Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 367
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 945
Бих го махнала - аз така направих и не съжалявам. Манипулацията е лека и не си заслужава да го мислиш.След премахването му така или иначе се прави биопсия.

# 946
Вероятно и аз ще направя тази манипулация...То изобщо нямаш други опции...Не мисля,че да го оставя и да го гледаме е вариант някакъв....Просто ме "зашлеви " с това и съм объркана....

# 947
И аз мисля че няма смисъл да си го държиш и да го мислиш.
Всичко ще е наред, не се притеснявай.

# 948
The_demon, по лични впечатления и от близки, мисля че е добър диагностик.Не препоръчва току - така операция.
Има образувания, които само след биопсия могат да се определят. Писала съм и по- напред, че сестра ми вече няколко пъти се подлага след рецидив и все е доброкачествено. Но на близка излезе злокачествено.

# 949
Благодаря ви много за подкрепата...Ще се уговоря с него за началото на март. Аз се притеснявам не от манипулацията,а от евентуалния резултат....🧐🤔🤗

# 950
Здравейте момичета,да се запиша и тук....От 1 г (през 6 месеца) наблюдаваме "фиброаденом". Днес след прегледа лекаря ми препоръча биопсия и евентуално тогава се решава как се действа според резултата. Става въпрос за Стара Загора, Берое ,при д-р Радостин Петков... Според него няма данни за туморна формация, около 1 см каза,че е,няма увеличени лимфни възли, болезнено е почти през целия месец ,без оглед на месечния цикъл(обостря се някак около цикъл,но не спира да е болезнено след него). Страх ме е и не знам как да постъпя ..Слагам снимки от ехографията,дано успеете да се ориентирате....

Здравейте, защо иска биопсия ? Какво ви обясни, какво се е променило  пораснало ли е ?

# 951
Ами не е пораснало....Обаче гледа,гледа....и каза,че понеже няма дори характерния вид за фиброаденом,предпочита да се направи биопсия и докато си още под упойка,в зависимост от резултата от пробата-или го маха или се решава как да се процедира(ако е друго🧐).

# 952
А не е ли редно да те прати и на мамография?
Разсъждавам си 🤔

# 953
Леми,понеже съм с малък бюст и това нещо било малко,можело мамографа да не го хване....В понеделник ще отида при личната ,освен че мъжът и ми е ендокринолог и ще го обсъдя с тях и ако преценят да ме пратят и на мамограф....Не че бягам от манипулацията или ме е страх,напротив.... Опасявам се да не е просто усвояване на едни пари,а и болницата е частна и трябва да доплатя 1000 лв. Не Че няма да ги дадеш като опре до там,а и аз повече от всички искам да знам истината....Просто искам още някой да каже какво мисли....

# 954
Извинявам се ама 1000 лв за тази манипулация ( а не операция) ми се струват адски много. Отнема не повече от 30 мин заедно с упойката -прекаляват вече. Аз 2 часа след процедурата си бях вкъщи.

# 955
Ами не е пораснало....Обаче гледа,гледа....и каза,че понеже няма дори характерния вид за фиброаденом,предпочита да се направи биопсия и докато си още под упойка,в зависимост от резултата от пробата-или го маха или се решава как да се процедира(ако е друго🧐).
Второ мнение задължително! Мога да препоръчам за Плевен.

# 956
Е,тука те държат 3 дена да опънат и пътеката....И за престой и иглата за биопсия ,каза още около 1000.... Та просто искам и друг да си каже мнението, да не е само усвояване на пари......

# 957
Така обяснено не звучи добре предложението на лекаря, съветвам ви или да направите биопсия ,или да се махне нещото до здраво и после да се изследва .Обикновенно когато изследват пробата на момента по време на операцията ,пациента не знае как ще се събуди и е лишен от възможност да вземе сам информирано решение.Освен това понякога резултата е грешен.Може аз да разбирам грешно написаното,но ако ви предлагат операция с гефрир ,не приемайте ,има много по съвременни решения .Освен това ЯМР също би спомогнал за повече яснота,щом мамографията не е вариант.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 17:56 от renji

# 958
Много ви благодаря за отговора...Аз само предавам казаното от лекаря и понеже и аз не разбрах добре как така-хем биопсия,хем махаме или не махаме....започнах да се чудя дали да не потърся второ мнение или друг вид диагностика. Щом ще плащам над 200 лв за игла,вероятно ще е биопсия..
Затова и реших да посетя личен лекар ,за да ме насочи как да процедирам

# 959
Личния не е специалиста които ви трябва .По скоро второ мнение от образен диагностик или онко хирург.Когато има нещо съмнително  редът е следния ,ехомамаография ,мамография,ЯМР и ако все още не може да се изключи злокачественост кор-биопсия.За гърди ЯМР е най-доброто изследване при съмнение.При мен на ехограф се видя нещо,но нямаше вид на лошо,на мамографията пък нищо не се видя ,само няколко микро калцификата,на еластограф го определиха ,като мастопатия,но на ЯМР светна и бучката и калцификатите.

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 17:06 от renji

Общи условия

Активация на акаунт