Производно на Дамянка

• 3 816
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
  • София
ама на детето дали ще му харесва да му викат Мянче ....
Давайте идеи как майката да осъзнае, че има отделно семейство с бащата и двамата би трябвало да харесват името. Не е важно какви сантиментални чувства има към умрелия си  баща.
Имам внук, имената и на двама ни започват с еднаква буква.
Никога не съм искала и мислила, че е кръстен на мене.
Важно ми е детето да е живо и здраво, да си харесва името и да се изговаря поне в Европа.

# 31
  • София
Ами Дамяна се изговаря и в Европа, и навсъкъде по света, ранно-християнско име е, така че го има и в православието, и в католицизма. А това как ще я наричам аз няма значение за външните хора, мен също в семейството ме наричат по един начин, а извън него - по друг. Напълно нормално е. Името ми харесва, и то много.
Не съм питала тук за коментар на кого колко му харесва името,  а за идеи за близки на него имена.
За което благодаря!

# 32
Разбери , че мнението на бащата е също толкова важно колкото и твоето. И той както теб ще е родител на това дете. И повярвай ми, винаги ще му е неприятно като казва името , а майка ти ще се бие в гърдите пред познати , че има две внучета носеши нейно име. Дамянка..с това КА накрая е безумно. Така са кръщавали децата в средата на миналия век .
Моята баба на която са ме кръстили се казва  МаринКА, е добре , че са взели само първата ѝ буква, че със сигурност на 18 щях да си променя името..
Кръстете си детето с хубаво  име и пак си му викай както си искаш ,но не угаждай на мама защото си вече зрял човек , и няма за къде да се издигаш в очите ѝ.
Направете си списъци с любими имена и ако някое съвпадне и в двата списъка я кръстете така.

# 33
Дамяна сред англоговорящите ще е Деймиана, имам приятелка с това име, англичаните приемат Деймиън (Damian или Damien), но не и Damyana. Трудно си извъртат езика ( това по повод, че се изговаряло добре из Европа). Странно им е, за тях мъжко име, да се трансформира в женско.
Не знам за производно, хубаво име е Дамяна, но за Бг. А защо трябва да е на някого от родата, има прекрасни, неутрални имена...поне за момиче, изборът е огромен.

# 34
  • София
За списъците е добра идея! Благодаря!
Ставаше въпрос за Дамяна, не за Дамянка - на Светите безсребърници и лечители Св.Св. Козма и Дамян...
Името е много звучно, християнско, интернационално, превежда се като "победител", съдържа първа гласна А, три отворени срички и две сонорни, което за мен като филолог е важно...

# 35
Разбрахме, че за теб името е перфектно.

А не ти ли е важно бащата да бъде съгласен с избора на име?

# 36
  • София
Миряна.
Мина.
Мила.
Никол
Николета
Натали

# 37
Много го харесвам това име Heart Eyes
Връзва се и с Мянче-то.

# 38
Аргументът дали на детето ще се харесва не е много състоятелен. Никой, никога не може да е сигурен какво ще се харесва на детето, ако ще и най-редово име да е.Познавам много деца, които в една определена възраст започнаха да се наричат съвсем различно от това, с което ги наричаха родителите им.
Съвет към авторката-опитай се да убедиш мъжа си, че не трябва заради неговите разногласия да се отказваш от желанието си. А може и къщаването на детето наэбабатаъда спомогне по някакъв начин за изглаждането на отношенията.
По темата-предлагам Дима

# 39
Диляна от мен.
Отначало и аз реших, че племенницата Димана е на майката на авторката кръстена, но тя нито го потвърди, нито отрече.
Името Дамяна не е лошо, но щом бащата не е съгласен, смятам, че е редно да се уважи мнението му. И това трябва да ѝ е важно на авторката - двамата с бащата да изберат и да харесат име, а не тук във форума да кандисаме на Дамяна.

Мадлен ми хрумна сега.

# 40
Съвет към авторката-опитай се да убедиш мъжа си, че не трябва заради неговите разногласия да се отказваш от желанието си. А може и къщаването на детето наэбабатаъда спомогне по някакъв начин за изглаждането на отношенията.
По темата-предлагам Дима

Любопитно ми е, ако ти беше в позицията на бащата, отново ли щеше да дадеш съвет да те убеждават да кръстиш детето си на неприятен за теб човек?

# 41
Деляна и Диляна.За производни може и просто Яна и да й казвате Янче 😊

# 42
Щом двамата родители не са съгласни за името,изберете нещо неутрално.Представи си ти да не се разбираш със свекървата,мъжйт ти да настоява и цялживот да си принудена да казваш името за неприятен за теб човек."Мянче" пък дори не го коментирам.

# 43
  • I want it all and I want it now.
Мария , Милета се връзва с галеното име.
 Далия, Даниела.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 14:34 от Syn

# 44
На ваше място бих се въздържала да асоциирам детето с всякакви спомени за починали хора. Никакви имена, галени, обръщения.

Общи условия

Активация на акаунт