Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 53

• 40 973
  • 767
  •   1
Отговори
# 540
Баба ми по бащина линия имаше рак на стомаха, майка ми и баща ми нямат, живи са и са на 82 и 84 години, но ние и двете със сестра ми сме с рак на гърдата и при двете е хормонозависим. Писала съм и преди, че сме правили пълни генни изследвания по безплатна програма на сестра ми, частични на мен и при двете е отрицателен резултата, т.е. рака не е генен, но аз съм убедена, че не може да има такова съвпадение.

# 541
Нищо не зависи от начина на живот, природосъобразно ядене, пиеш или не пиеш, пушиш ли, стрес и прочее.... Няма значение и генетика.
Напротив, и двете имат голямо значение. Твърде голямо. Преди дни тук писа човек с анонимен ник и това, което каза беше много вярно. Дадох пример и с родата на ММ - майка му и сестра му рак на гърдата, той рак на простата, дъщерята на сестра му с рак на щитовидната....това какво е, съвпадение? Не мисля.
Meri_An, дали е съвпадение...? Просто те така са се разболели и това е. Виждаш, че и рак е на различните органи...Не знам, но разсъждавам често на тази тема. Може би те това генетическо изследване за рак, което правят, ще помогне на хората да не се разболеят, защото казват дали има вероятност и колко процента...Но че е болест на века - това е факт.

# 542
  • Другата България
Няма "просто те така", Емма.

# 543
  • София /Абсурдистан
Стреса и замърсяването са големите фактори за тази болест. И понеже в едно семейство хората живеят и се хранят сходно, имат и сходни мисловни нагласи и поведенчески и мисловни модели за отреагиране на стрес, ето и от къде по няколко болни на семейство. Едно на ръка, че си има и биологични причини за мутация на клетките, които никой още не е разгадал.
А здравейте! Аз водя и баща ми по кабинети и изследвания. Диспансерните изследвания се заплащат, само скенерите не и изследванията към тях също не. Идея си нямам защо са го зачислили като диспансерен. Питах, отговорът беше "ами така трябва". Може би защото няма да му правят химия, знам ли.
Аз съм се разглобила. Боли ме гръбнака нечовешки.
Много моля някой да ми пусне линк към темата за срещите.

# 544
  • Враца
Хули, да и не.
Майка ми и баща ми работеха в същия завод както аз и при много по- тежки условия. Баща ми беше и пушач, но само аз имам рак на бял дроб.

# 545
  • Другата България
Диспансерните изследвания се заплащат, само скенерите не и изследванията към тях също не.
Какво имаш предвид под "диспансерните"?

# 546
  • София /Абсурдистан
Диспансерните изследвания се заплащат, само скенерите не и изследванията към тях също не.
Какво имаш предвид под "диспансерните"?
Е, тези, които се водят на проследяване, а не на активно леченние. Или са си завършили лечението и сега ги наблюдават само, или нещо неясно като в случая на баща ми, направо не знам кого и какво да питам. Ето, въпреки, че му бяха назначени рентгенови снимки на колената, доплатихме 84лв за тях. Прегледите се заплащат също. Инжекции, манипулации, също са платени.
И в държавните болници са въведени много такси, имайте си подготовката.

# 547
  • Другата България
Е че какво диспансерно проследяване е това, ако всичко ще се плаща? Нали за онкоболните е безплатно? Досега нищо не е плащал....егати. Mr. Green

# 548
kacha, всъщност написаното от Мери е важно и много вярно - нехормоналните ракове са генетични и наследствеността е много важен фактор. Жените с такъв рак трябва да кажат на всичките си роднини жени - майки, сестри, дъщери и т.н. за да се изследват и профилактират редовно и навреме. Не е страшно нито досадно, напротив. Важно е да се знае. Ракът на гърдата се лекува лесно и бързо, ако е хванат навреме в ранен стадий. И е много разпространен - повече от 10% от жените го имат.

А хормоналните не са генетични?

Лейди, много интересна и логична теория за наследствеността на рака обади. Подкрепям! Но има едно но. Аз не ям вече сходна храна с тази на семейството ми, а двама от семейството ми са цял живот на био храни (поне са собствено производство и комунистическо време) и пак имат рак. Абе незнам....

Днес съседката до мен ме видя със шапката и разбра какво преживявам. Тя имаше рак на гърдата преди 5-6 години. От Филипините е и ме замъкна в тях, даде ми някакви шуми от някакво дърво да варя чай и ми каза от къде да купя плодове от това дърво, от които да ям поне един на седмица. Казва, че били по-ефективни от химиото. Мисля да го правя. Факт е че тя е здрава от тогава.

Последна редакция: пн, 18 мар 2019, 18:35 от marittaa

# 549
  • Варна
Да можех само ръце като на орангутан да имам и всички да ви напрегръщам. Много сте прави абсолютно всички в мислите си относно генетична наследствена някаква, хормонална зависимост или независимост. То ако беше толкова лесно да се установи причината нямаше да има бум на тези заболявания. Ето ме мен примерно... назад, назад, до пра-пра баби проследено една няма с рак на гърдата, но осезаемо присъствие на заболявания, при които хормонален някакъв дисбаланс е била причината... та аз като най-ново поколение направо не само с разбричкани хормони по наследство, че и с рак, който е хормонозависим. Ей тъй хубаво да ги надцакам всичките ми предци по майчина линия. Хем има връзка, хем няма връзка. И наистина е важно както Фри написа за някои болести, които са си част от родословното дърво да се казва на бъдещите поколения, но не и да се мисли, че обезателно и на тях ще им се случи. Гледайте си лечението, живота, разумни бъдете, не се опиянявайте прекалено много, но не се и вкарвайте в песимистични мисли просто защото близък ваш кръвен роднина е починал от едно или друго. Животът си е лично ваш и е такъв, какъвто си го направите, не е копи-пейст на живота на майка ви, баща ви, чичо ви, баба ви.

Лейди, ето миличка линк към темата, за която питаш. Радвам се да те видя, че пишеш, надявам се нервите, неразбориите и неяснотите кое как, защо и кога се налагало да се плаща при баща ти да се изяснят възможно най-скоро и да я зърнеш отъпканата патечка в джунглата... Че те усещам наистина си като кацнала в джунгла с парашут. Само не забравай и за себе си да мислиш! За това вече трети път те моля и подканям. Simple Smile
https://www.bg-mamma.com/?topic=1101916

# 550
Не е вярно това, че хормонално зависимия не е генетичен. Може да бъде и още как. Обикновено мутацията в брца1 е тройно негативния, а в брца2 може и да е хормонален и хер 2 положителен, има и други мутации дето могат също да са, но всичко си има изключения. Отделни не приемайте, че щом е рак то непременно е наследствен. За да се заподозре наследственост трябва да има поне друг роднина с рак, който може да бъде предизвикан от мутация  предизвикваща рак на гърдата или заболелия да е много млад. И пак е относително, защото генетиката е необятна и дори да излязат отрицателни тестове, то може просто мутацията да е все още неоткрита. Абе с две думи водете здравословен начин на живот, живейте си живота и му се наслаждавайте. Има ли да се случи, ще се случи. Важно е колкото зависи от нас да минимизираме стреса, че той май е главния виновник да се отключи болестта. Дори да има наследственост, не е задължително човек да се разболее.

# 551
И при мен в рода назад няма рак. Изобщо моя тумор е изключително рядък. Едно на не знам колко милиона. Онколога каза, че не подлежи на изследване за мутации. Абе...да си носим новите дрехи и правим неща дето ни радват и тва е.

Аз продължавам да се чудя къде ми е сутришния пост. Не, че е кой знае каква загуба,  но какво нередно казАх не разбрах.  

Спокойна вечер, момичета и момче! Kissing Heart

Последна редакция: пн, 18 мар 2019, 20:42 от unabella

# 552
  • София
Някой попита по-нагоре за цените в Сити Клиник. Таксата е 450 лв. на година, и за лечение, и за диспансерно проследяване след това.

Аз съм убедена, че моят рак е отключен от стрес. Нямам наследственост за РМЖ, но имам роднини, имали други видове рак.

Поръчах днес няколко добавки за имунитета, за левкоцитите и т.н. и почвам да зобам. Реших, че трябва да подпомогна процеса, колкото мога. Нещо ме наболва гърло от вчера, дано не се разболявам. Дребния е кисел на лимон, че му растат кучешките зъби и в къщи е непоносимо вечер и нощем Sad

# 553
Аз повече обвинявам за това заболяване лошата храна.., отровна. Бих забранила продажба на вносни зеленчуци, защото знам, как зелените домати товарят в ТИР и преди да го затворят пръскат 2-3 пъти с нещо като дезодорант и те пристигат тук червени...Набраните плодовете - също пръскат против гниене, че препаратът достига до семките на ябълка, круша и т.н. Прясно мляко в картонена кутийка съм забравила в хладилника и то не се развали....То хората са болни масово...Ракът вече се среща толкова често, колкото ангина...във всяко семейство има такъв болен...Не е било така преди. А имало е и стрес, и не сме се хранили здравословно по книги...

# 554
Много сте писали! По въпроса за причините за заболяването - сигурна съм, че при мен е причинено основно от стрес, както и от чувство за безсилие в определени ситуации. Ситуации, в които нямаш полезен ход. Имам роднини с рак, но не масово и не на гърдата.
Аз полека излизам от страничните ефекти на химиото. Много, много гаден вкус в устата, отпадналост, гадене. Но ще мине.

Общи условия

Активация на акаунт