Висше образование след 34.

• 287
  • 13
  •   3
Отговори
Здравейте , имам завършено висше образование , икономическо, не съм работила по специалността. Преди 6 години, след първото ми майчинство, започнах работа по съвсем друго направление по една програма от бюрото по труда. В последствие ме оставиха на работа и записах да изкарам квалификационен курс. Работата ми харесва страшно много, в последствие забременях с второто си дете и излязох пак майчинство, от което се върнах преди 1 година. Работя като геодезист , но ако сте запознати като цяло без висше образование нямам почти никакви права, а имам голямо желание да проектирам  и като цяло ме влече тази сфера, искам да се развивам в нея. Единствения ми вариант да висше геодезия е МГУ София, само там има задочно, обучението е 6 години , и тук се замислям,че ако запиша сега, докато завърша ще съм вече на 40, другото , което ме притеснява е че едното ми дете е още малко, на 3 и незнам как ще се случат нещата да го оставя за три седмици , докато траят лекциите. И някак все се отказвам, а времето си върви, наистина много ми се иска да го направя, може би ме спира и това,че мъжът ми не ме подкрепя много. Само да вметна,че София ми е на 300 км, може би ако бях от там нямаше да се замислям толкова. Какво бихте направили вие , някой правил ли е нещо подобно и как успявахте да балансирате, работа, деца, учене и т.н.

# 1
Не робувайте на предразсъдъци за възраст. След като работите по специалността и сте наясно с нещата, няма да е невъзможно да вземете 2г. за една.

# 2
Едва ли  ще се почувстваш по-добре, ако се откажеш от мечтата си. Една позната завърши висше на 45, и какво? Сега трудовият стаж е дълги години, ще имаш достатъчно време да поработиш.

# 3
В УАСГ премахнато ли е задочното обучение, преди за геодезия имаше със сигурност.

Глупости, няма да можеш да взимаш 2 години за една. Има доста проекти. Само с ходене на очни, без допълнително занимание вкъщи и по един курс на година ще ти е трудно. Затова и пада бая преписване от стари курсови и проекти или един човек тегли останалите на груповите проекти.

# 4
Измисляте си оправдания. Мен единственото, което ме спира от подобна стъпка, са парите - защото това, което бих учила, изисква сериозно учене в редовна форма, и няма кой да ме издържа Х години за целта. Но МГУ, задочно, че и с такава работа... Говорете си с шефа как ще уредите въпроса с отсъствието от работа, както и дали фирмата не би Ви подкрепила да се квалифицирате в сферата - било с практики, било финансово или по друг начин. Все пак и те ще спечелят (и може би най-много от всички), ако се специализирате.
А мъжът Ви - какво? Не енужно да е върло ентусиазиран, стига да гледа децата и да не Ви спира. Другото тъй или иначе си зависи от Вас.

# 5
Има полагаеми платени отпуски за работещи студенти, които са допълнителни към основния отпуск

# 6
  • София
Преди дни записах нов курс на обучение.. На 51 г. съм. Имам 5 деца, като най-малкото ми също е на 3, а от най-голямото имам внучка на 2 г. Даже не работя от няколко години, но сега се захващам с един личен проект с моя близка и искам да получа конкретни знания за това начинание. И с други неща, които са уж нетипични за възрастта ми, се занимавам, вкл. уча чужд език вече 2 г. Не плащам данък обществено мнение.
Щом ти е интересно и имаш планове за развитие, действай. Дори и да е леко трудно с баланса, човек се справя при желание.
Виж дали има опция за дистанционно обучение.
Успех!

# 7
  • Melmak
Аз съм на 32, ти пишеш, че си на 34 и сякаш направо звучиш, че ще се пенсионираш утре! Млада жена си, не се поставяй в роля сякаш ти е минало времето.

Геодезията не е лека специалност, мм е завършил уасг и знам, че не е лесно. Задочно вече е друго, със сигурност за теб е по-подходящо. Щом вече имаш едно висше, ще трябва да си платено. Виж дали освен в мгу, има и задочно геодезия в уасг (не знам как е).

Имаш право на отпуск ако си задочно и работиш. Ще се справиш, и на 40 да завършиш, какво от това??

# 8
В УАСГ вече няма вариант за задочно, поне на тоя етап. Само в МГУ има, а иначе говорих с университета и мога да съм държавна поръчка поради факта,че нямам магистратура , а Геодезията е директно магистратура.

# 9
В УАСГ вече няма вариант за задочно, поне на тоя етап. Само в МГУ има, а иначе говорих с университета и мога да съм държавна поръчка поради факта,че нямам магистратура , а Геодезията е директно магистратура.

Геодезия редовно в УАСГ е директно магистратура, но задочниците учеха един курс по-малко и май излизаха бакалаври. Или бяха една година повече, защото им беше по-малко интензивна програмата, не си спомням добре, но имаше някакво разминаване между задочно и и редовни.

Щом са ти казали, че задочното в МГУ е магистратура, значи е магистратура. Познавам няколко от МГУ геодезия, неуспели да влязат геодезия в УАСГ и се прехвърляха по някакъв начин след първи курс в УАСГ, но в днешно време май и в УАСГ не е трудно да се влезе.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 17:47 от кукумицинка

# 10
Учете, учете. Никога не е късно да учим и да надграждаме.

# 11
Аз бих го направил, ако бях на твое място. Когато бях на твоите  години, пресен имигрант мислех да запиша магистратура и така и не се реших или по-скоро отлагах всяка година. Сега съжалявам многократно и години по-късно (като пресен родител) предприемам стъпки за допълнителна квалификация.
Ако не го направиш сега, повярвай ми след години ще съжаляваш. Да започнеш второ образование на 34 въобще не е късно.
Жена ми реши да си смени професията на 180 градуса горе долу на твоята възраст. И вече бере плодовете.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 19:24 от Татко Непохватко

# 12
Когато бях студентка, имах колега на 36г. От позицията на тогавашните ми 20 години, ми се струваше много престарял за учене.
Но към днешна дата, осъзнавам, че тогава колегата е бил млад и целият му живот е бил пред него. И точно така се оказа. Завърши си и днес е успешно реализиран, успял и доволен. Така че, щом то харесва професията, действай!

# 13
От гледна точка на годините не е късно. И аз съм на Вашите години. Висшето го завърших преди 10 години. Ако не бях записала тогава, сега вече едва ли бих следвала, но това съм аз. Някои хора са така - след 30 годишна възраст не желаят да следват или да изкарат книжка. Книжка например, така и не успях да изкарам, когато имах желание. Сега вече не се чувствам нито в кондиция, нито се чувствам сигурна, нито хъс имам, нито нищо. А мъжа ми от време на време ми споменава, че е добре да изкарам. Добре че поне Вие сте упорита и имате желание и ентусиазъм да учите.
Иначе в университета и аз имах колеги на по 30 +, 40 г.

Общи условия

Активация на акаунт