Професия учител - 5

• 44 569
  • 803
  •   1
Отговори
# 375
  • Майничка
Чл. 10. (В сила от учебната 2017 - 2018 г.) (1) Учебните часове по учебен предмет, които са недостатъчни за откриване на работно място за учителска длъжност, може да се включат в индивидуалната норма преподавателска работа на педагогически специалисти в училището, но не повече от половин минимална норма.

(2) Учебните часове по учебни предмети, които са над минималната норма преподавателска работа и са недостатъчни за откриване на работно място, може да се възлагат и като лекторски.

През юли и август са реалните работни места. Предварително заетите и някои случайни са  малко преди началото на учебната година.

# 376
  • Ямбол
Явно директорът решава дали ще разхвърли часовете като лекторски или ще обяви място. Ако е цял норматив, нещо задължава ли го да обяви място или май не?

# 377
  • Пловдив
Лили, мисля, че не е чак толкова задължително. Зависи и съответният експерт дали няма да се заяде. При нас имаше преди две години часове за още един колега по БЕЛ, но шефът не обяви мястото. В конкретната ситуация и по-добре стана така, защото в края на годината някой щеше да си отиде, защото ни намаляха паралелките.

# 378
  • Майничка
Май има такова задължение, защото с новите програми в катедрата  редовно броим СИП-ове, ФУЧ-ове и ЧК да не надхвърлим половин норматив отгоре (една е на твърд минимум и няма мегдан за мърдане).

# 379
От Бургас съм. Следя обявите в РУО от вчера. Точно това ме притеснява, че доста места са нагласени.
Днес ми се обади колежка от училище и ми каза, че въпросната колежка се връща в училище ( това се говореше в края на учебната година). Явно е била в неплатен отпуск, а е работила в друго училище. Явно тя обърква местата и заради нея ме махат, поне аз така си го тълкувам.

# 380
  • Пловдив
Тинити, да разбирам ли, че в случая има две колежки в неплатен отпуск - тази, която ще напуска и ти заместваше, и тази, която иска да се връща?

# 381
Тинити, да разбирам ли, че в случая има две колежки в неплатен отпуск - тази, която ще напуска и ти заместваше, и тази, която иска да се връща?
Да, но не съм на 100% сигурна, че и двете са били в неплатен отпуск.
Сега си гледам трудовата книжка и там не е нанесена новата заплата 920лв., която е от 01.01.19г. Дали ще го нанесат сега като я дам?

# 382
  • Пловдив
Не знам защо си мисля, че в случая прецакват и теб, и титулярката ти, за да се върне другата колежка.

Трудовата книжка трябва да ти я оправят при всички положения. Дори се чудя защо досега не е вписана новата заплата, при нас още януари месец ни ги искаха.

# 383
  • Майничка
Ако титулярката й напуска по нейно желание, тя не е прецакана.

# 384
  • Добрич
тинити, щом си гледаш трудовата книжка, значи е в теб. Може затова да не са ти нанесли новата заплата. В училището, в което работя сега трудовите ни книжки са в училище в досиетата. На предната ми работа обаче бяха в нас и когато шефът кажеше ги носехме, за да ни отразят промените.

За бюрото по труда не се притеснявай, ще се регистрираш в срок. В НАП също има срок за подаване на промяна в трудовия договор от страна на училищното ръководство. При изтърван срок, подлежат на глоба, така, че едва ли ще бъде със задна дата... Даже да е с по-стара дата, ще бъде съобразена със законовия срок за регистрация.

Следи си местата в РУО Бургас за добри новини. Помня, че и миналата година почти се беше отчаяла, но после те назначиха.  От всичко, което си споделяла в темата, излиза, че работното ти място и колегите не са мечтата на живота, така, че най-вероятно те очаква по-удачен вариант. Малко позитивна психология никога не е излишна: Всичко се нарежда по най-добрия възможен начин!

# 385
  • Пловдив
Гаргамела, усещането ми е такова от разказа на Тинити, може и да греша.

Вела, при нас последните години на няколко пъти ту ни събираха книжките в досиетата, ту ни ги връщаха ние да си ги съхраняваме. От две години май вече са си у нас и ни ги искат само за актуализация.

# 386
  • София
И при мен положението не е добро. Оставам с впечатлението, че ме държат за резерва ако някой се откаже. Днес пак ходих да питам директорката дали ще остана, каза ми нова дата, на която ще има яснота. Знаех си, че ме въртят нарочно, но днес се убедих съвсем. В същото време си провеждат интервюта, назначават нови хора, а една от новите се е отказала. Има и други подробности, но пък да не чете някой колега тук, ще ги спестя. В общи линии и аз ще трябва да търся нова работа, не мога да разчитам и да се надявам до последния момент и накрая аут.

# 387
  • Добрич
nimfi4ka, ако си намериш друга работа, не се замисляй. Преди няколко години и нашият шеф така държа една колежка, защото не беше сигурен дали ще намери кандидат. По професионалните предмети е и няма много специалисти. После точно преди началото на учебната година тя се оказа без работа. В крайна сметка жената си започна извън града и пътува всеки ден, а ние имахме нова колежка...

# 388
Здравейте колеги,

някой от вас подавал ли е документи за участие в Национална програма "Мотивирани учители"? Аз подадох документи за Дейност 3. Обучение на педагогически специалисти за придобиване на допълнителна квалификация  "учител по чужд език" .

Преподавам специални предмети, но диреторът иска от новата учебна година да преподавам и чужд език по специалността.  Заради това и кандидатствах.

Искам да попитам, ако някой е кандидатствал по Дейност 3 дали е одобрен и как е бил уведомен за това? Защото аз нямам никакъв отговор все още.

# 389
  • Майничка
Сефте чувам за тази програма, благодаря!
При нас няколко колеги по специални предмети учат езици, но сами си финансират курса и изпита за ниво В2.

Общи условия

Активация на акаунт