Лятна вечеря за цялото семейство, готова за 15 минути?

• 2 718
  • 25
  •   1
Отговори
Лятното време ни е най-ценно! Със сигурност всички търсим идеи как да прекарваме по-малко от него в кухнята - и вместо това да го споделим приятно с близките си.

С това предложение ще подготвите хапване за цялото семейство за около 15 минути.

Съвършено просто е - заменете готвеното и салатата с богато и оригнално плато!

Става дума за онзи тип плата, които обикновено приготвяме за гости. Но изобщо не е необходимо да чакаме събиране с приятели, за да подредим върху голяма дъска или чиния за сервиране любими снакове, зеленчуци, плодове, ядки, сирене и меса. Веднъж-два пъти седмично спокойно можете да си позволите да поднесете плато за вечеря.

Лято под открито небе: Да спрем времето!

Става бързо: Само трябва да измиете плодове и зеленчуци, да нарежете сирена и/ или месо и да аранжирате всичко.

Разнообразно и питателно е: Погрижете се в платото ви да има няколко зеленчука и/ или сезонни плодове. Освен бързо и вкусно, ще хапнете и здравословно.

Няма как децата да не го харесат: Имате пълната свобода да наредите на дъската колкото може повече от любимите им снакове, ядки, зеленчуци и плодове.

Идеи за това какво да има във вашето лятно плато:

Fork And Knife Различни видове сирена, каквито близките ви харесват: Бри, чедър, синьо сирене, козе сирене, топчета моцарела или обикновено краве сирене, нарязано на кубчета;
Fork And Knife Нарязано на ивички предварително изпечено месо или мини пилешки шишчета;
Fork And Knife Различни видове сурови ядки;
Fork And Knife Зеленчукови пръчици - от целина, морков, чушки или краставици;
Fork And Knife Маслини;
Fork And Knife Чери доматчета (може и на клонка);
Fork And Knife Различни видове крекери + купичка хумус като дип;
Fork And Knife Мариновани краставички, лукчета, артишок.
Fork And Knife Франзела, нарязана на филийки.

Няколко по-различни и много вкусни комбинации за плато с ядки, плодове и сирена!

Dango Сирене бри + ягоди + шам фъстък
Dango Чедър + резени ябълка + сурови орехови ядки
Dango Гауда + кайсии + бадеми
Dango Синьо сирене + пресни смокини + кашу
Dango Козе сирене + бяло грозде + орехи

Допада ли ви такъв тип сервиране и какви любими храни бихте комбинирали във вашето плато вкъщи?

Нека да допълним темата с вкусни сезонни идеи!

Последвайте ни за още:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 12:53 от Пeтя

# 1
Обичаме лятото с всички сезонни плодове и зеленчуци.
Често вечер на трапезата ни има гриловани тиквички, патладжан, моркови, чушки, гриловано сирене в лозов лист. Плодовете са постоянно с нас, както и плодови лимонади и пресни сокове.

# 2
Тази вечер съм планирала вечеря навън. Имаме ограден вътрешен двор около 40 кв.м. с тента и люлка. Мисля да запалим огън за романтика. Част от менюто  палачинки с крема сирене и пушена сьомга, палачинки с маскарпоне и сладко от череши и разбира се други неща, финала ще е торта с изписаните години, които навършвам. Само аз и мъжа ми. Утре през деня пак там, но с повече хора.

# 3
  • Варна
Страхотно, не знаех Simple Smile Благодаря!

# 4
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Класиката в летните салати - домати, печена чушка, лук на лунички, сирене, маслини.
Напоследък добавям патладжан, печен обелен и нарязан на кубчета.
Маслинено олио и сол, би могло да се добави магданоз но аз не го харесвам и пропускам.
Вкусно и здравословно.
Наздраве.

# 5
Не ми допадат дървените плата за сервиране. Не са удобни за миене, не знам как стои въпросът с бактериите, но и по заведения избягвам такива. Заемат повече място от чиния, неудобно е повече от двама души да ядат от едно плато и няма възможност за овкусяване на храната със сос, олио, лук, зелени подправки и пр. Реално удобните за ядене неща от дървен поднос са плодове, неовкусени зеленчуци или калорични храни.

# 6
  • Някъде по Дунава
За мен любима и бърза лятна вечеря са яйца, сготвени по всякакъв начин. В допълнение розов домат, сирене и зехтин, ммм...... вкусотии.

# 7
Използвам дървени дъски за сервиране. Пести съдове за миене и е удобно. За сервиране дъските са или фабрично обработени с масло или могат и у дома да се обработват, дезинфекцията е лесна - от време на време се натъркват с лимон. На дъските за сервиране не режа риба и сурови меса, така че това елиминира донякъде въпроса с бактериите. За миене - при намокряне цепнатините на дървото се отварят и е по-трудно да се задържат бактерии.
Дъските за сервиране използвам само за това, не режа сурови меса на тях. Та за колбаси, сирена, плодове са си супер, нарязваш, подреждаш и готово.

# 8
Моят мъж обича да си хапва манджичка , да има мръвчици , общо взето салатите само за ракийката ни устройват , мислех че ще има предложения с интересни  рецепти за основни храни в тази тема- изключвам тези които всички ги знаем миш маш , скара и т.н.  , които стават набързо , че в тази жега е тегаво готвенето . 

# 9
  • Sofia
Лятно време най-бързо, лесно и вкусно ни е китайско и от региона.   За 10мин. накисвам нудлите и през това време нарязвам 2-3 зеленчука, чуквам  яйца и забърквам бързо сос, следва 5мин. бързо и яростно готвене събирайки всичко в тигана и готово. Месото съм подготвила предварително и мариновала.
Кърито отнема малко повече - 20-25 мин.
Или ядем различни салати или паста с нещо.
Както и банички с разни плънки и салата.
Сервирам и на дъска също.
Препоръчвам  книгата с 15мин. меню на любимеца ми Джейми Оливър. Simple Smile

# 10
Таратор и нещо от скарата (гриловани зеленчуци § мръвки). Диня.

# 11
Любимите семейни летни вечери! Би било прекрасно да бъдат споделени със снимки! Прекрасна лятна вечер ви желая!😊🥰🥂

# 12
Любимата ми лятна вечеря - пържени картофки със сирене и шопска салата

# 13
Таратор, шакшука, лучен гратен, и разбира се огромни салати с розови домати и маслини;
Въпреки, че в къщи  всички са месоядни, през лятото скарата се пуска не-повече от 2 пъти в седмицата и аз си пробутвам там патладжаните, тиквичките, лука)))))

# 14
Лятна вечеря за горещо време, в което не ви се готви на печка:

Лист лаваш (арменски плосък хляб) върху който се разстила равномерно:
Крема сирене с вкус по желание, пушена сьомга нарязана на малки парченца или риба тон от консерва и нарязани всякакви зеленийки- копър, зелен лук, маруля.

Листа се навива на руло като палачинка и се реже на парчета като суши.

Пробвала съм и друга вариация с хумус, домати на дребно, зехтин и кисели краставички.

Може да се импровизира и нагажда според наличието в хладилника.

Общи условия

Активация на акаунт