Стари или нови имена

• 2 302
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Да, това е старо славянско име, като Владимир, Ростислав и др. Това исках да кажа.

# 16
  • на брега на морето
.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 09:02 от Котьо

# 17
Харесвам обикновени български имена, но не чак толкова често срещани. Нито бих си кръстила детето Иван, нито Дейвид.

# 18
  • Под Сините камъни
Като малка много харесвах чуждите имена, може би защото съм кръстена със старо име, което не харесвам - Пенка.
Бях решила, че имам ли деца ще носят модерни имена като Жаклин- Виктория или Майкъл 😂
Хахах нищо подобно. Дъщеря ми носи едно от популярните имена - Александра, преди 26г не беше популярно, синът ми е Мирослав все още не е популярно името му.

# 19
Избрах добре познати в България, донякъде и в чужбина имена за децата ми. Стараех се да избегна най-популярните по мои наблюдения- например Мартин, Виктор, Александър. Не ми допада да има по 3-4 деца с еднакво име в групата/ класа, както бяха за нашето поколение Георги, Димитър, Иван, Николай.
Както са казали по- горе, предпочитам "средните" имена Blush

# 20
Не бих избрал име, което се е срещало из България само последните 20-30 години. Но не бих избрал и име което е "твърде традиционно".
Нашето бебе ще се ражда в Америка, но ще има име с български корен.

# 21
  • Най-красивата страна
Харесвам класически имена ,а те са много стари.
Някои  тях са много популярни,като Анна,Мария,Александра,Виктория,София,Изабела,Елена
Мартин,Виктор,Александър,Теодор
А други не са чак толкова често срещани-Валерия,Вероника,Валентина,Наталия,Елеонора,Силвия,Емилия,
Луиза,Вера,Марина
Михаил,Максим,Стефан

Харесвам също и старите български имена,някои са славянски,други прабългарски
Преслава,Пресияна,Десислава,Белослава,Косара,Светлозара,
Калина,Невена,Вяра,Дивна
Камен,Росен,Светослав,Владимир,Мирослав,Станимир...

Харесвам популярните в България
Иван,Георги,Димитър,Николай,Петър и бих ги предпочела пред Джордж,Айвън,Никалъс ,особено с българско презиме и фамилия.

Не харесвам архаичните имена-Грозданка,Ставрулка..
Груйо...

Не харесвам някои имена заради значението им.Като например
Клаудия-,,куца,,
Найден-така са кръщавали едно време подхвърлените деца.

Не харесвам измишльотини ,които нямат никакво значение,а само една поредица от букви.Като  Стемира ,Паноя и др..
Също англосаксонски имена с бг фамилия.
Като Аннабел Овчарова например...
Както и нелепи съчетания като Франческа Пенка.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 19:45 от Veronikaaa

# 22
  • Варна
Честно казано ако харесвам някое име не ме вълнува особено колко деца се казват така. Моите деца имат популярни имена и въпреки това в клас и в градината все са само те с това име.
Харесах си тези имена още като ученичка, тогава не бяха масови, но всяко харесвано име е нормално според мен в даден момент да стане масово. Сред моите набори например бъкаше от Гергани, Десислави, Анна, Ана, Цветелина и т.н.. После идва друга "мода" и така.
За протокола имам Габриела и Виктор. Като Виктор се казва свекърът и е почти на 72г.. Та не знам колко се води чак "модерно". И двете имена си ги има и сред по-възрастните.

# 23
  • София
Избрала съм имената, които най-много съм харесвала, без да ме спира дали името е популярно или рядко/архаично, чисто българско, интернационално или чуждестранно и т.н. Търсила съм имена, чиито значения да харесвам, съобразила съм стила на имената на децата ми да е сходен - да не е едното Кейтлин-Елиза, другото Виктор, третото Пенчо; всички да имат именни дни, всички да не са кръстени на баби и дядовци, да няма няколко варианта на изписване на имената и възможност за грешки при изписването, името да звучи добре с бащиното и фамилното.

На теория предпочитам имената да не са от най-масовите и децата да нямат по 2-3 адашчета в клас, но на практика при мъжките имена любими са ми 5-6 от най-популярните имена и синовете ми ги носят въпреки масовостта им. На дъщеря ми името не е от най-разпространените, но не е и рядко срещано - никое от женските имена, от които ѝ избирахме име, не е сред популярните (при имената за момичета сякаш има доста повече избор и разнообразие), но пак ако най-любимото ми женско име е от модерните в момента, това не би ме спряло да го избера за детето си.

# 24
според мен - зависи. в моя случай, ММ е чужденец. исках да ми звучи ок с фамилията. Моят син се казва Александър + 2ро име + фамилия (van der..). на мен комбинацията ми звучи ок.
обаче, ако беше Павлов или Калчев (пример), не бих го кръстила Айвън, Антъни, Килиан, Итън... и разни такива. Итън Бисер Калчев или Вайълин Филип Келешев (да, имало и такава фамилия) ми звучат като напъни да изпъкем сред останалите, ако не с постижения, то с име.

# 25
  • Между гори и планини
Аз обичам имена със значение. Такива дъм дала на синовете си. Да имат кратко име, което да не е смешно на възрастен мъж, да подхожда на фамилията.
За момичета много обичам имена на цветя. Но момиче нямам...

# 26
От имената в първия пост любимо ми е Александра и него бих ползвала стига да не съвпада с фамилията. От друга страна не ми харесва да са 3-4 в клас с едно име.
Харесвам имена, които традиционно присъстват в нашата именна система, без значение на произхода им.
Другите ми критерии бяха да не са твърде често срещащи се; да са благозвучни; да нямат варианти при изписване и изговаряне; да не се дублират с фамилията.
Имената на децата ми покриват всичките ми изисквания. На дъщеря ми е чисто българско, на сина ми - френско/ латинско/ скандинавско, но и отдавна познато и наложило се у нас.

# 27
  • Пловдив
Със сигурност не бих избрала Никол. Нито Даяна, нито Кристин. Нито дори Габриела, Изабела или Анабела.

Цитат
Харесвам имена, които традиционно присъстват в нашата именна система, без значение на произхода им.
И аз. Не всички такива, но само такива харесвам.

Цитат
Като малка много харесвах чуждите имена...
И аз. Grinning И лични (като Елизабет), и фамилни.

# 28
Предпочитам съществуващи имена. А не измислица, наречена име. Защото се помнят трудно и са странни, а не интересни и нетрадиционни.
Иванела, Иваная докато ги запомня тези две “имена”. Имам и доста други примери сред обкръжението на децата. Виждам го детето и си мисля, това беше детето, чието име беше някаква измислица, какво беше….Например Ивелина и Ивана не биха били толкова объркващи.
Дори да не е българско име, ако е съществуващо, е за предпочитане.

# 29
  • на последния етаж
Харесвам и съм избрала стари, традиционни имена.

Общи условия

Активация на акаунт