Ако някоя жена реши да работи, то е или заради икономическа принуда, или поради някакви нейни си съображения за нужда от кариерна реализация. Но далеч не всяка жена е длъжна да има подобни нужди. Във всеки случай това изобщо не й е първостепенна роля в семейството. Ако една жена работи, тя го прави за себе си, или защото мъжът не си изпълнява своята част от задължението да издържа семейството. Не защото е нейно ЗАДЪЛЖЕНИЕ да участва в тази издръжка.
Ако обаче една жена все пак работи, по каквато и да е причина, то мъжът е длъжен да си поделя с нея домакинството и грижите около децата.
А ако една жена отглежда бебе, то тя все едно работи нещо друго, а не домакинска работа. Така че в този случай мъжът също е длъжен да си поделя с нея домашните задължения.

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 13:58 от Анонимен

# 122
То никое живо същество не е длъжно да работи по прицип. Всеки е свободен да лежи на дивана, да дебелее и затъпява.

# 123
То никое живо същество не е длъжно да работи по прицип. Всеки е свободен да лежи на дивана, да дебелее и затъпява.
Или на сухата трева да чака някой дзвер да дойде да му хрусне врата.

Няма нищо лошо в това да си домакиня, но ако ти доставя радост, а ако ти доставя радост, няма да обясняваш как те спирали от работа. Ако ти харесва да си домакиня, ще домакинстваш, няма да си клатиш краката и да намираш оправдания защо не си сготвила.

Ако ти харесва просто да не работиш и друг да те издържа - това вече е различно.

# 124
Не е така. Баща с деца е длъжен да работи и да ги издържа - тях и майка им.
И всеки трудоспособен човек е длъжен да си заработва съществуването - с платена работа или с отглеждане на деца.
Принципно може и мъжът да поеме тази роля, няма лошо, стига да се споразумеят жена му да поеме издръжката. Но повечето мъже не се навиват на този вариант. И не вършат толкова добра работа вкъщи. Има и изключения, разбира се.

# 125
Ти за какво ги имаш тези мъже? Добитък, който цял живот е длъжен да опъва за златната й?

Ако той работи по 8-12 часа на ден, мислиш ли, че е честно да се прибере вкъщи и да няма дори една манджа забъркана? Какво ги направихте тези бебета - някакви чудовища, които не ти оставят 20 минути да забъркаш нещо елементарно? Айде стига - пак давам за пример приятелката ми, която е с две бебета в момента - едно на 2години, другото на 6 месеца. Е, къщата й свети. Всичко е до желание и организация.

Ако има проблеми с депресия - за нея има специалисти, или сега мъжете трябва да са и прихолози/терапевти?

Грижата за другият е важна в една двойка, но когато и сама не желаеш да се погрижиш за себе си, никога няма да си нито ти щастлива, нито пък ще направиш някой друг щастлив.

# 126
Ако ти харесва да си домакиня, ще домакинстваш, няма да си клатиш краката и да намираш оправдания защо не си сготвила.

Гал, ти деца нямаш, нали?
Когато се обзаведеш с някое по-ревливо бебе след тежка бременност и къщата ти е излизана и на котлона къкри всеки ден нова манджа, тогава ще имаш моралното право да отсъждаш.
Елунария, не знам ти дали имаш деца, но е излишно да даваш за пример някаква приятелка. Хората са с различна издръжливост, всяка бременност е различна и всяко бебе е различно. Не всичко е въпрос на добро желание. Само така изглежда на теория.
Мъжът не е длъжен да опъва за "златната й", а за да имат децата му майка, която да се грижи за тях. "Златната й" е обект на съвсем друг пазарлък.

Последна редакция: сб, 02 мар 2019, 14:26 от Анонимен

# 127
Гал, ти деца нямаш, нали?
Когато се обзаведеш с някое по-ревливо бебе и къщата ти е излизана и на котлона къкри всеки ден нова манджа, тогава ще имаш моралното право да отсъждаш.
Много го обичам този довод, но по-добре го дай и на работещите жени с деца, които се справят Wink Или те нещо не се връзват и питат какви са тези безработни лигли?
Аз без деца е ясно, че се справям.

# 128
Никой на никого не е длъжен в този живот, изключвам родителите на непълнолетните си деца, и то в границите на разумното. Дебела, запусната жена, интелектуално изостанала, щото няма как, седейки в къщи, ама мъжът й трябва да е супер щастлив, че го има това нещо в дома си. Никакво уважение нямам към жени, които стоят в къщи и мъжете им трябва да ги издържат, щото били родили дете/ деца. Досега не знаех, че раждането и отглеждането на дете е най- тежката работа на света.

# 129
Децата са просто оправдание и никой не може да ме убеди, че дори в екстремна ситуация нямаш време да забъркаш една манджа, която ще ядете 2-3 дни и да нарежеш 3 домата на салата.

И пак казвам, че ако става дума за депресия, има лекари. Да я заведе на лекар.

# 130
След като авторът стои с жена си,защото му е жал,че няма къде да отиде,да и подсигури нов дом и финансова издръжка и кой от където е.

# 131
Как да ти кажа - пробвала съм да "забъркам манджа" в екстремна ситуация и да ти кажа, щях да направя пожар. Точно пък децата (писала съм го милион пъти във форума) пречат, а готвенето не е просто забъркване - изисква време, концентрация. Точно докато готвиш, децата правят най-големите бели. А и зависи къде ти е кухнята - ако е на другия край на къщата, къде ще сложиш детето на безопасно, ама и да не реве, та да сготвиш?

Не един път ми се е случвало да си кажа "детето заспа, ще готвя" и само да мръдна, детето да се събуди кисело, но наспато след 10-минутна дрямка и после цял следобяд да е само бели и рев, без никакъв шанс за готвене.

# 132
Децата са просто оправдание и никой не може да ме убеди, че дори в екстремна ситуация нямаш време да забъркаш една манджа, която ще ядете 2-3 дни и да нарежеш 3 домата на салата.

И пак казвам, че ако става дума за депресия, има лекари. Да я заведе на лекар.

Ясно, деца няма  в картинката (или е/са от лесните), просто си говориш теоретично.

За протокола, аз съм работила през целия си живот, включително през бременностите си и от месеци след ражданията (надомно през тези периоди).
Но не осъждам жените, които избират друго - имат това право.
И разбирам жените, които по стечение на обстоятелствата просто нямат време и сили във времето на бебешката възраст, освен за най-елементарното.

Всъщност аз не вярвам особено на автора в оплюването на жена му. Не е дошла тя да си каже гледната точка, тогава може би много от мненията ще се променят.

# 133
Всичко е въпрос на организация. Имайки малко дете съм готвила всеки ден. И между другото, пишех докторската си работа.

# 134
Няма деца в картинката все още, но знам какъв човек съм и никога няма да допусна това, което се случва с тази жена.

Може да е защото е била само на 18 когато е родила за първи път, общо взето нищо не е видяла и научила нито за себе си, нито за животът.

Общи условия

Активация на акаунт