Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 141 222
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 690
mariqivanova799, на познатата ми е била насрочена дата за операция във ВМА, че уж трябваше този фиброаденом да се отстрани. До операцията той изчезна сам... И при мен на 30 годишна възраст изчезна фиброаденом, който имах 5-6 месеци... Бил е 1 см.

# 691
  • Бургас
Да,беше малък.
5 на 9 мм или нещо такова.
Благодаря, дано да имаме само нормалните промени като мастопатия.
Нищо сериозно.

# 692
Само с кисти съм се сблъсквала.
В началото ми казваха, че тези над 2см трябва да се пунктират, защото няма да се резорбират сами.  Но пункцията задължително следваше хистолгия.
Вероятно е за добро..
ФБ, е операция. Доктора ми винаги казва 50/ 50. И е така!
Мария ако те притеснява нещо потърси и второ мнение.
Аз себе си успокоявам с кистите, но...
Гърдите и докторите са "нож с две остриета "

# 693
  • Бургас
Специално за този фиброаденом бях ходила и при друг лекар, тя работи в онкото. Пак е рентгенолог и прави ехографии. Каза че е много малък и доброкачествен...
Възможно е да се е резорбирал някак, нали съм в следоперативна менопауза. И точно заради мастопатията и смотания фиброаденом ми казаха, че ХЗТ за мен е неподходяща.
Кистите изобщо не ме интересуват, веднъж един мамолог ми показваше някои по-големи, но все едно. Да си стоят. Нямат клинично значение уж. Освен това и сами се пукат и резорбират.
Което пък боли, изтича секрет...

# 694
Привет . Светли празници на всички ви ! Бърз въпрос .. имам абсцес на гърдата , който лекувам с антибиотик вече 3та седмица . Болката отшумя в началото , но тази седмица сякаш отново е като в първия ден . Как би могъл да се спука , или какви са шансовете за сепсис ? И как изглеждаше подобряването , ако имате такъв случай ? Много съм притеснена . На 2ри имам час и тогава ще решат , дали да правят операция , защото не съм раждала и заради дренажа има голям шанс инфекцията да се завърне .. то ако не ми мине ?! Моля за съвети .. здраве и любов ви желая  през новата година !
Поздрави !

# 695
Мога само да посъветвам. Второ мнение , задължително!

# 696
  • Edinburgh-UK
Здравейте и за много години ! Бъдете много здрави ,щастливи и много обичани ! Искам да ви попитам дали някоя от вас е ползвала биоиндентичен прогестерон за премахване на кистите в гърдите и как се чувства ?Пробвали ли сте други билки ,добавки или каквото и да е  за премахване на кистите ?
pretty shy на мене докторката ми тук в чужина съм ми каза ,че като влезна в менопаузата кистите ще изчезнат .Много били срещани при жени от 35 до 55 години .Не знаех ,че могат да се калцират .Казаха ми че са напълно безопасни ...

# 697
Здравейте и за много години ! Бъдете много здрави ,щастливи и много обичани ! Искам да ви попитам дали някоя от вас е ползвала биоиндентичен прогестерон за премахване на кистите в гърдите и как се чувства ?Пробвали ли сте други билки ,добавки или каквото и да е  за премахване на кистите ?
pretty shy на мене докторката ми тук в чужина съм ми каза ,че като влезна в менопаузата кистите ще изчезнат .Много били срещани при жени от 35 до 55 години .Не знаех ,че могат да се калцират .Казаха ми че са напълно безопасни ...

За кистите и аз ще следя всякаква информация, би ми била полезна.
Колко големи са вашите кисти, защото зная, че в България под
5 мм. не ги зачитат и описват.

Аз имам едно нещо което го описват като стара киста надявам се да е безопасно. Може точно това да си има предвид като калцирало.
Не зная не съм лекари просто гадая надявам се всичко да е добре.

# 698
  • Edinburgh-UK
Здравейте и за много години ! Бъдете много здрави ,щастливи и много обичани ! Искам да ви попитам дали някоя от вас е ползвала биоиндентичен прогестерон за премахване на кистите в гърдите и как се чувства ?Пробвали ли сте други билки ,добавки или каквото и да е  за премахване на кистите ?

За кистите и аз ще следя всякаква информация, би ми била полезна.
Колко големи са вашите кисти, защото зная, че в България под
5 мм. не ги зачитат и описват.

Аз имам едно нещо което го описват като стара киста надявам се да е безопасно. Може точно това да си има предвид като калцирало.
Не зная не съм лекари просто гадая надявам се всичко да е добре.

Имам 4 -ри кисти най-голямата е 3 мм .След колко време една киста се води стара според вас ?При мене на ехограф се видяха и се засекоха .Странно как не ги засичат в България на ехографа

# 699
Аз имам две над 2см и са за пункция. Малките само се наблюдават.
Иначе и на мен доктора ми каза, че с настъпване на менопаузата ще се приключи с кистите.
Въпросът е, защо ако са безопасни големите ги пунктират?

# 700
  • Бургас
Не се приключва в менопауза с кистите.
Аз съм в такава от десет години, хайде моята не е естествена, но майка ми е в естествена менопауза и има кисти.
И има изтичане на секрет от зърната, понякога даже черен, прозрачен... Казват мастопатия, ходи всяка година при мамолог.
На мен най-вече заради състоянието на гърдите ми казват, че не е подходящо да съм на ХЗТ, без естроген е зле, с естроген се предполага, че още ще се влоши.

# 701
  • Edinburgh-UK
Не се приключва в менопауза с кистите.
Аз съм в такава от десет години, хайде моята не е естествена, но майка ми е в естествена менопауза и има кисти.
И има изтичане на секрет от зърната, понякога даже черен, прозрачен... Казват мастопатия, ходи всяка година при мамолог.
На мен най-вече заради състоянието на гърдите ми казват, че не е подходящо да съм на ХЗТ, без естроген е зле, с естроген се предполага, че още ще се влоши.

Ами на мене ми каза докторката ,че ако се пие ХЗТ през менопаузата може да се появят нови кисти и старите да не изчезнат ..Явно при всеки човек е различно .Четох доста коментари из групите ,че при тях са изчезнали през менопаузата.
Рози и Бодли пунктират ги ако са болезнени и ти пречат поне тука където съм е такава практиката и обикновено след пунктирането пак се пълнят ,но има шанс да се напълнят по-малко

# 702
  • Anywhere
Да, големите кисти се пунктират,защото болят. Моите гърди са чашка В и кисти над 2см си се усещат осезателно. Под калциране вероятно се има предвид,че течността вътре се сгъстява. Казаха ми,че стари кисти с гъсто съдържание започват на ехографа да изглеждат като ФА.
Аз днес се прибрах от операция в КОЦ Пловдив  на няколко от моите находки 😁
Слава на Бога всички са доброкачествени, даже според доктора не били фиброаденоми, а просто фиброми- не били капсулирани,така се изрази! Имам си 3 разреза с дренажи! Клиничната пътека е 2 нощувки, 1 преди и 1 след операцията. Самата операция беше с пълна упойка, която обаче не е тежка, събудих се като след сън! След нея ми се спеше повечко и снощи леко ми се гадеше. Радавам се,че мина!

# 703
  • Edinburgh-UK
Да, големите кисти се пунктират,защото болят. Моите гърди са чашка В и кисти над 2см си се усещат осезателно. Под калциране вероятно се има предвид,че течността вътре се сгъстява. Казаха ми,че стари кисти с гъсто съдържание започват на ехографа да изглеждат като ФА.
Аз днес се прибрах от операция в КОЦ Пловдив  на няколко от моите находки 😁
Слава на Бога всички са доброкачествени, даже според доктора не били фиброаденоми, а просто фиброми- не били капсулирани,така се изрази! Имам си 3 разреза с дренажи! Клиничната пътека е 2 нощувки, 1 преди и 1 след операцията. Самата операция беше с пълна упойка, която обаче не е тежка, събудих се като след сън! След нея ми се спеше повечко и снощи леко ми се гадеше. Радавам се,че мина!

Бързо възстановяване ти пожелавам .

# 704
Здравейте. На 24 години съм. Имам установени 3 фиброаденома на лявата гърда през юни 2022г. с размери 21, 17 и 16 мм. Доктора каза че ще затворят клиниката през лятото и ми препоръча операция през есента. Да, обаче през юли съм забременяла. За съжаление прекъснах бременноста в 5 месец по мед. причини през декември. Сега искам да отида пак на преглед и ми е притеснено. Има ли някой в подобна ситуация. Възможно ли е фиброаденомите да са намалели? Преглеждам се при др. Василев от Тина Киркова. Имате ли мнения за него?

Общи условия

Активация на акаунт