Стари или нови имена

• 2 193
  • 39
  •   1
Отговори
Какви имена бихте избрали? Имена като Александра, Виктория, Никол, София и Габриела са много популярни през последните години. Някое от тях ли бихте избрали или нещо по-различно и нетрадиционно!

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 00:59 от Анонимен

# 1
От личен опит - каквото и да избереш, не можеш да предвидиш дали няма да стане актуално.

Аз кръстих дъщеря си София през 2004 г., точно с идеята да не е масово. Името въобще не фигурираше в популярните бебешки за България, към този момент не познавах нито една София, без значение от поколението. След години дойде направо вълна от Софии, но това няма значение, да са живи и здрави, продължавам да го смятам за хубаво име Grinning

# 2
Понеже около мен няма малки деца и аз не проявявам особен интерес към темата, се оказа, че сме кръстили детето с популярно за момента име. Ако знаех, май нямаше да избера него.
Но и не съм фен на имена, които са трудни за произнасяне или звучат като с правописна грешка - Агуая, примерно, или на такива, които лично аз определям като измишльотина - съчетание от две или повече и накрая три пъти питаш - Извинете, как казахте, че е името.

# 3
Избирам традиционно , но не често срещано име.

# 4
Аз също съм за не често срещаните имена. Не можеш да кажеш дали ще станат популярни, но пък поне в началото не са. Някога по класовете имахме по 3-4 Иван, 3-4 Никол и т.н. Затова и ние заложихме на по-рядко име, въпреки че може да се повтаря, то поне няма да е половината училище с такова име.

# 5
Аз избрах имена, които ми харесват ако ще и всичките 25 деца в класа да са с това име. Не ме интересува колко хора го носят. Важното е, че с мъжа ми си ги харесахме. Даже не я разбирам тази ,,мода,, - много ми харесва това име, ама чух на площадката две деца с него и едни наши познати кръстиха така детето, сега търсим друго име....

# 6
Непопулярни имена.
Като викнеш в парка "Вики" се обръщат 5 момченца и 3 момиченца. А харесвам имената Виктория и Виктор, но..

# 7
  • София
Не харесвам тези “класически и универсални” имена, не бих ги избрала за мое дете. Говоря за Мария, Ана, София, Борис, Виктор, Мартин, Кристиян и подобните.
Не си падам по очевидно чуждестранни, бих ползвала някакое, прието в България. Като Лора или Елеонора.
Харесвам бъргарски имена, не съвсем архаични. Но и някои от тях ми допадат, като например Дойчин.
Децата ми са Огнян и Орлин. Аз съм с по-скоро чуждо име. Свикнала съм с него, но бих предпочела да съм с името на бабата, на която съм кръстена, макар и да се смята за остаряло.

# 8
Като цяло не харесвам масовите имена, НО... много харесвам името Александър още от малка и смятам да го ползвам ако имам момченце един ден.

# 9
Избирам имена, които ми харесват, благозвучни са и имат хубаво галено име, без значение колко са популярни. Не търся единствено, уникално и неповторимо име, което често звучи като недоразумение.

# 10
  • София/Севлиево
Аз избрах типични български,не много често срещани ,имена за момчетата си.Ако поне единият бе момиче щеше да е с необичайното,но пак българско име,Румислава.Просто много държех да има по едно детенце кръстено на свекъра и свекървата.На майка ми има други две кръстени,а баща ми не заслужава (въпреки че две от 5-те му деца и единият му племенник са кръстени на него).Не мога да разбера какво се визира под "старо" и "ново" име.

# 11
Старо име за мен са Пенка, Ганка, Стоянка. Новите са Амая, Агуая, Марая примерно.

# 12
При това обяснение, аз съм по-скоро за "средните" имена: Антон, Боян, Явор, Калина, Десислава, Мария, Диана, Луиза...

# 13
Елислава, името Станислав не е точно българско име. Среща се и в други славянски държави - Русия, Украйна, Чехия, Словакия, Полша, дори в Западна Европа, защото има известен католически светец с това име, роден в Полша: https://catholicvt.net/11-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d1%81% … 1%8a%d1%87%d0%b5/.

Ползва се нерядко сред католиците в много държави.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 14:43 от Radilena

# 14
  • София/Севлиево
Възможно е.Има писател Станислав Лем,и тенисист с подобно име,но пък е типично по български завършващо на -слав(или пък славянско?!).На галено е Слави и всички го знаят като Слави, което си е българско.Писала съм защо избрахме тези имена (за да имат добра версия на английски,поради това малкия не е Румен дословно на баба си,а Росен, което се съкращава до Рос).

Общи условия

Активация на акаунт