Рак на белия дроб - тема 3

• 62 408
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
Al, по-добре да спиш, успех мила.
Ивет, стиснала съм силно палци да измислят нещо.

# 136
Ивет ,дано намерят начин !
Ал ,няма лошо да си спинкаш , мъжът ми спеше като новородено .
Мери ,не се дразни ,момиче ,просто с тебе съпреживяваме още повече ,защото си толкова млада !  Знаем ,че никак не ти е леко , стискаме палци да се пребориш по най-щадящия начин !

# 137
Момичета здравейте. Чета ви от доста време, но досега не намирах сили да пиша. Януари диагностицираха баща ми с рак на белия дроб и след бронхоскопията в Монтана ни насочиха към Враца. Към момента на постъпване във Враца, баща ми беше жизнен човек, без изглед да се предава въпреки диагнозата и ставаш и ходещ самостоятелно. Имаше оплаквания единствено от болки в единия крак. На 19 февруари го приеха във Враца за скенер и изследвания. На 21 трябваше да го изпишат и да бъде приет на 7 март за хоспитализация и химиотерапия. На 21 когато майка ми отиде да го прибере и казали, че остава за лъчетерапия. Десет дни по 15 минути лъчетерапия след която, когато го изписаха той не може да ходи, отслабнал е с 15 килограма и вече месец почти не можем да го вдигнем на крака. Зная че тази болест буквално изпива човека отвътре, но за десет дни да го докарат до състояние безпомощно според мен не е нормално. От Враца са казали на майка ми, че е последен стадий и няма смисъл да ходи на химиотерапия. Тогава и от лъчетерапията е нямало смисъл...освен да му изгорят гърба до черно. Сега е вкъщи, без желание за нищо, почти не се храни, губи връзка с реалността. Отива си. А на мен и майка ми ни е много тежко да го гледаме така, защото той винаги е бил силен и весел човек. Мисля си, че сбъркахме, като се доверихме на лекарите във Враца. Спестиха ни доста информация. Тези от вас, които са минали през такова нещо, нормално ли е лъчетерапията да е по 15 минути? Не се ли започва с по малка доза?

# 138
Гал, здравей. Съжалявам за баща ти и че трябва да минете през това. Аз всеки ден си казвам, че рака не е смъртна присъда.. не трябва и да бъде.
Сещам се за някой народни рецепти, който помогнаха при дядото. Фреш от цвекло и морков 3 пъти на ден , настърган джинджифил с мед и  лимон, чай от коприва за желязо, черен телешки дроб, проверете и за Натанал страшно полезен при рак, алое вера и др. Има много неща, които да му помогнат да се подсили след лъчетерапиите вкл и герисан на капсули , не е скъп и помага на организма по време на и след лъче. Правиха ли му скенер на цялото тяло? Има ли разсейки, ако да , къде? И най -добре ако имате възможност елате в София. Не се знае там какво са му правили и как. И защо така нищо не ви казват е направо безобразно. Изпрати ми епикризата , ако искаш ако мога да те ориентирам, поне да видим как са то стадирали там и какво са писали . С близките ми вече сме изчели тонове статии и тнт.
Мен ако питаш поискай скенер на цяло тяло и второ мнение задължително! Пожелавам успех, кураж и нерви.. не се предавайте, винаги има шанс! А и забравих да кажа, на нашия дядо му даваме масло от канабис и много добре се чувства от него.

# 139
Гал ,не се самообвинявайте , правили сте това,което по-компетентните от вас са сметнали за нужно . Аз се присъединявам към съвета на Ивет .

# 140
Гал, здравей. Съжалявам за баща ти и че трябва да минете през това. Аз всеки ден си казвам, че рака не е смъртна присъда.. не трябва и да бъде.
Сещам се за някой народни рецепти, който помогнаха при дядото. Фреш от цвекло и морков 3 пъти на ден , настърган джинджифил с мед и  лимон, чай от коприва за желязо, черен телешки дроб, проверете и за Натанал страшно полезен при рак, алое вера и др. Има много неща, които да му помогнат да се подсили след лъчетерапиите вкл и герисан на капсули , не е скъп и помага на организма по време на и след лъче. Правиха ли му скенер на цялото тяло? Има ли разсейки, ако да , къде? И най -добре ако имате възможност елате в София. Не се знае там какво са му правили и как. И защо така нищо не ви казват е направо безобразно. Изпрати ми епикризата , ако искаш ако мога да те ориентирам, поне да видим как са то стадирали там и какво са писали . С близките ми вече сме изчели тонове статии и тнт.
Мен ако питаш поискай скенер на цяло тяло и второ мнение задължително! Пожелавам успех, кураж и нерви.. не се предавайте, винаги има шанс! А и забравих да кажа, на нашия дядо му даваме масло от канабис и много добре се чувства от него.
Ивет, благодаря за отговора и съветите. Мед с джинджифил давам още преди да отиде във Враца. В епикризата му пише такива глупости, че не е истина. Изписан с подобрение. Ако е подобрение, от влязъл на крак и в кондиция до жив труп, аз греша. Не дадоха никаква информация за метастазите. Има и точка. Къде, колко нито казаха, нито в епикризата пише. То и лъчетерапия ни казаха че ще правят на крака които има болки, защото се оказа счупен прешлен. След два дни от започването на терапията се оказа че облъчват дроба. Аз като цяло съм възмутена от отношението на персонала там. Привидно любезни, а безхаберни в същото време. Да отидем в София ще е трудно, той няма сили да стане от леглото дори.

# 141
  • Враца
Гал, ти направо ме шашна. Кой е бил лекуващ лекар на баща ти?
Кой е провеждал лъчетерапията?
На мен скенера ми го дадоха лично. Няма начин ако има метастази да не са описани.
На кой апарат са правили лъчетерапията?

# 142
Гал, ти направо ме шашна. Кой е бил лекуващ лекар на баща ти?
Кой е провеждал лъчетерапията?
На мен скенера ми го дадоха лично. Няма начин ако има метастази да не са описани.
На кой апарат са правили лъчетерапията?
Ал, нямам идея кой е апарата, по стечение на обстоятелствата не можех да ходя там по време на лечението.Първо ни казаха, че облъчват таза, заради счупен прешлен, после се оказа, че облъчват дроба. В епикризата при изписване не пише нищо за стадия и метастазите. Мога да ти я пратя да видиш. Просто са казали на майка ми че е четвърти стадий и това е. Нямало да идва за химия, че бил много слаб. Резултатите от скенера не сме и виждали, били за досието. Да не говорим, че не се е хранил заради системите, които са му включвали. Докато изтече и той може да стане и да си вземе храната, са я прибирали "да не мирише"..имал време да яде....вързан за банката....Не искам да обвинявам лекари и сестри, но според мен нещо там не е както трябва. 15 минути облъчване ми се струва твърде много. Баща ми отиде там на крака, за десет дни го превърнаха в жив труп.

# 143
  • Враца
Аз се лекувам там.
Доколкото ми е известно лъчетерапия не се прилага при метастази защото е локална, а в четвърти стадии са хора с метастази. На онкодосието отгоре трябва да пише стадии. На мен ми дават и епикриза за мен. Дадоха ми и диска от скенера плюс разчитането.
Мой съвет е да вземете досието на баща ти от регистратурата / може без негово присъствие/ да снимате всичко и да потърсите второ мнение. Не е необходимо той да присъства.

# 144
Аз се лекувам там.
Доколкото ми е известно лъчетерапия не се прилага при метастази защото е локална, а в
четвърти стадии са хора с метастази. На онкодосието отгоре трябва да пише стадии. На мен ми дават и епикриза за мен. Дадоха ми и диска от скенера плюс разчитането.

Мой съвет е да вземете досието на баща ти от регистратурата / може без негово присъствие/

да снимате всичко и да потърсите второ мнение. Не е необходимо той да присъства.
И на мен тази лъчетерапия ми се стори странна след като в деня след скенера, Лишковска назначи дата за химиотерапия, а на следващия ден започнаха лъче....

# 145
  • Враца
Аз също съм при Лишковска.
Потърсете друго мнение.

# 146
    Ивет,стискам палци!Дано продължите с подходящо лечение!
Гал,съжалявам,че и твоя баща е с тази диагноза!Дано се реагира своевременно и се стабилизира!
Днес баща ми беше на ЯМР.Имам опция да виждам онлайн резултатите.Добри новини от ЯМР-то-без метастазии.
Трудно разчитам резултатите,освен,че са на датски има и маймуница тук таме.Ако правилно съм разбрала резултатите от бронхоскопия то тумора е със злокачествени клетки(EBUS TBNA),без да са достигнали лимфните възли.Към всички видове скенер пише-масивен тумор.Не съм споделила с родителите си за да не ги обърквам повече.В петък ще кажат какви са резултатите,стадирането и плана за лечение.Изчетох какво ли не  в интернет,различни източници и тотално се обърках.Два месеца стискам зъби и се правя на силна,но този уикенд тотално рухнах.Май само тогава можех да си позволя.Живеем заедно вече 2-ри месец и не исках да ме виждат тъжна и отчаяна.Само аз( и съпруга ми)  се опитваме да го разсеяме и разнообразим.Колко време трае химио,лъчетерапия?Чета,че има и други алтернативи като таргет терапия и имунотерапия.Мисля,че заради големината на тумора няма първо да оперират,а ще пробват да го смалят.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 00:50 от emely

# 147
Гал, здравейте. Направо ми се къса сърцето, като ви чета. Много оо добре разбирам болката ви. Всеки ден чета момичетата, радвам се и страдам с тях тихо, спрях да пиша, защото се сринах. Моят тате също е в 4ти стадий, но му назначиха химио.Никой до момента не ми каза рисковете, плюсове и минусите в неговия случай... Не можахме да довършим 2рия курс, понеже колабира с гърчове, преди късата вливка и го приеха да го стабилизират. Правих скенер на глава, слава Богу, чиста е. Да стабилизираха го за момента, но сега в четвъртък отиваме наново за 3ти курс и се моля да издържи и ние с него. Не се обвинявайте за нищо, всички се мъчим да направим най доброто за близките си. Дано Бог е с вас, много сили и кураж ви желая от сърце!

# 148
Emely, при вас има няколко добри новини - имате биопсия, няма разсейки даже в лимфни възли и ще го лекувате в една от държавите с най-добра медицина! Това е много, уверявам те! Чрез биопсията се определя вида рак, а от там и най-подходящото лечение - химиотерапия, лъчетерапия или имунотерапия. Имай предвид, че вече има редица тестове, които дават задълбочено днк изследване на тумора и сравняват от база данни в световен мащаб този вид тумор от кое лечение се е повлиял най-добре. Може да попиташ дали са ви направили такъв или дали може вие да си го платите. Имената на тестовете, които са ми известни са OncoSelect и Foundation one. Не губи надежда, защото надежда има!

Исках да ти пиша на лични, но си забранила получаване на съобщения.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 07:40 от zigizagi

# 149
Емали, страхотни новини! Имате наистина голям шанс за успех! Действайте и не се отчайвайте.
Аз имам един въпрос , по скоро съвет .. днес лекаря каза, че ще направят една   лъчетерапия в по-висока доза, за да стопират възпалението и разрушаването на  тумора в таза, който се оказа на голяма кост. Ако успеят да задържат така положението и да спре да вдига температура ще му направят и  имунотерапия. Ако ли не.. нищо. Някой сме ОК , други от близките ни казват да не правим нищо защото ще се измъчи от лъчето. Лекаря е казал, че не дава никакви гаранции, просто пробват. Притеснявам се да не се окажат прави и да не рухне съвсем след тази лъчетерапия, но пък е единствения ни шанс да стигнем до имуно. Ако не спре тази темп. просто ще си отиде.. а така има шанс.  Той казва, че от ден на ден по--злр си чувства краката. Едвам става, едвам ходи...Какво мислите  вие ?

Общи условия

Активация на акаунт