Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 255
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 1 140
Благодаря за съветите! Разбира се, че ще потърся второ и трето мнение дори.

# 1 141
  • Orihuela Costa,Spain
Вива 39,здравейте,щом лекарят ви е препоръчал биопсия,най-добре го послушайте,няма нищо страшно ,а и ще спите спокойно,вместо да го мислите постоянно.Заради многото разбирачи и всезнайковци по темата Docsi,един от  най-полезните потребители,спря да пише.Стискам ви палци и късмет😊.

# 1 142
  • Букурещ
Здравейте, нова съм в тази област.
Предния петък напипах едно топче в дясната си гърда под зърното. В понеделник ходих на ехограф. Стана ясно, че имам фиброаденом с малки размери. Доктора от образната диогностика ме посъветва да направя биопсия за да се установи какво е точно.
Аз съм от Сливен, най-близо има онко диспансер в Стара Загора.
Моля, някой минал по този път да даде мнение за доктор (незнам какъв специалист трябва да е), град и ако е възможно да има скорошни дати за час. (В момента съм на "нокти" от това какво може да се окаже)
Благодаря Ви предварително!

След като е фиброаденом, защо сте на нокти? И то малък, който не е за махане.
При образната диагностика д-ра каза, че до голяма степен го определя, като фиброаденом. И ми даде препоръка да напрявя биопсия да се разбере какво е точно.
Успях да запиша час при специалист, който да ме прегледа и назначи биопсия.
Благодаря!

Сипете си едно хубаво питие и се отпуснете! Докторите си ги познават много добре тия работи, още при палпация дори. Но, ако ще сте по-спокойна направете биопсия, изживяването от биопсията не е никак приятно.
И не се филмирайте Simple Smile
Не съм напълно съгласна ,че си ги познават много добре.На мен трима ми разправяха ,че е фиброаденом и няма страшно е за огромно съжаление се оказа от страшното.Най-малко да потърси още едно -две мнения.Само хистологията би доказала наистина какво е.

Вие страшен късмет, ТрИмА калпави и нищонеразбиращи, това направо си е "чудо" да попаднеш на трима с купени дипломи.
  За това не се доверявайте толкова сляпо.Групите са пълни с жени,на който са им обяснявали ,че няма страшно само ще следим.Вива_39 пожелавам ти всичко да е наред.

Явно имам голям късмет преди 30 години да попадна на един и до ден днешен да не го сменя и да продължавам да му се доверявам. Направо късмет!

# 1 143
Liorena, наистина е късмет... И недей така с пренебрежение към търсещите второ мнение, понякога е животоспасяващо Hands V

# 1 144
  • София
Лиорена, жив късмет е! Но щом лекар съветва да се направи биопсия няма какво да се мисли. И аз през 3ма минах - фиброаденом категорично, ще следим на 6 месеца. Не нарастваше, беше малък, но мен нещо ме човъркаше и 8 м. след като го откриха реших, че ще го махна. Сега пиша в другата тема!
Така че не е хубаво постоянно да се съветват жените да не се втелясват и да не обръщат внимание. Всеки случай е различен. Второ, трето мнение и при най-малкото съмнение кор биопсия. Не е страшно! А аз за себе си съжалявам, че не си послушах интуицията по-рано!

# 1 145
Лиорена, жив късмет е! Но щом лекар съветва да се направи биопсия няма какво да се мисли. И аз през 3ма минах - фиброаденом категорично, ще следим на 6 месеца. Не нарастваше, беше малък, но мен нещо ме човъркаше и 8 м. след като го откриха реших, че ще го махна. Сега пиша в другата тема!
Така че не е хубаво постоянно да се съветват жените да не се втелясват и да не обръщат внимание. Всеки случай е различен. Второ, трето мнение и при най-малкото съмнение кор биопсия. Не е страшно! А аз за себе си съжалявам, че не си послушах интуицията по-рано!
Мони,същата история и при мен.Добре,че и мен ме човъркаше та реших да направя биопсия.

# 1 146
Бихте ли споделили кои лекари не прецениха правилно, че фиброаденомът е карцином? При мен само един каза,че е фиброаденом. Останалите двама, които посетих, прецениха, че е киста. А де?! Категорично отказват премахване. Как да бъдеш сигурна в този случай какво имаш? Излиза,че трябва да обиколиш сумати народ и да провеждаш статистика Е ли е фиброаденом или не - в проценти и вероятности. Някак си не ми допада. Толкова ли не може сравнително правилно да се прецени на ехограф и мамография? Не знам...

# 1 147
От онкохирирг знам,че -когато границите са неравни на самото образувание е фиброаденом,тумор и тн.. съмнителни неща. При кистите границите са гладки и самата структура е по различна(не знам как, преценяват плътността). Аз имах същия шок-един ми каза " не ми харесва,давай операция" без да каже какво предполага🤔🤔 че е....Други трима, шефове на Онко  диспансери бяха категорични че е киста или хематом (имах удар наистина там преди).... Така че не знам. И те не искаха операция. Само първия настояваше (само той работи в частна болница)-може да е съвпадение,но....

# 1 148
Лошо е хипохондрици да гледат в интернет, но аз рових. Установих,че има доста изследвания, демонстриращи, че злокачествените и доброкачествените маси имат доста сходен външен вид. Само хистологията може да ги различи. Тогава защо се препоръчва следене с години?! Не мога да си го обясня.

# 1 149
Бихте ли споделили кои лекари не прецениха правилно, че фиброаденомът е карцином? При мен само един каза,че е фиброаденом. Останалите двама, които посетих, прецениха, че е киста. А де?! Категорично отказват премахване. Как да бъдеш сигурна в този случай какво имаш? Излиза,че трябва да обиколиш сумати народ и да провеждаш статистика Е ли е фиброаденом или не - в проценти и вероятности. Някак си не ми допада. Толкова ли не може сравнително правилно да се прецени на ехограф и мамография? Не знам...
И двамата при който ходих работеха в онкодиспансери в Плевен.Самото образувание беше неподвижно ,но пък беше с ясни граници,но в същото време се усещаше и като много надълбоко.Мисля,че още първия доктор не знаеше какво е точно и първо предположи ,че е киста и се опита да изтегли течност,но такава нямаше.След умуване над снимката от мамографа заключи ,че Фа.Като ме предупреди ,че дори и 1% да вижда нещо което не му харесва ще ме прател да го махна.Следващия при който заминах ,понеже си имах усещането че нещо не е наред ме увери че е Фа ,дори видя още един по-малък,който в последствие и той се оказа злокачествен.Така успокоена си се влачих още 8 месеца,докато не издържах да го мисля постоянно и да следя расте ли.Другото се знае!

# 1 150
Просто отвратително, а уж онколози! Добре,че имате силно развито шесто чувство. Надявам се сега вече да сте добре. Честно казано ми писна да гледам и сравнявам снимки от ехографии с различни диагнози. Понякога ми изглеждат направо еднакво. Като гледам и на някои специалисти също Disappointed Relieved

# 1 151
Моето е пък върху реброто ми. Установиха го преди около 2 г, не нараства и не се променя. Изключително болезнено е седмица преди и седмица след цикъл....
Не знам вече...Може би,точно затова,че не се променя и можеше да се проследи назад от предишните ми ехографии от другите лекари ,ги накара да излязат с това заключение🤔.

# 1 152
Демонче, щом не расте за две години, сигурно е доброкачествено.
Факт, че най добрите онколози грешат в преценката си. На мен до последно, дори нач. на КОЦ Пловдив при приемането ми в болницата казваше - а това е доброкачествено. А един лекар Цветков ми се смееше, че съм се занимавала да махам нещо толкова малко. Накрая се оказа , че е двойно по-голямо от това, което се вижда на ехографа. И аз пиша в другата група.Така , че ако нещо е съмнително - биопсия.

# 1 153
  • София
Кистата се разпознава много добре. При фиброаденома обаче,като чета колко сме били уж с фиброаденом, нещата не са така ясни. Последният, който ме и оперира си залагаше дипломата, че си е фиброаденом. Ще го напиша тук, май съм го и писала, и не толкова, защото обърка какво е образуванието, а защото ми обърка гърдата!!! Вместо лявата се събудих с човъркана дясна! И след скандал ме свалиха отново в операционната и вече с местна упойка оперира правилната. И пак некачествено – резекционните линии не бяха чисти!  Така че стойте далеч от Любен Бозев в МБАЛ „Св. София“ на Мазнейкова.

# 1 154
Оф,нямам думи....То не стига че е късата клечка,ами и това🧐🧐🧐🧐. Направо да ги убиеш. Изобщо никой не го интересува...

Общи условия

Активация на акаунт