Професия учител - 5

• 44 457
  • 803
  •   1
Отговори
# 150
Не е програмиране, а е сбор от много неща за развитие на логическото мислене и компютърни умения. Минимална част се пада на програмирането. Чак се чудя защо са го кръстили"компютърно" този предмет.
Аз бих се радвала много, ако въведат визуално програмиране за 1-5 клас. Това ще е вече прогрес, а не ... Отбиване на номера.
Имам преки наблюдения върху компютърната компетентнист на някои учители, които водят този предмет.... Не е за разправяне

# 151
  • около Варна
Не мисля, че е минимална частта с програмирането, има публикувани учебни програми в сайта на МОН, там става ясно какво се изучава.
Аз имам преки наблюдения върху преподаването на този учебен предмет и мисля, че е едно от хубавите неща в новата учебна програма, но има и много недомислици. Работа с цял клас, малък брой учебни часове, неподготвени учители (държавата организира обучение, но не за всички, а обучителните организации отбиват номера само), освен това мисля, че няма продължение в 5 клас ( не съм много запозната)

Последна редакция: сб, 27 апр 2019, 22:31 от wiwi

# 152
Дори по програма да не е малко, на практика скатават часове. Поне това, което аз съм виждала, е така. Не казвам, че няма сериозни учители, споделям си своите притеснения.
А относно обученията, е наистина жалка картинка. Но то е и от учителите, които на места нямат елементарна компютърна грамотност. Sad

# 153
За Бога, какво могат да програмират в 3-4ти клас деца?? Та, те още синтаксиса на българския език не знаят...

# 154
За Бога, какво могат да програмират в 3-4ти клас деца?? Та, те още синтаксиса на българския език не знаят...

Хаха, ще се изненадаш значи! Пред мен с телефоните си правят такива филмчета с ефекти, че думи нямам. Моя син на 1г и 9м вече сам си пускаше ютуб, скрит в папка в телефона ми, научен само от гледане.
Добре, че вече има такъв предмет, воден от специалисти, та да им е отдушник. Пък и няма как във време на толкова изменения да се учат предмети и науки отпреди 50-100 години, и всичките да са актуални и днес.

Та в духа на старото време:
Честит празДник!

# 155
  • European Union
wiwi, в пети клас компютърното моделиране се превръща в ИТ.

Филмчетата с ефекти и презентациите нямат нищо общо с програмирането, което пък напълно липсва в горен курс (изключвам профилите и професиите свързани с компютри). Мислим си, че младежите са добри с компютрите. Те са просто добри в "кликането", започват да боксуват още при първата трудност, която не се оправя с много щракане.

А на малките деца изобщо не им е необходимо да могат да четат, за да могат да програмират. На тази възраст се поставят основите.

# 156
Ох, и аз това щях да напиша.
Четох статия, която много ме натъжи.
Все по-голяма част от ползващите интернет го правят, за да кликат. Те са хора, които са consumed by технологиите.
И нашите подрастващи, ако не се канализира този интерес към нещо градивно, ще станат поредните.

Знаете ли, че в Япония учат визуално програмиране, преди да учат да четат и пишат?? Много ли са по-умни малките япончета от малките българчета? Не. Просто ги подхващат с правилната посока в правилния момент.

За сверка, има един български сайт, за програмиране за деца. Моето мина част от игрите вътре последната година в ДГ.
Блокчета са на английски, но той ги разпознава и запомня. Съвсем малко е било нужно от моя страна, всичко останало си е даденост у децата.
В Правилния момент, обаче.

# 157
  • около Варна
Кой е сайта, в училище ползваме Skrath  и code.org

# 158
Здравейте! Завършила съм икономика/магистратура/ и съм работила в различни учреждения.В момента придобивам педагогическа правоспособност -учител по икономически дисциплини". Предложиха ми следващата учебна година да преподавам икономическа дисциплина теория и практика в 11 и 12 клас, по стария учебен план с пълен норматив в професионална гимназия по икономика.Това ще е за 1 учебна година по стария план. А после? Притеснява ме дългосрочната перспектива- нов учебен план, нови специалности,нови предмети..Какво ще се случва след 1-ви гимназиален етап/ задължителен до 16г/: някои ученици ще спрат до тук и ще отидат да работят, други в чужбина, за трети ще се отворят вратите на вузовете/ в края на март имаше среща м/у министъра на образованието и съвета на ректорите на висшите училища, които изразиха становище ,че с 1-ви гимназиален етап и оценките от него ще могат да учат във висше училища/, а ректора на УНСС изрази мнение, че иска университетски преподаватели да предават в 11 и 12 клас и така да правят връзката с висшето образование, освен това там ще има и кредити  за определени вузове. За мен лично означава -1 уч.година по стария план и твърде неясно бъдеще за 11 и 12 клас- или непълен хорариум от часове, или оставане без работа. Въпрос към действащите учители - имате ли повече информация какво ще се случва във 2-ия гимназиален етап ? Струва ми се,че в момента всички учители искат дисциплини/ икономически/ от 8,9,10 клас т.е.от задължителния етап, което е разбираемо и избягват 11 и 12 клас, защото несигурността е голяма.

http://glasove.com/categories/istoriqta-na-1-snimka/news/mon-ory … -v-universitetite

Още повече, че в 8,9,10 клас ще има много общообразователни предмети-бел,мат,химия,физика,история,география,биология,чужди езици и т.н. , като при тях ще има "компресиране на материала и маркиране на теми", защото и за тях ще е трудно да се вместват във времето.А за икономическите дисциплини в 1-ия етап, колко ще е времето или и те "ще маркират " и дали и в 1-ия гимназиален етап учителя по икономически дисциплини ще успява на направи норматива от часове, а пък за 2-ия етап - неяснота ? Моля за мнение, дали изобщо си заслужава да започна да преподавам в 11 и 12 клас в тази ситуация на несигурност?

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 22:04 от AnMary

# 159
  • Пловдив
В момента 8 и 9 клас са по новия учебен план. Специално по БЕЛ не виждам да има и в двете степени само маркиране на теми. Колежката, която предава на моя 8 клас, дори споделя, че има толкова много часове за затвърждаване, че вече й е писнало. По АЕ е същото - повтарям неща, които са учени в среден курс.

# 160
  • Балчик
Изтеглете си учебните планове от сайта на мон за  специалностите, които има в училището и ще разберете колко часа има. Зависи и колко учители има в училището. Трудно ще предвидите ще имате ли часове или не. Зависи и от сегашния им щат, от бъдещия прием-ще има ли пенсионери, колко ученици ще изберат да учат икономически специалности и др.фактори.

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 11:33 от Джемма

# 161
  • Майничка
А каква ти е алтернативата (в образованието, имам предвид)? Ако искаш да работиш в тази област, все от някъде трябва да започнеш, а училищата, които отговарят на твоя профил, не са чак толкова много. Пълен норматив, дори за 1 година, за мен е приемлив старт.

По отношение на новия учебен план, мисля, че е по-резонно да сметнеш (или да се консултираш с директор/зам.директор) колко часа седмично се предвиждат общо за икономически дисциплини в 8-12 клас, колко са паралелките, които ще ги изучават и лесно можеш да видиш колко учители са необходими.

# 162
Алтернативата ? Например бих започнала с икономически дисциплини ,но от новия учебен план и в 8,9,10 клас. За какво ще ми е нужно да предавам 1 г.по стария план на специалност,която отпада ,няма да я има вече т.е. после за нищо няма да ми служи. Попитах не може ли да започна,тъй като съм нова направо с новите дисциплини ? Отговорът беше - всичко е запълнено в 8,9,10 клас по новия план . Кои са преподавали досега- 1 учител в пенсия и друг , който също напуска. Оставам аз с несигурно бъдеще. Тук не става въпрос само за влизане в системата ,а за перспективата. Съгласете се,че едва ли някой би предприел сериозна стъпка/би напуснал настоящата си работа/ , за да работи само 1г и да участва в нещо неясно и непредвидимо. По-горе имаше съвет да прегледам в сайта на мон предвидените часове за икономически дисциплини. Да,до тук добре, но колко ще останат в училището? Отговорът на този въпрос предполагам ще го даде времето -поне няколко години ще трябват....И за съжаление този въпрос ще си го задават много млади хора, родители и учители...

# 163
  • European Union
Училището, в което започвате с икономическа насоченост ли е? В професионалните гимназии няма икономически дисциплини в 12 клас. За да се формира пълен норматив от 11 и 12 клас, значи учениците учат някаква икономическа специалност. Вече се знае в 8,9 клас какви специалности са приети. Ако и те са с икономически профил/професия гарантирано няма да останете без работа. Във втория етап ще се учат основно такива дисциплини. Няма ученици, които да напуснат след първия етап (освен една прослойка, заради която се правят всичките тези гимнастики, но те не е гарантирано дали и първия ще завършат). Учениците ще си учат 11 и 12 клас, както и досега. А университетските преподаватели може и да преподават в училищата, но то е защото те остават без часове и ще се състезават на равно с учителите за тези часове.
Не може да започвате за първа година и да имате претенции какви часове ще водите. А и 11 и 12 клас се учат една идея по-спокойно от тези по новата програмата. Оставили са ги на самотек, проверките са само за 8 и 9, а догодина и 10 клас.

# 164
akvamarin007, колегите правилно са ти казали - все от някъде трябва да започнеш. Като нов учител, не си в позиция да избираш. Ако наистина сериозно смяташ да влизаш в системата, дори да не те вземат след година, ти вече ще си с 1 година опит и по конкурентноспособна. Не виждам защо те притеснява да хвърлиш малко труд по разработката на уроци. Ти материала си го владееш, в училище не се учи някаква специализирана икономика, освен ако не е професионална гимназия по икономика. Дори да се смени учебната програма, нещата пак са същите. Ето аз като единствен учител по моята специалност, вече втора година си разработвам новите уроци за 8 и за 9 клас. И така ще бъде 5 последователни години, защото преподавам от 8 до 12 клас. За мен това е разнообразие, научавам и по нещо ново, пробвам различни неща с учениците, сравнявам новото и старото.

Общи условия

Активация на акаунт